به بهانه اولین سال درگذشت ماه چهره خلیلی / از مادر شدن در ایران تا حضور در "مختارنامه" + فیلم
رکنا: ماه چهره خلیلی در روزگاری که بیشتر هنرمندان فرزندانشان را در خارج از کشور به دنیا میآورند، همه افتخارش این بود که برای فرزندش شناسنامه ایرانی گرفت.
ماهچهره خلیلی متولد ۲۵ دی ۱۳۵۵ در تهران و هنرپیشه سینما و تلویزیون ایرانی بود. ماهچهره خلیلی دارای مدرک کارشناسی ارشد معماری از دانشگاه آکسفورد انگلستان بود .ماهچهره خلیلی یک دوره بازیگری را در مدرسه متد (Method School) در لندن گذرانده بود.ماهچهره خلیلی که نوهٔ دختریِ پروین سلیمانی بود، بازیگری در تلویزیون را با سریال مختارنامه ساخته داود میرباقری و بازی در سینما را با فیلم چشمان سیاه ساختهٔ ایرج قادری آغاز کرد. ماهچهره خلیلی در ۱۷ مرداد ۱۳۹۹ بر اثر سرطان لوزالمعده در 44 سالگی در لندن درگذشت.
به گزارش رکنا، یک سال از درگذشت ماه چهره خلیلی بازیگر نقشهای ماندگار تلویزیون و سینما میگذرد. اگر به سینما نگاه کنیم یادِ اشنوگل، نقاب و چشمان سیاه میافتیم و اگر به تلویزیون نگاهی بیندازیم کارنامه درخشانی از سریالهای ماندگار پیشروست. "کلاه پهلوی"، "در چشم باد"، "نردبام آسمان" و "مختارنامه"؛ شاید بیشتر مردم او را با کاراکتر جاریه به یاد بیاورند اما در آخرین سالِ عمرش یک "مرضیه" هم ویژه ایام محرم از خودش به یادگار گذاشت.
سالِ قبل همین روز بود که خبری تلخ، تمامِ هنرمندان و جامعه علاقهمند سریالها و بازی ماه چهره خلیلی را متأثر کرد. بازیگر فراموشنشدنی که همیشه حرفهای وطنپرستانه وِرد زبانش بود و هیچوقت نمیتوان این تعصب ملی او را از یاد برد. خصوصاً زمانی که از او پرسیدیم چرا با توجه به تحصیل در آکسفورد و حضور در خارج از کشور علاقه داشتید برای فرزندتان شناسنامه ایرانی بگیرید.
او برخلاف برخی که ترجیح دادند فرزندشان را خارج از کشور به دنیا بیاورند، دنبال این بود که شناسنامه ایرانی برای پسرش بگیرد. عرق ملی و وطن دوستی این بازیگر با تشویق تماشاگران برنامه دورهمی و مخاطبان این برنامه در فضای مجازی روبهرو شد.
ماه چهره خلیلی در آخرین گفتوگویی که تسنیم انجام داد به چند نکته قابل تأمل برای سینمای ایران و هنرمندان اشاره کرد.
وقتی از او درباره فیلمهای تاریخی ماندگار و فقدان این آثار ارزشمند روی آنتنِ تلویزیون صحبت کردیم، تأکید کرد: "تلویزیون هر سال سریال مختارنامه، گذر از رنجها و در چشمباد را از چندین کانال به روی آنتن میبرد و مردم هم خوشبختانه با اشتیاق قسمت به قسمت دنبال میکنند. اما نمیدانم که چرا کار بزرگ و تأثیرگذار "کلاه پهلوی" که نقش مهمی هم داشتم، بازپخش نمیشود. من دوست دارم دوباره مسیر ساخت فیلمهای به اصطلاح الف ویژه دوباره رونق پیدا کند و بازیگران خودشان را در میدان بازیهای ماندگار بسنجند."
این نکته مرحوم ماه چهره خلیلی ما را یادِ این نکته میاندازد که چقدر دستِ سیما از کارهای الف ویژه تأثیرگذاری مثل "مختارنامه"، "کلاه پهلوی" و یا "در چشم باد" خالی است.
یا زمانی که درباره توجه مردم به ماهواره و ریزشِ مخاطبان تلویزیون صحبت میکرد به رسانه ملّی این توصیه را داشت که نباید اجازه بدهد آنقدر مردم خصوصاً جوانان درگیر فضای مجازی بشوند. تربیت اجتماعی و فرهنگی جامعه ما نیاز به یک تلویزیون بالنده دارد. نباید گوی و میدان را تقدیم ماهوارهای کنیم که جز آموزه خیانت و خانواده نداشتن و فرهنگ غلط غربی چیزی ندارد.
معمولاً این هنرمند فقید درباره فالووربازی و سلبریتیپروری نکات قابل تأملی داشت؛ مخصوصاً در جریانِ این گفتوگو که به این نکته اشاره کرد: "خدا را شاکرم که من فالوور ندارم و کسانی به پیج من سر میزنند که دنبال محتواییاند. متأسفانه امروز در فضای مجازی سلبریتیها حرف اول را میزنند و حتی براساس فالوورهایشان برای نقشی در سینما و تلویزیون برگزیده میشوند. واقعاً معیار انتخاب بازیگر بایستی بنابر تعداد فالوورها باشد یا توانمندی و هنرمندی؟! میدانید که کاربران فضای مجازی عمدتاً 25 تا 35 سالهاند و اینها نیاز به یک تغذیه مناسب فکری و تربیتی دارند و چرا باید شاهد آلودگیها، ناپاکیها و مواضع نسنجیده برخی از فعالین این فضا خاصه سلبریتیها باشند."
ماه چهره خلیلی صحبتهایش را در این زمینه با گلایهای از سلیقهای عمل کردن برخی از مدیران دنیای تصویر و تهیهکنندگان تلویزیونی ادامه داد: واقعاً این روزها رنج میبرم وقتی میبینم آنقدر اجازه دادهایم فضای مجازی رها شود. برخی اوقات به جای سلیقهای عمل کردن باید فضا را برای تلویزیون باز نگه داریم تا مخاطب بیشتری جذب شود. تلویزیون باید تریبون قابل اعتماد مردم باشد، چون رسانه ملی است. البته در میان مشکلات اقتصادی، تلویزیون به مخاطب خودش احترام میگذارد و آثار خوبی را عرضه میکند اما در عین حال اجازه ندهد این مخاطب ناگفتنیها و ناپیداهایش را با زبان غلط و نمایشی ناپاک در ماهواره جستجو کند. امیدوارم بیشتر از گذشته در فضای تلویزیون هوشمندانه و حرفهای عمل کنیم و هنرمندانی را به تلویزیون بیاوریم که براساس هنرمندی و اخلاق حرفهایشان به اینجا رسیدهاند و نه مسائل دیگر که محتوایی برای مخاطب نخواهد داشت.
روز گذشته یادگاریهای مرحوم ماهچهره خلیلی به موزه سینما اهداء شد.
این هنرمند جمعه 17 مردادماه سال 1399 پس از مدتها بیماری، بر اثر ابتلا به سرطان لوزالمعده جان به جان آفرین تسلیم کرد.
او متولد 25 دی ماه سال 1355 در تهران و نوه دختری مرحوم پروین سلیمانی بازیگر سینما و تلویزیون بود.
زنده یاد خلیلی فوق لیسانس معماری از دانشگاه آکسفورد انگلستان داشت و دوره بازیگری را در Method School لندن گذرانده بود.
منبع: تسنیم
این مطلب از صفحه وبگردی تهیه شده و فقط جنبه سرگرمی دارد.
ارسال نظر