این مطلب از گروه وب گردی تهیه شده و فقط جنبه سرگرمی دارد
وضعیت زندان ها در دوره قاجار از زبان جهانگرد ایتالیایی: عکسی زیبا از زندانی و زندانبان در دورۀ قاجار!
تصاویری از وضعیت زندان ها در دوره قاجار در فضای مجازی منتشر شده است.
مادام کارلا سرنا، جهانگردی ایتالیایی است که در دوره قاجار مقارن با سلطنت ناصرالدین شاه به ایران میآید. وی در سفرنامه خود با عنوان «آدمها و آیینها در ایران» گزارشهای قابلتوجهی از ایران این دوره بهدست میدهد و از جمله در بخشی از کتاب به وضعیت زندانیان در ایران اشاره دارد.
البته روایت وی باتوجه به حضورش در پایتخت، تنها به تهران محدود شده است اما میتواند نمادی برای اوضاع این گروه در این دوره در سراسر ایران باشد. وی روایتهای خود را با این وصف شرح میدهد و سپس به سراغ وضع زندانها میرود:
وضعیت زندان ها در دوره قاجار از زبان جهانگرد ایتالیایی
«در این طرحی که از آداب و رسوم ایرانیان روی کاغذ میآورم، تمام تلاش من بهعنوان یک مسافر بیطرف این است که با رعایت امانت کامل، از آنچه نظرم را جلب کرده است تصویری به خواننده ارائه دهم، خوب و بد، درست و نادرست و زشت و زیبا همه در این تصویر جایگاه خود را خواهند داشت.
در تهران فرصتی بهدست آوردم که در خانههای اشخاص عادی از زندانهایی دیدن کنم و در آنها شاهد آنچنان صحنههایی باشم که اگر همه را برایتان توصیف کنم آن را به حساب «جهاندیده، بسیار گوید دروغ» خواهید گذاشت.
زندانها به چند دسته تقسیم میشوند اما همه آنها وضع بسیار رقتانگیزی دارند؛ آن دسته از زندانهایی که تعدادشان از همه بیشتر است، عبارت از زندانهایی است که هر شخصیت بلندپایه در خانه مسکونی خود دارد. هر ایرانی صاحبنام خیال میکند که اگر شخصا افرادی را محاکمه و مجازات نکند، مقام اجتماعی وی تنزل پیدا خواهد کرد.
نتیجه آنکه هر شخصیتی به ناحق به خود اجازه و حق میدهد، مقصرین را به چوب ببندند یا زیرنظر و مراقبت افراد خود، در خانهاش زندانی کند. او حتی انجام چنین خدمتی نسبت به زیردستان و دوستان و آشنایانش را نیز از وظایف شخصی خود میپندارد. این حق برای همه است و موجب اجحافها و افراطکاریهای انکارناپذیری شده است. هرچند که سنت رایج در کشور، راه اغماض و چشمپوشی را نیز در این مورد باز گذاشته است.
زندان حاکم تهران از آن دست زندانهایی است که در آن بیش از دیگر جاها متهم نگه داشتهاند. این زندانها در گوشه یکی از راهروهای بازار که برحسب موقعیتش «چهارراه» نامیده میشود، قرار دارد- هنگام روز زندانیها را در زیر زمین، درحالیکه گردن، پاها یا دستهای آنها را در زنجیر بستهاند، نگه میدارند.
در شب آنها را به تیری میبندند و هرگونه حرکت از آنها سلب میشود. این زندان از سوی دولت به یک شخص عادی اجاره داده میشود و چون پول غذای زندانیان از بودجه دولتی تامین و پرداخت نمیشود، هرکدام از افراد زندانی پول غذای خود را به «اجارهدار زندان» میپردازند و همین پولها محل درآمد وی را تشکیل میدهند.
نظر به اینکه صدقه دادن و احسان در ایران خیلی متداول است، بسیاری از عابران هنگام عبور از کنار زندان پول سیاهی به کف دست زندانیان که نصف آنان بیگناه هستند میاندازند. تعداد زیادی از آنان سر هیچ حبس شدهاند و همانطور هم بدون محاکمه و بازپرسی قضایی، آزاد میشوند.
در موقع دستگیری نیز همه نوع تنبیه و مجازات درباره آنان مجاز محسوب و بیحساب و کتاب فیالمجلس اعمال میشود. با وجود این وضع زندگی آنان در مقایسه با وضع زندگی سایر زندانیانی که در زیرزمینهای قصر، به نام «انبار» (انبار شاهی) محبوس شدهاند، بهتر است. آنجا بر حسب جنایتی که مرتکب شدهاند آنان را در دستههای پنج تا شش نفری با غل و زنجیرهایی در گردن یا کمر یا پاها بههم بستهاند.
زنجیرها آنقدر سنگین است که زندانیان به زحمت میتوانند وزن آنها را تحمل کنند. گاهی یکی را بهطور مجرد به حلقه محکمی در دیوار میبندند. مدت ایامی که زندانیان باید در زندان بمانند هیچوقت معلوم نیست. آنها در زندان طعمه انواع و اقسام حشرات موذی هستند و گرسنگی بیداد میکند. (چون جز یک تکه نان خالی و یک کوزه آب چیزی به آنان داده نمیشد.)
روی کف نمور زندان میخوابند، بدون آنکه اثری از تابش نور آفتاب را ببینند یا جز بوی زننده سرداب، هوای تازهای استنشاق کنند. آنها برای رهایی کامل از چنین وضع فلاکتباری، فقط به امید و در انتظار مرگ هستند. امید و انتظاری که خیلی زود به تحقق میانجامد و اغلب وقتی که به سراغ آنان میروند با جسدهایی که به بند آهنی بسته شدهاند روبهرو میشوند.
مجازات و تنبیهات متداول زندانیها سه نوع است:
۱- برای تقصیر و گناه جزئی، از قبیل میخوارگی، کتک کاری، دعوا و غیره؛ شلاق زدن به کف پا از همه تنبیهات دیگر رایجتر است.
۲- برای سوءقصد به جان شاه یا توطئه علیه امنیت کشور یا جرمهای بزرگ دیگر زندانی کردن در انبار شاهی.
۳- برای دزدی مسلحانه، حملات شبانه، شکستن در و پنجره به قصد دزدی و جنایتهای دیگر از این قبیل، بریدن سر یا قطع کردن دست بهعنوان مجازات در نظر گرفته میشود.
عکس زندانی و زندانبان در دورۀ قاجار
این عکسهای دوران قاجار را که اکنون بیش از صد سال از ثبت شدن آنها میگذرد، میتوان بارها و بارها تماشا کرد و هر بار چیزهای تازهای در آنها دید؛ از جزییات لباسها و چهرهها گرفته تا هر چیز دیگری که در طول این یک قرن و اندی دچار تغییرات فراوان شده است. در ادامه با عکس های زندانی و زندانبان در دورۀ قاجار همراه باشید.
ارسال نظر