مروری بر جنگنده های صنعت دفاعی + عکس

به گزارش رکنا ، بیش از ۴۰ سال از پیروزی انقلاب اسلامی و بیش از ۳۰ سال از پایان جنگ تحمیلی ارتش بعث علیه کشورمان می‌گذرد و امروز نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران با اتکا به درس‌های آموزنده دوران دفاع مقدس، به اذعان دوست و دشمن توانسته‌اند به قدرت برتر منطقه از حیث دفاعی و امنیتی تبدیل شوند

در کنار نیروی انسانی ماهر و معتقد که به فضل الهی نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران از آن بهره‌مند هستند، تجهیزات دفاعی مدرن و پیشرفته بومی که امروز در اختیار ارکان مختلف دفاعی کشور قرار دارد، توان نظامی کشور را چند برابر کرده است.

۳۱ مرداد در تقویم رسمی کشور به عنوان روز صنعت دفاعی نامگذاری شده است. حدفاصل ۳۱ مرداد سال گذشته تا ۳۱ مرداد امسال ده‌ها پروژه دفاعی کشور در حوزه‌های مختلف زمینی، دریایی، هوایی و پدافندی رونمایی و تحویل یگان‌ها شده است.

۳۰ مرداد ۱۳۹۷

جنگنده کوثر در روز سی‌ام مردادماه سال ۹۷ با حضور رئیس جمهور و وزیر دفاع رونمایی شد. هواپیمای کوثر یک هواپیمای جنگنده پیشرفته با ماموریت پشتیبانی نزدیک هوایی است که به صورت کاملا بومی ساخته شده است و ایران را در زمره معدود کشور‌های دارای فناوری طراحی و ساخت هواپیمای جنگنده با سامانه‌های اویونیک و کنترل آتش نسل ۴ قرار داده است. این هواپیما در ۲ نوع تک کابین و دو کابین قابل تبدیل خواهد بود که نوع دوکابینه علاوه بر قابلیت رزمی، برای آموزش خلبانان در مرحله پیشرفته کاربرد دارد. از مهمترین اتفاقاتی که در پروژه کوثر رخ داده، می‌توان از نصب «موتور توربوجت بومی اوج» روی جنگنده کوثر نام برد؛ اوج اولین موتور جت ساخت ایران است که همتای موتور J-۸۵ به‌شمار می‌رود و متخصصان کشورمان آن‌قدر به این محصول اطمینان داشته‌اند که حالا آن را برای اولین بار روی یک جنگنده سوار کرده‌اند. موتور توربوجت ملی اوج، قابلیت عملکرد پروازی تا ارتفاع ۵۰ هزار پا را دارا بوده و مجهز به سامانه‌های متعددی است که در شرایط مختلف عملیاتی و آب‌وهوایی از توانمندی بالایی برخوردار است و قابلیت نصب به‌روی انواع پرنده‌های با وزن برخاست حداکثر ۱۰ تن را داراست. «ارتقا توان رزم و آموزش خلبانی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران»، «بومی‌سازی سامانه‌های اویونیک و کنترل آتش پیشرفته نسل ۴ و سامانه‌های مکانیکی و هیدرولیکی و موتور با به‌کارگیری شبکه گسترده شرکت‌های دانش‌بنیان و سازمان‌های صنعتی وزارت دفاع، مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی، بهره‌گیری از معماری یکپارچه پیشرفته اویونیک و کنترل آتش با استفاده از شبکه داده دیجیتال نظامی منطبق با نسل ۴»، «بهره‌گیری از فناوری نمایشگر‌های چندمنظوره تمام دیجیتال»، «بهره‌گیری از کامپیوتر محاسبات بالستیک سلاح و سامانه پیشرفته نشانه‌روی مقابل خلبانان (HUD) به منظور افزایش دقت اصابت سلاح و مهمات»، «بهره‌گیری از رادار پیشرفته چندمنظوره کنترل آتش جهت بالا بردن کشف اهداف و تهدیدات» و همچنین «بهره‌گیری از ناوبری دقیق به صورت رادیویی و مستقل و استفاده از سامانه نقشه متحرک هوشمن» مهمترین دستاورد‌های تولید جنگنده کوثر محسوب می‌شوند. چند روز بعد از رونمایی از این جنگنده هوایی، امیر «محمد حسین دادرس» جانشین فرمانده کل ارتش در جمع خبرنگاران اظهار کرد: «جنگنده کوثر با مشابه‌های خارجی خود قابل قیاس نیست و به مراتب به روز شده و توانمندتر از آنهاست. امروز ما جت‌های جنگی را از صفر تا صد تماما خودمان می‌سازیم و حتی به اندازه ذره‌ای کم هم نیازمند خارج نیستیم». به گفته «حشمت‌الله فلاحت‌پیشه» رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، تمام ۱۱ هزار قطعه جنگنده کوثر توسط محققان ایرانی طراحی و تولید شده است.

یک سال موفقیت دفاعی؛ از جنگنده کوثر و موشک فکور تا ناوشکن سهند و سامانه پدافندی باور ۳۷۳ + تصاویر

با تولید جنگنده کوثر، در کل هواپیما ۱۶ و نیم میلیون دلار و در بخش اویونیک ۷ و نیم میلیون دلار صرفه جویی شد. در پروژه کوثر، ۱۰ دانشگاه برتر کشور، ۷۲ شرکت پیمانکار، ۴۴ شرکت تامین کننده ۶۳ شرکت دانش بنیان همکاری داشته‌اند و این یعنی ارتباط خوبی در مسیر طراحی و تولید پروژه‌های نظامی میان صنعت و دانشگاه برقرار شده است که این به خودی خود، گام بسیار مهمی تلقی می‌شود. امیر «عزیر نصیرزاده» فرمانده نیروی هوایی ارتش در تاریخ ۱۰ بهمن و در مراسم افتتاح نمایشگاه اقتدار هوایی نیرو‌های مسلح، در خصوص تشکیل تیم آکروجت جنگنده کوثر گفت: منتظر تحویل تعداد بیشتری از هواپیما‌های کوثر هستیم و بعد از آن این تیم را تشکیل خواهیم داد.

۳۱ شهریور ۱۳۹۷

جمهوری اسلامی ایران با ساخت و تولید انبوه موشک «فکور» به جمع سازنده‌های موشک هوا به هوا پیوست. موشکی که در جریان رژه ۳۱ شهریور سال ۱۳۹۷ در تهران هم به نمایش درآمد. موشک فکور، موشک هوا به هوای راداری میانبرد جمهوری اسلامی ایران است که براساس آخرین فناوری‌های روز دنیا طراحی و ساخته شده و توسط هواپیما‌های جنگنده شلیک می‌شود. این موشک قابل تعمیم به هواپیما‌های شکاری جمهوری اسلامی است و بر اساس نیاز‌های عملیاتی نیرو‌های مسلح، با همکاری وزارت دفاع و نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تولید شد.

یک سال موفقیت دفاعی؛ از جنگنده کوثر و موشک فکور تا ناوشکن سهند و سامانه پدافندی باور ۳۷۳ + تصاویر

به گفته امیر سرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع کشورمان، این موشک می‌تواند با انواع مختلف جنگنده‌های مهاجم در محدوده عملیاتی خود درگیری داشته باشد. پس از اتمام طراحی، ساخت و آزمون شلیک موفق موشک فکور در سال ۹۶، خط تولید انبوه این موشک در مرداد امسال راه‌اندازی شد. راه‌اندازی خط تولید این موشک که ناشی از رویکرد تحقیق، نوآوری، توسعه و تولید بر مبنای نیاز نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته ضمن توانمندسازی نیرو‌های مسلح، گام موثری برای افزایش قدرت دفاعی و بازدارندگی کشورمان موثر محسوب می‌شود.

۲۹ آبان ۱۳۹۷

خودرو زرهی «طوفان» در روز بیست و نهم آبان سال ۱۳۹۷ با حضور امیر سرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح و سردار «علی اکبر پورجمشیدیان» معاون هماهنگ‌کننده نیروی زمینی سپاه، رونمایی و به نزسا تحویل داده شد. طراحی و ساخت خودرو «طوفان» براساس نیازمندی نیرو‌های مسلح برای دستیابی به محصولی با قابلیت سرعت بالاتر، حرکت در شیب‌های طولی و عرضی تند و عبور از موانع انجام شده است. خودروی طوفان یک خودروی ۴ در ۴ با قابلیت مقاومت در برابر انفجار مین و تله‌های انفجاری با قدرت چندین کیلوگرم TNT و سطح حفاظت در برابر گلوله‌های مختلفِ هسته فولادی است. نفربر ضد مین و ضد کمین طوفان قابلیت حمل ۱۰ سرنشین را داراست. این خودرو با تجهیز به چرخ‌های پنچررو قادر است عملیات را ادامه داده و نیز برای ترک محل درگیری در حالت پنچری چرخ‌ها تا شعاع ۵۰ کیلومتری حرکت کند.

یک سال موفقیت دفاعی؛ از جنگنده کوثر و موشک فکور تا ناوشکن سهند و سامانه پدافندی باور ۳۷۳ + تصاویر

«طوفان» به گونه‌ای طراحی شده است که علاوه بر تحرک بالا و توانمندی عبور از موانع دو عارضه، قابلیت عبور از کانال آب با عمق ۱.۵ متر و عبور از موانع عمودی ۵۰ سانتی متر را داراست. قابلیت نصب سلاح‌های نیمه سنگین، بهره مندی از دریچه‌های تیراندازی از کابین عقب، حفاظت بالستیکی برای حفاظت از نفرات کابین و سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت، از دیگر ویژگی‌های نفربر زرهی طوفان است. قیمت این کلاس خودرو در سطح بازار‌های جهانی تا ۵۰۰ هزار دلار است و تولید بومی این محصول، بهای آن را بسیار کاهش داده است.

۸ آذر ۱۳۹۷

دو فروند زیردریایی کلاس غدیر در روز هشتم آذر ۱۳۹۷ با حضور امیر دریادار «حسین خانزادی» فرمانده نیروی دریایی ارتش و سردار «علیرضا تنگسیری» فرمانده نیروی دریایی سپاه به ناوگان رزمی نیروی دریایی ارتش الحاق شد. زیردریایی‌های کلاس غدیر به لحاظ حجم و اندازه به گونه‌ای طراحی شده است که قابلیت حضور در آب‌های کم عمق ساحلی را دارد و می‌تواند در راستای حفظ و حراست از آب‌های سرزمینی تا مناطق حوزه انحصاری و اقتصادی وظیفه خود را به نحو مطلوبی انجام دهد. به همین دلیل در تمام ساحل ممتد خلیج فارس، همچنین دریای عمان و سواحل مکران این زیردریایی‌ها به صورت شبانه روزی حضور دارند و فضای زیر آب و سطح آب را به طور ۲۴ ساعته رصد می‌کنند. همچنبن زیردریایی‌های کلاس غدیر به واسطه حمل انواع تسلیحات جنگی در حوزه آفندی می‌توانند دشمن را در یک نبرد ناهمتراز غافلگیر کنند؛ همچنین این زیردریایی‌ها می‌توانند تعداد زیادی مین را با خود حمل کنند و در آبراه‌ها و تنگه‌هایی که شناور‌های دشمن تردد می‌کند، حضور یافته و اقدام به مین ریزی کنند. زیردریایی غدیر شماره ۹۵۵ با قدرت حمل موشک‌های کروز زیرسطحی، دارای اثرات استراتژیک بسیار بالایی است. به گفته امیر دریادار «امیر رستگاری» رئیس سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح، «این زیردریایی مجهز به موشک زیرسطح به سطح شده و قدرت تخریب و انهدام اژدر والفجری که در زیردریایی غدیر به کار گرفته شده، با ۶ موشک کروز سطح به سطح برابری می‌کند و می‌تواند یک شناور هزار تُنی را در کمتر از ۱۰ ثانیه به اعماق دریا ببرد». کار طراحی و تولید زیردریایی غدیر ۹۵۵ ظرف ۱۸ ماه انجام شد و به گفته امیر دریادار رستگاری، بیش از ۹۰ درصد اجزا زیردریایی غدیر، تولید داخل است. زیردریایی غدیر ۹۵۵ به دلیل کوچک بودن، پایین بودن سطح نویز انتشاری و احتمال بسیار کم شناسایی شدن توسط دشمن قابلیت حضور در سواحل و بنادر دشمن و حضور در آبراه‌های کم عمق و کوچک را با قابلیت حمل تکاور و انواع تسلیحات مانند اژدر و مین دریایی دارد.

یک سال موفقیت دفاعی؛ از جنگنده کوثر و موشک فکور تا ناوشکن سهند و سامانه پدافندی باور ۳۷۳ + تصاویر

زیردریایی غدیر به خوبی می‌تواند در کف دریا بنشیند و با «سونار» فضای اطراف خود را شناسایی کند. سامانه مدیریت نبرد توسط سازمان صنایع دریایی بر روی این زیردریایی تعبیه شده که شناور با توجه به سرعت، سمت و مسیر آن در این سامانه شبیه سازی می‌شود و بهترین موقعیت زیردریایی را برای شلیک اژدر یا موشک نشان می‌دهد. همچنین زیردریایی غدیر که بدنه آن در صنایع فولاد آلیاژی کشور تولید شده، از سامانه جنگال بسیار پیشرفته‌ای نیز بهره می‌گیرد و تلسکوپی که در زیردریایی غدیر بکارگیری شده، جزو جدیدترین و پیشرفته‌ترین تلسکوپ‌هایی است که در جهان استفاده شده است. در جریان مرحله نهایی رزمایش ولایت ۹۷ که در بهمن ماه سال ۹۷ برگزار شد، یک فروند زیردریایی سبک از کلاس غدیر اقدام به پرتاب موشک کروز ضدسطحی کرد. امیر دریادار «حسین خانزادی» در گفتگو با خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری میزان، گفت: زیردریایی غدیر از نوع کلاس زیردریایی‌ها میدجت هستند و میدجت‌ها به طور معمول در مناطق دریایی تحت حاکمیت بکارگیری می‌شوند. زیردریایی غدیر توانایی انجام کاری که «یوبوت»‌ها در جنگ جهانی دوم کردند را داراست. زیردریایی غدیر یک زیردریایی تماماً بومی است و نه تنها امروز در حال انجام ماموریت‌های خود است بلکه مجهزتر از گذشته شده و سلاح‌های جدیدی بر روی آن نصب شده است. زیردریایی مدل ۹۵۵ کلاس غدیر بسیار چابک است. این زیردریایی به سهولت می‌تواند تا عمق ۲۰۰ متر به اجرای ماموریت و عملیات بپردازد.

۱۰ آذر ۱۳۹۷

ناوشکن سهند در روز دهم آذر ماه سال ۹۷ با حضور امیر سرلشکر «سیدعبدالرحیم موسوی» فرمانده کل ارتش، طی مراسمی به ناوگان جنوب نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران الحاق شد. ناوشکن «سهند» در کلاس ناوشکن‌های «موج» ساخته شده و نسل سوم ناوشکن جماران محسوب می‌شود. این ناوشکن علاوه بر قابلیت حضور و پایداری در امواج سخت اقیانوسی، از قابلیت مقابله با هر نوع تهدید هوایی، سطحی و زیرسطحی نیز برخوردار است. ماموریت «گشت و شناسایی»، «حفاظت و حراست از آب‌های سرزمینی» و «حضور در آب‌های بین‌المللی جهت حراست از خطوط مواصلاتی»، از جمله ماموریت‌های تعریف شده برای ناوشکن سهند است. با توجه به تسلیحات و سامانه‌های حس‌گری که این ناوشکن دارد، قابلیت آفند و پدافند در هوا، سطح و زیرسطح را داراست. سامانه «راداری» بسیار قوی، سامانه «مدیریت نبرد» بسیار پیشرفته، سامانه «جنگال» بسیار به روز سهند و همچنین انواع موشک‌های «سطح به سطح» و «سطح به هوا» ناوشکن سهند، این قابلیت را به سهند داده که بتواند تا وَرای افق را مورد هدف قرار دهد. از سوی دیگر سامانه «سونار» که بر روی ناوشکن سهند نصب شده، قابلیت رصد و پایش اطراف سطح زیر آب را به این ناوشکن می‌دهد و ناوشکن از این طریق می‌تواند هر نوع تحرک زیردریایی را مورد شناسایی و ردیابی قرار دهد. نصب «سیستم دفاع نقطه‌ای» بر روی ناوشکن سهند برای نخستین بار، از جمله امتیازات این ناوشکن پیشرفته غرب آسیا محسوب می‌شود. این سیستم که توسط سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح طراحی و تولید شده، با قابلیت اجرای ۴ هزار گلوله در دقیقه در حدود ۱۰ اینچ، به سهند این امکان را می‌دهد که ضدِ موشک کروزی که به سمت آن می‌آید به اجرای آتش بپردازد و هر موشک تهدیدکننده‌ای را منهدم کند.

یک سال موفقیت دفاعی؛ از جنگنده کوثر و موشک فکور تا ناوشکن سهند و سامانه پدافندی باور ۳۷۳ + تصاویر

قابلیت تهاجمی و تدافعی ناوشکن سهند حدود ۲ برابر ناوشکن جماران است. این تفاوت را می‌توان در مقایسه پارامتر‌هایی همچون «به روز رسانی پرتاب‌گر‌های اژدر»، «بکارگیری انواع توپ‌های ضدهوایی و ضدسطحی»، «استقرار سامانه‌های موشکی سطح به سطح و سطح به هوا و همچنین سامانه‌های الکترونیکی» دریافت. سیستم «دفاع نقطه‌ای»، سیستم «سونار»، سامانه‌های «مخابرات» و «جنگال» و همچنین سیستم «رانش»، از جمله موضوعات ارتقایافته ناوشکن سهند در قیاس با ناوشکن جماران است. اصولا دو نوع پروانه در ناوشکن‌ها استفاده می‌شود؛ یا «پروانه ثابت» که دور، به وسیله گیربُکس تغییر پیدا می‌کند یا «پروانه متغیر» که دور ثابت است و با تغییر زاویه پروانه، رانش به جلو، رانش به عقب و دور زدن انجام می‌شود. سیستم رانش CPP یا «پروانه متغیر» قابلیت مانور بالایی به ناوشکن سهند داده است. تفاوت سازه اصلی و روسازه سهند با سازه و روسازه جماران نیز نشان‌دهنده جسارت و ابتکار متخصصان نیروی دریایی کشورمان است. همچنین طراحی و تعبیه ۴ موتور پرقدرت در عقب و جلوی ناوشکن سهند، باعث شده که این ناوشکن در انجام انواع ماموریت‌های رزمی، از ناوشکن جماران پیشی بگیرد. بیش از ۷۰ درصد اجزا و اقلام ناوشکن سهند توسط صنایع وزارت دفاع و شرکت‌های داخلی دانش‌بنیان تولید شده است. به گفته امیر دریادار «امیر رستگاری» رئیس سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح، تنها بعضی از اقلام ناوشکن سهند خارجی است که البته تولید آن‌ها هم برای ما مقرون به صرفه نبود. امیر دریادار «حسین خانزادی» فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز به فاصله دو روز از الحاق ناوشکن سهند به ناوگان جنوب نداجا، طی سخنانی در دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش گفت: «شافت» ناوشکن سهند در اسفراین، «گیربکس» جدید و ترکیبی آن در اصفهان، «پروانه» آن در مشهد و بخش‌هایی دیگر از این ناوشکن در تهران و کرج ساخته شد.

۱۸ بهمن ۱۳۹۷

موشک بالستیک هوشمند زمین به زمین «دزفول» در روز هجدهم بهمن‌ماه امسال و با حضور سرلشکر «محمدعلی جعفری» فرمانده کل سپاه و سردار «امیرعلی حاجی‌زاده» فرمانده نیروی هوافضای سپاه به یگان موشکی سپاه الحاق شد. موشک هوشمند زمین به زمین «دزفول» به لحاظ ابعاد و اندازه، به هندسه موشک «ذوالفقار» که در چند طی یکی دو سال گذشته بلای جان تروریست‌های تکفیری شده، بسیار نزدیک است به صورتی که مخاطب اگر این تصویر این دو موشک را در کنار هم ببیند، شاید نتواند تشخیص دهد که کدام‌یک «ذوالفقار» است و کدام‌یک «دزفول»؛ این دو موشک هم از جهت اندازه طولی، هم به لحاظ شکل سَر جنگی و هم از نظر بالک‌های انتهایی، بسیار به هم شبیه هستند. اما مهمترین وجه تمایز «دزفول» و «ذوالفقار» در بُرد این دو موشک است؛ دزفول نسبت به ذوالفقار ۳۰۰ کیلومتر بیشتر بُرد دارد و می‌تواند هدف را تا مسافت هزار کیلومتر دورتر از خودش، مورد اصابت قرار دهد.

یک سال موفقیت دفاعی؛ از جنگنده کوثر و موشک فکور تا ناوشکن سهند و سامانه پدافندی باور ۳۷۳ + تصاویر

موشک‌های «ذوالفقار» در روز ۶ مهر سال ۹۵ و موشک‌های «دزفول» در روز ۱۸ بهمن ۱۳۹۷ به نیروی هوافضای سپاه الحاق شدند. ۸۶۲ روز فاصله میان تولید ذوالفقار و دزفول، ۳۰۰ کیلومتر برد بیشتر را نصیب موشک‌های زمین به زمین نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران کرده است. به گفته سردار سرتیپ پاسدار «امیرعلی حاجی‌زاده» فرمانده نیروی هوافضای سپاه دلیل افزایش برد دزفول نسبت به ذوالفقار، به‌کارگیری فناوری‌های جدید در موشک دزفول است. از طرف دیگر، قدرت انهدام و تخریب موشک دزفول به دلیل نوع موادی که در سر جنگی آن به کارگیری شده، دو برابر موشک ذوالفقار عنوان شده است.

۲۸ بهمن ۱۳۹۷

زیردریایی «فاتح» در روز بیست و هشتم بهمن سال ۱۳۹۷ به عنوان اولین زیردریایی کلاس متوسط جمهوری اسلامی ایران با حضور و فرمان رئیس‌‎جمهور به نیروی دریایی ارتش الحاق شد. زیردریایی فاتح که از صفر تا صد آن به صورت کاملا بومی طراحی و ساخته شده، دارای قابلیت‌های غیرقابل تحلیلی برای بیگانگان خصوصا نیرو‌های فرامنطقه‌ای حاضر در آب‌های منطقه است. این زیردریایی با بهره مندی از ۷۶ عنوان فناوری روز دنیا از سامانه‌های پیشرفته سوناری، رانش الکتریکی، مدیریت نبرد ترکیبی، سامانه هدایت موشک زیر سطحی به سطح، هدایت اژدر، جنگ‌های الکترونیکی و مخابراتی، سامانه مخابراتی امن و یکپارچه و ده‌ها سامانه مدرن دیگر برخوردار است که به نوبه خود موجبات افزایش قدرت دفاعی و آفندی نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران را فراهم می‌کند. زیردریایی فاتح ابر سامانه‌ای با بیش از ۴۱۲ هزار قطعه و نتیجه تلاش ۴ میلیون و ۲۰۲ هزار نفر ساعت است. آزمایش‌های این زیردریایی که از بدنه‌ای کاملا مشکی برخوردار است، از چند ماه پیش در اعماق دریا انجام شده است. قابلیت نبرد با انواع زیردریایی‌های دشمن از جمله ویزگی‌های زیردریایی فاتح به شمار می‌رود. این زیردریای به گونه‌ای طراحی شده است که می‌تواند در یک جنگ شبکه‌محور و ترکیبی حضور پیدا کند و به طور همزمان با شناور‌ها و زیردریایی‎‌های دشمن وارد نبرد شود.

یک سال موفقیت دفاعی؛ از جنگنده کوثر و موشک فکور تا ناوشکن سهند و سامانه پدافندی باور ۳۷۳ + تصاویر

زیردریایی «فاتح» با توجه به حمل تمامی تسلیحات دریایی اعم از «مین»، «اژدر» و «موشک‌های زیرسطح» و با بهره‌گیری از اصل اختفا و غافلگیری در محیط ناهمگن زیر دریا، می‌تواند ضربات شوک‌آور و ویرانگری را بر پیکره ناوگان‌های مهاجم دریایی دشمن وارد کند. زیردریایی فاتح با ۶۰۰ تُن وزن، علاوه بر قابلیت پرتاب اژدر، توانایی شلیک موشک‌های کروز ضد کشتی را نیز دارد. نقش اصلی این زیردریایی مقابله با یگان‌های شناور سطحی و زیر سطحی با استفاده از اژدر و موشک است. این زیردریایی همچنین می‌تواند به صورت انفرادی و یا گروهی (به همراه سایر زیردریایی‌ها، یگان‌های شناور و تجهیزات ساحلی) عمل کند. ماموریت مهم دیگر فاتح، قابلیت مین‌ریزی در دریاست. چنانچه تهاجم آبی خاکی به سواحل کشور متصور باشد، از این کلاس زیردریایی در فاصله مناسب از ساحل به عنوان یگان جلودار، با هدف مقابله با یگان‌های آبی خاکی حامل نفر و تجهیزات دشمن استفاده می‌شود. از دیگر ماموریت‌های حائز اهمیت زیردریایی فاتح در زمان صلح، عملیات تجسس و جمع آوری اطلاعات است. این زیردریایی همچنین دارای قابلیت ممتاز در اجرای عملیات چریکی بوده و قادر است در بنادر و نقاط محدود سواحل وارد شده و به انتقال نیروی مخصوص بپردازد. زیردریایی فاتح به لحاظ ابعاد بدنه و پروانه، هوشمندی دستگاه‌ها و سامانه‌ها، مناسب اجرای ماموریت‌های محوله است. این زیردریایی همچنین امکان حمل نیرو‌های تکاور و رساندن آن‌ها به نقاط مورد نظر را نیز دارد. زیردریایی تمام ایرانی فاتح برای اولین بار در رزمایش ولایت ۹۷ که در بهمن ماه سال ۹۷ برگزار شد، حاضر شد و به اجرای ماموریت پرداخت.

۱۹ خرداد ۱۳۹۸

سامانه پدافند هوایی ۱۵ خرداد در نوزدهم خرداد امسال با حضور امیر سرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح و امیر سرتیپ «علیرضا صباحی فرد» فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی از یک سامانه جدید پدافند هوایی رونمایی شد. این سامانه قادر است اهدافی نظیر جنگنده و پهپاد‌های مهاجم را در برد ۱۵۰ کیلومتر شناسایی و تا برد ۱۲۰ کیلومتر ردگیری کند. این سامانه همچنین می‌تواند اهداف پنهان‌کار در برد ۸۵ کیلومتر شناسایی کند و با آن‌ها در برد ۴۵ کیلومتری درگیر شود و منهدم کند. سامانه پدافند هوایی «۱۵ خرداد» قادر است تعداد ۶ هدف را بطور همزمان شناسایی و ردگیری کند و علیه ۶ هدف عملیات شلیک و انهدام را انجام دهد. از دیگر ویژگی‌های بارز این سامانه سلاح، قابلیت تحرک پذیری آن است به‌گونه‌ای که زمان حاضر به جنگ و عملیاتی شدن آن کمتر از ۵ دقیقه است. این سیستم مجهز به رادار آرایه فازی با امکان درگیری همزمان با چند هدف و سکو‌های پرتاب مستقل می‌باشد که در آن از موشک صیاد ۳ استفاده شده است.

یک سال موفقیت دفاعی؛ از جنگنده کوثر و موشک فکور تا ناوشکن سهند و سامانه پدافندی باور ۳۷۳ + تصاویر

درگیری موثر با اهداف هوایی با قابلیت‌های آفندی بالا مانند هواپیما‌های شناسایی، بمب افکن‌ها و جنگنده‌های تاکتیکی از دیگر قابلیت‌های این سامانه است. همچنین سامانه ۱۵ خرداد درصورت وجود اهداف کروز در ناحیه کشندگی سامانه سلاح، قابلیت انهدام اهداف مذکور را دارد. قابلیت کارایی بالا در سطوح کنترل و هدایت عملیات، قدرت تحرک‌پذیری بالا و زمان عکس العمل کوتاه از ویژگی‌های دیگر سامانه «۱۵ خرداد» است. این سامانه در برد عملیاتی بالا و ناحیه کشندگی گسترده (با اهدافی که در محدوده ارتفاع ۱۵۰ کیلومتر تا ۲۷ کیلومتر و در برد ۷ کیلومتر تا ۷۵ کیلومتر قرار دارند) می‌تواند درگیر شود. بومی سازی این سامانه از طریق طراحی و توسعه در داخل کشور مورد توجه ویژه قرار گرفت تا بتوان پوشش دفاعی مناسبی را در مقابل تهدید‌های مختلف هوایی با قابلیت عملیاتی بالا جهت مقابله با سلاح‌های استراتژیک دشمن از جمله هواپیما‌های جنگنده، بمب افکن‌های رادار گریز، موشک‌های بالستیک، موشک‌های کروز و انواع پهپاد‌ها ایجاد کرد.

۱۶ تیر

سامانه ارتباطات تاکتیکی سپهر ۱۱۰ در روز شانزدهم تیر امسال با حضور سردار سرلشکر «حسین سلامی» فرمانده کل سپاه، سردار سرتیپ «عباس نیلفروشان» معاون عملیات سپاه و جمعی از فرماندهان و مسئولان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات سپاه، رونمایی شد. این سامانه ارتباطی به همت مهندسان جوان معاونت فناوری اطلاعات و ارتباطات سپاه طراحی و ساخته شده و هدف از تولید و بکارگیری آن تداوم بهینه سازی و به روزرسانی تجهیزات ارتباطی فاوا به منظور متحرک سازی سامانه‌های فرماندهی و کنترل یگان‌های مردم پایه و زمینی با قابلیت بهره برداری در کلیه وسایل متحرک زمینی، هوایی و دریایی به ویژه عملیات‌های هجومی در شرایط تعاقب دشمن متجاوز است. سامانه ارتباطات تاکتیکی «سپهر ۱۱۰» کلیه نیاز‌های ارتباطی فرماندهان سطوح مختلف راهبردی، عملیاتی، تاکتیکی و رزمی را در شرایط پدافندی و آفندی، امنیتی و دفاعی و بحران‌های ناخواسته مانند حوادث غیرمترقبه مرتفع می‌سازد. این سامانه دارای لایه‌های ارتباطی متعدد برای شرایط دفاعی، امنیتی اعم از ارتباطات دیجیتال راه دور HF و شهری، محلی و منطقه‌ای شامل سامانه‌های ارتباطی v/uhf، دیجیتال، امن، مولتی باند، مولتی چنل، Ds، FH، ادهاک، سلولار، مقاوم و با قابلیت‌های رومینگ شبکه‌ای و ریموت پذیر با پهنای باند مورد نیاز برای انتقال صوت، دیتا و تصویر است. ارتباطات چند لایه باسیم و بی‌سیم امن و مقاوم قرارگاه، لشکر و تیپ‌ها به منظور ایجاد امکان فرماندهی و کنترل ثابت و متحرک در کلیه عملیات‌ها به ویژه عملیات‌های هجومی در کلیه مناطق جغرافیایی و عملیاتی در این سامانه تامین گردیده و دارای قابلیت مقابله با جنگ الکترونیک (سایبر الکترونیک) دشمن و مقاوم در برابر هر نوع اقدام، شامل: شنود، هک، نفوذ، فریب، اختلال و اقدامات EMP است.

یک سال موفقیت دفاعی؛ از جنگنده کوثر و موشک فکور تا ناوشکن سهند و سامانه پدافندی باور ۳۷۳ + تصاویر

سرعت بالا، انعطاف پذیری، بکارگیری سامانه‌ها بدون خودرو بر روی شناور‌ها و یا قابلیت انتقال به نقاط مرتفع و کلیه مناطق مورد نظر و بهره‌برداری از آن‌ها در هر نوع شرایط آب و هوایی، محیط جغرافیایی و عملیاتی از دیگر ویژگی‌های «سپهر ۱۱۰» بوده و امکانات زیستی و اپراتوری لازم در شرایط ثابت و سیار و با امکان استفاده از منابع تغذیه متنوع و خود کافی درآن ایجاد شده است. سامانه ارتباطات تاکتیکی «سپهر ۱۱۰» چند منظوره با قابلیت‌های متنوع برای سطوح فرماندهی قرارگاه ها، لشکر‌ها و تیپ‌ها با قابلیت استفاده در عملیات‌های هجومی در استفاده از موفقیت و تعاقب دشمن متجاوز در نظر گرفته شده است.

۱۵ مرداد ۱۳۹۸

بمب‌های یاسین، بالابان و قائم در روز پانزدهم مرداد امسال با حضور امیر سرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح رونمایی شدند. بمب «بالابان» دارای بال‌های تاشو جهت افزایش برد و همچنین سیستم هدایت مبتنی بر INS&GPS جهت افزایش دقت است. بمب بالابان مجهر به مکانیزم بال‌های تاشونده جهت نصب در زیر هواپیمای حامل کرار در نظر گرفته شده است. مشخصات هدف قبل از پرواز، طرح ریزی و به مجموعه هدایت و کنترل منتقل می‌شود. پس از رهایش بال‌های تاشو باز شده و با کمک سیستم هدایت، به سمت هدف حرکت می‌کند.

یک سال موفقیت دفاعی؛ از جنگنده کوثر و موشک فکور تا ناوشکن سهند و سامانه پدافندی باور ۳۷۳ + تصاویر

بمب هدایت شونده برد بلند «یاسین» نیز به عنوان یک بمب هوشمند قادر است از فاصله بیش از ۵۰ کیلومتری رها شده و به سمت هدف هدایت و آن را مورد اصابت قرار دهد. استفاده در تمام شرایط آب و هوایی در روز و شب، قابلیت نصب روی هواپیما‌های سرنشین دار و بدون سرنشین و همچنین افزایش امنیت و ایمنی سامانه و قابلیت انجام عملیات در برد کوتاه و بلند، از دیگر ویژگی‌های بمب یاسین است. نحوه عملکرد بمب هوشمند یاسین نیز اینگونه است که در ابتدا مختصات نقطه هدف بر روی کامپیوتر پرواز بمب توسط کاربر لود می‌شود. با توجه به برد مورد نظر و با توجه به جدول تیر بمب، نقطه رهایش، سرعت و ارتفاع رهایش در اختیار خلبان قرار می‌گیرد. پس از رهایش بمب از هواپیمای حامل، بال‌های تاشو باز شده و بمب به سمت نقطه هدف پرواز می‌کند. بمب در طول مسیر با استفاده از سطوح کنترلی تعبیه شده روی بال‌ها و بالک‌های افقی، مسیر خود را اصلاح نموده تا به نقطه هدف اصابت کند.

یک سال موفقیت دفاعی؛ از جنگنده کوثر و موشک فکور تا ناوشکن سهند و سامانه پدافندی باور ۳۷۳ + تصاویر

همچنین بمب‌های پیشرفته نسل «قائم» مجهز به انواع سیکر‌های مرئی، حرارتی و سیلندری بوده با دقت نقطه‌‌زنی بهتر از نیم متر قابل نصب بر روی انواع پرنده‌های بدون سرنشین، بالگرد و جنگنده‌ها می‌باشد که به منظور تخریب استحکامات، انهدام تجمع و انهدام اهداف متحرک از آن بهره برداری می‌شود. محدوده عملکرد وسیع از ارتفاع ۴ هزار تا ۱۰ هزار پا و قابلیت نصب سرجنگی مختلف نفوذی و ترکشی از دیگر ویژگی‌های بمب قائم است. این بمب‌ها با وزن‌ها و برد متفاوت و قدرت تخریب متنوع، قابلیت نصب بر روی انواع پهپاد از جمله شاهد ۱۲۹، حماسه و مهاجر ۶ را داراست.

۲۲ مرداد

در روز بیست و دوم مرداد امسال با حضور امیر سرتیپ امیر حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح و امیر سرتیپ کیومرث حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش، از دو خودروی نظامی ساخته شده توسط وزارت دفاع با نام‌های «رعد» و «ارس ۲» رونمایی شد. طراحی و ساخت خودرو تاکتیکی ضدمین و ضد کمین «رعد» براساس نیازمندی نیرو‌های مسلح برای دستیابی به محصولی با قابلیت سرعت بالاتر، حرکت در شیب‌های طولی و عرضی تند و عبور از موانع سخت انجام شده است. رعد با پلت فرم ۶ در ۶ به منظور انجام مأموریت‌های امنیتی و حفاظ ایمنی سرنشینان خودرو در مقابل مین و تله‌های انفجاری و بمب‌های کنار جاده ای، متناسب با اقلیم و آب و هوای کشور و بر اساس بدنه نفربر به صورت یکپارچه و کف «V» شکل طراحی شده است و فاقد شاسی می‌باشد. این خودرو در برابر نفوذ گلوله‌های هسته فولادی، ترکش و انفجار مین ضد تانک در زیر خودرو بسیار مقاوم است. خودرو رعد در تراز خودرو‌های ضد مین و کمین با سطح استاندارد‌های حفاظتی بالا علاوه بر حفاظت از سرنشینان نفربر، تمامی قطعات و مجموعه‌های اصلی نفربر به غیر از سیستم تعلیق در برابر برخورد گلوله، ترکش و انفجار محافظت شده است. خودرو زرهی ضد مین و ضدکمین رعد خودرویی مناسب نبرد‌های نامتقارن، داخل شهری و پاسگا‌های مرزی و مناطق عملیاتی است. این خودرو قادر است امنیت فرماندهان، شخصیت‌ها و نفرات در عبور از مناطق مشکوک به تله‌های انفجاری و بمب‌های کنار جاده‌ای را تأمین نماید. خودرو پیشرفته زرهی ضد مین و ضدکمین رعد نمونه روزآمد سازی شده و پیشرفته‌تر نسل قبلی طوفان است. سیستم موتور، انتقال قدرت، وزن عملیاتی، شعاع عملیاتی، سرعت، قابلیت حمل سلاح، ظرفیت حمل نفرات و بار، سیستم حفاظت در مقابل انفجار و سطح حفاظت بالستیک بدنه در خودروی رعد به شکل کاملاً چشمگیری به روز‌تر و قوی‌تر شده است.

یک سال موفقیت دفاعی؛ از جنگنده کوثر و موشک فکور تا ناوشکن سهند و سامانه پدافندی باور ۳۷۳ + تصاویر

خودرو «ارس ۲» دیگر خودروی نظامی رونمایی شده در روز ۲۲ مرداد بود. داشتن تحرک بالا در مناطق صعب العور، نصب سلاح و ادوات نظامی با وزن بالا، توان و گشتاور بالاو افزایش نسبت توان به وزن، از جمله قابلیت‌های خودرو تاکتیکی ارس ۲ است. این خودرو نسبت به نسل قبلی در حوزه موتور، شعاع عملیاتی، مصرف سوخت، استاندارد آلایندگی، شتاب، قابلیت حمل بار، قابلیت نصب سلاح و حرکت بر روی آن و ... پیشرفت‌های قابل ملاحظه و ویژه‌ای داشته است. خودرو ارس ۲ منطبق با نقشه راه خودروی تاکتیکی و در راستای پاسخگویی به نیاز‌های کنونی نیرو‌های مسلح طراحی و ساخته شده است؛ و نهایتا ۳۱ مرداد امسال که سامانه پدافندی «باور ۳۷۳» به باور نشست.

سامانه بومی پدافند هوایی باور ۳۷۳، می‌تواند اهداف هوایی را در صحنه نبرد با اصابت مستقیم موشک یا با اصابت ترکش‌های سرجنگی موشک ساقط نموده و مانع از ورود اهداف هوایی به محدوده عملیاتی خود شود؛ از جمله قابلیت‌های این سامانه می‌توان به تحرک بالا، حجم آتش زیاد، توانایی درگیری با اهداف متنوع (هوایی و کروز)، برد و ارتفاع بلند، احتمال برخورد و کشندگی مناسب، عملکرد مناسب در برابر جنگ الکترونیک، تعمیر و نگهداری بومی و ساده، عملیات در شرایط حملات ش. م. ه (شیمیایی، میکروبی و هسته‌ای) و قابلیت مقابله با بمب‌های الکترومغناطیس، عملیات در شرایط مختلف آب و هوایی کشور، توانایی مقابله با اهداف روز دنیا، ارتباط با لایه‌های پدافندی کشور، قابلیت اطمینان و نیز قیمت بسیار کمتر از نمونه‌های مشابه خارجی اشاره کرد. از این بین تحرک، حجم آتش و ارتباط با لایه‌های پدافندی کشور برای یک سامانه پدافندی هوایی بسیار حیاتی هستند.

یک سال موفقیت دفاعی؛ از جنگنده کوثر و موشک فکور تا ناوشکن سهند و سامانه پدافندی باور ۳۷۳ + تصاویر

سامانه سلاح باور ۳۷۳ یک سیستم پدافندی هوایی برد و ارتفاع بلند است که قابلیت مقابله با اهدافی از جمله هواپیما‌های شکاری و پنهان‌کار، هواپیما‌های راهبردی و بمب‌افکن‌ها، هواپیما‌های بدون سرنشین، موشک‌های کروز، موشک ضدرادار و موشک‌های بالستیک، هواپیما‌های جنگ الکترونیک خاص، هواپیما‌های شناسایی و انواع هلی‌کوپتر‌ها و موارد مشابه را دارا است.

یک سال موفقیت دفاعی؛ از جنگنده کوثر و موشک فکور تا ناوشکن سهند و سامانه پدافندی باور ۳۷۳ + تصاویر

سرعت در عملیات، سهولت در آماده‌سازی و نگهداری، حداقل بودن تجهیزات جانبی، بالا بودن عمر انبارداری و ضریب ایمنی اپراتوری، مطابقت با تکنولوژی روز دنیا و امکان جایگزینی و تأمین لوازم یدکی و ... از ویژگی‌ها و نکات قابل توجه و مهم سامانه سلاح پدافند هوایی باور ۳۷۳ است.

قابلیت عملیاتی این سامانه با بهره‌گیری از تکنیک‌های مناسب و پروتکل‌های امن بین رادارها، اهداف و موشک‌ها و همچنین بکارگیری یک جستجوگر رادیویی بسیار پیشرفته و به روز، به نحو مطلوبی ارتقاء یافته است.

این سامانه می‌تواند همزمان تعداد ۳۰۰ هدف را شناسایی و تعداد ۶۰ هدف را ردگیری نموده و با ۶ هدف به طور همزمان درگیر شود.

در مسیر طراحی و دستیابی به این سامانه سلاح، فناوری‌های بسیاری مانند فناوری موشک عمود پرتاب، فناوری چرخش موشک به سمت هدف جهت پوشش ۳۶۰ درجه جغرافیای تهدید و ... احصاء و به صورت عملیاتی بکار گرفته شده است.

این سامانه با وجود توانمندی‌های بیش از سامانه مشابه خارجی، با هزینه‌ی بسیار کمتر از نمونه‌های مشابه خارجی تولید شده است.

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.