آیا تسلیحات هستهای جهان با یک معاهده متوقف میشوند؟
رکنا: یک پایگاه خبری تحلیلی پس از به تصویب رسیدن معاهده منع تسلیحات هستهای در سازمان ملل نوشت: کشورهای دارای تسلیحات هستهای میگویند که این سلاح در حقیقت جزو توان بازدارندگی آنها در معماری امنیت بینالملل کنونی است. از این رو بعید است تسلیحات هستهای جهان به این زودی نابود شوند.
رکنا سیاسی: به نقل از پایگاه خبری آمریکایی نشنال اینترست، کنفرانسی در سازمان ملل روز جمعه معاهدهای جدی را به تصویب رساند که تسلیحات هستهای را ممنوع میکند اما هیچ یک از 9 کشور دارای تسلیحات هستهای در جهان عضو این سند نیستند.
122 کشور از میان 124 شرکتکننده در این کنفرانس که به تصویب معاهده رأی مثبت دادند، تنها هلند با آن مخالفت کرد و سنگاپور نیز رأی ممتنع داد. هیچ یک از 9 قدرت هستهای جهان حضور نداشتند. اکنون این معاهده از 22 سپتامبر 2017 برای امضا باز خواهد بود و 90 روز پس از آنکه 50 کشور به آن بپیوندند به اجرا در خواهد آمد. اما انتظار نداشته باشید زمانی که این معاهده به احتمال زیاد اجرایی میشود، تسلیحات هستهای به این زودی از بین بروند. هیچ یک از این 9 کشور در کنفرانس حاضر نبودند و در حقیقت از میان 192 عضو سازمان ملل تنها 124 کشور حضور داشتند. اگر چه این معاهده جدید به طور قانونی سعی دارد تسلیحات هستهای را ممنوع کند اما تا حد زیادی نمادین است. قدرتهای بزرگ شامل آمریکا، انگلیس و فرانسه این معاهده را رد کردهاند. در این میان، روسیه و چین نیز حتی درباره معاهده اظهارنظر نکردهاند.
در حقیقت واشنگتن، لندن و پاریس نه تنها گفتهاند که معاهده را امضا نمیکنند بلکه آن را به عنوان قوانین بینالمللی عرفی هم به رسمیت نخواهند شناخت. این کشورها در بیانیهای مشترک اعلام کردند: آمریکا، فرانسه و انگلیس در مذاکرات مربوط به معاهده منع تسلیحات هستهای شرکت نکردند. ما قصد نداریم آن را امضا یا تصویب کنیم و حتی به عضویت آن در آییم.
در ادامه این بیانیه آمده است: بنا بر این هیچ تغییری در الزامات قانونی کشورهای ما در خصوص تسلیحات هستهای ایجاد نخواهد شد. به عنوان مثال، ما هرگونه ادعا مبنی بر اینکه این معاهده بازتاب دهنده قوانین بینالمللی عرفی است یا به توسعه آن کمک میکند را نخواهیم پذیرفت.
این سه کشور تأکید کردند که معاهده جدید واقعیت را نادیده گرفته و بازدارندگی را در نظر نگرفته است، در حالی که هیچ معاهدهای کره شمالی را مجبور به توقف برنامه تسلیحات هستهای نمیکند. آنها مدعیاند این معاهده فسخکننده معماری امنیت بینالملل کنونی را که به حفظ امنیت و صلح بینالمللی کمک میکند، تضعیف خواهد کرد.
نشنال اینترست در ادامه گزارش خود با اشاره به عدم واکنش روسیه به معاهده منع تسلیحات هستهای نوشت: اگر چه روسیه تاکنون اظهار نظری نکرده است،کرملین یک زرادخانه هستهای توانمند برای محافظت از روسیه دارد و کاملاً بعید است که بخواهد حتی توقف زرادخانهاش را مورد بررسی قرار دهد. کرملین در واقع برای جبران ضعف تسلیحات غیرهستهایاش در سال 1993 سیاست اتحاد شوروی مبنی بر عدم استفاده پیشدستانه از تسلیحات هستهای را لغو کرد. سیاست امنیتی مسکو اجازه استفاده از تسلیحات هستهای در پاسخ به تسلیحات هستهای و دیگر انواع سلاحهای کشتار جمعی علیه خود و متحدانش را میدهد.
در نقطه دیگری از دنیا، جمهوری خلق چین در میان کشورهایی قرار دارد که از بازدارندگی هستهای برخوردارند و اکنون در حال کار روی توسعه و بهروزرسانی نیروهای راهبردیاش است.
اندیشکده رند در گزارشی جدید آورده است: به نظر میآید چین در حال دور شدن از رویکرد بازدارندگی است، رویکردی که تنها توانایی ایجاد خطر حمله متقابل موثر را القاء میکند. این کشور در ازاء، در حال حرکت به سمت یک استراتژی حساب شدهتر برای اقدام متقابل تعیین شده است.
پکن همچون مسکو به تسلیحات هستهای به عنوان ضامن قطعی امنیت و تمامیت ارضیاش مینگرد. این موضوع درباره دهلی، اسلامآباد و تلآویو نیز صدق میکند که تسلیحات هستهای برایشان آخرین ابزار برای حفظ بقاء کشور است. همچنین در شرایطی که کره شمالی کابوس یک کشور تمامیتخواه است، تسلیحات هستهای برگ برنده پیونگ یانگ برای تضمین بقاء رژیم به شمار میآیند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر