چلغوز چیست؟ / خواص چلغوز و مضرات چلغوز

به گزارش رکنا، در این مقاله قصد داریم که با هم به بررسی جامع و کاملی درباره‌ چلغوز ، یا همان دانه صنوبر (آجیل کاج) بپردازیم. این دانه، با فواید بسیاری که برای سلامتی بدن دارد، جزو آجیل های محبوب در بین ایرانیان است اما «چلغوز چیست؟» و چه فوایدی برای سلامت دارد؟ بیایید با هم به پاسخ این سوالات بپردازیم.

فواید و خواص چلغوز

چلغوز و کاهش خطر ابتلا به سرطان

یکی از ویژگی‌های شگفت‌انگیز چلغوز، حاوی بودن سطح قابل توجهی از منیزیم است. این ماده معدنی می‌تواند خطر ابتلا به انواع مختلف سرطان را کاهش دهد. به همین دلیل، مصرف میان وعده‌ی آجیل کاج سود بزرگی خواهد داشت. براساس مطالعات انجام شده، مصرف مکرر این دانه می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد.

چلغوز، کاهنده کلسترول

از خواص دیگر چلغوز، حاوی بودن اسید پینولنیک و منیزیم است. این مواد در کاهش سطح کلسترول بد خون کمک بزرگی می‌کنند. در دنیای امروز که بیماری‌های قلبی جزو اولین عوامل مرگ و میر هستند، مصرف آجیل کاج می‌تواند گزینه‌ای سالم برای پیشگیری از این بیماری‌ها باشد.

چلغوز، حامی سلامت مغز

چلغوز به عنوان یکی از مواد غذایی سالم، برای حفظ سلامت مغز بسیار مفید است. این دانه، حاوی آهن است که برای حمل اکسیژن به خون لازم است. همچنین، منیزیم موجود در آن می‌تواند در بهبود افسردگی و اختلالات اضطرابی نوجوانان مفید باشد.

چلغوز، حافظ سلامت قلب و عروق

چلغوز، ضمن اینکه در حفظ سلامت قلب بسیار موثر است، می‌تواند از تشکیل لخته‌های خونی در شریان‌ها جلوگیری کند. این دانه صنوبر، حاوی چربی‌های اشباع نشده است که می‌تواند کلسترول بد خون را کاهش دهد. علاوه بر این، چلغوز سرشار از آرژینین و آنتی اکسیدان‌هاست که می‌تواند فشار خون را کاهش دهد و از تجمع پلاک‌های چربی در شریان‌ها جلوگیری کند. به همین دلیل، مصرف آن در کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی، فشار خون بالا، چربی خون و کلسترول خون بسیار موثر است.

مقابله با دیابت با کمک آجیل کاج

پژوهش‌های متعدد نشان داده‌اند که مصرف روزانه آجیل می‌تواند به کنترل دیابت نوع ۲ و پیشگیری از عوارض آن کمک کند. در زندگی روزمره، مصرف آجیل کاج می‌تواند به بهبود کنترل گلوکز، کاهش سطح کلسترول بد و کنترل عوارض مرتبط با دیابت مثل مشکلات بینایی و سکته مغزی کمک کند. همچنین افزایش مصرف روغن‌های گیاهی و پروتئین با مصرف آجیل کاج می‌تواند به مدیریت علائم دیابت بدون افزایش وزن بیش از حد کمک کند.

کاهش وزن با استفاده از چلغوز

پینولنیک اسید، یک چربی طبیعی موجود در چلغوز، تامین‌کننده سیستوکینین و پپتید شبه گلوکاگون هستند که به مغز می‌گویند که معده پر است. این امر باعث می‌شود تا افراد کمتر احساس گرسنگی کنند و در نتیجه مصرف کلی غذایشان کاهش یابد. با توجه به این خاصیت، اضافه کردن چلغوز به رژیم غذایی، می‌تواند یک راه ساده و سالم برای کاهش وزن باشد.

چلغوز، منبع غنی از اسیدهای آمینه ضروری

به عنوان یکی از خواص شگفت انگیز چلغوز، می‌توان به حضور اسیدهای آمینه ضروری اشاره کرد. چلغوز حاوی اسید آمینه آرژینین است که کمک می‌کند تا فشار خون کاهش یابد و خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارد. همچنین، اسید آمینه لیزین نقش مهمی در تحریک هورمون رشد و ساخت سلول‌های عضلانی دارد. این اسید‌های آمینه، که بدن انسان قادر به تولید آن‌ها نیست، باید از طریق مواد غذایی مانند چلغوز تامین شوند.

چلغوز: انباری از آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌ها

چلغوز، منبع غنی از ویتامین‌های E، K و A است. به همین خاطر، مصرف این دانه می‌تواند نیاز روزانه بدن به ویتامین K و E را برآورده کند. تنها مصرف ۱۰۰ گرم چلغوز می‌تواند ۱۹ درصد از نیاز روزانه به ویتامین K و ۱۳ درصد از نیاز روزانه به ویتامین E را تأمین کند، که این میزان به حفظ سلامت و شادابی پوست بسیار کمک می‌کند.

تولید اسپرم و قدرت تولید مثل

یکی از خواص دیگر چلغوز این است که یک منبع غنی از پروتئین و روی است. این مواد مغذی می‌توانند موجب افزایش میل جنسی و تحریک هورمون‌های جنسی شوند. این دانه همچنین حاوی اسیدآمینه آرژینین است که می‌تواند برای افزایش باروری در مردان و زنان، تولید اسپرم و قدرت تولید مثل مفید باشد.

چلغوز: محافظ بینایی

چلغوز حاوی مقادیر زیادی از ویتامین A و لوتئین است که می‌تواند به بهبود بینایی کمک کند و چشم‌ها را در برابر بسیاری از بیماری‌ها محافظت کند. مطالعات نشان داده‌اند که مصرف مواد غذایی غنی از لوتئین مانند چلغوز می‌تواند در پیشگیری از بیماری‌هایی مانند دژنراسیون ماکولا بسیار مؤثر باشد، که این بیماری شایع‌ترین علت کوری در افراد مسن است.

چلغوز: منبع بسیار خوب فسفر

فسفر در دانه‌های چلغوز بسیار زیاد است و پس از کلسیم، یکی از مهمترین مواد مغذی برای بدن محسوب می‌شود. فسفر به تشکیل استخوان و دندان سالم کمک می‌کند و برای هضم غذا ضروری است. این ماده مغذی همچنین به خنثی کردن اسیدها در بدن کمک کرده و بالانس PH بدن را حفظ می‌کند. علاوه بر این، فسفر یک الکترولیت است که یبوست، اسهال و نفخ را کم می‌کند.

عوارض و مضرات چلغوز

برای مزاج گرم و خشک ممنوع!

چلغوز دارای طبعی بسیار گرم است و به همین خاطر توصیه می‌شود افرادی که دارای مزاج گرم خشک و مزاج سوداوی و صفراوی هستند، به هیچ وجه چلغوز مصرف نکنند، یا در دوز بسیار کم مصرف کنند.