۱۵ خاصیت بینظیر کرفس، عوارض جانبی و طرز تهیه ۴ خوردنی خوشمزه با آن
رکنا:کرفس منبع غنی آب و آنتیاکسیدانهای مختلف محسوب میشود و در حفظ سلامتی بدن مفید است.
کرفس یک سبزی کمکالری است که به داشتن مقدار زیادی آب شناخته میشود.کرفس مواد مغذی زیاد و خواص متنوعی برای سلامتی بدن دارد. آنتیاکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنی موجود در کرفس به درمان بسیاری از بیماریها کمک میکنند. اضافه کردن کرفس به رژیم غذایی ممکن است احتمال ابتلا به سرطان را کاهش دهد، التهاب را کم کند، سلامت قلبی و عروقی را بهبود ببخشد و به گوارش بهتر کمک کند. در این مقاله خواص کرفس را در اختیارتان قرار میدهیم و ارزش غذایی آن را میگوییم. در پایان هم عوارض جانبی و طرز تهیهی ۴ خوردنی با کرفس را آموزش میدهیم.
ارزش غذایی کرفس
ارزش غذایی ۱۰۰ گرم کرفس به شرح زیر است.
آب | ۹۵.۴۳ گرم |
کالری | ۱۴ |
پروتئین | ۰.۶۹ گرم |
فیبر | ۱.۶ گرم |
کربوهیدرات | ۲.۹۷ گرم |
قند | ۱.۳۴ گرم |
کلسیم | ۴۰ میلیگرم |
پتاسیم | ۲۶۰ میلیگرم |
کرفس همچنین حاوی ویتامینهای آ، ث و کا و مواد معدنی مختلفی مانند فولات و مقدار زیادی آنتیاکسیدان است که همگی برای بدن مفید هستند. میزان کالری موجود در کرفس در مقایسه با سبزیجات دیگر بسیار کمتر است.
خواص کرفس
در ادامه به چند خاصیت کرفس برای سلامتی بدن اشاره میکنیم.
۱. خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد
کرفس سرشار از آنتیاکسیدانهای متنوع است که با رادیکالهای آزاد مبارزه میکنند. رادیکالهای آزاد منجر به سرطان میشوند. این سبزی حاوی دو نوع فلاونوئید به نام آپیژنین و لوتئین است که شاید سلولهای سرطانی را از بین ببرند. آپیژنین ترکیبی است که با از بین بردن رادیکالهای آزاد بدن، به مرگ سلولهای سرطانی کمک میکند.
خواص ضدسرطانی لوتئین هم از تکثیر سلولهای سرطانی جلوگیری میکنند. فلاونوئیدهای کرفس میتوانند در درمان سرطانهای پانکراس و سینه مفید باشند. گفته میشود کرفس حاوی ترکیباتی است که از شکلگیری بسیاری از سلولهای سرطانی جلوگیری میکنند.
۲. التهاب را کاهش میدهد
کرفس غنی از آنتیاکسیدانهایی است که خواص ضدالتهابی دارند.
یک مطالعهی دانشگاهی به این نتیجه رسید که این سبزی منبع خوبی از فلاونولها به شمار میرود. یک مطالعهی دیگر نشان داد که آب کرفس یا عصارهی کرفس فعالیت بعضی از پروتئینهای مرتبط با التهاب را کاهش میدهند. گفته میشود که تخم کرفس خواص ضدالتهابی دارد. کرفس دارای ترکیبی به نام لوتئولین است که میتواند از بروز التهاب در سلولهای مغز پیشگیری کند. یک مطالعهی دانشگاهی روی موشهای صحرایی به این نتیجه رسید که کرفس میتواند مانع از رشد نوعی باکتری شود که منجر به التهاب در پوشش معده میشود.
۳. سطح فشار خون را پایین میآورد
نشان داده شده که کرفس حاوی نوعی ترکیب فیتوشیمیایی به نام فتالید است که دیوارههای عروق را گشاد میکند و جریان خون را افزایش میدهد. همچنین به کاهش فشار خون کمک میکند. کرفس همچنین سرشار از نیترات است که شاید در کاهش فشار خون مفید باشد. یک مطالعه نشان داد که در آفریقای جنوبی به زنان باردار برای کاهش فشار خون بالا، کرفس تازهی مخلوط شده با سرکه داده میشود.
۴. سلامت قلبی و عروقی را بهبود میبخشد
کرفس از بالا رفتن فشار خون جلوگیری میکند و از این طریق میتواند در حفظ سلامت قلبی و عروقی مفید باشد. مطالعهی انجام شده در ایران به این نتیجه رسید که عصارهی برگ کرفس میتواند تعداد زیادی از عوامل اثرگذار روی سلامت قلبی و عروقی مثل کلسترول، تریگلیسیرید و کلسترول بد (LDL) را بهبود دهد.
کرفس سرشار از پلیفنولهایی است که خواص ضدالتهابی دارند و برای سلامت قلبی و عروقی مفید هستند. هرچند برای بررسی خواص کرفس روی انسانها به مطالعات بیشتری نیاز است.
۵. جلوی از دست دادن حافظه را میگیرد
یکی دیگر از خواص کرفس، کاهش خطر از دست دادن حافظه است. یک مطالعهی دانشگاهی در چین به این نتیجه رسید که بین لوتئولین (فلاونوئید کرفس) و کاهش احتمال از دست دادن حافظهی در اثر سن ارتباط وجود دارد. لوتئولین التهاب مغز را تسکین میدهد و ممکن است به درمان التهاب عصبی کمک کند و از این طریق در کاهش خطر ابتلا به زوال عصبی مفید باشد.
باور بر این است که آپیژنین موجود در کرفس به رشد سلولهای عصبی کمک میکند. هرچند به مطالعات بیشتری برای تأیید این موضوع در انسانها نیاز است. آپیژنین همچنین ممکن است خواص زیادی برای سلامتی بدن داشته باشد. هرچند نتایج تحقیقات در این زمینه مشخص نیستند.
۶. ممکن است به هضم کمک کند
تحقیقات دربارهی خواص کرفس در کمک به هضم محدود هستند؛ با این حال بعضی از شواهد عنوان میکنند که کرفس ممکن است سلامت دستگاه گوارش را بهبود ببخشد. فیبرهای طبیعی موجود در کرفس آن را تبدیل به یک گزینهی مفید برای دستگاه گوارش میکنند. فیبر محلول کرفس توسط باکتریهای موجود در رودهی بزرگ تخمیر میشود.
این فرآیند باعث تولید اسیدهای چرب با زنجیرهی کوتاه میشود که در بهبود سلامت دستگاه گوارش مفید هستند. کرفس همچنین حاوی فیبر نامحلول است و به همین دلیل ممکن است حرکات روده را بهبود ببخشد.
۷. در کاهش وزن اثرگذار است
یکی از مهمترین خواص کرفس، کمک به کاهش وزن و چربیسوزی است. کرفس کالری کمی دارد و حاوی فیبر است و به همین علت باعث میشود برای مدت زمان طولانیتری احساس سیری کنید. فیبر نامحلول موجود در کرفس میتواند احساس سیری را افزایش دهد و به کاهش وزن کمک کند.
آب زیاد کرفس هم ممکن است در لاغری مفید باشد. این سبزی همچنین متابولیسم چربی (لیپید) را تنظیم میکند. میتوانید کرفس را با سبزیجات دیگر که کالری بیشتری دارند میل کنید. شواهد عنوان میکنند که کرفس چون سرشار از آب است، شاید میزان کالری مواد غذایی دیگری که به همراه آن خورده میشوند را کاهش دهد. این موضوع ممکن است در لاغری اثرگذار باشد.
۸. غنی از ویتامینها و مواد معدنی است
کرفس سرشار از ویتامینها و مواد معدنی مختلف است و شاخص گلیسمی پایینی دارد. با خوردن کرفس ویتامین آ، فولات، ویتامین ث، ویتامین کا و پتاسیم دریافت میکنید. این سبزی مفید سدیم کمی دارد. علاوه بر این شاخص گلیسمی آن هم پایین است که این یعنی اثر کند و ثابتی روی قند خون دارد.
۹. ممکن است به درمان آسم کمک کند
دربارهی خواص کرفس در درمان آسم تحقیقات زیادی وجود ندارد؛ با این حال گفته میشود که تخم کرفس خواص ضدقارچی و ضدباکتریایی دارد و به همین دلیل میتواند در درمان آسم مفید باشد. به تحقیقات بیشتری دربارهی این خاصیت کرفس نیاز است.
۱۰. به درمان دیابت کمک میکند
کرفس حاوی آنتیاکسیدانهایی به نام فلانول است که نقش آنها در کاهش سطح قند خون مورد مطالعه قرار گرفته است. بعضی از محققان باور دارند که ویتامین K کرفس ممکن است خواص ضددیابتی داشته باشد. این سبزی ممکن است التهاب و مقاومت به انسولین را کاهش دهد که این موضوع منجر به بهبود متابولیسم گلوکز میشود.
هرچند هیچ مدرک علمی در این زمینه وجود ندارد. شواهد نشان میدهند که مصرف کرفس ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد. دیابت ممکن است توسط باکتری ایجادکنندهی مشکلات گوارشی تحریک شود. از آنجایی که کرفس به مبارزه با این باکتری کمک میکند، ممکن است در کاهش احتمال ابتلا به دیابت اثرگذار باشد.
هرچند برای تأیید این خاصیت کرفس لازم است مطالعات بیشتری انجام شوند. مطالعهی انجام شده روی موشهای صحرایی در ایران به این نتیجه رسید که عصارهی تخم کرفس میتواند دیابت را کنترل کند. به مطالعات انسانی برای تأیید این فایدهی کرفس نیاز است.
- هر آنچه باید دربارهی دیابت نوع ۲ بدانید؛ علل، علائم و روشهای درمان
۱۱. سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند
کرفس حاوی ویتامین ث است که به خواص خود در تقویت سیستم ایمنی بدن شناخته میشود. آنتیاکسیدانهای موجود در کرفس هم در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارند. نشان داده شده که بسیاری از سلولهای سیستم ایمنی بدن برای عملکرد در سطح بهینه و پیشگیری از بیماریها به ویتامین ث وابسته هستند.
همچنین نشان داده شده که مکمل ویتامین C میزان ایمونوگلوبین در خون را افزایش میدهد که یک ترکیب کلیدی برای سیستم ایمنی بدن محسوب میشود. هرچند برای پی بردن به این خاصیت کرفس باید مطالعات بیشتری انجام شوند.
۱۲. سنگ کلیه را درمان میکند
سنگ کلیه یک عارضهی بسیار دردناک است که افراد زیادی در سراسر جهان گرفتار آن هستند. درمان سنگ کلیه، یکی از خواص کرفس به شمار میرود. روغن اسانسی کرفس حاوی لوتئولین و ترکیبات ضروری دیگر است که میتوان از آنها برای درمان سنگ کلیه استفاده کرد.
علاوه بر این یکی از فلانوئیدهای اصلی کرفس به نام آپیژنین میتواند کریستالهای کلسیم موجود در سنگ کلیه را تجزیه کند. با این حال در نظر داشته باشید که به مطالعات بلندمدت بیشتری برای پی بردن به این خاصیت کرفس نیاز است.
- ۱۶ درمان خانگی برای کاهش درد سنگ کلیه
۱۳. سلامت مفاصل را بهبود میبخشد
تخم و عصارهی کرفس خواص ضدآرتریت دارند و ممکن است در درمان درد مفصلی و نقرس مفید باشند. درد مفصلی معمولا در نتیجهی جمع شدن اسید اوریک رخ میدهد. یک نظریه عنوان میکند که کرفس ممکن است از طریق دفع اسید اوریک به درمان درد مفصلی کمک کند. مطالعهی انجام شده در دانشگاه ایرلند به این نتیجه رسید که روغن تخم کرفس میتواند بیماریهای مرتبط با التهاب مثل نقرس و آرتریت روماتوئید را درمان کند.
۱۴. علائم یائسگی را تسکین میدهد
بعضی از ترکیبات گیاهی موجود در کرفس به نام فیتواستروژنها ممکن است به متعادل کردن سطح هورمونها کمک کنند. مواد غذایی غنی از فیتواستروژنها میتوانند در تسکین علائم یائسگی مفید باشند. کرفس حاوی فیتواستروژن است و به همین دلیل میتواند برای زنان یائسه مفید باشد. هرچند باید تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود.
۱۵. به درمان ویتیلیگو کمک میکند
ویتیلیگو نوعی بیماری پوستی است که در آن پوست رنگدانههای خود را در بعضی از نواحی از دست میدهد. این عارضه باعث بروز تکههای سفید روی پوست میشود. مطالعهی انجام شده در کشور لهستان به این نتیجه رسید که ترکیبات موجود در کرفس ممکن است در درمان ویتیلیگو اثرگذار باشند. یافتههای مشابه نشان میدهند که کرفس پوست را آبرسانی میکند و از زمانهای قدیم از آن برای درمان ویتیلیگو استفاده میشد. هرچند به تحقیقات علمی بیشتری در این زمینه نیاز است.
چه مقدار کرفس میتوان در روز خورد؟
کرفس کالری کمی دارد و به همین دلیل مصرف یک یا دو ساقه کرفس یا ۷۵۰ گرم آب کرفس در روز بیخطر و سالم است. افراد مسن مبتلا به پیشدیابت میتوانند برای درمان سطح بالای گلوکز خون خود، سه بار در روز کپسول عصارهی برگ کرفس را در دوز ۲۵۰ میلیگرم مصرف کنند.
عوارض جانبی کرفس چیست؟
مصرف کرفس ممکن است در بعضی از افراد منجر به عوارض جانبی از جمله واکنشهای آلرژیک، خونریزی و منقبض شدن رحم در زنان باردار و تداخل با داروهای دیگر شود. مصرف زیاد کرفس ممکن است گاز را به دنبال داشته باشد. با این حال توجه داشته باشید که تحقیقات محدودی دربارهی عوارض جانبی کرفس انجام شده است.
طرز تهیهی ۴ خوردنی با کرفس
حالا که با خواص کرفس آشنا شدید، باید روشهای مختلف برای جای دادن این سبزی جادویی را در رژیم غذایی خود یاد بگیرید. در ادامه ۴ خوردنی معروف و دلچسب با کرفس را به شما آموزش میدهیم.
۱. سوپ کرفس
سوپ کرفس یکی از غذاهای خوشمزه و مقوی است که میتوانید با کرفس درست کنید.
مواد لازم
- ساقهی کرفس: یک عدد
- سیبزمینی بزرگ: یک عدد
- پیاز متوسط: یک عدد
- کره: به مقدار لازم
- آب مرغ: سه فنجان
- شوید تازه: یک چهارم فنجان
- خامه: نصف فنجان
- برگ کرفس: به مقدار لازم
- روغن زیتون: به مقدار لازم
- نمک و فلفل: به مقدار لازم
طرز تهیه
۱.
اولین کاری که باید برای تهیهی سوپ کرفس انجام دهید، شستن کرفس است. بعد از اینکه کرفس را شستید، برگ و ساقهی آن را خرد کنید. پیاز و سیبزمینی را هم خرد کنید.
۲.
یک قابلمهی متوسط روی حرارت بگذارید و کره را به آن اضافه کنید. اجازه دهید کره آب شود. سپس ساقهی کرفس خرد شده، سیبزمینی و پیاز را درون قابلمه بریزید. مواد را با مقداری نمک طعمدار کنید.
۳.
اجازه دهید مواد به مدت ۸ تا ۱۰ دقیقه روی حرارت باشند تا پیاز نرم شود. سپس آب مرغ را اضافه کرده و زیر حرارت را زیاد کنید تا آب مرغ بجوشد و سیبزمینی نرم شود. زیر حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید مواد کمی خنک شوند.
۴.
مواد را در مخلوطکن بریزید و شوید را به آنها اضافه کنید. مواد را چند پالس بزنید تا پورهمانند شوند. سپس آنها را از صافی رد کنید.
۵.
خامه را به سوپ اضافه کنید و خوب هم بزنید. سوپ را بچشید و با توجه به ذائقهی خود به آن نمک و فلفل اضافه کنید.
۶.
سوپ را به کاسهی سرو منتقل کنید و روی آن برگهای خرد شدهی کرفس و روغن زیتون را بریزید. نوش جان.
۲. آب کرفس
آب کرفس یکی از رایجترین و سادهترین نوشیدنیهایی است که میتوانید با کرفس تهیه کنید. تهیهی این نوشیدنی وقت کمی از شما میگیرد. اگر طعم آب کرفس خالی را دوست دارید، میتوانید آبِ میوه یا سبزیجات دیگر مثل هویج را به آن اضافه کنید تا طعم آن بهتر شود.
مواد لازم
- ساقهی کرفس: دو عدد
- سیب: یک عدد
- زنجبیل: یک چهارم قاشق چایخوری
- آب لیموترش: یک چهارم فنجان
طرز تهیه
۱.
سیب و ساقههای کرفس را بهخوبی بشویید. سپس کرفس و سیب را خرد کرده و هستههای سیب را در بیاورید.
۲.
سیب و کرفس خرد شده را به همراه آب لیموترش و زنجبیل درون مخلوطکن بریزید و چند پالس بزنید. اگر دوست ندارید هنگام خوردن این نوشیدنی تکههای درشت سیب و کرفس زیر دهانتان بیایند، آن را از صافی رد کنید.
۳.
آب کرفس شما آماده است. آن را به لیوان مدنظر منتقل کرده و نوش جان کنید.
۳. سالاد کرفس
سالاد کرفس یک سالاد سالم و مقوی است که میتوانید آن را بهعنوان میان وعده یا شام سبک میل کنید.
مواد لازم
- کرفس خرد شده: سه چهارم فنجان
- آلبالوی خشک شده: یک سوم فنجان
- نخودفرنگی پخته شده: یک سوم فنجان
- جعفری خرد شدهی تازه: سه قاشق غذاخوری
- گردوی خرد شده و بو داده: یک قاشق غذاخوری
- سس مایونز: یک و نیم قاشق غذاخوری
- ماست کمچرب بدون طعم: یک و نیم قاشق غذاخوری
- آب لیموترش: یک و نیم قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل: یک هشتم قاشق چایخوری
طرز تهیه
۱.
در یک کاسه کرفس، آلبالو، نخودفرنگی، جعفری و گردو را با هم مخلوط کنید.
۲.
سس مایونز، ماست و آب لیموترش را با هم مخلوط کنید و درون کاسه بریزید.
۳.
سالاد را با نمک و فلفل طعمدار کنید. سالاد را در یخچال بگذارید تا سرد شود. از خوردن این سالاد سالم لذت ببرید. اگر میخواهید سالاد خیلی سالم باشد، سس مایونز را حذف کنید.
۴. اسموتی کرفس
این روزها اسموتیها طرفداران زیادی دارند. میتوانید با مخلوط کردن مواد غذایی مختلف، یک اسموتی مقوی و خوشمزه درست کنید.
مواد لازم
- ساقهی کرفس متوسط: چهار عدد
- سیب سبز بزرگ: یک عدد
- موز: یک عدد
- پودر زنجبیل: نصف قاشق چایخوری
- اسفناج خرد شده: دو فنجان
- آب: نصف فنجان
- یخ: ۱۰ تکه
- آب لیموترش: یک و نیم قاشق غذاخوری
طرز تهیه
۱.
ساقههای کرفس و سیب را درشت خرد کنید. حواستان باشد که لازم نیست پوست سیب را بگیرید. موز را نصف کنید.
۲.
کرفس و سیب خرد شده، موز، پودر زنجبیل، اسفناج، آب، تکههای یخ و آب لیموترش را در مخلوطکن بریزید و چند پالس بزنید تا نرم شوند. اگر مواد خیلی غلیظ شدند، آب بیشتری اضافه کنید.
۳.
اسموتی را بلافاصله میل کنید. همچنین میتوانید آن را به مدت یک روز در یخچال نگه دارید.
کلام آخر
مقالهی امروز از دیجیکالا مگ را به بررسی خواص کرفس اختصاص دادیم. در ابتدا ارزش غذایی این سبزی را گفتیم و اشاره کردیم که این سبزی آب زیاد و کالری کمی دارد. سپس به بررسی خواص آن پرداختیم و عوارض جانبی آن را معرفی کردیم. در پایان هم طرز تهیهی ۴ خوردنی لذیذ و مغذی با کرفس را آموزش دادیم. حتی اگر مزهی این سبزی را دوست ندارید، باید آن را به روشهای خلاقانه به برنامهی غذایی خود اضافه کنید تا از خواص و مواد مغذی موجود در آن بهرهمند شوید.
منبع : دیجی کالا
ارسال نظر