سفر به کرمان + جاذبه های گردشگری
رکنا : اکنون که در خطر شیوع ویروس کرونا قرار داریم و قطعا باید از سفر به هر جایی خودداری کنیم اما بعد از بهبود اوضاع و ریشه کن شدن این ویروس موذی حتما سری به کرمان بزنید.
کرمان / به گزارش رکنا ، تجربهی یک سفر خوب و جذاب، جدا از اینکه به آدمهای پایه و خوش سفر نیاز دارد، به مکان سفر هم بستگی دارد. اگر بنا باشد پایهی یک سفر جذاب را بچینید، ملاک جذابیت سفرتان چیست؟ آب و هوای خوش؟ مکانهای تاریخی زیبا؟ یا باغ و جنگل؟ شاید هم کویر و شبنشینی و آسمانش؟ اگر تمام این موارد در یکجا جمع شود چطور؟ بیایید سری به دیار کریمان بزنیم. جایی که همزمان میتوانید به دورههای مختلف تاریخ از ساسانیان گرفته تا قاجار سفر کنید. همچنین در طبیعتی خوش آب و هوا، دلی از عزا دربیاورید. مکان سفر امروز ما، سفر به کرمان و دیدن جاذبههای گردشگری کرمان است. همراه رهی نو تا انتها باشید و یک سفر جذاب را تجربه کنید.
سعی کنید برای سفر به شهر کرمان، بهار را انتخاب کنید، چرا که با وجود آب و هوای مختلفی که در ضلع شمالی و جنوبی آن، حاکم است، نفس کشیدن در آب و هوای کویری این شهر، در فصل بهار، دلنشینتر است.
چگونه به کرمان سفر کنیم؟
سریعترین و راحتترین راهی که میتوانید انتخاب کنید، هواپیما است. اگر میخواهید با خودروی شخصی سفر کنید حدود 1000 کیلومتر فاصله از تهران تا کرمان خواهید داشت که 10 الی 11 ساعت زمان میبرد. با قطار هم میتوانید مستقیما از تهران به کرمان بروید که هم فال است و هم تماشا! منتها حدود12 ساعت در راه خواهید بود. پس از اینکه مستقر شدید، بعد از کمی استراحت بهتر است برنامهریزی گشت و گذار را بچینید. به این ترتیب که روزهای اول به دیدن بناهای تاریخی رفته، روز بعدی لذت کویرگردی را تجربه کنید، روز سوم به دامن طبیعت بروید و به همین ترتیب تا آخرین روز سفرتان میتوانید آن را با یک سفرنامهی جذاب و تاریخی به پایان رسانید.
جاذبههای تاریخی کرمان
1. مجموعه گنجعلی خان
این مجموعه متعلق به حاکم زمان شاه عباس صفوی بوده که گنجعلی خان نام داشت. مجموعه گنجعلی خان کرمان از مکانهای مختلفی ساخته شده است که میتوانید در ساخت آن نقش و نگار تاریخ صفوی را ببینید. مکانهایی از جمله میدان گنجعلی خان که میدان مستطیل شکلی است و در کنار بازار گنجعلی خان قرار گرفته است، حمام گنجعلی خان که در ضلع جنوبی میدان قرار گرفته و تبدیل به موزهی مردم شناسی شده است که از مجسمههایی با پوششهای مختلف محلی و سنتی استفاده شده است. کاشی کاری و نقاشی و گچبری این حمام، دالانهای پیچ در پیچ، نقش کتیبههای نستعلیق در نورگیر تالار حمام و ورودی با گنبدهای مختلف این محل، توجه مسافران را به خود جلب کرده است. ضرابخانهی گنجعلی خان که نقش و نگار سنتی از دیوارها و کاشیهای آن به چشم میخورد. ضرابخانه امروز محل موزهی سکههای قدیم است. از سرای گنجعلی خانه نیز میتوانید در مدتی که در این مجموعه توقف کردهاید دیدن کنید. کنار سرا، مسجدی به چشم میخورد که به سبک دورهی صفوی با خطاطیها و کاشیکاریهای سنتی و لاجوردی، تزئین شده است. اگر به بازار گنجعلی خان بروید، راستای این بازار را میتوانید از میدان ارگ آغاز کنید و حدود یک الی دو ساعت، با دل سیر در میان حال و هوای سنتی این بازار گشت و گذار کنید. اگر ذوق عکاسی دارید، دوربینتان را با خود ببرید تا جذابیتهای بازار و مکانهای مختلفی که در آن وجود دارد، عکاسی کنید. راستی سوغاتی یادتان نرود!
2. گنبد جبلیه
نزدیک پارک پردیسان کرمان که میشوید، یک بنای سنگی غریب به چشمتان میخورد که قدمت آن را به دو قرن پیش از میلاد مسیح تخمین زدند. این بنای دو هلالی با گنبدهای آجری که تنها بنای سنگی تاریخی در کرمان شناخته شده است، در حال حاضر تبدیل به یک موزهی سنگی شده است که پیشنهاد میکنم از آن دیدن کنید. تصور کنید وارد بنایی خواهید شد که برای استحکام، معمارانش در ساخت آن به جای آب، از شیرشتر استفاده کردهاند.
3. قلعه اردشیر کرمان
البته شاید در یک نظر این قلعه را در حال تخریب شدن ببینید، که خب نسبت به قدمت آن که اردشیر بابکان دستور ساخت آن را داد، طبیعی است. در جنوب شرق کرمان، تپهای به چشم میخورد که بر روی آن قلعه کوه بنا شده است. قلعه اردشیر از دو قسمت تشکیل شده است، یک بخش آن بر روی تپه است که همان قلعه کوه است و بخش دیگر بر روی یک تپهی کوتاهتر قرار گرفته است که به نام قلعهی دختر، یا آتشکده آناهیتا معروف است. اگر عزیز سالمند یا ناتوانی همراهتان است، میتوانید از فضای سبزی که برای استراحت گردشگران و استفاده توریستی در دامنهی این تپهها طراحی شده است، استفاده کنید.
4. بازدید از ارگ بم
حتی اگر تا به حال به کرمان سفر نکرده باشید، اسم معروف ارگ بم را شنیدهاید، به خصوص از بعد از زلزلهای که رخ داد و بخش زیادی از ارگ تاریخی بم کرمان را لرزاند. بزرگترین بنای خشتی در دنیا همین مجموعه ارگ بم بود که در مرکز آن، دژ بزرگی قرار گرفته است(البته در حال حاضر با وجود مرمت و بازسازی که انجام شده است، تنها بخشی از آن همه زیبایی ارگِ پیش از زلزله را بازگرداندند. ارگ در قدیم از دو بخش تشکیل شده بود که یک بخش آن مخصوص حاکمان و قصرنشینها بود و بخش دیگر مخصوص رعیت نشینها و ساکنان این ارگ در قدیم بود. شاید اصلیترین ویژگی شهر کرمان همین بناهای خشتی آن باشد که هنوز با وجود سازههای جدید، اثری از خانههای قدیمی که با خشت ساخته شده است به چشم میخورد. برای ورود به این ارگ برای ایرانیان تنها مبلغ 3000 تومان باید بپردازید. اگر میهمان خارجی همراه خود دارید، هزینهی بلیط او حدود 20 هزارتومان برایتان آب میخورد.
5. کویر نوردی در کویر شهداد
لذت دیدن کویر همانطور که به آن اشاره کردم با هیچ چیز، قابل مقایسه نیست. رفتن به کویر از جذابیتهای کرمان، نیاز به یک راهنما دارد، پس یا با تور بروید یا با کسی بروید که چم و خم کویر را بلد باشد. در شهر شهداد که فاصلهی آن با کرمان، حدود 100 کیلومتر است، تابلویی میبینید که شما را به سمت کلوتهای شهداد میکشاند. کلوتها سازههایی مرتفع که به صورت طبیعی ساخته شدهاند. در گرمترین نقطهی ایران بر روی شنزارهای شهداد، تفریحات سافاری و شترسواری و عکاسی از آسمان شب را فراموش نکنید. برای حدود 2 الی 3 ساعت سافاری و گشت با ماشین روی شنهای کویر، 400 هزار تومان برایتان آب میخورد. اگر قصد شترسواری دارید میتوانید با پرداخت حدود 30 هزارتومان به همراه راهنما، حدود 2 ساعت در کویر، سوار بر شتر، گشت بزنید. میتوانید ناهار را در کوهستانهای سیرچ بگذرانید و از سرو 100 ساله دیدن کنید. بهترین جلوهی این کلوت شهداد، به هنگام غروب آفتاب است که فضای عجیب آنجا و سکوت کویر، حس و حال عجیبی به شما القا میکند. کمپ شهداد هم که میزبان عاشقان آسمان کویر در شب است که با احداث آن، فضای استراحتتان در شب مهیا شده است.
6. تل گندم بریان
حدود 20 کیلومتر بعد از جادهی فرعی کمپ شهداد را که طی میکنید، یک ساختمان نیمه کاره را میبینید که از آنجا از مسیر آسفالت جدا میشوید و وارد جاده خاکی شده که رد عبور ماشینهای قبلی راه را به شما نشان خواهد داد. در این مسیر به تپههایی میرسید که بخشی از منظرهی گندم بریان را نشان میدهد. رفتن به این مکان را زمانی پیشنهاد میکنم که از کویر شهداد دیدن کردهاید و حالا در ادامهی مسیر میتوانید سری به اینجا هم بزنید. شاید برای کسانی که عاشق باستان شناسی و زمین شناسی هستند، این مکان جذاب باشد. کال شور، وجود سنگهای مختلف، و تپههای تقریبا هرمی از زیباییهای این منطقه است. البته اگر از گرمای شدید این منطقه، چشم پوشی کنیم!
7. روستای سیرچ
حدود یک ساعت از تل گندم بریان به سمت جاده سیرچ حرکت میکنید، به آب و هوایی کاملا متضاد با کرمان و کویر، روبرو خواهید شد. انگار نه انگار که در یکی از گرمترین نقاط زمین قرار داشتید. روستایی با آب و هوایی خنک و مرطوب و ارتفاعاتی که پوشیده از برف است، که تبدیل به یک پیست اسکی در دل شهرهای جنوب شرقی ایران است. از جاذبههای این روستا میتوان رودخانهی زیبا و درخت سروی را که قدمت 1000 ساله دارد نام برد. البته از چشمهی آب گرم سیرچ هم نباید غافل شد. مردم بومی منطقه معتقدند چشمهی آب گرم چوشان، به علت مواد معدنی که دارد، برای درمان انواع بیماریهای مفصلی و پوستی، چارهساز است. به کویر که رفتید پیشنهاد میکنم به این منطقه بیایید و از آب و هوای کاملا متضاد آن با کویر، لذت ببرید. اگر در پاییز و زمستان به کرمان رفتهاید و از علاقهمندان به اسکی و برف بازی هستید، به ارتفاعات سیرچ رفته و یک دل سیر برف بازی کنید.
8. دریاچه مخرگه
یکی از بکرترین مناطقی که هنوز به دست انسان تخریب نشده و زیبایی خود را حفظ کرده است، دریاچهای در 32 کیلومتری شهر بابک کرمان است که شاید با دیدن آن باورتان نشود که چنین آیینهی طبیعی در ایران قرار دارد. دریاچهی نمکی که بعد از هربار بارش باران، اگر به مقدار کافی آبگیری شود، انعکاس تصویر خود و آسمان را روی زمین خواهید دید که از این بابت شبیه به شورهزار سالاراویونی در کشوربولیوی میباشد. برخی معتقدند در گذشته در این محل خرما کشت میشد. که با توجه به ریشهی لغت مخرگه که از مخ به معنی خرما گرفته شده است، و پیدا شدن پوستههایی از درخت خرما، باور این قضیه ممکن است. بهترین زمان برای لذت بردن از زیبایی این مکان، قبل از شهریور ماه است، وگرنه پس از آن تنها با زمینی پرنمک روبرو خواهید شد که البته آن هم زیباییهای خاص خود را دارد. پیشنهاد میکنم غروب آفتاب را در این مکان بگذرانید. زیبایی غروب و انعکاس آن در دریاچه، یک سوژهی زیبا برای عکاسی است که نباید آن را از دست داد. درضمن اصلا نگران غرق شدن نباشید. بیشترین عمقی که ممکن است داشته باشد، فقط 30 سانتی متر است.
9. باغ فتح آباد
این عمارت از زمان قاجار بنا شده بود و تا امروز مرمتهای زیادی به خود دید تا بتواند شکوه و زیباییاش را حفظ کند. این بنا به سبک اروپایی ایرانی ساخته شده است و در شب و روز جلوهی زیبایی دارد که حتما از آن دیدن کنید. در شب با نورپردازی که برای دیدن باغ درنظر گرفته شده است، جذابیت عمارت در مقابل آبی که روبروی آن جاری است و درختانی که در اطراف عمارت قرار گرفته است، بیشتر میشود. میتوانید در کپرهایی که برای استراحت گردشگران ساخته شده بنشینید و استراحت کنید. از شربتخانهی آن انواع عرقیات گیاهی بنوشید و از غرفه صنایع دستی آن دیدن کنید. البته شاید کیفیت رستوران آن به زیبایی و جذابیت خود باغ، نباشد! ورودی این باغ بر ایرانیها فقط 3000 تومان است.
10. باغ شازده ماهان
باغ شازده ماهان به دستور محمد حسن خان قاجار ساخته شد. یک باغ سرسبز در دل کویر که حتما باید از آن دیدن کنید. باغ شازده در هر فصلی از سال شگفتی و زیبایی خود را حفظ کرده و شما را با صحناتی روبرو خواهد کرد که روحتان را نوازش میکند. به محض ورود به باغ جریان آبی توجه شما را به خود جلب خواهد کرد که به صورت پلکانی از ارتفاعات جاری شده تا درختان باغ را آبیاری کند. آب از سر عمارت تا درب ورودی ادامه دارد و فوارههایی در میان حوضها نصب شده که با فعال شدن آنها دلنشینی باغ بیشتر میشود. باغ شازده به صورت پله پله و مسطح ساخته شده است تا به عمارت برسد که البته شاید زیبایی باغ از عمارت بیشتر باشد. چرا که ساخت آن نیمه کاره رها شده است. آب و هوایی که به خاطر وجود حوض و درختان در این منطقه بوجود آمده است، فضای مناسب برای پیادهروی روی سنگفرشهای پیادهرو به شما میدهد. پس از گشت و گذار و عکاسی در باغ هم میتوانید از رستوران آن استفاده کنید. برای ایرانیها هزینهی بلیط ورود به این باغ همانند باغ فتح آباد، 3000 تومان است.
سوغاتی کرمان چیست؟
1. شیرینیهای محلی
شیرینیهایی مثل قطاب، قوتوقوات، کلمپه و کماچ سهن که در ترکیبات تمام آنها پسته حرف اول را میزند. شیرینیهایی که به خاطر موادی که در آن بهکار رفته است، از محبوبترین و مفیدترین شیرینیها محسوب میشود.
نام خرمای یبم را احتمالا شنیدهاید. در سفر به کرمان گردو، پسته( همچنین پسته پوستی) و خرما را فراموش نکنید که کرمان مهد تولید این مواد است.
2. صنایع دستی
از بحث خوراکی که خارج شویم، به صنایع دستی کرمان خواهیم رسید. ظروف و صنایع مسی در کرمان بسیار رایج است که در بازار گنجعلی خان به وفور دیده میشود. آجیده دوزیهای کرمانی، که دوخت طرحهای ظریف و برجسته روی پارچه است، از دیگر صنایع دستی اسن شهر میتوان نام برد. همچنین گبردوزی و گلیم شیریکی پیچ که ترکیب گلیم و قالی است، میتواند گزینهی مناسبی برای سوغاتی باشد.
سفر همیشه روح آدم را تازه میکند. به خصوص سفر به جاهایی که بکر و ناشناخته باقی مانده است. با وجود شرایط آب و هوایی که دارد، دارای مکانهایی است که هنوز چندان شناخته نشده است. پیشنهاد میکنم برای لذت بردن از زیباییهای این شهر، در فصلهای سرد سال یا گرم سال به آنجا بروید و میهمان مردم میهمان نواز کرمان شوید. چرا که در نوروز و اردیبهشت، کرمان شلوغترین وضعیت خود را دارد. اگر شما هم تجربهی سفر به دیار میهمان نواز کرمان را داشتید برایمان از تجربههایتان بنویسید. سفرتان خوش!دوربین عکاسی یادتان نرود.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر