16 اکتبر روز جهانی غذا / تاریخچه روز جهانی غذا
رکنا: بیش از 150 کشور روز جهانی غذا را گرامی می دارند.
به گزارش رکنا، همه ما در تلویزیون و دیگر رسانه های اجتماعی به مطالبی در ارتباط با روز جهانی غذا برخورده ایم اما این روز چه روزی است؟ فلسفه به وجودآمدن این روز چیست؟
روز جهانی غذا رویدادی است که همه ساله در تاریخ ۱۶ اکتبر سال میلادی جشن گرفته می شود این اقدام با هدف افزایش آگاهی در سراسر دنیا برای کسانی که از گرسنگی رنج می برند و آسیب می بینند برگزار می شود و بر لزوم تامین امنیت غذایی و برخورداری از رژیم غذایی سالم برای همه تاکید می کند. در این روز، بیش از 150 کشور برای افزایش آگاهی درباره مسائل غذایی و مسائل مربوط به فقر و گرسنگی متحد می شوند. سازمان خواروبار و کشاورزی ایالات متحده (فائو) در سال ۱۹۷۹ ، ۱۶ اکتبر را به عنوان روز جهانی غذا نامگذاری کرده است.
طبق آمار جهانی گرسنگی، 785 میلیون نفر در سراسر جهان غذای کافی برای حفظ یک سبک زندگی سالم ندارند. این تعداد یعنی از هر نه نفر در جهان یک نفر گرسنه است. با کمال تعجب، اکثریت گرسنگان در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند. محرومیت های غذایی آثار و نتایج جبران ناپذیری به همراه دارد. تغذیه نامناسب باعث 45 درصد مرگ و میر در کودکان زیر 5 سال می شود. این بدان معناست که سالانه فقط بیش از 3 میلیون کودک به علت عدم دسترسی به غذای کافی و تامین نیاز به مواد مغذی می میرند!
راه حل های جهانی مطرح شده برای جلوگیری از گرسنگی
گرسنگی و حفظ امنیت غذایی جهانی در جهان موضوعی پیچیده است. برخی معتقدند مشکل قابل حل است. راه حل های جهانی مطرح شده برای جلوگیری از گرسنگی عبارتند از:
به مردم کمک کنید تا غذای خود را به روشی پایدار تامین کنند
به مردم کشورهای در حال توسعه دسترسی به اعتبار بدهید تا بتوانند مزارع خود را ایجاد کنند
افراد و مشاغل را تشویق کنید تا به سازمان های امداد گرسنگی کمک مالی کنند
امکان دسترسی به آموزش را فراهم کنید که بهترین دفاع در برابر فقر و گرسنگی است
اجازه مداخله بیشتر دولت را بدهید
برخی از کارشناسان معتقدند پاسخ به گرسنگی در جهان بسیار ساده تر است. آنها معتقدند کلید پایان دادن به گرسنگی در جهان، جلوگیری از هدر رفت غذا است. مواد غذایی با بالاترین میزان هدر رفت شامل سبزیجات، غلات و ریشه های نشاسته ای است. این غذاها در طول تولید کشاورزی و در انبار پس از برداشت دور ریز می شوند. ضایعات مواد غذایی نیاز به تولید بیشتر مواد غذایی را افزایش می دهد. وقتی غذای کافی تولید نشود، مردم گرسنه می شوند.
بیش از 150 کشور این روز را گرامی می دارند. در ایالات متحده، 450 سازمان ملی از این روز حمایت می کنند. برخی از این سازمان ها به عنوان بخشی از حمایت مالی خود، شام یکشنبه های روز جهانی غذا را برگزار می کنند. Des Moines، آیووا همچنین میزبان سمپوزیوم سالانه به افتخار این روز است. در سرتاسر اروپا، وزارتخانهها، دانشگاهها و آژانسهای تحقیقاتی کنفرانسها، نمایشگاهها و پخش رسانهای را سازماندهی میکنند.
رویدادهای روز جهانی غذا در آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین شامل نمایشگاههای کشاورزی، مناظره، رقصهای محلی، فیلم، مراسم ویژه در مدارس و تحویل بستههای غذایی است.
چگونه این روز جهانی را جشن بگیریم؟
چندین رویداد مختلف در روز جهانی غذا برگزار می شود، بنابراین ارزش دارد که به آنها نگاه کنید تا ببینید آیا چیزی در منطقه شما در حال وقوع است یا خیر. برنامه های روز جهانی غذا شامل همه چیز از کنسرت و مسابقه تا اجراهای فرهنگی، نمایشگاه ها، راهپیمایی های گرسنگی و ماراتن می شود. شما موظف هستید چیزی را پیدا کنید که برای شما جذاب باشد! و اگر در منطقه محلی شما اتفاقی نمی افتد، چرا شخص میزبان رویداد شما نباشید؟
یکی از بهترین راهها برای جشن گرفتن روز جهانی غذا دادن غذا به افرادی است که بیشتر به آن نیاز دارند. می توانید به خیریه ای که در نزدیکی شما است و به آن دسترسی دارید کمک مالی کنید. نوع غذایی که در یک بسته غذایی معمولی است شامل بیسکویت، میوه های کنسرو شده، چای، قهوه، سبزیجات کنسرو شده، گوشت کنسرو شده، لوبیا، سس ماکارونی، برنج، پاستا، سوپ و غلات است. شما همچنین می توانید وقت خود را به صورت داوطلبانه اختصاص دهید، خیریه ها اغلب به دنبال داوطلبان مایل هستند. مهم نیست چقدر وقت بگذارید، قطعا اقدامات شما اثرگذار خواهد بود.
شاید ما نتوانیم مشکل گرسنگی جهان را حل کنیم. با این حال، می توانیم با انجام وظیفه خود تا حدی به حل این مشکل بزرگ کمک کنیم. به سازمان جهانی امداد گرسنگی کمک کنید. بدهی برخی افراد به مراکز تامین مواد غذایی را در جامعه خود بپردازید. اگر خانواده ای نیازمند را می شناسید، به طور ناشناس برای آنها یک کارت هدیه به خواربارفروشی محلی خود بفرستید. با به اشتراک گذاری #WorldFoodday در رسانه های اجتماعی آگاهی را گسترش دهید تا با انجام هریک از این کارهای کوچک نقشی در حل این مشکل جهانی ایفا کرده و به حمایت از روز جهانی غذا کمک کنید.
روز جهانی ایمنی غذا (WFSD)
علاوه بر روز جهانی غذا سازمان بهداشت جهانی (WHO) در وبسایت خود به معرفی روز جهانی ایمنی غذا (WFSD) که در 7 ژوئن 2021 جشن گرفته میشود، پرداخته است. هدف از گرامی داشت این روز جلب توجه و الهام بخشیدن به اقدامات برای کمک به پیشگیری، شناسایی و مدیریت خطرات ناشی از غذا، کمک به امنیت غذایی، سلامت انسان، لاغری کودکان، رونق اقتصادی، کشاورزی، دسترسی به بازار، گردشگری و توسعه پایدار است.
شعار امسال، "غذای مطمئن امروز برای فردایی سالم"، تاکید می کند که تولید و مصرف غذای ایمن فواید فوری و بلندمدت برای مردم، کره زمین و اقتصاد دارد. شناخت ارتباطات سیستمی بین سلامت افراد، حیوانات، گیاهان، محیط زیست و اقتصاد به ما کمک می کند تا نیازهای آینده را برآورده کنیم.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 2018 با توجه به بار جهانی بیماریهای ناشی از غذا، که افراد در هر سنی، به ویژه کودکان زیر 5 سال و افراد ساکن در کشورهای کم درآمد را تحت تاثیر قرار میدهد، اعلام کرد که هر ساله 7 ژوئن، روز جهانی ایمنی مواد غذایی است. در سال 2020، مجمع جهانی بهداشت قطعنامهای را برای تقویت تلاشهای جهانی برای ایمنی مواد غذایی با هدف کاهش بار بیماریهای ناشی از غذا تصویب کرد. WHO و سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) به طور مشترک برگزاری روز جهانی ایمنی غذا را با همکاری کشورهای عضو و سایر سازمانهای مرتبط تسهیل میکنند.
ایمنی مواد غذایی یک مسئولیت مشترک بین دولت ها، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان است. همه باید از مزرعه ای به سفره دیگر برای اطمینان از ایمن و سالم بودن غذایی که مصرف می کنیم، ایفای نقش کنند. از طریق روز جهانی ایمنی غذا، WHO تلاش می کند تا ایمنی مواد غذایی را در دستور کار عمومی قرار دهد و بار بیماری های ناشی از غذا را در سطح جهان کاهش دهد.
تاریخچه روز جهانی غذا
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) روز جهانی غذا را در بیستمین کنفرانس عمومی خود در سال 1979 تعیین کرد. تاریخ 16 اکتبر سالگرد تأسیس فائو را گرامی می دارد.
از سال 1981 فائو موضوع خاصی را برای روز جهانی غذا انتخاب کرده است که در زیر به برخی از این موضوعات اشاره می کنیم:
سال 2019: اقدامات ما آینده ما هستند: رژیم های غذایی سالم برای جهانی #ZEROHUNGER
سال 2016: آب و هوا در حال تغییر است. غذا و کشاورزی نیز باید تغییر کند.
سال 2015: حمایت اجتماعی در برابر کشاورزی: شکستن چرخه فقر روستایی.
سال 2014: کشاورزی خانواده: تغذیه جهان، مراقبت از زمین.
علیرغم اینکه روز جهانی غذا توسط سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد تأسیس شده است، بسیاری از سازمان های مختلف در سراسر جهان این روز را جشن می گیرند. صندوق بین المللی توسعه کشاورزی و همچنین برنامه جهانی غذا از جمله این سازمان ها هستند. در این میان بسیاری از کسبوکارها نیز وارد عمل شده و مفید واقع میشوند.
سوالات متداول
بهترین تعریف از غذا چیست؟
غذا هر ماده ای است که توسط ارگانیسم برای حمایت تغذیه ای مصرف می شود. غذا معمولا منشا گیاهی، حیوانی یا قارچی دارد و حاوی مواد مغذی ضروری مانند کربوهیدرات ها، چربی ها، پروتئین ها، ویتامین ها یا مواد معدنی است.
چرا غذا مهم است؟
غذا چیزی است که مواد مغذی را فراهم می کند. مواد مغذی موادی هستند که انرژی لازم برای فعالیت، رشد و تمام عملکردهای بدن مانند تنفس، هضم غذا و گرم نگه داشتن را فراهم می کنند. موادی برای رشد و ترمیم بدن و حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن.
ارسال نظر