روز جهانی مبارزه با مواد مخدر

به گزارش رکنا، سازمان ملل در سال 1987 روز جهانی مبارزه با مواد مخدر را نامگذاری کرد تا بر مصمم بودنش در اقدام و همکاری برای دست یافتن به هدف جامعه بین المللی رها از مواد مخدر را نشان دهد. این مناسبت جهانی که هر سال از سوی افراد، گروه‌ها و سازمان‌های مختلف حمایت می‌شود، جهت افزایش آگاهی نسبت به مشکل بزرگی که سوء مصرف مواد در جامعه ایجاد می‌کند، برگزار می‌شود.

نتیجه واضح است: باید در پیشگیری سرمایه‌گذاری کرد.

مشکل جهانی مواد مخدر یک چالش چندوجهی است که زندگی میلیون‌ها نفر را در سطح جهان تحت تاثیر قرار می‌دهد. از افرادی که با مشکلات ناشی از مصرف مواد مخدر درگیر هستند گرفته تا جوامعی که با تاثیرات قاچاق مواد مخدر و جرم‌های سازمان یافته دست و پنجه نرم می‌کنند، تاثیرات مواد مخدر بسیار پیچیده است. اقدام اصلی در جهت مقابله با این چالش، در پیش گرفتن رویکردی علمی و مبتنی بر شواهد است که پیشگیری و درمان را مد نظر قرار می‌دهد.

رویداد امسال بر «نیاز به در اولویت قرار دادن افراد» با «پایان دادن به تبعیض و ننگ‌انگاری» و «افزایش پیشگیری» تاکید دارد.

هر ساله دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، گزارش جهانی مواد مخدر را ارائه می‌دهد که شامل آمارهای کلیدی و داده‌های به دست آمده از منابع رسمی، رویکردی علمی و پژوهش‌هاست. این دفتر همچنان به در اختیار قرار دادن آمار در جهت متعهد بودن به فراهم آوردن شرایط سلامتی برای همه انسان‌ها پایبند است و آمارهای سال گدشته، سال 2023 را در اختیار عموم قرار داده است.

مواد مخدر می‌توانند آسیب‌های زیادی را ایجاد کنند از جمله:

کوکایین: بسیار اعتیادآور است. تقریبا یک پنجم مرگ‌های در اثر اوردوز مربوط به این ماده مخدر است. از جمله بیماری‌‎های ناشی از مصرف کوکایین این موارد است: آسم، بیماری‌های روده و افزایش خطر ابتلا به اچ‌آی‌وی.

متامفتامین (شیشه): شیشه، حتی فقط با یکبار مصرف، تاثیرات سوء وحشتناکی بر سلامتی، از جمله مرگ، دارد. این ماده مخدر سرعت کارکرد اعضای بدن را تا سطح خطرناکی بالا می‌برد. مصرف کنندگان این ماده مخدر استرس، گیجی، بی‌خوابی، پارانویا و پرخاشگری را تجربه می‌کنند.

اوپیوئیدها: بسیار اعتیادآور هستند و در صدر مرگ‌های ناشی از اوردوز قرار دارند. این ماده موجب گیجی، حالت تهوع، کما و آسیب‌های مغزی می‌شود.

مترجم: مبینا محمدی