مقابله با افکار ناکارآمد و نگران کننده در نزدیک شدن به کنکور

نگرانی، واژه‌ای است که روزانه از آن بارها استفاده می‌شود؛ برخی آن را در معنای درستش به کار می‌برند و برخی آن را مترادف با اضطراب می‌دانند. واقعیت این ‌است که از نظر روان‌شناسی، نگرانی یک فکر است، یک فکر منفی که باعث بروز علایم و نشانه‌های متفاوتی می‌شود؛ امّا یک خصیصه قابل شناسایی دارد و آن غیر قابل کنترل بودن است.

شخص نگران نیمی از اضطراب را تجربه می‌کند؛ امّا نشانه‌های جسمانی اضطراب مانند خشکی دهان، تعریق، تنگی نفس و ... در نگرانی تجربه نمی‌شود. هر بار که به کنکور و قبولی در رشته‌ مورد علاقه‌تان فکر می‌کنید، اگر به‌سرعت خود را فاقد توانایی و ارزش بدانید و امکانی برای موفقیت خود در نظر نگیرید، درگیر افکار منفی و نگران‌کننده شده‌اید. افرادی که نگرانی‌های کمتری را تجربه می‌کنند، قادرند به اشکال گوناگون، افکار ناخواسته‌ خود را نادیده بگیرند یا کنترل کنند؛ امّا افراد در نگرانی‌های حرفه‌ای، برای نادیده گرفتن افکار منفی یا کنترل نگرانی‌ها با مشکلات بسیار زیادی روبه رو هستند. افکار ناخواسته یا افکار مزاحم (مانند این‌که من در کنکور قبول نمی‎‌شوم) از مشخصه‌های اصلی نگرانی است و چگونگی کنارآمدن اشخاص با این افکار اهمیت دارد. در ادامه راه‌هایی برای مقابله با نگرانی توصیه می‌شود.

* کاغذ و قلمی بردارید و 4 سوال زیر را نوشته و صادقانه پاسخ دهید:

مشکل چیست؟

علت و عامل این مشکل کدام است؟

راه‌حل‌ها کدامند؟

کدام‌یک بهترین راه‌حل است؟

* اشتغال به کاری متوسط (نه سبک و نه سنگین) مانند نرمش‌های روزانه و طناب زدن

* از خود بپرسید: «آیا می‌توان در برابر این موضوع واکنشی غیر از نگرانی داشت؟» در 99درصد موارد، پاسختان مثبت خواهدبود.

* وقایع و حوادث Accidents چاره‌ناپذیر را بپذیرید.

* قدرت خود را در حل مشکلات دستِ‌کم نگیرید.

* از خود بپرسید: «احتمال وقوع بدترین حالت ممکن، چیزی که نگرانتان ساخته چقدر است؟» در 99 درصد موارد، پاسختان مثبت خواهدبود.

* همیشه به عنایات الهی امیدوار باشید.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

صبا اشرفی‌؛ مشاور تحصیلی