رازهای حیرتانگیز مقبره ۵۰۰۰ ساله یک بانو فاش شد
حوادث رکنا: کشف مقبره ۵۰۰۰ ساله «بانوی عاج» در اسپانیا با بیش از ۲۷۰ هزار مُهره صدفی، رازهایی از زندگی زنان اشرافی «عصر مس» و لباسهای مجلل آنها را فاش کرد.
![رازهای حیرتانگیز مقبره ۵۰۰۰ ساله یک بانو فاش شد](https://cdn.rokna.net/thumbnail/C2YRAwTsgsf8/yYGYIWiRH1jE7SFsFf8OS8GtVdPr30fs0wJj5HjN1IuvcJmljcN6H8bAsgVZzpzYCc2Paf9tWNy3TqJ7J2yYx6_iJ_9nS3dv9VaDD9pzMsmGiYQZhOmIlhgOn3kc4a2ceoVg0QpEijOvtfuJ1_NwVg,,/%DA%A9%D8%B4%D9%81+5000+%D8%B3%D8%A7%D9%84%D9%87-1739080830-67.jpg)
به گزارش رکنا، در یک یافته استثنایی، باستانشناسان بیش از ۲۷۰ هزار مهره فوقالعاده ریز ساخته شده از صدف را از درون مقبرهای مربوط به حدود ۵۰۰۰ سال پیش کشف کردند. این مقبره که به "بانوی عاج" شهرت یافته است، در اسپانیا قرار دارد و به گفته پژوهشگران، بزرگترین مجموعه مهره تاریخی کشف شده تاکنون است.
لباسهای مجلل با طراحی مختص نخبگان
به گزارش "لایو ساینس"، این مهرهها بخشی از پوشاک تجملاتی از کتان بودند که با آویزهای عاج و کهربا زینت یافته بودند. این پوششهای ویژه نشانگر جایگاه والای اجتماعی زنانی است که چنین لباسهایی بر تن داشتهاند.
کشف آرامگاه مونتلیریو
کاوشهای باستانی که بین سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ میلادی انجام شد، به کشف مقبرهای عظیم موسوم به آرامگاه مونتلیریو در منطقه والنسینا منجر شد. این سکونتگاه که متعلق به عصر مس است، در ۶ کیلومتری سویا قرار دارد و قدمت مقبره به بازه زمانی ۲۸۰۰ تا ۲۶۰۰ پیش از میلاد برمیگردد. در این محوطه، هشت اسکلت کشف شد که هفت مورد آنها متعلق به زنان بود.
غیرمعمول بودن مقبره
ساموئل رامیرز ـ کروزادو، استاد زمینشناسی دانشگاه سویل، تأکید کرد که وجود چنین مقبرهای در ایبری غیرمتداول است، بهویژه هنگامی که اکثر اجساد دفن شده در آن از زنان تشکیل شده باشد. وی به همراه تیم تحقیقاتی خود، پنج سال صرف مطالعه دقیق این سایت تاریخی کرد. یافتههایشان در ژانویه در مجله معتبر "Science Advances" منتشر شد.
تحلیل مهرههای ظریف
پژوهشگران تمامی مهرههای صدفی که مجموعاً ۱۵ کیلوگرم وزن داشتند را بررسی و پاکسازی کردند. بر اساس تحقیقات، ساخت این تعداد مهره – بالغ بر ۲۷۰ هزار عدد – به احتمال زیاد این مجموعه را به بزرگترین کشف از نوع خود در جهان تبدیل کرده است.
آنالیزهای دقیق نشان داد که این مهرهها از صدفهای گوشماهی ساخته شدهاند و برای تهیه آنها بیش از ۸۰۰ کیلوگرم صدف مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین، تخمین زده شده که دستکم ۱۰ صنعتگر باید به مدت هفت ماه، روزانه ۸ ساعت برای تولید این مهرهها کار کرده باشند.
ارتباط مهرهها با کتان
بررسی فیتولیتها (بقایای میکروسکوپی گیاهان) از خاک چسبیده به مهرهها، وجود آثار کتان را تأیید کرد. این پژوهش نشان داد که مهرههای صدفی به لباسهای کتانی متصل میشده و بهعنوان پوشاک تشریفاتی و دامنهای زینتی استفاده میشدند. این لباسها با آویزهای عاج و کهربا که به اشکال پرندگان و بلوط تزئین شده بودند، بر جلوه خاص خود افزودند.
تأثیرگذاری زنان در مراسمها
طبق یافتهها، زنان با این پوشاک درخشان در مراسمهای مختلف به نمایش درمیآمدند و تأثیر روانی و اجتماعی چشمگیری داشتند. رامیرز ـ کروزادو افزود که میزان قابل توجه مهرهها و تلاشهای لازم برای ساخت آنها نمایانگر جایگاه اجتماعی و سیاسی بالا این زنان بوده است.
نقش رهبری زنان دفنشده
رامیرز ـ کروزادو اظهار کرد که احتمالاً این زنان در زمان خود، وظایف رهبری مذهبی و حتی سیاسی را برعهده داشتند و فضای اطراف مقبره محل تجمعهای مهم اجتماعی بوده است. به گفته محققان، هیچ آرامگاهی مشابه مونتلیریو با این مقدار اشیاء تدفینی استثنایی تاکنون کشف نشده است.
تحلیل DNA؛ حلقه گمشده پژوهش
در حالی که هنوز تحلیلهای DNA برای بررسی وابستگی بیولوژیکی زنان دفن شده در این مقبره صورت نگرفته است، کارشناسان بر این باورند که این محوطه تاریخی نوعی زوایای ناشناخته از نقش زنان در پیشاتاریخ اسپانیا را آشکار کرده است.
-
فیلم تریلر کاش اینجا بودی Wish You Were Here
ارسال نظر