قلب شاه بزرگ بود، گلوله به آن خورد
حوادث رکنا: «پس از معاینه پزشکان معلوم شد که قلب شاه بسیار بزرگ بوده و گلوله درست از میان دندههای ششم و هفتم گذشته منتهیالیه پایین قلب را سوراخ کرده و در ستون فقرات گیر میکند. اگر قلب شاه به اندازه طبیعی میبود گلوله به قلب اصابت نمی کرد.»
به گزارش رکنا، این گزارش کلنل «کاساکوفسکی»، فرمانده بریگاد قزاق ایران است به گراندوک اعظم، جانشین امپراتور روسیه در ستاد ارتش قفقاز درباره ترور ناصرالدینشاه در 12 اردیبهشت 1275؛ روزی که شاه قاجار به شکرانه پنجاهمین سالگرد سلطنت قصد زیارت حضرت عبدالعظیم کرد و «قبل از چاشت، روانه حرم میشود. اطرافیان شاه پیشنهاد میکنند که شاه قبل از رفتن به حرم ناهار میل کند، ولی شاه قبول نکرده و گفته است که نماز بیش از ده دقیقه طول نمیکشد و بهتر است بعد از نماز ناهار بخورد.
در این وقت اگرچه چیزی که سبب سوءظنش شود در میان نبوده مع ذالک اطرافیان شاه تحت تأثیر یک حس باطنی پیشنهاد میکنند که قبلاً همه زائران را از حرم بیرون کنند. شاه جواب میدهد که دلش میخواهد به همراه دیگر مردم زیارت کند. هنگامی که شاه در کنار ضریح بود، شخصی ملبس به لباده فراخ ایرانی، عریضه به دست، به شاه نزدیک می شود. در آستین فراخ لبادهاش رولوری (اسلحه کمری که شش فشنگ در آنجا میگیرد) داشته که با آن به طرف شاه شلیک میکند. شاه فقط توانسته بگوید: «بگیرید، بگیرید». و بیجان روی دست پیشخدمتی که در کنارش بوده میافتد. ملازمان شاه پیکر او را به مقبره مجاور موسوم به امامزاده سید حمزه که جیران خانم فرحالسلطنه، محبوبترین همسر شاه در آنجا مدفون بود میبرند. در این هنگام بدن شاه چند بار تکان خورده ولی این تشنجی بیش نبوده است. یک ساعت و نیم، جسد در شاه عبدالعظیم بوده، پس از آن تصمیم میگیرند که آن را به تهران حمل کنند. جسد شاه را در کالسکه نشانده و صدراعظم سراسر راه با دستمال صورت وی را باد میزده است. چنانچه گویی میخواهد حالش را به جای آورد. کالسکه را هم به تاخت راندهاند.»
کلنل کاساکوفسکی وقتی به کاخ رسید که شاه را آورده بودند و از کامران میرزا نایبالسلطنه، پسر شاه، شنیده: «وحشتآور است. درست به قلب اصابت کرده» و در ادامه گزارش خود نوشت: «قاتل پس از تیر زدن شاه، تیر دوم را میخواسته است به صدراعظم شلیک کند ولی پیشخدمتها و زائران علیالخصوص زنهایی که برای زیارت آمده بودند و در کنار ضریح ایستاده بودند قاتل را گرفته و به زمین زدند و یکی از پیشخدمتها (معینالدوله) به زحمت زیاد حتی با به کار بردن دندانها رولور را از چنگ وی گرفته و به طرفی پرتاب میکند. ضارب را دستگیر و با کالسکه به دربار آوردهاند.»
ضارب، میرزا رضا کرمانی بود که در دفاع از شاهکشی در پاسخ به مستنطق که میخواست اشخاص همدستش را افشا کند، گفت: «همعقیده من در این شهر و مملکت بسیار است. در میان علما بسیار، در میان وزرا بسیار، در میان امرا بسیار، در میان تجار و کسبه بسیار، در میان جمیع طبقات بسیار هستند.»برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر