ازدواج صوری چیست و چه حکمی دارد؟

 

شاید تا به حال بارها شنیده باشید که یک دختر و پسر ازدواج صوری کرده اند، اما منظور از ازدواج صوری چیست و چه تفاوتی با ازدواج معمولی دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت ازدواج صوری در حقیقت به ازدواجی گفته می شود که زن و مرد قصد واقعی و جدی برای انعقاد عقد و نکاح ندارند و بنا به دلایل متفاوتی تصمیم می گیرند که با یکدیگر ازدواج کنند تا بتوانند راحت تر به اهداف خود برسند. حال ما تصمیم داریم در ادامه به طور کامل این ازدواج را بررسی کنیم تا متوجه شوید حکم این ازدواج در شرع اسلام و قانون جمهوری اسلامی چیست و آیا مجازاتی دارد یا خیر!؟

منظور از ازدواج صوری چیست؟

صوری به معنای ظاهرسازی یا دروغ گفتن برای انجام کاری است که شخص واقعا قصد انجام آن را ندارد و می خواهد با ظاهر سازی وانمود کند که کاری را انجام داده است. امر صوری فقط به ازدواج ختم نمی شود و امکان دارد در عقد معامله نیز شاهد چنین موردی باشیم تا افراد بتوانند به اهداف خود برسند. حال در رابطه با اینکه ازدواج صوری چیست، باید بگوییم که طرفین، یعنی دختر و پسر واقعا تصمیم به ازدواج ندارند و می خواهند برای رسیدن به خواسته ی خود تن به چنین ازدواجی بدهند؛ اما چه دلایلی باعث می شوند که افراد تن به ازدواج صوری دهند؟

مهم ترین دلایل طرفین برای ازدواج صوری

دلایل مختلفی وجود دارد که طرفین به واسطه ی دستیابی به آن ها تن به ازدواج صوری می دهند؛ حال ما در ادامه به بارزترین و مهم ترین این عوامل اشاره می کنیم تا با آن ها آشنا شوید:

  • گاهی اوقات یک دختر و پسر قصد گرفتن ویزای یک کشور خارجی را دارند و برای آنکه کارهای مربوط به اخذ اقامت آن ها ساده تر شود، تن به ازدواج صوری می دهند.

  • برخی از کشورها شرط اقامت مهاجران را تاهل در نظر گرفته اند، بنابراین دختر و پسر به توافق می رسند که با ازدواج صوری به تاهل برسند و در ادامه کارهای اخذ اقامت را انجام دهند.

  • همانطورکه می دانید، دولت به دختر و پسرهایی که ازدواج می کنند، وامی را تحت عنوان وام ازدواج می دهد؛ حال بسیاری از افراد تصمیم می گیرند که با انجام ازدواج صوری این وام را دریافت و برای هدفی که دارند از آن استفاده کنند.

  • برخی از افراد، چه دختر و چه پسر در خانواده شرایط مساعد و آرامی ندارند، این افراد نیز در بسیاری از شرایط برای فرار از مشکلات خانوادگی تن به ازدواج صوری می دهند.

  • در برخی از مواقع، برای مثال گفته می شود که اگر قرار است ارثی به شخصی برسد، باید حتما شخص متاهل باشد. در این حالت نیز فرد تصمیم می گیرد با انجام ازدواج صوری بتواند ارث خود را بگیرد و از آن استفاده کند.

همانطورکه مشاهده می کنید، دلایلی که یک خانم و آقا تصمیم می گیرند به واسطه ی آن ها تن به ازدواج صوری بدهند بسیار زیاد و متفاوت است و به طور کلی می توان گفت ازدواج صوری به هر دلیلی اتفاق می افتد، به جز عشق و علاقه و فرزند آوری!

نظر شرع و قانون در رابطه با ازدواج صوری

به این نکته اشاره شد که هدف از ازدواج صوری هیچگاه تشکیل زندگی مشترک و فرزندآوری نیست و دختر و پسر تنها می خواهند از یکدیگر به عنوان ابزار استفاده کنند تا به منفعت و هدفی که در سر دارند برسند. پس می توان گفت از نظر عقلانی هم ازدواجی که در آن هیچ عشق و علاقه ای نباشد، باطل است و تنها هدف از انجام آن دور زدن قانون می باشد.

این ازدواج از نظر شرع و قانون نیز مورد پذیرش نخواهد بود، چراکه ازدواج صوری مصداق یک ازدواج صحیح را ندارد و از نظر دینی عقدی باطل است و دختر و پسر بهم نامحرم هستند، زیرا عقله زوجیت غیرواقعی می باشد و حتی اگر بین آن ها رابطه جنسی صورت گیرد، رابطه ی آن ها حکم نامشروع یا زنا را خواهد داشت که این عمل خود مجازات دارد.

آیا ازدواج صوری جرم است؟

آیا ازدواج صوری جرم است؟

قانون گذار در هیچ کجا از قانون در رابطه با اینکه ازدواج صوری جرم است یا خیر صحبت نکرده و ماهیت این اقدام را جرم نمی داند؛ از همین رو دو نفری که تن به این مدل ازدواج می دهند مجرم نیستند و نمی توان برای آن ها مجازاتی در نظر گرفت. البته اگر دو نفری که ازدواج صوری کرده اند، با هم رابطه جنسی برقرار کنند، رابطه ی آن ها زنا یا رابطه نامشروع خواهد بود که برای این عمل مجازات در نظر گرفته می شود. حال اگر حاصل این رابطه، فرزندی باشد، فرزند نامشروع خواهد بود و عواقبی را در پی خواهد داشت.

حال اگر شما درگیر این دست از مشکلات شدید، توصیه می شود حتما مشکل پیش آمده را با وکیل پایه یک دادگستری مشهد در میان بگذارید تا وکیل با تجربه و تخصصی که دارد رسیدگی به پرونده را انجام دهد. البته اگر ازدواج صوری منجر به رابطه جنسی نشود و فرزندی از این رابطه به وجود نیاید، مشکل قانونی پیش نخواهد آمد.

آیا ازدواج صوری همان ازدواج سفید است؟

ازدواج سفید نوع دیگری از ازدواج است که بسیاری از افراد فکر می کنند همان ازدواج صوری می باشد، در حالی که بین ازدواج صوری و سفید تفاوت های بسیاری وجود دارد. در ازدواج صوری، عقد بین زن و مرد به صورت رسمی ثبت می شود و در ظاهر نسبت به یکدیگر تعهد پیدا می کنند، در حالی که ازدواج سفید به این صورت نمی باشد و دختر و پسر نمی خواهند به هیچ وجه رابطه ی آن ها فاش شود و تعهد کتبی صورت گیرد. این سبک از ازدواج به گونه ای است که طرفین می خواهند رابطه نامشروع آن ها برای همیشه پنهان بماند.

حال اگر شما به واسطه ی ازدواج سفید یا حتی ازدواج صوری دچار مشکل قانونی شده اید، توصیه می شود مشکل را با بهترین وکیل مشهد که می شناسید در میان بگذارید تا راهنمایی و مشاوره های لازم انجام شود و مشخص گردد که شما باید چه کاری در چه زمانی انجام دهید تا مشکل جدی از نظر قانون برای شما پیش نیاید.

کلام آخر

در این مقاله برای پاسخ به سوال ازدواج صوری چیست و چه حکمی دارد اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دادیم و همانطورکه گفتیم این ازدواج از نظر قانون و شرع تایید شده نیست، زیرا ازدواجی که بدون عشق و علاقه باشد، باطل است و زن و مرد به یکدیگر نامحرم هستند و در ادامه درگیر مشکلات بسیاری می شوند. از همین رو پیش از هرچیزی توصیه می شود تا جایی که امکان دارد به سراغ این سبک از ازدواج نروید و اگر به هر دلیلی مجبور شدید و در ادامه درگیر چالش و مشکل قانونی شدید، موضوع را با وکیل در میان بگذارید تا همه چیز اصولی و درست پیگیری شود.

منبعوکیل از ما

 

وبگردی