پاسخ به سوالات در خصوص کم خونی ناشی از فقر آهن

چه افرادی بیشتر معرض خطر کم خونی قرار دارند؟

احتمال ابتلا به کم خونی ناشی از فقر آهن در افراد مختلف متفاوت خواهد بود. به طور کلی خانم‌ها بیشتر از آقایان در معرض کم خونی قرار می‌گیرند. دوره‌هایی نظیر حاملگی و شیردهی در زنان سبب می‌شود که خطر ابتلا به کم خونی در آن‌ها افزایش پیدا کند. گروه دیگری که در معرض خطر هستند گیاه‌خواران خواهند بود.

برای اینکه گلبول‌های قرمز بیشتری در خون ایجاد شود، حضور ویتامین B12‌ الزامی خواهد بود. متاسفانه این ویتامین در محصولات گیاهی یافت نمی‌شود. در چنین شرایطی گیاه‌خواران نیز در معرض کم خونی قرار می‌گیرند. بالا رفتن سن نیز یکی دیگر از دلایل است که منجر به کم خونی در افراد مختلف می‌شود. معمولا کسانی که ۶۵ سال به بالا دارند بیشتر در معرض این خطر خواهند بود. همچینین اهدای خون مکرر نیز می‌تواند خطر کم خونی ناشی از فقر آهن را به وجود بیاورد.

علائم اصلی کم خونی فقر آهن چیست؟

علائم کم خونی شامل موارد متعددی است که البته نوع و شدت بروز آن در افراد با یکدیگر متفاوت خواهد بود. در موارد خفیف این بیماری نشانه‌ای ندارد ولی در موارد شدیدتر خود را نشان می‌دهد. ممکن است این علائم به قدری زیاد باشند که زندگی روزمره فرد را با اختلال روبرو کند پس به این مورد توجه کافی داشته باشید. در لست زیر برخی از این علائم مهم را بیان می‌کنیم.

  • خستگی و ضعف
  • سردرد و سرگیجه
  • زبان متورم و دردناک
  • سرد شدن دست و پاها
  • ناخن‌های ضعیف و شکننده

در صورتی که تمام یا بخشی از این علائم را مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید. زمانی که کم خونی ناشی از فقر آهن شدید باشد اکثر این علائم با هم در فرد بروز می‌کنند. ذکر این نکته ضروری است که افراد مبتلا به کم خونی غالبا رنگ پریدگی در صورت خود دارند. چنانچه این علامت نیز خود را نشان دهد، می‌توان مطمئن شد که شخص دچار فقر آهن شده است. به همین علت این عامل نیز تاییدکننده سایر علائم گفته شده خواهد بود.

عوارض ابتلا به کم خونی فقر آهن چیست؟

ابتلا به کم خونی ناشی از فقر آهن می‌تواند بر عملکرد سایر بخش‌های بدن نیز تاثیر بگذارد و مشکلات جدید را برای فرد ایجاد کند. از همین‌رو شما باید عوارض ابتلا به کم خونی را بدانید و آن را به درستی مدیریت کنید. مشکلات قلبی یکی از این عارضه‌های مهم است. کم خونی سبب نامنظم شدن ضربان قلب خواهد شد. همچنین اندازه قلب نیز در طول زمان بزرگ‌تر می‌شود که این موضوع سبب کاهش قدرت آن خواهد شد.

در صورتی که یک خانم باردار فقر آهن داشته باشد، وزن نوزاد در هنگام تولد کمتر از حد طبیعی خود خواهد بود. همچنین سلامت نوزاد نیز در صورت کم خونی مادر در خطر خواهد بود که از این نظر باید تامین مادر به بهترین شکل ممکن صورت گیرد. یکی دیگر از عارضه‌های مهم کم خونی، بیشتر شدن حساسیت فرد به عفونت‌های مختلف است. معمولا در این افراد بهبود عفونت‌های مختلف به  زمان بیشتری نیاز دارد.

بهترین روش‌های درمان کم خونی فقر آهن چیست؟

با توجه به اینکه کم خونی ناشی از فقر آهن می‌توانند آسیب‌های متعددی را در پی داشته باشد، باید در اسرع وقت برای درمان آن دست به کار شوید. برای درمان این بیماری قبل از هر چیز باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک با توجه به شرایط بدنی شما می‌تواند بهترین روش‌های درمانی را در اختیارتان قرار دهد. بهترین کاری که می‌توان در چنین مواقعی انجام داد مصرف مکمل آهن است.

پزشک دوز مکمل آهن را برای شما مشخص می‌کند که باید آن را طبق برنامه منظم مصرف کنید. به طور متوسط یک فرد مبتلا به کم خونی فقر آهن باید به صورت روزانه ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلی گرم مکمل مصرف کند. برای اینکه مصرف مکمل اثرگذاری بیشتری داشته باشد، بهتر است که در سه دور ۶۰ میلی گرمی در طول شبانه روز مصرف شود. در برخی از افراد که کم خونی شدیدتر است، از گزینه تزریق آهن نیز می‌توان بهره برد.

فقر آهن

درمان کم خونی فقر آهن چقدر زمان می‌برد؟

 در صورتی که شما شروع به اجرای روش‌های درمانی کنید، کم کم بدن شروع به تقویت خود خواهد کرد. مدت زمان لازم برای بهبودی در هر شخصی متفاوت خواهد بود. به طور قطع هر چقدر که کم خونی شدیدتر باشد، بهبود بیماری در بازه زمانی طولانی‌تری اتفاق می‌افتد. تعیین مدت زمان مصرف مکمل آهن کاملا به نظر پزشک شما بستگی دارد.

چنانچه شما یک ماه مکمل آهن را مصرف کنید، می‌توانید تفاوت را با قبل به خوبی مشاهده کنید. در برخی از موارد علائم بهبودی حتی بعد از دو هفته نیز خود را نشان می‌دهند. با این حال بسیاری از افراد باید مصرف چند ماهه داشته باشند تا به بهبودی کامل خود دست پیدا کنند. چنان‌چه بعد از گذشت شش ماه از مصرف مکمل همچنان تغییری انجام نشده است، حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا بررسی‌های لازم صورت گیرد.

بهترین سبک زندگی برای درمان کم خونی فقر آهن چیست؟

فقر آهن بیشتر به دلیل سبک زندگی ناسالم و سوتغذیه به وجود می‌آید. به همین علت اگر شما بتوانید میزان دریافت آهن در بدن خود را افزایش دهید، مشکل کم خونی نیز در بازه زمانی کوتاه‌تری حل خواهد شد. از همین رو شما باید سبک زندگی خود را از نظر تغذیه تغییر دهید. رژیم غذایی شما باید سرشار از آهن و ویتامین‌های مختلف باشد تا نیاز بدن را به بهترین شکل ممکمن تامین کند. در همین راستا لیستی از بهترین غذاها برای درمان این بیماری ارائه می‌شود.

  •  انواع غذاهای دریایی همچون ماهی و میگو
  • گوشت قرمز با چربی پایین
  • نان غنی شده با آهن
  • ماکارونی
  • پرتقال و مرکبات
  • سبزیجات برگی مثل اسفناج

در مواد غذایی که نام‌برده شد مقدار زیادی اسید فولیک، ویتامین B12 و آهن وجود دارد. همه این عناصر نقش مهمی در افزایش سلول‌های هموگلوبین خون دارند. معمولا پزشکان به بیماران توصیه می‌کنند که در کنار رژیم غذایی مناسب از مکمل آهن نیز استفاده کنند. ترکیب این دو روش درمانی می‌تواند بهترین نتیجه ممکن را در برداشته باشد. متنوع بودن غذاها سبب می‌شود تا تمامی مواد ضروری برای رشد در بدن فراهم گردد.

بهترین مکمل های آهن

کم خونی ناشی از فقر آهن جان هزاران نفر را تهدید می‌کند که باید از روش‌های درمانی عالی برای بهبود این موارد استفاده کرد. به همین جهت شرکت‌های دارویی مختلف انواع مکمل آهن را تولید کرده و در اختیار بیماران قرار می‌دهند. فرمولاسیون این مکمل‌ها به‌گونه‌ای است که می‌تواند فقر آهن در بدن را جبران کند. در حال حاضر داروخانه‌ها بهترین نوع مکمل‌های آهن را در اختیار شما قرار می‌دهد. از همین رو شما می‌توانید که داروهای کم خونی را به راحتی سفارش داده و با مصرف آن‌ها سلامتی خود را به دست آورید.