فسخ قرارداد و انواع شرایط آن
یکی از مسائل مهم در عقد قراردادهای ملکی همچون خرید و فروش و رهن و اجاره ملک که می توان به آن اشاره نمود، موضوع فسخ قرارداد است.
تا زمانی که دو طرف جهت انجام یک معامله و ثبت قرارداد در مرکز مشاور املاک، امضای برگه توافق نامه را انجام ندهند، آن معامله را می توان تمام نشده دانست. در برخی مواقع با توجه به متضرر شدن یکی از طرفین معامله در صورت فسخ قرارداد، قوانینی جهت پیشگیری از این مسئله وضع شده که باید توجه ویژه ای به آن در هنگام نوشتن قرارداد و عقد آن شود. در این مقاله از گروه وکلای ره جویان عدالت قصد داریم در رابطه با فسخ قرارداد و انواع مختلف آن صحبت کنیم.
قرارداد چیست؟
در واقع قرارداد به توافق دو یا چند نفر با هدف برقراری رابطه تجاری و غیرتجاری اطلاق می گردد. معنای فارسی واژه عربی عقد، قرارداد می باشد که به عمل شخص خواهان ایجاد قرارداد، ایجاب گفته می شود و طرف مقابل نیز ایجاب وی را قبول خواهد کرد. به عبارت دیگر، قرارداد توافق مکتوب بین اشخاص، جهت انجام معامله کالا یا سایر امور بوده و نوشتن شرایط و تعهدات مورد قبول طرفین در آن صورت می گیرد.
تعریف فسخ قرارداد
معنای لغوی فسخ، تباه کردن، زایل نمودن و نقض کردن است. ولی فسخ به انحلال ارادی یک قرارداد اطلاق می شود. به عبارت دیگر، پایان دادن به قرارداد به مفهوم منحل نمودن و فسخ آن توسط یکی از طرفین یا نفر سوم اشاره دارد. در واقع کلیه تعهدات قرارداد با فسخ آن سلب خواهد شد و فسخ قرارداد خواسته یکی از طرفین معامله می باشد. لازم به ذکر است که یکی از بندهای قرارداد در کلیه قراردادهای ملکی همچون خرید یا اجاره، دادن اجازه فسخ قرارداد امضاء شده به طرفین معامله، در زمان مشخص و طبق قوانین خواهد بود.
آشنایی با انواع فسخ قرارداد
فسخ قرارداد به دو شیوه قابل انجام بوده که در برخی مواقع با توافق طرفین و در مواردی نیز با حکم مستقیم قانون صورت می گیرد. در ادامه به شرح این دو مورد خواهیم پرداخت.
فسخ قرارداد به روش توافق طرفین:
طرفین قرارداد می توانند برای یک یا هر دو طرف معامله یا شخص ثالث ضمن عقد قرارداد یا خارج از آن، حق فسخ را در نظر بگیرند. امکان عنوان این حق فسخ به صورت شرطی در عقد قرارداد وجود دارد.
فسخ قرارداد با حکم مستقیم قانون:
قانون مستقیماً حقی را به یکی از طرفین معامله جهت پیشگیری از وارد شدن ضرر به وی به شکلی ناخواسته از قرارداد در نظر گرفته است. برای مثال، اگر که فردی پس از اجاره یک خانه، متوجه معیوب بودن آن شود. بر اساس مواد 478 و 479 قانون مدنی می تواند اقدام به فسخ عقد اجاره نماید.
گروه وکلای ره جویان عدالت با دارا بودن وکیل ملکی مجرب و متخصص از آمادگی لازم جهت ارائه مشاوره در زمینه انعقاد قرارداد و فسخ آن به شما هموطنان عزیز برخوردار است.
شرایط فسخ قرارداد چیست؟
فروشنده یا خریدار قادر به فسخ و بهم زدن معامله تحت شرایطی بوده که به این حق، فسخ خیار گفته می شود. در ادامه به مهمترین خیارات آمده در قانون مدنی اشاره خواهیم کرد.
1-خیار شرط
این خیار، اشاره به شرط کردن اختیار فسخ قرارداد دارد. در این نوع خیار بایستی حتماً مدت حق فسخ خریدار تعیین گردد. برای مثال، اگر که در معامله یک خودرو، شرط فسخ آن ظرف مدت یک ماه توسط هر یک از طرفین یا شخص ثالث در قرارداد ذکر گردد، بر اساس ماده 399 قانون مدنی به آن خیار شرط اطلاق می گردد.
2-خیار مجلس: در این نوع خیار، امکان فسخ معامله هنگام انعقاد قرارداد توسط دو نفر و تا زمان جدا نشدن آنها از هم وجود دارد. به این نوع فسخ، خیار مجلس در قانون مدنی اطلاق می گردد.
3-خیار تأخیر ثمن:
در صورت عدم پرداخت ثمن معامله توسط مشتری به شکل نقدی تا 3 روز و یا تحویل ندادن جنس توسط فروشنده، همچنین اگر که تأخیر دادن پول یا جنس شرط نشده باشد، فروشنده می تواند معامله را فسخ نماید.
4-خیار غبن: این نوع خیار به مفهوم فروش مورد معامله به فروشنده با قیمتی بالاتر از نرخ روز خواهد بود. امکان فسخ معامله توسط هر یک از طرفین قرارداد که در معامله غبن فاحش داشته باشد، در صورت اطلاع از این موضوع وجود دارد.
5-خیار حیوان:
اگر مورد معامله حیوان باشد، در آن صورت مشتری قادر به فسخ معامله تا 3 روز پس از انعقاد قرارداد خواهد بود.
6-خیار تخلف شرط:
در برخی مواقع شرطی علاوه بر اصل معامله در قرارداد ذکر می شود که در صورت تخلف و تخطی یکی از طرفین معامله از این شرط، طرف دیگر حق فسخ معامله را دارد.
7-خیار تدلیس: در این خیار، خریدار می تواند در صورتی که فروشنده مال خود را با بهتر نشان دادن از آنچه که هست با قیمت بالاتری بفروشد. اقدام به فسخ و بهم زدن آن نماید.
8-خیار عیب:
در صورت وجود عیب در مورد معامله حین قرارداد و عدم آگاهی طرف مقابل از این موضوع، امکان فسخ قرارداد توسط وی وجود دارد.
9-خیار تبعض صفقه:
این خیار زمان باطل بودن عقد بیع نسبت به بعض مبیع به جهتی از جهات، ایجاد می شود. در چنین شرایطی مشتری قادر به فسخ بیع بوده یا می تواند قسمت واقع شده بیع را قبول کند و نسبت به قسمت باطل شده بیع، ثمن معامله را استرداد نماید.
10-خیار تعذر تسلیم:
در صورت عدم توانایی فروشنده در تحویل جنس فروخته شده به خریدار در معامله، خریدار می تواند اقدام به فسخ قرارداد بر اساس خیار تعذر تسلیم نماید.
مزایای وجود وکیل ملکی فسخ قرارداد
به منظور انجام درست فسخ قرارداد، نیاز به کمک گرفتن و دریافت مشاوره از وکلای مجرب و مشاوران حقوقی حاذق در این زمینه دارید. در نتیجه بهره مندی از دانش حقوقی وکلای مؤسسات معتبر در این رابطه می تواند بسیار مؤثر باشد و مانع از ایجاد ضرر و پرداخت هزینه های سنگین گردد. وکیل ملکی فسخ قرارداد با در نظر گرفتن جوانب قانونی و مطابق با شرایط شما راهنمایی لازم در این رابطه را ارائه خواهد داد. از این رو، توصیه می گردد که از تجربیات و مشاوره یک وکیل فسخ قرارداد مجرب در این زمینه استفاده گردد. وکلای ره جویان عدالت با سابقه ای درخشان در این حوزه می تواند مشاور شما در انعقاد قرارداد و یا فسخ آن باشد.
ارسال نظر