تلاش ناموفق رقبا برای ناامن نشان دادن چابهار
رکنا: چابهار، قطب توسعه جنوب شرق ایران، پنجشنبه هفته گذشته مورد حمله تروریستی قرار گرفت.
حملهای که بیش از هر چیز در پی ناامنسازی این قطب اقتصادی کشور و فراری دادن سرمایه گذاریها از آن بود. چراکه توسعه چابهار بهعنوان تنها بندر اقیانوسی کشور میتواند نقش مهمی در افزایش مبادلات تجاری و اقتصادی داشته باشد و کشورهای همسایه نیز به توسعه آن بهعنوان یک کریدور مهم جهان علاقهمند هستند. علاقه کشورهایی نظیر هند به توسعه این بندر به قدری است که از تحریمهای امریکا هم معاف شد.طی سالهای اخیر ایران برای تجهیز بندر «شهید بهشتی» چابهار آستین خود را بالا زده و فاز نخست بندر را هم افتتاح کرده است. سرمایهگذاران خارجی زیادی برای سرمایهگذاری در این بندر اعلام آمادگی کردهاند و برخی قراردادها نیز با شرکتها و دولتهای خارجی امضا شده است. همسایگان بهدنبال ایجاد یک دالان ترانزیتی و اتصال هند به چابهار و افغانستان و اتصال هر سه کشور به قفقاز و شرق اروپا هستند و برای ایران هم این بندر از منظر اقتصادی و روابط تجاری با کشورهای همسایه دور و نزدیک مهم است. موضوعی که منافع برخی از کشورها را تهدید و آنها را وادار به انجام اقدامات تروریستی در این منطقه برای نا امن جلوه دادن آن کرده است. که البته موفقیت چندانی در این زمینه برای تروریستها بهدنبال نداشت. در این بین بالطبع دو کشور پاکستان و امارات که مدتی است تحولات مربوط به طرح توسعه چابهار را به دقت زیر نظر گرفتهاند بیش از دیگران در مظان اتهام قرار دارند.
چابهار، دروازه ترانزیت شرق ایران
شهر بندری چابهار در استان سیستان و بلوچستان و جنوبیترین نقطه شرق کشور، در مجاورت دریای عمان در نزدیکترین فاصله با آبهای آزاد جهان یعنی اقیانوس هند قرار گرفته و تنها بندر اقیانوسی ایران است. موقعیت خلیج در این بندر و همچنین وجود آبهای عمیق و بریدگی های طبیعی، فضایی مناسب را برای اسکلههای با عمق زیاد و مختصات لنگرگاهی مطلوب جهت پهلوگیری کشتیهای عظیم اقیانوس پیما فراهم ساخته به طوری که این بندر از قابلیت تبدیل شدن به مگاپورت برخوردار است. به بیان دیگر چابهار دروازه ترانزیت شرق ایران و یک منطقه استراتژیک برای توسعه صنعت ترانزیت محسوب میشود. این ویژگی ممتاز در دیگر مناطق ساحلی جنوب ایران و حتی کشورهای حاشیه خلیج فارس دیده نمیشود.بنابراین بسیار حائز اهمیت است که موقعیت جغرافیایی ایران و جنوب شرق کشور بویژه بندر چابهار را از منظر منافع ملی نگریسته تا در گستره مبادلات تجاری با استفاده از استعدادهای طبیعی منطقه و پتانسیل ایجاد شده توسط سازمان منطقه آزاد چابهار، ارتباطات اقتصادی با کشورهای همسایه و نیز کشورهای آسیای میانه را تقویت کرده و در نهایت اهدافی چون محرومیت زدایی، عمران و آبادانی، رشد و توسعه اقتصادی، حضور در بازارهای جهانی، ایجاد اشتغال مولد، صادرات محصولات صنعتی و ارائه خدمات عمومی (ماده یک قانون Law چگونگی ادارهی مناطق آزاد تجاری – صنعتی ایران) را محقق سازیم.
موقعیت چابهار در ترانزیت بینالمللی کالا
بر اساس اعلام نظر محققان سازمان ملل در زمینه حمل و نقل بینالمللی، حدود نیمی از حمل و نقل جهان، میان خاوردور با سایر نقاط دنیا انجام میشود. از مجموع سه کریدور حمل و نقل جهانی که کارشناسان سازمان ملل برای این امر پیشبینی کردهاند، دو کریدور از ایران میگذرد و چابهار جنوبیترین نقطه کریدور شرقی – غربی جهان است. این کریدور از «دروازه ابریشم» در چین آغاز میشود و قلب Heart اقتصاد این کشور یعنی استان کانتون را تغذیه کرده و به سرزمین آسیای جنوب شرقی می پیوندد و پس از طی این مسیر وارد هندوستان شده و با پوشش مهمترین شهرهای این ناحیه مانند کلکته، ناکپور، جایپور، حصیرآباد، کراچی و بن قاسم به چابهار می رسد.بندر چابهار، محل تلاقی دو کریدور ترانزیتی مهم جهان بهنامهای شمال – جنوب و شرق – غرب قرار گرفته است که این امر از مهمترین مزیتهای محور شرق کشور است. اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید
عطیه لباف
ارسال نظر