رقابت کره جنوبی و چین برای امتیاز تولید خودروهای هیبریدی در ایران
رکنا: در ایران نیز تاکنون خودروسازان داخلی عزم و برنامه جدی برای ورود به تولید خودروهای برقی با توجه به مقتضیات این نوع خودروها را نداشتهاند. البته تاکنون خودروهای هیبریدی از طریق واردات در کشور وجود دارند که قیمت آنها نیز از ۱۵۰ میلیون تا یک میلیارد تومان متغیر است.
رکنا اقتصادی: روز شنبه محمدباقر قالیباف، شهردار تهران در مراسم افتتاح خط ۷ متروی تهران اعلام کرد طی ۱۲ سالی که بر مسند شهرداری تهران تکیه زده است، آلودگی هوا بزرگترین چالش و معضل کلانشهر تهران محسوب میشود. این در حالی است که براساس اعلام کارشناسان، بیشتر آلودگی هوای تهران مربوط به آلودگی است که از خودروها ناشی میشود، از سویی نتایج تحقیقات نشان داده خودروهای هیبریدی و برقی بهدلیل عدم تولید گازهای آلاینده، مطلوبترین و ایدهآلترین نوع خودرو است. بررسی تجربیات اغلب کشورهای پیشرفته در صنعت خودرو، نشان میدهد که این کشورها، برنامه جدی و مدونی برای توسعه و تولید انبوه خودروهای الکتریکی دارند و از سال ۲۰۰۹ اغلب دولتهای کشورهای پیشرفته، گرایش قابل توجهی به خودروهای برقی پیدا کردهاند. در ایران نیز تاکنون خودروسازان داخلی عزم و برنامه جدی برای ورود به تولید خودروهای برقی با توجه به مقتضیات این نوع خودروها را نداشتهاند. البته تاکنون خودروهای هیبریدی از طریق واردات در کشور وجود دارند که قیمت آنها نیز از ۱۵۰ میلیون تا یک میلیارد تومان متغیر است. با قیمتهای فعلی خودروهای هیبریدی برقی، فراگیری این نوع خودروها امری محال به نظر میرسد. این در حالی است که اگر بخواهیم به تلاش خودروسازان ایرانی برای تولید خودروهای برقی و هیبریدی بپردازیم، باید خبرها در مورد همکاری ایرانخودرو با الجی کره جنوبی و همچنین همکاری شرکت کارمانیا زیرمجموعه کرمان خودرو با شرکت چینی بیوایدی اشاره کرد. حال در ادامه چشمانداز تولید خودروهای هیبریدی و برقی در ایران مورد بررسی قرار گرفته است.
تولید خودروهای برقی؛ نیازمند عزم و اراده جدی دولت
رمضانعلی سبحانیفر، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با تاکید بر اینکه تولید انبوه خودروهای برقی نیازمند عزم و اراده جدی دولت است، میگوید: «در کشور ما خودروسازان برای ساخت این خودروها نیازمند توسعه زیرساختهای تولید هستند.»
وی با بیان اینکه برقی کردن خودروها در ابتدا نیازمند استانداردسازی خودروهاست، ادامه داد: «از استانداردهای تولید بدنه و شاسی گرفته تا تجهیزات الکترونیکی داخل خودرو برای مدیریت مصرف سوخت و عملکرد کلی خودرو، تا میزان مصرف سوخت در طی یک مسافت معین، همچنین شتاب و سرعت نهایی خودرو نیاز کنونی خودروسازی در کشور است که فعالیت مشترک خودروسازان با برندهای خودروسازی دنیا به آن کمک میکند.» سبحانیفر افزود: «برقی شدن خودروها میتواند در کاهش آلودگی هوا، محیطزیست، آلودگی صوتی و استفاده بهینه از انرژی موثر باشد و ارزانقیمت بودن سوخت این خودروها در کاهش هزینه حملونقل مردم تاثیر مثبتی دارد.»
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه در قانون Law برنامه پنجم و ششم توسعه کشور، به برقی شدن خودروها و وسایل حملونقل عمومی تاکید شده است، بیان کرد: «کمبود کیفیت خودروها نباید مانعی برای استفاده از انرژیهای پاک و نو باشد و با بهرهگیری از دانش فنی و تجربه سایر کشورهای دارای برند باید در جهت کیفیسازی محصولات و برقی کردن خودروها گام برداشت.»
سبحانیفر با تاکید بر اینکه استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی در بسیاری از کشورهای اروپایی افزایش یافته است، افزود: «شرکتهای خودروساز داخلی نیز باید به سمت تولید این مدل خودروها و سرمایهگذاری در این حوزه بروند. امروز استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی در ایران یک ضرورت به حساب میآید، به همین منظور باید نسبت به تولید این نوع خودروها برای استفاده در کلانشهرها اقدام جدی شود.»
وی با اشاره به اینکه ساخت خودروهای برقی و هیبریدی نیاز به ایجاد بستر تولید این خودروها دارد، ادامه داد: «به دلیل گسترده بودن این خودروها و کمبود دانش فنی آن، بهتر است بستر ساخت خودروهای برقی از سوی دولت ایجاد شود.»
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه در صورت فراهم کردن زیرساختها و ایجاد مکانهایی برای شارژ این خودروها، قطعا استقبال خوبی از این خودروها خواهد شد، تصریح کرد: «با توجه به قیمت بالای خودروهای برقی و هیبریدی، حمایت دولت و ارائه تسهیلاتی برای استفاده از این خودروها ضروری به نظر میرسد.»
الزامات و چالشهای تولید خودروهای برقی در ایران
استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی نیاز به فرهنگسازی و مشوق برای تولید و مصرف دارد، بنابراین قبل از اینکه استفاده از این خودروها یک انتخاب یا الزام برای تولیدکننده یا مصرفکننده باشد، یک الزام از منظر استانداردهای مصرف سوخت و آلایندگی است. البته حمایت دولت در هر دو رکن تولیدکننده و مصرفکننده، نقش اساسی در توسعه خودروهای برقی ایفا میکند. از سوی دیگر تولید خودروهای برقی در کشور دارای الزاماتی از قبیل پرداخت کمکهزینههای تحقیق و توسعه به شرکتهای خودروساز برای طراحی و تولید خودروهای برقی از سوی دولت، پرداخت یارانه مصرفکننده برای خرید این نوع خودروها (در کشورهای پیشرفته چنین امری رخ داده است)، ایجاد زیرساختهای مناسب در سطح شهرها برای شارژ باتری خودرو، انجام مطالعه در خصوص مناطق مناسب استفاده از این خودروها در سطح شهرها، وجود مکانیسمی جهت بازیافت باتریها که بهشدت مشکل زیستمحیطی پس از طی طول عمر خود خواهند داشت، تقویت بخش خصوصی برای تولید باتری LI-ION مورد نیاز خودروهای برقی و همچنین جذب سرمایهگذاری خارجی در این زمینه، متناسب کردن بهای برق با توجه به برقی بودن این نوع خودروها، اعمال محدودیتهای ترافیکی و تردد در سطح شهرها به نفع خودروهای برقی، واقعی شدن قیمت سوخت و کمکهای تسهیلاتی دولت به خودروسازان به منظور ایجاد زیرساختها و امکانات لازم برای طراحی و توسعه خودروهای برقی و هیبریدی است.
این در حالی است که تولید خودروهای برقی و هیبریدی در کشور با چالشهایی نظیر افزایش مصرف برق شهری در صورت استفاده انبوه از این نوع خودروها، عمر کم قطعات موتوری در مقایسه با قطعات موتوری خودروهای احتراقی موجود، ظرفیت شارژ کم برای مصارف بلندمدت و در فواصل طولانی برونشهری، تخلیه سریع باتری در صورت استفاده از خودرو با دور موتور بالا، قیمت بالای این خودروها با توجه به هزینه تولید ، نبود دانش و تکنولوژی ساخت خودروهای برقی در کشور و استاندارد نبودن معابر شهری برای نصب شارژهای باتریهای برقی روبهرو است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر