همدلی و همراهی بین شهرداری و میراث فرهنگی اصفهان  نویدبخش آینده روشن است/ ایجاد گذر دائمی صنایع‌دستی در شهر

به گزارش رکنا از اصفهان؛ علی قاسم‌زاده شهردار اصفهان در نشست خبری که به مناسبت هفته صنایع دستی در خانه مشروطیت برگزار شد، گفت: برای انعکاس نشانه‌های هویتی شهر اصفهان شاهد یک رویداد بزرگ دیگر فرهنگی به مناسبت هفته جهانی صنایع دستی هستیم.

شهردار اصفهان با بیان اینکه تعامل و همکاری خوبی بین شهرداری اصفهان و اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان در این دوره مدیریت شهری رقم خورده است، تصریح کرد: در دوره‌های گذشته با اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان روابطی داشتیم، اما هیچگاه این ارتباطات به اندازه امروز نبوده است.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به نوع نگاه مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان شاهد اتفاقات خوبی هستیم، در واقع بر اساس این افق نگاه، مسائل ریشه‌ای میراثی که سابقه ۱۰ ساله و ۲۰ ساله داشته است، امروز حل می‌شود.

قاسم‌زاده با تاکید بر اینکه همدلی و همراهی بین شهرداری و میراث فرهنگی و گردشگری استان در این دوره مدیریت شهری نویدبخشِ آینده روشن و اتفاقات خوب در شهر اصفهان است، گفت: در حال حاضر مسائل مشترک بین شهرداری و اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان روی میز گفت‌وگو قرار دارد که در آینده نزدیک عموم مردم از اتفاقات خوب آن اطلاع خواهند یافت، اتفاقاتی که کمک می‌کند شهر اصفهان خوانشی بهتر پیدا کنند و آنچه از هویت و نشانه‌های اصفهان فراموش شده است، دوباره احیا شود.

وی تاکید کرد: شرایط تعامل با شهرهای خواهرخوانده در حال حاضر پس از یک دوره انقباض ارتباطی، برای اصفهان بیش از پیش فراهم شده است، اگرچه موضوع توسعه و حضور صنایع دستی و معرفی در شهرهای جهان در سال‌های گذشته به صورت پیوسته برقرار بوده و تجارب موفق و ناموفقی را در این عرصه داشته است.

شهردار اصفهان با اشاره به اینکه باید بازارچه‌هایی برای عرضه هنر مدرن صنایع دستی ایجاد شود، گفت: هنرهایی که توسط هنرمندان جوان خلق می‌شود زنجیره را کامل می‌کند، بنابراین این خلاقیت‌ها در تعارض با گذشته ما نیست.

وی برگزاری رویدادهای فرهنگی را زمینه ساز رشد شهر دانست و گفت: اینکه از ظرفیت‌های داخلی هنرمندان استانی بیشتر در رویدادهای فرهنگی بهره ببریم، حرفی به‌جا و سیاستی درست است. در حوزه صنایع دستی استقبال مردمی و رونق خرید و فروش، یکی از آورده‌های اجرای رویدادهای فرهنگی در شهر و میدان نقش جهان است.

وی گفت: وزیر مختار چین، پیشنهادهایی را برای رونق بیشتر گردشگری در اصفهان ارائه کرده است تا با برگزاری رویدادهای فرهنگی این بخش گردشگری رونق پیدا کند.

قاسم‌زاده در خصوص مدرسه حلبیان گفت: پیرامون این موضوع جلسه‌ای برگزار و قرار شد شهرداری ورود و بررسی کند، اما مهم این است که شهرداری پس از تحویل و مرمت از این مدرسه با چه کاربری از آن استفاده کند، در این راستا اگر ایده‌ای دارید انعکاس دهید تا پس از مرمت رقم بخورد.

وی درباره نقدهای مطرح شده پیرامون معاون فرهنگی جدید شهردار اصفهان ادامه داد: معتقدم رشته دانشگاهی افراد معرف شخصیت آن‌ها نیست، لذا توانمندی و مهارت افراد بسیار مهم است، در این راستا باید فرصت بدهیم و پس از دیدن عملکرد وی داوری و قضاوت کنیم.

قاسم زاده  با اشاره به هفته جهانی صنایع دستی گفت: شهرداری اصفهان به صورت غیرمستقیم خود را مکلف به کمک در عرصه صنایع دستی می‌داند، در این راستا در شهرداری هدیه‌ای به غیر از صنایع دستی به میهمانان داده نمی‌شود.

ایجاد گذر دائمی صنایع‌دستی در شهر

وی افزود:  ایجاد گذر دائمی صنایع دستی در شهر به عنوان یک طرح پیشنهادی و جایگزین مطرح است تا علاوه بر نام‌گذاری یک گذر به نام یک صنایع دستی، کارگاه انجام آن هنر در آن محل به‌صورت زنده برای رهگذران فراهم شود و هنرمند با خلق هنر خود باعث ماندگاری آن هنر در اذهان شود.

صادرات صنایع دستی اصفهان چمدانی است

در ادامه نیز مدیرکل میراث فرهنگی  و صنایع دستی استان اصفهان با بیان اینکه غالب صادرات صنایع دستی  ما به صورت چمدانی است، از این‌رو حتی در بدترین شرایط صادرات این محصول  به صفر نرسیده است گفت:یکی  از دغدغه‌های میراث فرهنگی، بیمه هنرمندان صنایع دستی است، زمانی انجام این کار سهل بود، اما اکنون دچار مشکلاتی شده است، زیرا وزارتخانه سهمیه‌ای را مصوب کرده است، از این‌رو در تلاش هستیم تا سهمیه استان را افزایش دهیم.

علیرضا ایزدی با اشاره به اینکه  نظارت و رصد فعالیت کارگاه‌های صنایع‌دستی را در حد توان خود اجرا می‌کنیم افزود:

 در حال حاضر ۷۰ هزار نفر در استان اصفهان در عرصه صنایع‌دستی فعال هستند.

شهرداری اصفهان در طول ۳۰ سال خدمت من، بهترین شرایط تعامل را با میراث فرهنگی دارد

ایزدی درباره تعمیر بازار قیصریه و کلا مرمت بازار اصفهان گفت: وسعت بازار اصفهان بیش از هشت کیلومتر است، ازاین‌رو توان مالی میراث فرهنگی برای مرمت آن محدود است، اما همت شهرداری برای کمک بزرگ بوده و در این راستا قرارداد با پیمانکار برای تعمیر و مرمت انجام شده است  .

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اصفهان تصریح کرد: شهرداری اصفهان در طول ۳۰ سال خدمت من، بهترین شرایط تعامل را با میراث فرهنگی دارد، شهرداری حتی یک خشت از خشت میراث فرهنگی را برنداشته است.

ایزدی ادامه داد: قبل از کرونا ورود گردشگر به اصفهان از مرز هشت میلیون نفر گذشته بود، اما با شیوع ویروس کرونا روی این آمار تأثیر گذاشت.

ایزدی در رابطه با کارخانه ریسباف و تبدیل آن به موزه تصریح کرد:  نامه‌ای از سوی معاون اول رئیس‌جمهور در این زمینه ارسال و ابلاغ شد و تکاپوهایی از سوی بانک ملی انجام گرفت و درنهایت هفته گذشته در کمیسیون فرعی معاونت حقوقی ریاست جمهوری مصوبه‌ای داشتیم که با پشتوانه شهرداری ساختمان به میراث فرهنگی استان  اصفهان واگذار شود تا ما بتوانیم کارهای خوبی برای این  کارخانه انجام دهیم .

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اصفهان با اشاره به صادرات صنایع‌دستی یادآور شد: بحث عمده‌ای که ما پیگیر آن بودیم وجود ارزیابان اهل‌فن صنایع‌دستی در بخش گمرکات بود که تا حدودی مشکل رفع شده است.

وی اضافه کرد: یکی دیگر از مشکلاتی که هنرمندان ما با آن در کشور دست‌وپنجه نرم می‌کنند، گرانی بیش‌ازحد فلز مس بوده که در عرصه صنایع‌دستی بسیار پرکاربرد است، در این راستا پیشنهاد می‌دهیم در قالب مسئولیت اجتماعی برخی از کارخانه‌ها فعال در این عرصه، مس ارزان‌قیمت‌تر به دست هنرمندان برسانند.

وی اظهار کرد: امروز ادعا داریم صنایع چینی و جعلی در بازار اصفهان ازجمله میدان نقش‌جهان بسیار کم است، سنگ‌های تزئینی تنها صنایع‌دستی بوده که شامل محصولات چینی است و آن‌هم به دلیل نبود چرخه تأمین و تجهیزات تراش آن سنگ‌ها در بازار موجود است.

وزیر میراث فرهنگی به اصفهان می آید

در ادامه نیز معاون فرهنگی هنری سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان گفت: به مناسبت هفته صنایع دستی اجلاس شهرداران شهرهای جهانی صنایع دستی بیستم خرداد ماه با حضور وزیر میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری برگزار می‌شود.

 سیدمحمد سجادزاده ، آئین تجلیل از پیشکسوتان هنرمندان صنایع دستی استان، برگزاری برنامه «تجربه قلمکار» و ساخت بزرگ‌ترین سفره قلمکار با مشارکت شهروندان و گردشگران به طول ۳۵۰ متر را از دیگر برنامه‌های این هفته دانست و گفت: به مدت یک هفته نمایشگاه صنایع دستی استان‌های کشور به همت میراث فرهنگی در باغ موزه چهل‌ستون برپا می‌شود.

وی از برگزاری کارگاه تولید آثار هنرمندان صنایع دستی کشور حدفاصل میدان امام حسین (ع) تا باغ موزه چهل‌ستون در خیابان سپه خبر داد و تصریح کرد: برنامه چهارباغ هنر (گذر معرفی صنایع دستی اصفهان) در محور فرهنگی چهارباغ اجرا می‌شود، همچنین فراخوان ثبت نام مدارس تابستانه هنر و صنایع دستی و فراخوان ثبت نام مدرسه تابستانی معماری ویژه نوجوانان شهر اعلام خواهد شد.

وی افزود: نشست تخصصی صادرات و بازاریابی بین المللی صنایع دستی، برنامه «در محضر استاد» با بازدید و دیدار از هنرمندان پیشکسوت صنایع دستی، برگزاری برنامه مهمان هنرمندان با ایجاد تخفیف‌های نوبرانه هنرمندان صنایع دستی اصفهان در فروشگاه‌های منتخب، تولیدات رسانه‌ای و خبری و بخش ویژه برنامه هشت بهشت در شبکه اصفهان از دیگر برنامه‌های این هفته است.

بهمن راعی/ اصفهان