سالانه ۵ تا ۸ هزار نفر در ایران مرگ مغزی میشوند
رکنا: مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان شعبه قزوین گفت: سالانه ۵ تا ۸ هزار مورد مرگ مغزی در ایران اتفاق میافتد که ۵۰ درصد از آنها قابلیت اهدای عضو به بیماران نیازمند را دارد که در یک سوم این موارد رضایتمندی به اهدا وجود دارد که در برخی موارد هم به دلیل کهولت سن یا بیماری زمینهای فرد و یا عدم رضایت بستگان اهدای عضو صورت نمیگیرد
به گزارش رکنا ازقزوین، سعید مظفری در نشست خبری که به مناسبت هفته نفس افزود: در هر روز ۲۵ هزار ایرانی در لیست انتظار پیوند عضو قرار دارند که از این میان روزانه ۷ تا ۱۰ نفر و سالانه ۳۰۰۰ نفر به خاطر نرسیدن عضو پیوندی مورد نیاز، جان خود را از دست میدهند.
وی اظهار کرد: اگرچه ایران از نظر پیوند اعضا رتبه ۳۱ در بین کشورهای جهان را داراست اما در زمینه پیوند کبد و کلیه رتبه اول جهان را به خود اختصاص داده است.
مظفری با بیان این که دارا بودن کارت اهدای اعضا یک نماد فرهنگی و نوعی وصیت فردی محسوب میشود، عنوان کرد: ۹۵ درصد اعضای انجمن با اطلاع خانواده کارت اهدای اعضای خود را دریافت کردهاند که در صورت بروز حادثه و مرگ مغزی بتوانند با اهدای اعضای خود، حیات را به انسانهای دیگری هدیه کنند.
مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان شعبه قزوین با بیان اینکه شایعترین علت مرگ مغزی در ایران تصادفات جادهای است، عنوان کرد: میانگین سنی افرادی که دچار مرگ مغزی میشوند بین ۲۰ تا ۴۰ سال است. زمان مناسب برای اهدای عضو پس از بروز مرگ مغزی محدود بوده و تنها ۱۴ روز است اما به جهات مختلف از جمله عدم رضایت و آمادگی بستگان متوفی این اعضا امکان اهدا شدن و زندگی بخشیدن به افراد دیگر را از دست میدهند.
مظفری با بیان اینکه موضوع اهدای عضو و تصمیمگیری در این رابطه نیازمند فرهنگسازی است، گفت: مراحل اهدای عضو با چالشهای متعددی روبهروست که از جمله آنها میتوان به عدم باور مرگ مغزی به عنوان مرگ قطعی اشاره کرد.
وی بیان کرد: با صدور فتوای تاریخی بنیانگذار کبیر انقلاب حضرت امام خمینی (ره) در سال ۱۳۶۸ و فتوای دیگر رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۷۰ اهدای عضو در جمهوری اسلامی ایران به رسمیت شناخته شد و سرانجام در سال ۱۳۷۹ با رای نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی این طرح به تصویب رسید.
وی ضمن اشاره به اینکه انجمن اهدای عضو ایرانیان ازش سال ۱۳۹۸ فعالیت رسمی خود را در استان قزوین آغاز کرد، افزود: انجمن اهدای عضو ایرانیان شعبه قزوین با هدف ارتقاء فرهنگ اهدای عضو در بین مردم فعالیت خود را شروع کرد و امروز بیش از ۶۰۰۰ نفر قزوینی کارت اهدای عضو دریافت کرده اند.
مظفری یادآور شد: انجمن اهدای عضو ایرانیان شعبه قزوین نیز در سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ رتبه های اول و دوم ارتقاء فرهنگ اهدای عضو در کشور را به خود اختصاص داد و می طلبد با همکاری جمعی مردم و مسئولین این فرهنگ در سطح استان و کشور به اوج خود برسد.
وی ادامه داد: عدم آگاهی مردم از تفاوت مرگ مغزی و کما، عدم اعتماد به تخصیص عادلانه اعضا، عدم اعتقاد به عدم وجود تبادل مالی، برخی باورهای دینی و انتظار معجزه سبب شده تا بازه زمانی ۱۴ روز سپری شده و فرد مرگ مغزی از اهدای عضو و زندگی به بیماران نیازمند باز بماند.
مظفری خاطرنشان کرد: اهدای عضو زمانی صورت میگیرد که بر اساس معاینات کلینیکی و پاراکلینیکی فرد بیمار تنها زندگی نباتی داشته و هیچگونه امکانی برای بازگشت او به زندگی وجود ندارد.
وی گفت: هموطنان مشتاق دریافت کارت اهدای عضو میتوانند از طریق ارسال کد ملی خود به سامانه ۳۴۳۲ و نیز از طریق ثبتنام در سایت انجمن اهداء عضو ایرانیان آمادگی خود را برای مشارکت در این امر انسان دوستانه اعلام کنند.
انجام عمل پیوند قرنیه برای اولین باردر قزوین
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: استان قزوین بخش پیوند اعضا ندارد و با پیگیریهای صورت گرفته و ایجاد زیرساختهای لازم در بیمارستان ولایت میتوان نوید راهاندازی بخش پیوند قرنیه در استان قزوین را به هموطنان و همشهریان داد.
دکتر عبدالله کشاورز در ادامه این نشست افزود: نخستین عمل پیوند عضو ایران در قالب پیوند قرنیه در سال ۱۳۱۴ انجام شد اما غالب اقدامات پیوند و توسعه مراکز پیوند مربوط به دوران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران است.
وی ادامه داد: با پیشرفت علم پزشکی و افزایش تعداد متخصصان سال ۱۳۶۹ اولین پیوند مغز و استخوان در کشور صورت گرفت. اولین پیوند ریه نیز در ایران به تاریخ ۱۳۷۹ بازمیگردد و پیوند پانکراس و روده نیز در سال ۱۳۸۵ انجام شد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: اگرچه ۱۰ قطب دانشگاهی مرکز پیوند در کشور وجود دارد اما استان قزوین بخش پیوند ندارد و با پیگیریهای صورت گرفته و ایجاد زیرساختهای لازم در بیمارستان ولایت میتوان نوید راهاندازی بخش پیوند قرنیه در استان قزوین را به هموطنان و همشهریان داد.
وی اعلام کرد: از سال ۱۳۸۶ با راهاندازی واحد فراهمآوری پیوند اعضا در قزوین، تاکنون ۱۰۹ بیمار موفق به پیوند شدهاند. در سال ۱۳۹۹، ۶ اهدا کننده، سال ۱۴۰۰ یازده اهدا کننده و در سال ۱۴۰۱ هم هشت نفر اهدا کننده برای استان قزوین به ثبت رسیده است که در مقایسه با استانهایی که شرایط یکسان با استان قزوین دارند از وضعیت خوب و متوسطی برخورداریم.
این مسئول در توضیح فرآیند پیوند اعضا اظهار کرد: فرایند پیوند از شناسایی و ارجاع مورد مرگ مغزی آغاز میشود که چند تیم تخصصی باید مرگ مغزی بیمار را تأیید کنند. در مرحله دوم این موضوع به واحد پیوند اعضای معاونت درمان اعلام میشود تا ارزیابیهای تخصصی و تأیید مرگ مغزی را انجام داده و بتواند رضایت بستگان بیمار را کسب کند.
وی ادامه داد: سپس شرایط سلامت جسمی فرد اهدا کننده بررسی میشود تا در صورت عدم وجود موانع بتوان شرایط مراقبت و نگهداری ویژه تا زمان انتقال به مرکز پیوند و انجام اعمال جراحی پیوند را انجام داد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: اگر رایزنیها برای رضایتگیری از بستگان بیمار مرگ مغزی بهدرستی انجام شده و منجر به اهدا عضو شود؛ هزینه درمان متوفی و هزینه تدفین او رایگان خواهد بود و بستگان بیمار اهدای کننده عضو میتوانند در سالهای آتی و در صورت نیاز به خدمات درمانی رایگان با مراجعه به مرکز معاونت درمان از آن مزایا برخوردار شوند.
وی خاطرنشان کرد: متأسفانه از میان ۳۵ مورد مرگ مغزی صورت گرفته در استان قزوین در سال ۱۴۰۱ تنها هشت مورد منجر به پیوند اعضا شد که پیگیری مسائل پزشکی و رضایتگیری از بستگان با معاونت درمان است و مباحث اجتماعی و کار فرهنگسازی توسط انجمنها و سمنهای تحت نظارت استانداری صورت میگیرد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین به اعضایی که قابلیت اهدا شدن و زندگی بخشیدن به افراد دیگر را دارند اشاره کرد و گفت: قلب، کلیه، کبد، استخوان، نسوج، ریه، روده و لوزالمعده و ۵۳ بافت مختلف پوست و دریچه انسان سالمی که دچار مرگ مغزی شده قابلیت پیوند به بیمار نیازمند عضو را دارد.
لیلا بیگدلی/قزوین
ارسال نظر