دریاچه ارومیه را دریابید!

به گزارش خبرنگار رکنا از تبریز، «آب دریاچه ارومیه کاهش یافت» این خبر دردناک را ساکنان شمالغرب هر هفته از رسانه‌ها می‌بینند و شبحِ نابودی را بر سر خود هر روز بیش از پیش احساس می‌کنند.

دریاچه ارومیه به عنوان بزرگترین پهنه آبی داخل ایران در سال‌های گذشته در مسیر نابودی قرار گرفته است. حفر چاه‌های متعدد مجاز و غیر مجاز برای کشاورزی، ایجاد سدها و در نهایت کاهش ریزش‌های جوی در حوزه آبریز دریاچه از جمله دلایلی است که موجب شده تا دریاچه ارومیه در مسیر خشکی قرار بگیرد.

حسن روحانی در ایام انتخابات سال ۹۲، احیای دریاچه ارومیه را به عنوان یکی از برنامه‌های خود در سفرهای تبلیغاتی به شهرهای شمالغربی عنوان کرد و با شروع دولت یازدهم و ایجاد ستاد احیای دریاچه ارومیه عزم خود را، انجام این مهم نشان داد.

حتی عنوان شد که دولت برای احیا به دنبال انتقال آب از ارس، دریاچه وان ترکیه و سرچشمه‌های کانی‌سیب است که در این میان با همکاری قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا تنها انتقال آب از کانی‌سیب در مسیر اجرا قرار دارد ولی همچنان آبی به دریاچه نرسیده است.

   اشک چشمانی که دریاچه را پُر نکرد!

در این شرایط روحانی در سال ۹۶ و در سفرهای تبلیغاتی با جمله معروف «با اشک چشمانم دریاچه را پر میکنم» از زیر بار وعده‌ای که داده با رندی فرار کرد، هر چند به دلیل سال پر بارش ۹۶، ۹۷ و ۹۸ دریاچه در وضعیت ثبات نسبی قرار گرفت اما با خشکسالی و کاهش بارش در سال‌های بعدی عدم تحقق برنامه‌‌‌های دولت روحانی برای احیای دریاچه ارومیه، وضیعت دریاچه ارومیه رفته رفته بدتر شد والان در آستانه خشکی کامل قرار گرفته است،احیای دریاچه ارومیه به دلیل پیوند خوردن با زیست مردم منطقه شمالغرب همچنان یکی از مهمترین وعده‌‌‌های روی زمین مانده است.

با ادامه کاهش بارندگی، گرمای هوا و همچنین عدم تامین حق‌آبه، وسعت دریاچه ارومیه به بدترین وضعیت خود در چند ماه اخیر رسید.

به دلیل کاهش آب دریاچه ارومیه در حال حاضر جزایر به هم چسبیده و موجب باتلاقی شدن مسیرها شده و مامورین پارک ملی دریاچه ارومیه برای تردد و عزیمت به جزایر با استفاده از قایق موتوری با مشکلات عدیده‌ای روبرو شده اند.‌ که این مسئله می‌تواند حراست از جزایر دریاچه ارومیه و گونه‌های نادر حیات وحش را به خطر اندازد.
 با توجه به حفر تونل کانی سیب و کانال انتقال آب از طریق رودخانه گدار و منطقه حفاظت شده و اعلام شدن آن توسط شورای عالی محیط زیست کشور اولا نیاز است پیگیری‌‌‌های لازم برای اتمام این پروژه بزرگ انجام شود و در ادامه نیروها و امکانات مورد نیاز به منظور حفظ تونل، کانال و آب منتقل شده به بستر دریاچه ارومیه فراهم، تا هیچ گونه دست‌اندازی و برداشت غیرمجاز از مسیر انتقال آب انجام نشود.

    احیای دریاچه ارومیه شاید  هیچ وقت!

آنچه مشخص است وضعیت نه چندان مطلوب دریاچه است که دولت سیزدهم باید با واقعیت‌‎های میدانی، صداقت، همکاری مردم و دستگاه‌ها برای احیای این پهنه مهم زیست محیطی قدم بردارد چرا که طوفان‌های نمکی حاصل از خشکی دریاچه می‌تواند مناطق شمالغرب را خالی از سکنه کند.

و اگر  برای جلوگیری از این فاجعه زیستی اقدامی نشود علنا احیای دریاچه ارومیه پروژه‌ایی شکست خورده بوده و مردم  با نمک زاری بیش دیگر سروکار نخواهند داشت.