خطر مرگ در خوددرمانی «آبله مرغان»

پزشکان می‌گویند سبک خوددرمانی برای مقابله با تب بخصوص در مورد کودکان، سالمندان، زنان باردار، افرادی که سیستم ایمنی ضعیف و یا بیماری زمینه‌ای دارند، در این فصل با ریسک مرگ همراه است.دکتر محمود سفیدی متخصص اطفال در گفت‌وگو با خبرنگار گروه زندگی گفت: در سال‌های گذشته شاهد مرگ افرادی بودیم که به‌دنبال ابتلا به بیماری آبله‌مرغان، داروی آسپرین و یا ایبوپروفن دریافت کرده بوند. خوشبختانه این آمار کاهش پیدا کرده و در سال‌های اخیر، افراد مبتلا به بیماری آبله مرغان به سلامت از مراکز درمانی خارج شده‌اند. اما از آنجا که افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای، زنان باردار، کودکان و آنهایی که از مشکل ضعف سیستم ایمنی برخوردار هستند در معرض خطر بیشتری قرار دارند، همواره به پزشکان توصیه می‌شود در تجویز دارو به این افراد دقت لازم را به کار گیرند. ضمن اینکه افراد جامعه نیز باید هشیار باشند در خصوص کاهش تب ناشی از بیماری آبله‌مرغان از هرگونه اقدام خودسرانه پرهیز کنند و هرگز قبل از مراجعه به پزشک اقدام به مصرف این دو دارو برای کنترل تب نکنند و از سبک خود‌درمانی پرهیز کنند. دکتر نصیری ادامه داد: با این حال در برخی از کشورهای دنیا بویژه امریکا هر ساله آماری مربوط به مرگ افرادی در نتیجه بیماری آبله‌مرغان اعلام می‌شود که در اکثر این موارد، سندروم Reye عامل این اتفاق تلخ است.این متخصص با بیان اینکه سندروم Reye پروسه‌ای پیشرونده است خاطرنشان کرد: افرادی که از لحاظ سلامت جسمانی در دسته ریسک پذیرها قرار دارند، در صورت ابتلا به بیماری آبله‌مرغان و دریافت داروهایی مثل آسپرین و ایبوپروفن به‌منظور پایین آمدن تب ناشی از بیماری، وارد پروسه پیشرونده سندروم Reye می‌شوند که به‌دنبال آن با کاهش هشیاری، بالارفتن آنزیم‌های کبدی و تأثیر منفی بر مغز مواجه شده و پس از آن وارد یک سیر قهقرایی خواهند شد که تنها در صورت اقدام بموقع، می‌توان به‌زنده بودن این افراد امیدوار بود و در غیر این صورت منجر به مرگ آنها خواهد شد. وی با تأکید بر اینکه این موضوع منوط به سن و سال خاصی نیست از تمام اقشار جامعه خواست در فصل بهار، این هشدار را جدی بگیرند و از سبک خوددرمانی در تمام سال بخصوص فصل بهار بپرهیزند.
نتیجه خطرناک
مادر انگلیسی تصویری تأسف برانگیز و دلخراش از وضعیت پسر مبتلا به آبله مرغان خود را در صفحــــــــــــه فیس بوک گذاشت تا دیگر مادران را از نتایج خطرناک مصرف شربت ایبوپروفن آگاه کند.
هایلی لاینز پستی تحت عنوان همیشه هم نمی شود به نسخه های پزشکی اعتماد کرد را توسط شبکه های اجتماعی، رسانه ای کرد و با استقبال بی نظیر دیگر کاربران مواجه شد. وی در این پست که بیش از 350 هزار بار به اشتراک گذاشته شد نوشت، پسرم لوییس به بیماری شایع و قابل درمان آبله مرغان مبتلا شد، پزشک معالج برای او ایبوپروفن تجویز کرد و من ناآگاه از واکنشی که بدن مبتلا به این ویروس ممکن است به دارو نشان بدهد، به لوییس شربت مسکن دادم. پس از مدت کوتاهی پسر کوچک به دارو واکنش شدیدی نشان داد و او تا مرحله نزدیک به کما پیش رفت و دچار شوک ناشی از عفونت شدید خون شد.
وی ادامه داد، در شرایطی که بدن در حال مبارزه و مقابله با عفونتی شدید است، ممکن است وضعیتی به وجود بیاید که به دنبال آن مواد مغذی و اکسیژن به‌اندام های حیاتی نرسیده و بیمار را دچار بحران کند. مصرف ایبو پروفن در بیماران مبتلا به آبله مرغان، احتمال عفونت خونی و اسپیس را بیشتر می کند و نباید در این دوران تجویز شود، در واقع عفونت خون یا اسپیس در اثر واکنش سیستم ایمنی بدن به عوامل محیطی، ویروس‌ها یا داروها ایجاد می شود. مصرف برخی داروها نظیر ایبوپروفن که یک داروی ضد التهابی و کاهش دهنده تب است، در کودکان مبتلا به آبله مرغان ممکن است منجر به واکنش شدید بدن شده و بسیار خطر آفرین باشد. هایلی لاینز در پایان تأکید کرد، برای درمان آبله مرغان راهی وجود ندارد و برای تخفیف درد و تب بهتر است از استامینوفن استفاده شود، تجویز آسپرین یا ایبوپروفن، پیامدهای بسیار خطرناکی برای کودکان در پی خواهد داشت و ممکن است باعث ناهنجاری های مغزی و اختلال در عملکرد سیستم گوارش شود.

منبع: گروه زندگی ایران

وبگردی