مکرون: اروپا نباید دنباله‌رو آمریکا باشد

به گزارش رکنا، «امانوئل مکرون» رئیس‌جمهور فرانسه، در مصاحبه اخیری که با نشریه پولیتیکو داشت از اتحادیه اروپا خواست تا « استقلال خود را حفظ کرده» و «از رویارویی و مداخله به جای آمریکا» خودداری کند.

مکرون پیش از این هم چنین اظهاراتی را مطرح کرده بود، اما در نهایت در درگیری میان روسیه و اوکراین، باز هم از آمریکا پیروی کرد، اکنون هم در این مصاحبه که همزمان با سفر او به چین انجام شده، گفته: «اروپا در صورت گرفتار شدن در بحران‌هایی که مربوط به ما نیست، با خطر بزرگی مواجه است. پارادوکس در این است که ما بر ترس خودمان با این غلبه کنیم که بگوییم پیرو آمریکا نیستیم، سوالی که باید به خودمان پاسخ دهیم این است که آیا دامن زدن به بحران تایوان به نفع ماست؟ نه، بدترین کار این است که در این بحران، ما اروپایی‌ها پیرو آمریکا شویم.»

پیش از این مصاحبه، مکرون با «شی جین پینگ» همتای چینی خود ملاقات کرد و در صحبت‌های خود با پولیتیکو گفت: «اگر اروپا نتواند بحران اوکراین را حل کند، چگونه درباره تایوان می‌توانیم بگوییم اگر کار اشتباهی انجام شود ما آنجا خواهیم بود.»

مکرون همچنین در ارتباط با سفری که به چین داشت در گفت‌وگو با نیکولا بَرِ (Nicolas Barré) خبرنگار روزنامه اقتصادی ل‌ِزکو (Les Echos) هشدار داد که بدون استقلال راهبردی، اروپا در خطر حذف از تاریخ قرار دارد.

وی اضافه کرد: چالش اروپا این است که وقتی می‌تواند موقعیت راهبردی خود را روشن کند، گرفتار یک آشفتگی در جهان و بحران‌هایی می‌شود که متعلق به ما نیستند.

اروپا می‌تواند قطب سوم باشد

مکرون اضافه کرد: استقلال راهبردی برای جلوگیری از تبدیل شدن کشورهای اروپایی به «رعیت‌ها» در زمانی که اروپا می‌تواند قطب سوم در برابر ایالات متحده و چین باشد، بسیار مهم است.

رئیس‌جمهور فرانسه گفت: پیش از هر چیز، کلید وابستگی کمتر به آمریکایی‌ها در تقویت صنعت دفاعی ما و توافق بر سر استانداردهای مشترک است. همه ما پول زیادی سرمایه‌گذاری می‌کنیم اما نمی‌توانیم ۱۰ برابر آمریکایی‌ها استاندارد داشته باشیم! سپس نیاز داریم که روند نبرد برای انرژی‌های هسته‌ای و تجدیدپذیر در اروپا شتاب گیرد.

نباید به فراسرزمینی بودن دلار وابسته باشیم

مکرون تاکید کرد: استقلال راهبردی بدین معنا است که فرض کنیم دیدگاه‌های مشابهی با ایالات متحده داریم، اما چه در مورد اوکراین، چه رابطه با چین یا تحریم‌ها، ما یک راهبرد اروپایی داریم. ما نمی‌خواهیم وارد منطق بلوک به بلوک شویم. برعکس، ما باید مدل خود را "ریسک‌زدایی" کنیم، نه اینکه به دیگران وابسته باشیم.

وی همچنین گفت: من از این فرصت استفاده و بر یک نکته تاکید می‌کنم که ما نباید به فراسرزمینی بودن دلار وابسته باشیم. 

کاهش وابستگی به دلار آمریکا موضوعی است که با جدیت از سوی روسیه و چین و برخی کشورهای دیگر دنبال می‌شود.

ساعاتی پس ازآنکه مکرون چین را ترک کرد، پکن رزمایش سه روزه خود در دریای جنوبی چین را در پاسخ به سفر رئیس تایوان به آمریکا و دیدار با رئیس مجلس نمایندگان آمریکا آغاز کرد. روابط میان واشنگتن و پکن در حال حاضر در پایین‌ترین حد خود است و «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا، بار‌ها اعلام کرده است که واشنگتن مداخله نظامی در روابط میان چین و تایوان انجام خواهد داد.

پیش از این، مکرون و «آنگلا مرکل» صدراعظم پیشین آلمان، مذاکرات بسیاری درباره کاهش اتکا به آمریکا داشتند، اما روی کار آمدن «اولاف شولتس» باعث شد تا موضع صلح‌طلبانه کنار گذاشته شود و برلین به دستور آمریکا به اوکراین سلاح بفرستد. مکرون از ماه فوریه سال گذشته که حملات روسیه آغاز شد بار‌ها با «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه، مذاکره کرده است، اما تاکنون نتوانسته کرملین را از این حملات منصرف کند، در حال حاضر که به دلیل تحریم‌ها اروپا با بحران انرژی مواجه است و قیمت‌ها به شکل سرسام‌آوری بالا رفته، مکرون از تمام ۱۰ بسته تحریم ضد روسیه حمایت کرده است.

در واکنش به چنین اقداماتی، «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه، تابستان سال گذشته گفت: «رئیس‌جمهور فرانسه هنوز در مورد استقلال استراتژیک اتحادیه اروپا صحبت می‌کند و مطمئن هستم که آن‌ها اجازه نخواهند داشت آن را داشته باشند.»