رئیس‌جمهور: تقویت بنیۀ دفاعی یکی از اولویت‌های اصلی بودجه است / بر اساس تعهدات با مردم بودجه نوشتیم

به گزارش رکنا از خانه ملت، مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور در جلسه علنی امروز (سه شنبه ۱ آبان 1403 ) مجلس شورای اسلامی، ضمن ارائه توضیحاتی به دفاع از لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور پرداخت و در ابتدا با خداقوت به نمایندگان از حضور در مجلس و تجدید خاطرات نمایندگی‌اش ابراز خوشحالی کرد و گفت: امیدوارم با کمک شما بتوانیم راهی را که تصمیم گرفتیم با وفاق و همدلی پیش ببریم و خدا کمک کند صادق باشیم و تا جایی که می توانیم بر اساس صداقت و راستی جلو برویم.

وی با اشاره به این‌که «امروز بودجه ۱۴۰۴ را که دسترنج دو ماه کار مستمر دولتمردان است تقدیم مجلس می کند» خاطرنشان کرد: این بودجه با توجه به دغدغه شما و بر اساس تعهداتی که با شما و مردم داشتم تدوین شده است. من تعهد کردم در مسیر وفاق حرکت کنم. هر گونه اصلاح اقتصادی صرفا با وفاق محقق می‌شود. سعی کردیم تمام گروه ها و اقشار را در لایحه ببینیم و اعداد را واقعی بنویسیم. تمام مواردی که در توان بوده را تعهد کردیم.

تقویت بنیۀ دفاعی یکی از اولویت‌های اصلی دولت است

این بودجه نتیجه جلسات متعدد با کارشناسان خبره و مجلس بوده است. دقت در اجرای قانون برنامه هفتم توسعه در اولویت تدوین بودجه بوده است. بنده بر رعایت تکالیف برنامه هفتم تاکید کردم. در گزارش این لایحه نیز یک فصل انعکاس احکام برنامه ترسیم شده است. اصل دوم عدالت محوری است.  معنی حرف من نیست که بخواهیم یک دفعه تبعیض را رفع کنیم‌اما تلاش کردیم به این سمت برویم. باتوجه به شرایطی منطقه ای در احکام بودجه اطمینان شده تقویت بنیه دفاعی  مورد توجه قرار گیرد. کاهش تورم نیز سرلوحه احکام برنامه بوده است.

مهم ترین وجه تمایز بودجه جاری یکپارچگی و شفافیت و جامعیت بودجه است. رعایت نظم و انضباط و تقدیم سند مالی دولت در زمان بندی مقرر در قانون است. لایحه بودجه مطابق با قانون اول آبان ماه و در نظام جدید تدوین بودجه تقدیم شد. مجلس فرصت لازم برای بررسی بودجه را داشته و به سود اقتصاد کشور است. امسال برای اولین بار تمام موارد فرابودجه ای منابع و مصارف سازمان هدفمندی ها در درون سقف بودجه قرار گرفت.

رئیس‌جمهور همچنین توجه جدی به رشد اقتصادی و کاهش تورم را به‌عنوان هدف عالی برنامه هفتم و سرلوحه احکام برنامه دانست که در لایحه بودجه 1404 نیز به آن توجه شده است.

وی ادامه داد: در بخش عدالت‌ محوری رهنمود های مقام‌معظم رهبری نحوه اجرا را مشخص کرده است. اگر قرار است یک حکم شکاف طبقاتی را در جامعه زیاد کند آن را حذف کردیم. به دنبال احکامی بودیم که موجب توزیع عادلانه منابع و حفظ منزلت مردم و مشارکت مردم در اقتصاد شود. از نگاه دولت بسیاری از احکام در راستای عدالت محوری است. منابع  یارانه نقدی و کمیته امداد به جداول بودجه منتقل شده است و کمک به محرومان را در بودجه افزایش میدهد. اگر قرار بود منابع یارانه را به فروش حامل ها انرژی منتقل کنیم نمی‌شد آنطور که باید از محرومان حمایت کنیم.

 وی افزود: دو برابر شدن سقف معافیت مالیاتی حقوق بگیران و صاحبان مشاغل در راستای حمایت از گروه کم درآمد و آسیب‌پذیر هستند. باید معافیت مالیاتی در سطحی تعریف می‌شد که افراد با درآمد متوسط بتوانند حداقل زندگی خود را تامین کنند. تلاش شده تا احکام قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اجرایی شود. هزینه‌های زندگی خانوارهای پر جمعیت بیشتر از خانواده‌ها کم جمعیت است فلذا باید پرداختی برای فرزند افزایش بیشتری داشته باشد. منابع لازم برای بخش سلامت دیده شده است. در سنوات اخیر توجه کمتری به آب، توسعه ریلی و مسکن محرومین شده بود. اعتبارات این بخش تقویت شده است. از نکات لایحه تقدیمی واقع بینی در اعداد و ارقام است. در بخش مصارف اعداد واقعی برای پرداخت پاداش بازنشستگان دیده شده است و منابع لازم برای متناسب سازی حقوق باز نشستگان و پرداخت مطالبات گندمکاران دیده شده است.

بدهی گندم‌کاران امروز به حسابشان واریز خواهد شد

پزشکیان ادامه داد: رقم‌های مطالبات گندمکاران به صورت واقعی در بودجه آمده است و مصارف لازم برای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان دیده شده است. وی افزود: سهم منابع هدفمندسازی برای بخش سلامت نیز مطابق قانون دائمی دیده شده است، علاوه بر این، سعی شده در منابع درآمدی نیز دقت شود.

رئیس‌جمهور تصریح کرد: ما در رابطه با گندم‌کارها مشکل داشتیم، به خاطر کسری بودجه‌ای که امکان پرداخت مطالبات نبود، بنابراین مجبور شدیم اجازه از مقام معظم رهبری اخذ کرده و در سران قوه بحث کنیم که این گرفتاری تقریباً حل شده و امروز بدهی‌هایی که به گندمکاران عزیز داشتیم، به حساب آنها واریز خواهد شد.

وی افزود: رشد بالایی برای پروژه‌ها عمرانی دیدیم. بودجه عمرانی ۴۰ درصد ارتقا یافته است. سهم تملک دارایی سرمایه از ۱۱ درصد به ۲۰ درصد از محل بودجه عمومی بوده است. یکی از ملزومات حمایت از تولید، پیش بینی پذیر بودن سیاست ها بودجه ای و مالی است. برنامه افزایش سرمایه بانک ۶ا دولتی دیده شده است. در برنامه هفتم تاکید شده تا دولت بدهی خود با بانک ها بها دار سازی کند. حدود ۲۰۰ هزار میلیارد منابع  برای این امر در نظر گرفته شده و برای پرداخت بدهی دولت به تامین اجتماعی ۲۰۰ هزار میلیارد اموال دیده شده است. از سوی دیگر تلاش شده با در نظر گرفتن منابع لازم کل بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی تادیه شود.

رئیس‌جمهور گفت: در بحث اصلاحات اقتصادی،  اکثریت اقتصاددان‌ها تاکید بر اصلاح تدریجی دارند و متفق القول هستند اصلاح در نظام ارزی و یارانه سوخت الزامی است. حرکت در تک نرخی کردن ارز مهم ترین راهکار برای کاهش رانت در اقتصاد است. این برنامه توسط بانک مرکزی در حال دنبال شدن است. برای تامین کالاهای اساسی  حفظ سیاست نرخ ارز ترجیحی را لازم است داشته باشیم.

وی ادامه داد: یکی دیگر از چالش‌های موجود اصلاح یارانه انرژی است. مصرف بنزین در سال جاری ۴۰ درصد بالاتر از سال ۹۸ است. امروز هزینه تمام شده تولید  بنزین بدون لحاظ قیمت نفت حدود ۸ هزار تومان است. امسال حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان و در صورت ادامه روند سال آینده باید ۱۳۰ هزار میلیارد واردات بنزین انجام شود و هر لیتر بنزین وارداتی بین ۳۰ و ۴۰هزار تومان هزینه دارد. اصلاح این روند این مشارکت همه بخش‌ها جامعه را می‌طلبد تا بتوانیم این ناترازی به نفع محرومان اصلاح کنیم.

پزشکیان  بیان کرد: باتوجه به این توضیحات  بودجه ۱۴۰۴ شامل ماده واحده و ۱۷ تبصره تقدیم مجلس شورای اسلامی می شود.

بعد از پایان سخنرانی رئیس جمهور بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور تقدیم هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی شد.

وبگردی