یک دلخوشی دیگر از زندگی تهرانی ها حذف شد
رکنا اقتصادی: معاونت بررسی های اقتصادی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران به تازگی گزارشی با عنوان «بررسی الگوی مصرف و درآمد خانوارهای استان تهران» منتشر کرده که داده های قابل توجهی دارد.
گزارش معاونت بررسی های اقتصادی اتاق بازرگانی شامل افزایش هزینه سبد خانوارهای پایتخت نشین ها است. این که افزایش هزینه خوراک و مسکن باعث شده اقلام فرهنگی همچون کتاب به شکل معناداری از سبد خانوار حذف شود.
یکی دیگر از حذف شده های سبد فرهنگی خانوار تهرانی ها، سفر است. نیم نگاهی به هزینه تورهای گردشگری و ارقام مستند در آن و مقایسه آن با درآمد حدودا ۲۰میلیونی ماهانه یک خانوار نشان می دهد برای این خانواده ها هزینه ای برای سفر نمی ماند. حداقل به صورت ماهانه این مسافرت خانوار ایرانی مقدور نیست، مگر این که یک خانواده حاضر باشد کل پس انداز یک سال را فقط برای یک تور هزینه کند و خود را در مقابل موارد پیش بینی نشده مثل بیماری، تعمیرات و... آسیب پذیر سازد.
در این شرایط منطقی است که بخشی از مخاطبان تورها ریزش داشته باشند و به سفرهای شخصی روی آورند و باز خانواده برای کاهش هزینه به سمت چادرخوابی گرایش پیدا کند. همین موضوع ایجاب می کند متولی گردشگری در عین پرداختن به مقوله سرویس های بهداشتی که به تازگی آن را در مرکز توجه قرار داده، سراغ اولویت اصلی خود یعنی سفر ارزان برود که یکی از راهکارهای آن همان دو روزه بودن تعطیلات آخر هفته است.
پژوهش های بسیاری در رابطه با میزان مسافرت جامعه ایرانی انجام شده، هرچند شاخص های این اندازهگیری ها تا حدودی متفاوت بوده و همین تفاوت در تعاریف باعث شده نتوان یک نظام استدلالی ثابتی را از این پژوهش ها استخراج کرد.
نکته مهم دیگر این که عموما به شکلی شفاهی رفتن به مسافرت را هم معنا با سطح بالای رفاه می دانستند، در صورتی که برای فهم درست از این سنجه باید به انگیزه های سفر هم پرداخت که در پژوهش های مورد اشاره کمتر به آن توجه شده است اما از سوی دیگر افزایش هزینه ها باعث شده بسیاری از تورهای گردشگری هم با افزایش قیمت روبه رو باشند و البته در این موضوع آن قدر اغراق شده که گاهی هزینه یک سفر داخلی به جزیره کیش یا شهر شیراز برابر با سفر چند روزه خارجی بوده است.
منبع: فرهیختگان
ارسال نظر