نایب رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو تهران پاسخ داد؛
پشت پرده هیاهو برای واگذاری مدیریت ایران خودرو چیست؟ / با بهانه های واهی سرمایه گذار را فراری می دهند!
رکنا اقتصادی: این روزها درخصوص واگذاری مدیریت شرکت ایران خودرو به بخش خصوصی سر و صداهای زیادی به پا شده است و این سوال مهم را بیش از پیش مطرح می کند که اساسا دلیل این همه هجمه و اعتراض از طرف برخی افراد چیست؟
به گزارش رکنا، علی خسروانی ، نایب رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو تهران گفت: سالها است که از خصوصی سازی صحبت می شود و می گویند مدیریت شرکت های دولتی باید به بخش خصوصی واگذار شود. حالا بخش خصوصی آمده و سرمایه گذاری کرده و یک شرکت را خریده است. فرقی نمی کند، کروز آمده و ایران خودرو را خریده است. شاید فردا یک شرکت دیگر برود یک شرکت دولتی دیگر را بخرد. چطور می شود که برای واگذاری مدیریت شرکت به مالکان خودش آنقدر جنجال وجود دارد؟ ما باید از این زاویه به موضوع نگاه کنیم که وقتی یک شخص، یک بخش یا یک شرکت خصوصی آمد و در شرکت های دولتی سرمایه گذاری کرد، آیا باید مدیریت شرکت دولتی را به آن واگذار نکرد؟ آیا باید با دلایل واهی مانند این که اهلیت ندارد، صلاحیت ندارد و ... مانع واگذاری شویم؟
وی در ادامه گفت: خیلی شفاف سهام شرکت ایران خودرو در بورس عرضه شده و یک شرکتی آمده این سهام را خریده است. اگر اهلیت و صلاحیت نداشته، سوال این است، مگر اهلیت و صلاحیت شرکت ها در زمان معاملات بورسی تایید نمی شود؟ مگر معامله تایید نمی شود؟ چگونه است که اول سهام را می فروشید و بعد وقتی می خواهید مدیریت آن را واگذار کنید به یاد اهلیت و صلاحیت خریدار می افتید؟
وی با بیان اینکه همه این ها بهانه است، گفت: دعوای اصلی بحث قطعه سازان و حامیان برخی از طیف های قطعه سازان است. بهانه های واهی می آورند که مالکان فلان شرکت اقامت خارج دارند. مگر شما به دنبال سرمایه گذاری خارجی نیستید؟ حالا اگر یک بخش خصوصی که به فرض اقامت خارج دارد، می خواهد پول خود را در کشور خودش سرمایه گذاری کند، عیب دارد؟ بحث من فقط کروز و ایران خودرو نیست. آیا واقعاً آماری وجود دارد که چند درصد ایرانیان و چند درصد مالکان بیزینس ها و کسب و کارهای مختلف اقامت خارج از ایران را دارند؟ آیا این موضوع عیب و جرم است؟ اگر در آینده شخصی که اقامت خارج را دارد، بخواهد در یکی از طرح های ملی و یا واگذاری شرکت های زیانده بخش خصوصی سرمایه گذاری کند، آیا نکته منفی به حساب می آید؟
با بهانه های واهی سرمایه گذار را فراری می دهند!
نایب رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو تهران با بیان اینکه سرمایه گذار را با این بهانه ها فراری می دهند، گفت: می گویند شرکت قطعه ساز نمی تواند سهامدار شرکت خودروساز هم باشد. آیا این موضوع مدل جهانی دارد؟ خیر.
در بسیاری از شرکت های دنیا، شرکت های قطعه ساز در عین حال سهامدار شرکت های خودروساز هم هستند. اصلاً شرکت های خودروساز کشور چندین شرکت قطعه ساز زیرمجموعه دارند. بسیاری از شرکت های خودروساز و دو شرکت بزرگ خودروساز کشور، مالک صد درصدی سهام بسیاری از شرکت های قطعه ساز هستند. چگونه است که در آنجا ایرادی وارد نبوده اما حالا که سهام را خرید و قرار است مدیریت واگذار شود، به یاد این موضوع می افتند که شرکت قطعه ساز نباید سهامدار شرکت خودروساز باشد؟
وی در ادامه گفت: بعد از اینکه سهام را خریده و چند سال است که پول خود را سرمایه گذاری کرده، حالا با این بهانه ها مدیریت را واگذار نمی کنند و هر روز شرکت و سهامداران را زیانده تر می کنند. این موضوع به چه صورت است؟ موضوع این است که عدم واگذاری مدیریت شرکت ها به خریداران و سرمایه گذاران بخش خصوصی پالس بی اعتمادی و منفی بسیاری می دهد که برای جذب سرمایه گذار و واگذاری شرکت های زیانده و تبدیل آن به سود ده بسیار آسیب زا است.
45 سال مدیریت کردید و این وضعیت خودروسازی ما است، مگر از این بدتر هم می شود؟
خسروانی افزود: با بهانه های واهی می گویند، اگر فلان شرکت بیاید می خواهد کارگرها را اخراج کند. اصلا چه کسی گفته که کارگرها را اخراج می کند؟ چگونه است که از قبل پیش داوری می کنید که فلان شرکت نمی تواند مدیریت کند؟ 45 سال است که شما مدیریت کردید. 45 سال است که هر شخصی که وزیر شد، شاهد جلسات شبانه تا پاسی از صبح در وزارت صمت بودیم که با افراد مختلف مصاحبه می کردند، جلسه برگزار می کردند که ببینند چه کسی زیر بار این شرایط می رود و چه کسی بیشتر بله قربان گو است. 45 سال است که مدیریت کردید و این وضعیت سهام و تولید خودرو و زیان شرکت های خودروسازی کشور است. حالا که مالک آن می خواهد مدیریت کند، هزار بهانه و آه و فغان و داد و بیداد می آورند؟ آن هم برای شرکتی که مالک است!
وی ادامه داد: به فرض اینکه بخواهد بخشی از نیروها را تعدیل کند، مگر همه این ایراد را وارد نمی کردند که این نیروها مازاد هستند؟ مگر گفته نمی شد که منابع انسانی شرکت های خودروساز، مازاد بر نیاز است؟ حالا فرض بر اینکه بخش خصوصی و سهامدار شرکت بخواهد بخشی از نیروها را تعدیل کند تا حساب سود و زیان شرکت را اصلاح کند و بهره وری را بالا ببرد. اگر هر شرکت خصوصی دیگر بخواهد اقدام به تعدیل نیرو کند با این مسائل مواجه می شود؟
بله، اگر حق و حقوق کارگران را پرداخت نکند، یک مسئله است و باید ورود کرد اما با این حرف ها که اگر بیاید می خواهد تعدیل نیرو کند و اگر بیاید می خواهد نابود کند، باید گفت که این شرکت نابود هست، چه چیز دیگری را قرار است نابود کرد؟ مگر از این که هست هم بدتر خواهد شد؟
خسروانی تاکید کرد: مساله اصلی این است که یک عده ای و از طیف دیگری از قطعه سازان به شدت شانتاژ می کنند و از تریبون های مختلف شارژ می کنند تا این صداها در فضای رسانه بیاید. حرف اینها هم این نیست که واگذار نکنید، حرفشان این است که به این شرکت واگذار نکنید و به ما واگذار کنید، آن هم به قیمت ارزان تر، چون ما اهلیت داریم.
وی ادامه داد: فارغ از اینکه شرکت کروز عملا نشان داده است که شرکت موفقی در بحث قطعه سازی بوده است و اینکه آیا صلاحیت دارد یا ندارد، به هر صورت این شرکت رسما و قانونی مالک است و سهامداران و مالکان حق دارند در خصوص مدیریت شرکت خودشان، تصمیم بگیرند. مطمئن باشید اوضاع از این بدتر نمی شود. با گفتن اینکه فلان شرکت پرونده باز دارد، چه کسی الان پرونده باز ندارد؟ هر کسی که در سطح کلان فعالیت اقتصادی می کند، هزار پرونده باز دارد و پرونده ها در حال بررسی است. اگر در آینده یک پرونده ای بررسی شد و رای قطعی بر سلب مالکیت شرکت داده شد، در جای خود قابل بررسی است اما در حال حاضر این سروصداهایی که درخصوص واگذاری ایران خودرو به بخش خصوصی که مالکان آن هستند به پا شده است، همه دعوا از سوی کسانی است که می خواهند مفت این شرکت را مالک شوند. دعوا بر سر منافع است و هیچ دلیل دیگری ندارد.
خسروانی در آخر گفت: 45 سال حمایت کردید، مدیریت کردید، نتیجه این شد. اجازه دهید دو سال هم بخش خصوصی مدیریت کند. از این که دیگر بدتر نمی شود. این وضعیت دیگر آخرش هست و از این افتضاح تر نمی شود. این وضع بازار خودرو است. این وضع کیفیت خودرو است. این وضع قیمت خودرو است. این وضع بهره وری شرکت است و مطمئن باشید از این بدتر نمی شود. بنابراین امیدوارم که مدیریت شرکت ایران خودرو و تمام شرکت های دولتی به بخش خصوصی واگذار شود و عدم واگذاری مدیریت به سرمایه گذار، عملا فراری دادن هرگونه سرمایه گذاری چه داخلی و چه خارجی است و در آینده می تواند به عنوان بدعتی نادرست باشد که می تواند مشکلاتی فراتر از ایران خودرو در اقتصاد ایران ایجاد کند.
ارسال نظر