در مراسم رونمایی از تابلوی معاملات بازار گواهی صرفه جویی انرژی مطرح شد؛
وضعیت ناترازی سوخت بسیار جدی است
رکنا اقتصادی: مراسم رونمایی از تابلوی معاملات بازار گواهی صرفه جویی انرژی برق با حضور وزیر نیرو، رئیس سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی، معاون وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس کشور و مدیرعامل بورس انرژی ایران برگزار شد.
به گزارش رکنا، عباس علیآبادی، وزیر نیرو، امروز سه شنبه در آیین رونمایی از تابلوی معاملات بازار گواهی صرفهجویی انرژی برق، با بیان اینکه همه فرآیندها و فعالیتهایی که در هستی انجام میشود به صورت مطلق برگشت پذیر نیستند، گفت: برخی امور که به صورت دستساز توسط بشر صورت میگیرد، برگشت پذیر نیستند و میتوان گفت انرژی که بشر مصرف میکند برگشت پذیر نیست.
وزیر نیرو با تاکید بر اهمیت افزایش راندمان در حوزه انرژی، ابراز داشت: راندمان همواره کوچکتر از «یک» است؛ همه مهندسان جهان در تلاش هستند این عدد را به «یک» نزدیک کنند. این در شرایطی است که هیچ فرآیند ایدهآلی وجود ندارد و ما هرگز به این عدد نخواهیم رسید.
وی یادآور شد: هماکنون در سیستمهای حرارتی پیشرفته دنیا در سیکل ترکیبی به راندمان حدود 63 درصد دست یافتهایم و البته این امر در مقیاس تجاری حدود 60 درصد است، بر این اساس باید مان تولید نیروگاهی کشور نیز ارتقا یابد.
علیآبادی با اشاره به ارزان بودن قیمت برق در کشور، ابراز داشت: هم اکنون واردات کولر گازی Aپلاس آزاد شده است اما با درنظر گرفتن قیمت پایین برق شاید تمایلی در افراد برای تهیه این کولر با مصرف انرژی پایین نباشد، بر این اساس باید در اقتصاد و بازار برق تجدیدنظر کرد.
وزیر نیرو در ادامه اعطای گواهی ظرفیت به کسانی که کمک میکنند بهرهوریها در حوزه انرژی افزایش یابد را با در نظر گرفتن ایجاد منفعت برای مردم مهم برشمرد و افزود: وضعیت ناترازی سوخت بسیار جدی است، این در حالی است که نیروگاهها به جهت فنی آماده تولید برق هستند، در همین راستا روز گذشته 5000 مگاوات نیروگاه سیکل ترکیبی را به دلیل نگرانی از تامین سوخت نیروگاهی از مدار تولید خارج کردیم.
وی ضمن درخواست از مردم برای همکاری در مدیریت مصرف انرژی با بیان اینکه مردم اسراف نکنند، خدا اسراف کاران را دوست ندارد، اظهار کرد : شدت انرژی در ایران در مقایسه با سایر کشورها بسیار بالا است به طوریکه کشور در صدر جدول شدت انرژی در جهان قرار دارد. شدت انرژی به معنای مقدار انرژی مصرف شده به ازای هر واحد تولید ناخالص داخلی (GDP) است.
علیآبادی بر ایجاد محیط کسب و کار فعال در صنعت برق تاکید و خاطرنشان کرد: اعتمادسازی با پرداخت به موقع بدهیهای وزارت نیرو از جمله مولفههایی است که بر جذاب کردن محیط کسب و کار کمک میکند. در همین رابطه از حیث خلاقیت و نوآوری با بهرهمندی از توان و ظرفیت فعالان علمی و صنعتی تلاش میشود تا بهرهوری در صنعت برق ارتقا یابد.
وزیر نیرو در پایان خاطرنشان کرد: قوانین جدید و قدیم از فرآیندهای تعریف شده در وزارت نیرو و گواهی صرفهجویی انرژی برق حمایت میکند، هیچگونه مانعی از این جهت وجود ندارد و این مهم می تواند با دلگرمی برای فعالان این عرصه همراه باشد.
معاون وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس کشور: برق باید به یک کالای اقتصادی تبدیل شود
همچنین حجت الله صیدی، معاون وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس کشور گفت: در بحث ناترازی معمولا ۲ عامل مسائل بینالمللی و مدیریت به عنوان عوامل اثرگذار نام برده میشود، اما در این بین یک عامل سوم و مهمتری نیز وجود دارد که احترام نگذاشتن به طبیعت و محیط زیست است.
معاون وزیر اقتصاد با تاکید بر لزوم احترام به طبیعت ادامه داد: بازار نیز یکی از پدیده های طبیعی است که باید به آن احترام گذاشت تا ناترازی برق کشور مرتفع شود.
وی با اشاره به مداخلات انجام گرفته در بازار برق در دهه های گذشته تاکید کرد: نتیجه مداخلات و دست کاری قیمت برق در دهه های گذشته به ناترازی منجر شده است که باید با هدف رفع این ناترازی ها نسبت به اصلاح قیمت برق و تبدیل آن به کالای اقتصادی اقدام شود.
صیدی افزود: اگر بازار برق درست شود بازارهای اوراق بهادار مرتبط با برق هم کارآمد میشوند و حتما اوراق گواهی صرفهجویی برق هم اثرگذار خواهند بود.
صیدی از مدیران بورس انرژی خواست سایر اوراق مرتبط با برق و همچنین موثر در ناترازی انرژی طراحی و عرضه شود.
رئیس سازمان بورس ابراز امیدواری کرد با احترام به سازوکار بازار زمینه برای رفع ناترازیها در اقتصاد برداشته شود.
وی در پایان با تاکید بر ضرورت توسعه بازار انرژی برق و نقش آن در رفع ناترازیها اظهار داشت: اگر معاملات بازار برق جذاب شود، هم به رفع ناترازی انرژی منجر میشود و هم به توسعه اقتصاد ایران کمک میکند.
مدیرعامل بورس انرژی: ۲هزار میلیارد تومان در تابلو سبز بورس معامله شد
در ادامه علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی گفت: شدت مصرف انرژی در ایران 2 برابر متوسط جهانی است که این موضوع امروزه به یکی از چالش های اصلی حوزه انرژی تبدیل شده است.
وی با شاره به ضرورت افزایش مستمر بهرهوری در تولید، انتقال و مصرف انرژی برای کاهش شاخص شدت مصرف انرژی ادامه داد: لازم است برای ارتقای بهرهوری در ایران نسبت به توسعه مشوقهای مالی و ابزارهایی چون اوراق گواهی صرفهجویی و بازار بهینهسازی انرژی اقدام شود.
مدیرعامل بورس انرژی راه اندازی معاملات گواهی صرفهجویی برق را یکی از راهکارهای مهم برای حل ناترازی انرژی در کشور دانست و افزود: بسترهای قانونی و زیرساختهای لازم برای توسعه بازار گواهی صرفهجویی وجود دارد و با توجه به تایید کمیته فقهی بورس در خصوص بلامانع بودن معاملات گواهی صرفه جویی انتظار میرود در آینده شاهد توسعه هر چه بیشتر این نوع معاملات در کشور باشیم.
نقوی با بیان این که در سه سال گذشته تلاشهای بسیاری برای معاملهپذیر شدن این گواهیها انجام شده است، گفت: اولین پروژه مرتبط با تعویض لامپهای شهری بود که با تصویب کمیته صرفهجویی سازمان برنامه و دریافت گواهیها از توانیر، عملیاتی شد.
نقوی درباره فرآیندهای اجرایی گواهی صرفهجویی برق افزود: دستورالعمل گواهی صرفهجویی به قبوض مشتریان مرتبط شده و مقررات بالادستی قانونگذار برنامههای خوبی در این حوزه ارائه کرده است. همچنین، در بازار سرمایه نیز به این ابزار توجه شده و اطمینان لازم به خریداران داده شده است.
استقبال از گواهی صرفهجویی در صنعت گاز
مدیرعامل بورس انرژی با اشاره به تجربه موفق صنعت گاز، توضیح داد: همچنین استقبال خوبی از ابزار گواهی صرفه جویی در حوزه گاز صورت گرفت و باعث افزایش تولید و کاهش ناترازی شد. انتظار میرود در حوزه برق نیز با رفع سختگیریها و تسهیل فرآیندها و اعتماد بیشتر، شاهد رشد و توسعه این بازار باشیم.
بازار برق سبز و آینده بورس انرژی
نقوی در بخش دیگر سخنان خود به تجربه راهاندازی تابلوی برق سبز اشاره کرد و افزود: برق سبز از محدودیتهای مصرف معاف است و تاکنون به ارزش ۲ هزار میلیارد تومان در این بازار معامله شده است. هم اکنون نیز صنایع بیشتری وارد این بازار شدهاند و شاهد استقبال سرمایهگذاران هستیم.
مدیرعامل بورس انرژی در همین رابطه افزود: امروزه راه اندازی تابلوی سبز بورس به یک الگوی موفق معاملات انرژی در بورس تبدیل شده است که در سطح بین المللی نیز از آن یاد میشود.
وی در پایان با اشاره به برنامههای آینده بورس انرژی بیان کرد: دستورالعمل توسعه و اصلاح مبادلات در بورس انرژی تدوین شده و صنایع مکلف شدهاند که نیازهای خود را از بازار گواهی صرفهجویی برق تامین کنند. امید میرود، با تسهیل فرآیندها، شاهد توسعه بیشتر این بازار باشیم.
تشکیل سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبری انرژی در دستور کار هیئت وزیران
محسن طرزطلب، معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان ساتبا اقدامات گسترده ساتبا در حوزه بهرهوری انرژی برق را تشریح و ابراز امیدواری کرد با تشکیل سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبری انرژی و منابع خوب پیش بینی شده در قانون برنامه هفتم توسعه و نیز در بودجه سال گذشته و امسال، بتوان حداکثر بهره برداری را از این منابع ایجاد کرد.
وی با برشمردن 6 مرحله در فرایند ثبت گواهی صرفهجویی برق، اظهار کرد: دستگاههایی همچون وزارت نفت، معانت علمی ریاست جمهوری، سازمان برنامه و بودجه، سازمان محیط زیست و استاندارد در طی شدن فرایند این امر نقش دارند و از جمله ساتبا که قراردادها را با سرمایه گذاران منعقد کرده و اجرای آنها به صدور گواهی صرفه جویی منجر میشود.
طرزطلب معتقد است با راهاندازی بازار بهینهسازی مصرف انرژی و مراجعه بیشتر متقاضیان، تابلوی گواهی صرفه جویی برق همچون تابلوی برق سبز در بورس انرژی رونق می یابد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: معامله برق تجدیدپذیر در بورس انرژی رشد بسیاری داشته و مراجعه متقاضیان زیادی را شاهدیم، بنابراین پیشبینی می شود این رشد تا سال آینده ادامه داشته باشد؛ مطمئنیم با پایبندی وزارت نیرو به تعهدات خود برای بازاربهینه سازی مصرف انرژی، پذیرش پیشنهادات متقاضیان سرمایه گذاری در این بخش بیش از طرحهای مصوب کنونی خواهد بود؛ هم اینک بیش از ۲۲ طرح در نهادهای تخصصی، مصوب و اجرای ۱۷ طرح در کمیسیون مربوطه ابلاغ شده و قرارداد آنها منعقد شده است.
رئیس سازمان ساتبا از مصوب شدن ظرفیت صرفه جویی ۲۰ میلیارد کیلووات ساعت برای صدور گواهی صرفه جویی انرژی خبر داد و اضافه کرد: از این میزان بیش از ۸ میلیارد و ۶۹۹ میلیون کیلووات ساعت متعلق صرفهجویی در بهینهسازی روشنایی معابر شهری و باقی در بخش های مرتبط با صرفه جویی در مصرف برق کولرهای گازی و آبی و .. است.
وی پیش بینی کرد با تصویب طرح تشکیل سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبری انرژی در هیئت وزیران طی هفته های آتی، ظرفیت های صرفه جویی در این بخش بیش ازاین شود.
طرزطلب با اشاره به طرحهای در حال اجرای ساتبا در حوزه بهرهوری انرژی، بیان کرد: صرفهجویی در مصرف ۶۲۵ مگاوات در قالب طرحهایی همچون اصلاح روشنایی معابر شهری و ۳۲۴ مگاوات در حوزه سیستم های سرمایشی با پتانسیل بیش از ۱۰۷ هزار مگاوات در حال اجراست.
وی افزود: ظرفیت 6 هزار تا 8 هزار مگاواتی صرفهجویی مصرف انرژی در اصلاح کولرهای گازی و آبی در کشور وجود دارد و این در حالی است که تولید همین میزان در نیروگاههای تجدیدپذیر، سرمایه گذاری کلانی میطلبد. همچنین پیش بینی میشود با برنامههای در دست اجرا برای اصلاح روشنایی معابر شهری حدود ۸۰۰ مگاوات صرفه جویی در مصرف انرژی محقق شود.
طرزطلب از تصویب اختصاص حدود ۱۰ همت برای سرمایه گذاری و اجرای این برنامهها در حوزه بهرهوری انرژی خبر داد و عنوان کرد: امیدواریم این میزان منابع مالی با توجه به ناترازی انرژی در کشور و امتیازاتی که بازار بهینه سازی مصرف انرژی برای خریداران گواهی صرفه جویی برق دارد به سرعت افزایش یابد.
رئیس سازمان ساتبا به مزایای معامله گواهی صرفهجویی برق در بورس انرژی اشاره و خاطرنشان کرد: دارندگان گواهی صرفه جویی برق میتوانند از محل این گواهیها قبوض برق را پرداخت کنند و صنایع نیز می توانند با خرید این گواهی از شمول محدودیت بار در زمان اوج بار خارج شوند. هزینه سرمایه گذاری در حوزه بهره وری کمتر و بازدهی آن در زمان کوتاه تری صورت می گیرد و تلفات شبکه در حوزه بهره وری وجود ندارد.
معاون وزیر نیرو تصریح کرد: براساس مصوبات اخذ شده، صنایع مشمول ماده ۲۶ اصلاح الگوی مصرف با رعایت نکردن استاندارد مصرف انرژی در مجموع تاکنون حدود ۲.۳ میلیارد کیلووات ساعت به نرخ صادراتی جریمه میشوند که داشتن این گواهی در جبران این جرایم بسیار کمک کننده خواهد بود.
وی با بیان اینکه تقویت بخش تقاضای اصلاح الگوی مصرف دنبال می شود، اظهار کرد: ساتبا، میزان جریمه پرداختی صنایع بابت رعایت نشدن استاندارد مصرف انرژی را به این بخش ابلاغ کرده و توانیر باید در فیش صنایع، این موضوع را اعمال و دریافت کند؛همچنین منابع دیده شده در قانون برای این بخش تخصیص یابد تا سبب تقویت بازار بهینه سازی مصرف انرژی شود.
کاهش ناترازی انرژی به میزان 8 هزار مگاوات با بهینه سازی مصرف برق در کولرهای آبی و گازی کشور
محسن طرزطلب در حاشیه مراسم افتتاح تابلوی معامله گواهی صرفه جویی برق در بورس انرژی در جمع خبرنگاران، از فعالان اقتصادی کشور تقاضا کرد در بازار بهینهسازی مصرف انرژی وارد شوند و اظهار کرد: اگر این موضوع محقق شود، تا حدود ۸۰۰۰ مگاوات صرفه جویی در مصرف انرژی در بخش کولرهای گازی و آبی اتفاق خواهد افتاد و از این طریق ناترازی انرژی کاهش خواهد یافت.
وی ادامه داد: با برنامهریزیهای صورت گرفته و اقدامات در دست اجرا، حدود ۸۰۰ مگاوات کاهش توان در موضوع بهینه سازی مصرف انرژی در معابر شهری پیش بینی شده است.
رئیس سازمان ساتبا پیشبینی کرد بازار بهینهسازی مصرف انرژی با ساز و کارهای اندیشیده شده در ماده 26 اصلاح الگوی مصرف انرژی برای تقویت بخش تقاضای بازار، تابلوی گواهی صرفهجویی برق رونق یابد و خاطرنشان کرد: براساس مصوبات اخذ شده، صنایعی که استاندارد مصرف انرژی را رعایت نمیکنند در مجموع تاکنون حدود ۲.۳ میلیارد کیلووات ساعت به نرخ صادراتی جریمه میشوند، به همین دلیل پیشبینی میشود، صنایع به این بازار وارد شوند و تابلوی معاملات گواهی صرفهجویی برق در بورس انرژی رونق یابد.
طرزطلب ابراز امیدواری کرد بتوان با ساز و کارهایی، مردم را در بازار بهینه سازی مصرف انرژی مشارکت داد.
وی از جایگزینی موتورهای یک میلیون کولرآبی با نوع پربازده (BLDC) تا یک سال آینده خبر داد و بیان کرد: بر اساس همکاری صورت گرفته با صندوق نوآوری و شکوفایی و منابع مالی پیشبینی شده از سوی قانونگذار، قرار است موتورهای یک میلیون کولر آبی با نوع پربازده BLDC تا یک سال آینده جایگزین و نیز براساس قراردادی که با یک سرمایهگذار منعقد شده، قرار است کولرهای گازی فرسوده و پنجره ای تعویض شود.
معاون وزیر نیرو با یادآوری اینکه ساتبا دو بال با توسعه تجدیدپدیر و بهرهوری برق دارد، اظهار کرد: طبق برنامهریزی های صورت گرفته از سوی وزارت نیرو، قرار است ۳۰ هزار مگاوات ظرفیت جدید برق تجدیدپذیر شامل ۲۵ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی و ۵۰۰۰ مگاوات نیروگاه بادی تا پایان دولت چهازدهم ایجاد شود.
وی با بیان اینکه ساتبا متعهد شده است تا پایان شهریور سال آینده 3000 مگاوات به ظرفیت کنونی برق تجدیدپذیر در کشور اضافه شود، ادامه داد: به این ترتیب ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر به حدود 5000 مگاوات خواهد رسید. بر اساس برنامهریزی صورت گرفته، سالانه 10 هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور اضافه خواهد شد.
ارسال نظر