استاد دانشگاه و اقلیم شناس در گفت و گو با رکنا مطرح کرد
زارع : هشدار سیل در شهرهایی با بارندگی بالای 50 میلیمتر؛ضروری است/ نرخ برداشت از سفرههای زیر زمینی بیشتر از میزان تغذیه
رکنا:در سیلاب که در نتیجه بارندگی شدید، و طغیان رودخانه ها رخ میدهد، زیرساخت های حیاتی، مانند سدها، سیل بندها و تصفیه خانه های فاضلاب، تحت فشار قرار خواهند گرفت و منجر به آلودگی منابع آب و اختلالات گسترده می شود. در تمامی شهرستان هایی که بارندگی بیش از ۵۰ میلیمتر در کمتر از ۲ روز دریافت می کنند هشدار سیلاب و پرهیز از محدود رودخانه ها ضروری است .
به گزارش رکنا،مهدی زارع استاد دانشگاه و اقلیم شناس درباره پیش بینی بارندگی های اخیر به رکنا گفت: در دو ناحیه در شمال خوزستان و منطقه حدفاصل استانهای لرستان، ایلام و خوزستان و همچنین در شرق خوزستان تا محدوده استان کهکیلویه و بویراحمد و جنوب استان چهارمحال و بختیاری میزان تجمیعی بارش به حدود ۱۰۰ میلیمتر خواهد رسید. بنابراین این حجم بالا از بارندگی در فاصله کمتر از ۴۸ ساعت احتمال بالای سیلاب در این نواحی و همچنین رودخانه های پایین دست این نواحی را نشان می دهد.
زارع در ادامه افزود: در سیلاب که در نتیجه بارندگی شدید، و طغیان رودخانه ها رخ میدهد، زیرساخت های حیاتی، مانند سدها، سیل بندها و تصفیه خانه های فاضلاب، تحت فشار قرار خواهند گرفت و منجر به آلودگی منابع آب و اختلالات گسترده می شود. در تمامی شهرستان هایی که بارندگی بیش از ۵۰ میلیمتر در کمتر از ۲ روز دریافت می کنند هشدار سیلاب و پرهیز از محدود رودخانه ها ضروری است .
وی باهشدارطغیان رودها و رودخانه ها در این ایام گفت: تجمع خودروها در حاشیه رودخانه ها، در زیرگذرهای شهری و در حاشیه جاده ها که در معرض سیلاب قرار دارند و هر نوع تردد مردم در این محدوده ها خطر ناک است و به شدت باید از چنین کاری اجتناب شود.
زارع با تشریح سرنوشت بارندگی ها اخیر ادامه داد: آب های زیرزمینی به طور طبیعی به محل ذخیره سازی ایده آل آب در برابر سیل و خشکسالی هستند. سیل می تواند سطح آب های زیرزمینی را در صورتی که نفوذپذیری مناسبی برقرار باشد دوباره شارژ کند، به این ترتیب با خشکسالی در مناطق خشک و نیمه خشک، مقابله شود. آب های زیرزمینی اغلب قابل اطمینان ترین یا تنها منبع آب شیرین قابل اطمینان هستند و سیلاب های فصلی اگر به دستری در همه نواحی هدایت شود منبع مهم تغذیه آب زیرزمینی هستند. به طور خاص، سیلابهای شدید برای تغذیه آبهای زیرزمینی اهمیت زیادی دارند، چراکه نرخ برداشت در بسیاری از این سفرهها از میزان تغذیه بیشتر است.
وی در ادامه تاکید می کند:ما در تقریبا همه استانهای ایران با مشکل از بین رفتن سفره های آب زیرزمینی مواجهیم بنابراین اجرای اقدامات کنترل سیلاب و اقدامات جذب پیک دبی برای کاهش ریسک خشکسالی ، که امسال در چهارمین سال پی در پی در ایران با آن مواجهیم ، برای امنیت آبی ایران بسیار مهم است. لایه های آبرفتی در صورتی که هنور به طور کامل متراکم نشده باشند برای ذخیره آب به عنوان آبخوان قابل استفاده هستند و روشهایی مانند سدهای شنی، تغذیه مدیریت شده آبخوان و ذخیره سازی و بازیابی آبخوان آب سیلاب های فصلی جذب و در زیر سطح ذخیره می شود تا در فصل خشک (یا سال های خشک) بازیافت و استفاده شود. ذخیره سازی زیرسطحی عمدتاً به عنوان یک اقدام کاهش ریسک خشکسالی استفاده می شود، اما همچنین می تواند برای کاهش ریسک سیلاب، و مقابله با چالش های سیلاب های فصلی و کمبود آب فصلی استفاده شود .
ارسال نظر