در برنامه آغاز پویش ملی سلامت مطرح شد
وزیر بهداشت : ظرف دو سال هپاتیت C ریشهکن می شود /۸۳ درصد مرگ و میرها به دلیل بیماریهای غیرواگیر است
وزیر بهداشت: بار اقتصادی بیماریهای قلبی در کشور ۴۳ تریلیون و بار اقتصادی دیابت ۱۳ تریلیون محاسبه شده است.
به گزارش رکنا، بهرام عیناللهی وزیر بهداشت در برنامه آغاز پویش ملی سلامت اظهار داشت: یکی از مسائل امروز بشریت، مشکل مردم غزه است و متاسفانه می بینیم که علی رغم همه شعارهایی که آمریکا و سازمانهای جهانی در حوزه مختلف میدهند هیچ اقدام جدی اتفاق نیفتاده است و نسل کشی در جهان درحال رخ دادن است و شاهد جاهلیت مدرن هستیم که با انواع اسلحههای مدرن در حال کشتار زنان و کودکان هستند.
وی گفت: ما سابقه این موضوع را قبلاً دیده بودیم و وزارت بهداشت در این خصوص اعلام موضع کرده و امیدواریم راهی باز شود تا کمک مردم و پزشکان بدون مرز وارد شوند تا غزه از این فاجعه نجات پیدا کند.
عیناللهی گفت: سلامت در پویایی جامعه موثر است و کرونا این موضوع را نشان داد. مردم در آن دوران به سمت شستن دستها و مراقب حرکت کردند و متاسفانه غلط مرسوم در دنیا این است که همه چیز را به سمت درمان سوق میدهیم این بینش باید به تدریج تغییر کند و سلامت محوری باید جای پزشک محوری را بگیرد.
وزیر بهداشت ادامه داد: پزشک یکی از ارکان سلامت است و نباید همه اقدامات سلامت را از پزشک انتظار داشته باشیم، مراقب بهداشت، بهیار، پرستار و ... همه در نظام سلامت فعال هستند و وزارت بهداشت باید وزارت پیشگیری محور نه درمان محور باشد.
وی گفت: همه ارگانها باید در سلامت نقش داشته باشند.
وزیر بهداشت ادامه داد: باید به مردم آموزش خود مراقبتی داد و امروز برخی سامانههای هوشمند میتوانند سلامت مردم را پایش کنند. باید سواد سلامت مردم ارتقاء پیدا کند.
وی بر آموزشهای سلامت محور با تلفنهای همراه تاکید کرد و گفت متاسفانه امروز شاهد افزایش بیماریهای غیرواگیر هستیم و دو بیماری دیابت و پرفشاری خون عوامل اصلی مرگ و میر هستند.
نقش خانواده در مهار بیماری مهم است
وی ادامه داد: امروز نقش خانواده در مهار بیماری بسیار مهم است و ما باید در خانواده پایش داشته باشیم، تغذیه خانواده، آموزش خانواده و ایجاد پرونده سلامت در خانواده برای مهم است و هر کد ملی باید یک پرونده سلامت داشته باشد و پویش سلامت راهی برای این موضوع خواهد بود.
وی گفت: هر فردی که به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کند در پرسشنامهای باید اطلاعات جامع به شکل علمی درباره سلامت خانواده ارائه دهد و امروز در ۹۳ شهرستان به صورت کامل این طرح درحال اجرا است و این موضوع راهی در امتداد آن است.
وزیر بهداشت ادامه داد: اگر حین انجام این کار به بیماری برخورد کردیم مراحل درمان باید از طریق نظام ارجاع انجام شود و در صورت نیاز به بستری از این راه ۹۵ درصد هزینه را میپردازیم.
تعیین نقشه سلامت در کشور
وزیر بهداشت به موضوع بهداشت شغلی اشاره کرد و افزود: توجه به این موضوع مهم است تا بتوانیم به مرور نقشه سلامت کشور را تعیین کنیم تا ببینیم شیوع کدام بیماری در کدام استان بیشتر است. این موضوع کمک زیادی به برنامه ریزان خواهد کرد.
عیناللهی افزود: در منطقهای زندگی میکنیم که اطراف ما بیماریهای زیادی مانند مالاریا و سل وجود دارد و ما نباید از آن غافل شویم و هنوز در تهدید بیماریهای واگیر قرار داریم و باید این بیماریها را هم رصد کنیم.
وزیر بهداشت گفت: هپاتیت سی در برخی کشورها ریشهکن شده است و امیدواریم ظرف مدت دو سال این بیماری ریشهکن شود.
وزیر بهداشت درباره سلامت کودکان نیز توضیح داد: پیشگیری و درمان کودکان باید اولویت باشد. هرچه برای واکسیناسیون هزینه کنیم هزینه نیست و در آینده برای ما سود دارد و واکسیناسیون از معلولیت کودک پیشگیری میکند.
مرگ سالانه ۳۰۰ هزارنفربه دلیل بیماری غیر واگیر
در ادامه مراسم وزیر بهداشت در جمع خبرنگاران گفت: امروزه با کم شدن بیماریهای واگیر، بیماریهای غیرواگیر افزایش یافته و در بیمارستانها شاهد هستیم که ۸۳ درصد مرگ و میرها به دلیل بیماریهای غیرواگیر است. سالانه حدود ۳۰۰ هزارنفر جان خود را در کشور بر اثر بیماری غیرواگیر از دست میدهند و بیش از ۱۵۰ هزار مرگ و میر از بیماریهای قلبی عروقی داریم. ۳۲ درصد افراد بالای ۱۸ سال در ایران فشارخون بالا دارند؛ درحالی که خیلیها شاید یکبار هم فشارخون خود را اندازه گیری نکرده باشند. زمانی میگفتند اگر بخواهیم فشارخون بگیریم حتما باید نزد پزشکر برویم اما امروزه دیگر اینگونه نیست و باید امکانات آن همه جا فراهم باشد.
وی افزود: از طرفی سالانه ۳۰ هزار مرگ به دلیل دیابت داریم؛ در حالی که فرد شاید از بیماری خود مطلع هم نباشد. در عین حال بیش از ۶۰ درصد افراد کشور از پرفشاری خون خود اطلاع ندارند و ۳۰ درصد از مردم هم از ابتلای خود به دیابت بی خبر هستند.
وزیر بهداشت تاکید کرد: امیدواریم با آگاهی به موقع از امسال تا سال ۱۴۰۹ بتوانیم از نیم میلیون مرگ بر اثر بیماری قلبی عروقی و ۳۰ هزار مرگ بر اثر دیابت، پیشگیری کنیم.
وی افزود: بیش از ۲۲۰ هزار مرگ، یعنی حدود ۸۹ درصد مرگ در سال ناشی از عوامل فشارخون، قندخون، چاقی، اضافه وزن و... است. داشتن تحرک کافی بدنی بسیار مهم ست. انواع و اقسام غذاهای پرنمک و پرچرب مورد استقبال نسل جوان است و ما میدانیم بسیاری از بیماریها در کودکی پایهگذاری میشود و مصرف زیاد غذای پرنمک، نوشابه و... در آینده فرد اثرگذار است. در این زمینه از مسئولین مدارس میخواهیم در بوفهها از ارائه این محصولات مضر خودداری کنند و حتی پویشی برای آگاهی رسانی این موضوع به بچهها آغاز کنیم.
عیناالهی با اشاره به تاثیر بیماریهای غیرواگیر بر اقتصاد و پیشرفت کشور، اظهار کرد: این بیماریها سالانه بیش از ۸۰ تریلیون تومان به اقتصاد ما ضربه میزند که این آسیب برابر با پنج درصد تولید ناخالص داخلی سالانه است.
با اصلاح سبک زندگی تا ۷۰ درصد میتوان از ظهور دیابت نوع ۲ پیشگیری کرد
وی در ادامه صحبتهایش با اشاره به آثار زیانبار مصرف دخانیات بر سلامت، اظهار کرد: همیشه از مردم خواستیم مصرف دخانیات را یا ترک کرده یا به حداقل برسانند.
وی افزود: با این پویش برنامه داریم تا از ۲۰۰ هزارمرگ بر اثر فشارخون جلوگیری کنیم. همچنین با اصلاح سبک زندگی تا ۷۰ درصد میتوان از ظهور دیابت نوع ۲ پیشگیری کرد. با آگاهی به موقع و کنترل موثر از امسال تا سال ۱۴۰۹ میتوان از ۶۱۰ هزار مرگ در حوزه بیماریهای قلبی و از ۳۰ هزار مرگ در حوزه دیابت پیشگیری کرد.
وزیر بهداشت گفت: سود اقتصادی این اقدام پیشگیرانه در یک دوره ۱۵ ساله حدود ۵۴ تریلیون تومان است. بار اقتصادی بیماریهای قلبی در کشور ۴۳ تریلیون و بار اقتصادی دیابت ۱۳ تریلیون محاسبه شده است.
ارسال نظر