لایحه تغییرات اقلیم تا شهریور به مجلس ارسال می شود/ فرسایش خاک اصلی ترین آسیب تغییر اقلیم خواهد بود

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، رییس سازمان هواشناسی کشور در روزهای اخیر طی اظهاراتی بیان داشت «سرعت تغییرات اقلیم در ایران دو برابر روند جهانی این پدیده است» این یعنی مردم ایران دو برابر بیشتر از آنچه مردم جهان از قبال تغییرات اقلیمی دچار حوادث طبیعی و رویدادهای زیست محیطی خواهند شد را تجربه خواهند کرد و این به هیچ عنوان خبر خوبی محسوب نمی شود. این در حالیست که مسئولان در کشور ما نشان داده اند که توان تجزیه و تحلیل این پدیده زیستی بین المللی را ندارند و تنها به سخن گفتن در این باره اکتفا می کند و یا حتی در مواردی اگر درک درستی هم از این موضوع داشته باشند بستری لازم برای اجرایی شدن شاخصه های پیشگیری یا مقابله با تغییرات اقلیمی در کشور وجود دارد و در کوتاه مدت نیز قابل انجام نخواهد بود.

در این باره داریوش گل علیزاده، رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست در گفتگو با خبرنگار اجتماعی رکنا تصریح کرد: تغییر اقلیم آثارش را در کشور گذاشته است و از این به بعد نیز آثار آن تشدید شونده خواهد بود که اینها از طریق سیل، طوفان های گرد و خاک، بیابان زایی، خشکسالی و فرسایش خاک نمایان می شود.

وی افزود: اصلی ترین آسیب تغییر اقلیم فرسایش خاک به صورت بادی و آبی است زیرا ما با فرسایش خاک در حال از دست دادن منبعی هستیم که غذای ما را تامین می کند و این آسیب بزرگی است.

رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست بیان داشت: در حوزه سازگاری با تغییرات اقلیم هر سازمان وظیفه دارد تا به وظایفی که برای آن مجموعه در خصوص تاب آوری تعیین شده است عمل کند به طور مثال جهاد کشاورزی در حوزه تنوع زیستی و حفاظت خاک و یا وزارت نیرو در حوزه منابع آب، خطوط انتقال نیرو و ... باید اقدامات لازم را برای تاب آوری بیشتر انجام دهد.

گل علیزاده ادامه داد: اگر امسال به دلیل خشکسالی پوشش گیاهی ما خشک باشد احتمال وقوع آتش سوزی های گسترده درجنگل ها و مراتع دور از انتظار نخواهد بود اما باید سعی بکنیم که این موارد را به حداقل برسانیم.

احتمال وقوع باران های بهاره در تابستان وجود دارد

وی اضافه کرد: همچنین یکی از آثار تغییرات اقلیم تغییر الگوی بارش ها است مثلا بارانی که قرار است در بهار ببارد در تابستان به وقوع می پیوندد و این منجر به ایجاد سیلاب های مخرب و در نهایت تخریب راه های ارتباطی خواهد شد.

رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست تاکید کرد: ما سال گذشته خوشبختانه در فصل زمستان بارش های خوبی داشتیم و به نظر می رسد با توجه به تقویت پوشش گیاهی از کانون های داخلی گرد و غبار نخواهیم داشت و گرد و غباری که چند روز قبل نیز برخی از استان های کشور را درگیر کرده بود منشاء برون مرزی داشت.

گل علیزاده یادآور شد: احتمال وقوع سیلاب ها در مناطقی که مستعد سیلاب و فرسایش خاک در کشور هستند وجود دارد و ما اساسا اقدامات مثبتی در سالهای اخیر در حوزه آبخیزداری و آبخوان داری در کشور انجام نداده ایم و این ما را دچار آسیب خواهد کرد.

وی اظهار کرد: ما می توانیم اگر برنامه ریزی درستی داشته باشیم بعد از وقوع سیلاب ها پخشایش سیلاب داشته باشیم و این امر می تواند برای خاک و کشاورزی ما اقدام مثبتی محسوب شود اما خیلی از سازمان های ما دچار روزمرگی شده اند و در این حزوه موفق نبوده اند.

رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست بیان کرد: مهم ترین تاثیری که تغییر اقلیم در ایران می تواند در پی داشته باشد فرسایش خاک است زیرا بقیه خسارت ها به نحوی در کوتاه مدت یا میان مدت قابل جبران هستند اما از بین رفتن خاک مساله نیست که با سعی و تلاش بتوان آن را جبران و یا چیز دیگری به عنوان جایگزین برای آن مشخص کرد.

گل علیزاده گفت: در این راستا لایحه تغییر اقلیم توسط سازمان محیط زیست در حال تهیه است که در طی دو ماه آینده برای تصویب به هیات دولت فرستاده خواهد شد و پیش بینی می کنیم که تا پایان شهریور ماه نیز برای بررسی و تصویب به مجلس فرستاده شود.

کشور در حوزه تغییر اقلیم دچار یک بی برنامگی است

وی در ادامه عنوان کرد: این لایحه دارای طرح ها و پیشنهاداتی است که در آن آسیب های تغییرات اقلیمی شناسایی شده و اقدامات لازم برای کنترل و پیگیری از آن در نظر گرفته می شود.

رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست افزود: در مورد تغییر اقلیم کشور دچار یک بی برنامگی بوده است و ما تاکنون مساله تغییر اقلیم را خیلی جدی نگرفتیم و در سالهای اخیر نیز اقدام موثری برای مواجهه با این مساله انجام نداده ایم به همین دلیل لازم است توجه ویژه ای برای این مساله داشته باشیم.

گل علیزاده تاکید داشت: به نظر من باید مساله تغییر اقلیم اولویت اول کشور باشد و در این خصوص نیز آقای رییس جمهور دستور دادند تا لایحه تغییرات اقلیم به سرعت تهیه شود و ما تصور می کنیم که با اجرایی شدن آن بتوانیم اقدامات پیشگیرانه را به حداکثر برسانیم.

وی مسایل ومشکلات اکولوژیکی را از جمله مهم ترین تبعات تغییرات اقلیمی در ایران دانست و گفت: این مساله می تواند اکوسیستم کشور را از تاثیر بر روی حشرات تا گونه های دیگر تحت تاثیر قرار دهد و این یک آسیب بزرگ محسوب می شود.