جمعیت سالمند ایران تا 3 سال آینده سه برابر می شود/ امکانات لازم و ضروری برای زیست جمعیت پیر مهیا نیست

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، جمعیت سالمند ایران تاسال1405 به حدود 3 برابر افزایش یافته وبه مرز 15/5 میلیون نفر  خواهدرسید.ازسال1355 تاسال1385 جمعیت سالمندان کشور بیش از 9/2 برابر شده  است.

وقتی جمعیت یک کشور به سمت سالمند شدن می رود، نیازهای این جمعیت نیز باید مدنظر قرار بگیرد که در ایران هر چند هر سال جمعیت پیرتر می شود اما برنامه ریزی دولتی برای ساماندهی زندگی سالمندان کارنامه نامعلوم و حتی مردود دارد.

نیازهای اجتماعی از نیازهای اساسی انسان هستند. زمانی که نیازهای اجتماعی ارضا نشود، می تواند منجر به مشکلات روحی و جسمی شود. با جمعیت رو به رشد افراد مسن و نیاز آنها به سالم ماندن، ارضای نیازهای اجتماعی مهم است. نیازهای اجتماعی سالمندان متنوع است. فعال ماندن از طریق انجام کارهای داوطلبانه یا شرکت در فعالیت های اجتماعی (اوقات فراغت) نیازهای اجتماعی را برآورده می کند.

پیری جمعیت درکنار مشکلات جدی چون کمبود منابع انسانی و تأثیر منفی بر اقتصاد، سلامت و رفاه اجتماعی نیازمند امکانات ویژه برای زندگی سالمندان است که جمله آنها  نیاز روزافزون به تخت‌های بیمارستانی، آسایشگاه‌ها، کارکنان مراقبت‌های بهداشتی و متخصصان طب سالمندی که در سیستم بهداشت فعلی دچار کمبود  است را می طلبد. واضح است که با در نظر گرفتن این نیازها باید اقدام جدی صورت گیرد.

بهبود سیاست سلامت و جمعیت با پیروی از یک رویکرد علمی معقول و مبتنی بر شواهد، مانند گسترش تخت‌های بیمارستانی، ایجاد بخش‌های طب سالمندی و آسایشگاه‌های بیشتر، و آموزش کارکنان مراقبت‌های بهداشتی بیشتر  می‌تواند راه‌حلی برای مواجهه مناسب با پیری جمعیت باشد که متاسفانه هنوز مورد توجه دولتمردان بخصوص در وزارت بهداشت و وزارت کار در بخش بهزیستی قرار نگرفته است.

سرعت سالخوردگی در کشورهای در حال توسعه بیشتر است

بر اساس نتایج پژوهشگران جهانی بر روی جمعیت ، کشورهای در حال توسعه سرعت سالخوردگی جمعیت بیشتر است و در مقایسه با کشور های توسعه یافته ، مدت زمان کمتری طول می کشد تا جمعیت سالمندان ۲ برابر شود . بنابراین ، این کشورها آمادگی کافی برای رویارویی با این وضعیت را نخواهند داشت و این مسئله بعنوان تغییری در نظام اجتماعی ، مشکلات بسیاری برای آنان بوجود خواهد آورد .

  از آنجا که در کشورهای در حال توسعه نظام های حمایت اجتماعی آنقدر وسیع نیست تا همه سالمندان را پوشش دهد ، خانواده مهمترین پشتوانه و بهترین منبع حمایت مالی و اجتماعی و معنوی برای سالمندان محسوب می شود.

با توجه به افزایش ابتلا به بیماری های غیر واگیر مانند بیماری های قلبی عروقی، سرطان ها، بیماری های دستگاه تنفسی وحوادث که از شایعترین علل مرگ در گروه سنی  بالای 50 سال است به نظر میرسد که مهمترین اقدام درجهت پیشگیری از ابتلابه این بیماری ها ، افزایش سطح آگاهی ودانش مردم بویژه سالمندان است که اقدامات مناسب و گسترده در این خصوص در کشوری که به سرعت به سمت پیری جمعیت می رود صورت نگرفته است.

وزارت بهداشت باید برای مواجهه با پیری جمعیت اقدامات لازم را انجام دهد.فردسالمند از نظر بیماریهای قلبی عروقی ، فشارخون ، اختلالات تغذیه ای مانند چاقی  ، لاغری ،دیابت ، اختلالات روانی مانند افسردگی ، اختلال خواب ، استئوپروز ، بی اختیاری ادراری ، دمانس ، سقوط ، سل ریوی و وضعیت ایمن سازی باید مورد بررسی قرار گیرد و در صورت داشتن مشکل ، توصیه های بهداشتی  را دریافت وجهت اقدامات درمانی به سطوح بالاتر ارجاع شود اما سیستم های آگاهی بخشی و آماده سازی نیازهای جامعه ایران که تا چند سال دیگر به پیری جمعیت می رسد در کمترین حد ممکن است به شکلی که گویا وزارت بهداشت و وزارت کار در بخش بهزیستی هنوز متوجه سرعت پیری جمعیت و نیازهای این جمعیت نشده اند.

گفتنی است در کنار کمبود امکانات بهداشتی و درمانی و آسایشی و رفاهی و آگاهی بخشی ها به جمعیتی که به سمت پیری می روند ، مردم هرروز با گرانی دارو و درمان نیز مواجه هستند که خود از معضلات سلامت جسمی و روانی جمعیت مسن کشور در حال حاضر است و در آینده این مشکل جدی تر و گسترده هم خواهد شد.

 

وبگردی