در گفت و گو رکنا با سرپرست مرکز تغییر اقلیم سازمان محیط زیست بررسی شد
هیچ بودجه ای در ایران برای مواجهه با تغییر اقلیم نداریم/فروپاشی اجتماعی حاصل کم توجهی به تغییرات اقلیمی
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست گفت: هیچ کدام از دو نهاد متولی مرکز تغییر اقلیم و کارگروه ملی تغییرات اقلیم در کشور بودجه ای برای مواجهه با تغییر اقلیم ندارند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، در طی یک دهه گذشته بنا به تخمین مراجع بین المللی قریب به یک میلیون نفر در ایران بخاطر تغییرات اقلیمی دست به مهاجرت زده اند. مهاجرت های گسترده و ناگهانی منجر به تنشهای اجتماعی و تقابل جمعیت مهاجر با جمعیت میزبان شده و نا آرامی ها و نارضایتی های داخلی را دامن می زند. عدم توجه به تغییرات اقلیمی و آثار آن چالش های امنیتی عمیقی را سبب خواهد شد که بسرعت می توانند از کنترل خارج شوند.
کم اهمیت پنداشتن بحرانی که بطور خرنده کشور را تهدید می کند منجر به نابودی زیرساخت های کشور توسط وقایع طبیعی ویرانگر خواهد بود. ویرانی این زیرساختها سالها کشور را از نظر اقتصادی به عقب برده و جبران برخی خرابیها به دلیل مخارج بالای آنها دیگر امکان پذیر نخواهد بود. نتیجه غفلت کشور از تغییرات اقلیمی چیزی جز ویرانی کشور بجای نخواهد گذاشت.
داریوش گل علیزاده در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی رکنا، تصریح کرد: ما جزء کشورهای آسیب پذیر در حوزه تغییر اقلیم هستیم و نمونه های وقوع سیلاب ها، خشکسالی ها، بیابان زایی، آتش سوزی در جنگل ها و موارد دیگر تهدیدی است بر امنیت غذایی کشور همچنین عمده این سیلاب ها باعث می شود تا خاک در این مناطق شسته شده و خاک حاصلخیز از دسترس خارج شود.
وی گفت: تنوع زیستی گیاهی ما به صورت مستقیم با تغییر اقلیم دچار تغییر و دگرگونی می شود اما تنوع زیستی و حیات وحش کشور از قبل این تغییرات در پوشش گیاهی دچار تغییراتی می شوند که عمده آن تاثیرات منفی است.
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست بیان داشت: بسیاری از گونه های جانوری در کشور به دلیل از بین رفتن پوشش گیاهی برای تامین منابع غذایی به سکونت گاه های انسانی نزدیک می شوند به طوری که ما در طی یک دهه اخیر به طور مثال تعداد بیشتری از گونه های روباه و شغال را در حاشیه شهر تهران مشاهده می کنیم.
گل علیزاده با اشاره به اینکه لازم است کشور به سمت سازگار شدن و افزایش میزان تاب آوری در مواجهه با تغییر اقلیم حرکت کند تا اثرات آن کاهش یابد، افزود: این عدم سازگاری می تواند به زیرساخت های کشور به صورت جدی آسیب وارد کند.
وی ادامه داد: در حوزه تاثیر تغییر اقلیم بر تنوع زیستی کشور مطالعه ای از سوی سازمان حفاظت محیط زیست انجام نگرفته است اما این فاکتور نمی تواند بر تنوع زیستی کشور بی تاثیر باشد و لازم است در این زمینه مطالعات علمی جامعی از سوی دانشگاه ها انجام گیرد.
این مقام سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه باید ردپای قانونی در مورد تکالیف دستگاه ها در حوزه تغییر اقلیم در برنامه هفتم توسعه در نظر گرفته شود، یادآور شد: ما متاسفانه انباشتی از تکالیف انجام نشده از سالهای گذشته داریم و بسیاری از اینها به دلیل نبود بودجه کافی اجرایی نمی شوند.
گل علیزاده گفت: بسیاری از اقدامات پیش بینی نشده ما در حوزه تغییرات اقلیم به علت عدم اجرای تعهدات کشورهای توعه یافته در حوزه تغییر اقلیم برجای ماند و متاسفانه در این زمینه همکاری حتی در سطح بین المللی نیز در سطح مطلوبی قرار ندارد.
بر پایه این گزارش؛ اگر همچنان در غفلت و انکار تغییرات اقلیمی باقی بمانیم، بدون هیچ تردیدی وقایع طبیعی ویرانگرتر در انتظار کشور خواهد بود. زمان برای اقدام دیر است ولی اگر کاری انجام نشود هزینه های این وقایع طبیعی بسرعت کشور را به فروپاشی اقتصادی و اجتماعی خواهد کشاند.
ارسال نظر