گزارش رکنا از 10 سال تکرار مرگ های دردناک
مرگ 48 کودک در هوتک های دشتیاری طی ده سال / عقب ماندگی شدید در حصارکشی هوتک ها
رکنا: روز جمعه یک کودک شش ساله دیگر در هنگام بازی به داخل یک هوتگ در روستای جادوزهی از توابع شهرستان دشتیاری سیستان و بلوچستان سقوط کرد و غرق شد تا تعداد کودکانی که در 10 سال گذشته بر اثر سقوط به هوتک در این شهرستان جان خود را از دست داده اند، به 48 نفر برسد. این در حالی است که در سال های اخیر، بارها بر لزوم ایمن سازی هوتک ها و تکمیل شبکه آبرسانی منطقه بلوچستان جهت کاهش مراجعات روستاییان به این برکه های طبیعی تاکید شده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، هوتگ یا هوتک، گودالی حفر شده برای ذخیره آب است. هوتک ها، منبعی برای تامین آب آشامیدنی و مصرفی هستند، اما مدت هاست به چاله ای برای مرگ یا آسیب دیدن افراد از جمله کودکان تبدیل شده اند. این در حالی است که مطابق اظهارات علی علیجانی، مسئول ایمن سازی هوتک ها و نقاط پرخطر منطقه بلوچستان در گفت و گو با رکنا، با وجود این که فقط در چابهار 1070 هوتک وجود دارد، اما در 4 شهرستان دشتیاری، چابهار، کنارک و قصرقند تنها 150 هوتک حصارکشی شده است.
در چنین شرایطی به دلیل ناایمن باقی ماندن عمده هوتک های منطقه بلوچستان، متاسفانه روز جمعه 31 تیرماه 1401، یک کودک دیگر پس از سقوط به داخل یک هوتگ در روستای جادوزهی از توابع شهرستان دشتیاری، غرق شد و جان خود را از دست داد. هویت این کودک «سلیمان بالیده» گزارش شده و این کودک 6 ساله، فرزند یونس و اهل روستای جادوزهی بوده است. گفته می شود سلیمان هنگام بازی در کنار هوتگ به داخل آن سقوط کرده و غرق شده است.
فقط 10 هوتک شهرستان دشتیاری حصارکشی شده اند
در این میان اما آن طور که ساجد جوهر، عضو شورای شهر شهرستان دشتیاری به رکنا می گوید، از 300 هوتک موجود این شهرستان، فقط 10 تا از آن ها حصار کشی شده اند. البته به گفته او، هوتک با گودال تفاوت دارد و در ده سال گذشته، 47 کودک فقط در شهرستان دشتیاری در این گودال ها افتاده اند.
بنابراین می توان گفت سلیمان چهل و هشتمین کودکی محسوب می شود که در این مدت بر اثر سقوط در هوتک جان خود را از دست داده است. این در حالی است که به گفته عضو شورای شهر دشتیاری، 60 درصد روستاهای این شهرستان، مجهز به لوله کشی آب شیرین شده اند، اما 10 درصد از این 60 درصد، صرفا لوله کشی خام است و در آن آبی جاری نیست.
ایمن سازی هر هوتک 70 تا 100 میلیون تومان هزینه می برد
همچنین علی علیجانی، مسئول ایمن سازی هوتک ها و نقاط پر خطر جنوب سیستان و بلوچستان در گفت و گو با رکنا با اشاره به اینکه در 4 شهرستان دشتیاری، چابهار، کنارک و قصرقند بیشترین تعداد هوتک ها وجود دارد، می گوید: فقط در چابهار، 1070 هوتک و گودال داریم که برای کشاورزی و آب دهی به احشام استفاده می شود. تمام این ها شناسنامه دارند و دارای صاحب هستند. هیچ وقت به صاحبان این ها تذکری برای ایمن سازی داده نشده است و آن ها فکر می کنند که دولت باید این کار را انجام دهد.
وی با تاکید بر اینکه برای حصارکشی هر هوتک، باید مبلغی حدود 70 تا 100 میلیون تومان هزینه شود، می افزاید: با اولویت، هوتک هایی که در محیط روستایی و کنار مدارس هستند، ایمن سازی و حصارکشی می شوند. تا الان در این 4 شهرستان، 150 هوتک حصارکشی شده است. همچنین برای دانش آموزان و خانواده ها کلاس های آموزشی برگزار کرده ایم که نزدیک هوتک ها نشوند.
علیجانی در ادامه می گوید: وزارت نفت، مبلغی حدود یک میلیارد و نیم بودجه برای رفع خطر هوتک ها در نظر گرفته است که البته هوز تزریق نشده است و منتظر دریافت آن هستیم. همچنین بنیاد مستضعفان و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) نیز پای کار آمده اند.
مردم هوتک ها را مقدس می دانند
مسئول ایمن سازی هوتک ها و نقاط پر خطر جنوب سیستان و بلوچستان در بخش دیگری از صحبت هایش می گوید: اگر صاحبان اجازه دهند، گودال های بلا استفاده را پر کنیم. در کنار کار هم وزارت جهاد کشاورزی آمده است و گودال های بزرگی می سازد که خودشان کار ایمن سازی را نیز انجام می دهند. تا هم آب برای کشاورزی، ماهیگیری و بوم گردی استفاده و جمع آوری شود. با این وجود صاحبان این ها باید پای کار بیایند و با ما همکاری کنند. البته این نیاز به فرهنگ سازی دارد چراکه مردم هوتک ها را مقدس می دانند، در حالی که این ها آب لوله کشی دارند باز هم تمایل به استفاده از هوتک ها در مردم وجود دارد.
او می گوید که در تمام شهرستان هایی که افراد غرق می شوند، لوله کشی آب پایدار داریم با این وجود این اتفاقات ناگوار رخ می دهد و تاکید می کند: این بچه ها اکثرا برای شنا به این هوتک ها مراجعه می کنند و این اتفاقات برای تامین آب شرب نیست. همچنین باید توجه داشت که شهرستان کنارک هوتک درون روستایی ندارد و بیشترین آمار غرق شدگی برای دو شهرستان چابهار و دشتیاری است، البته دشتیاری تا سال گذشته، جزء چابهار بوده، اکثر اتفاقات برای چابهار است.
چابهار تا پایان شهریور آب پایدار خواهد داشت
علی علیجانی در پایان می افزاید: با دستور رئیس جمهوری، بحث جهاد آبرسانی مطرح است و به 1503 روستای استان، آب رسانی می کنند. تا پایان سال روستایی نخواهیم داشت که مشکل تامین آب شیرین داشته باشیم. خیلی از گروه های جهادی نیز کمک کردند. در همین روستایی که اخیرا یک بچه غرق شده است هم لوله کشی آب داریم. با این وجود، الان هیچ شهری آب پایدار ندارد. بنا بر این است تا پایان شهریور، چابهار آب پایدار خواهد داشت.
ارسال نظر