در گفت و گو با محمد رضا محبوب فر - کارشناس توسعه مطرح شد:
قرارداد 25 ساله ایران و چین دستاورد محیط زیستی نخواهد داشت/ شاه کلید اقتصاد ایران در آینده تهاتر است
رکنا: محمد رضا محبوب فر-کارشناس و پژوهشگر توسعه در گفت و گو با رکنا گفت: قراردادایران و چین بیشتر از آنکه برای ایرانی ها نفع داشته باشد برای چین خواهد داشت.
قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین وارد مرحله اجرایی و عملیاتی شد. این خبری است که روز گذشته وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد. اما قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین و اجرای آن چه کمکی به ایرانیان خواهد کرد وچه دستاوردهایی برای رفاه زندگی ایرانی ها خواهد داشت؟
به گزارش رکنا، یک کارشناس و پژوهشگر توسعه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی رکنا، در رابطه با قرارداد 25 ساله ایران و چین گفت: این قرارداد بیشتر یک قرارداد اقتصادی است. هرگونه قراردادی زمانی که می خواهد به امضا برسد ، مردم باید نسبت به آن آگاهی داشته باشند. پیش تر در زمانی که آقای لاریجانی مسوول عقد قرارداد بودند این انتقاد نسبت به قرارداد ایران و چین وجود داشت که چرا متن قرارداد منتشر نمی شود، تا مردم نسبت به آن اطلاع داشته باشند. الان نیز در دولت جدید به همین صورت است قرارداد باید در مجلس تصویب شده باشد اگر نشده باشد، این قرارداد ها ضمانت اجرایی نخواهد داشت.
محمد رضا محبوب فر ادامه داد: قرارداد ایران و چین از روز گذشته به مدت 25 سال اجرایی شد. قرارداد ایران و چین و قرار داد ایران و روسیه، مقدمه ای برای مذاکرات وین است. شاه کلید اقتصادی در جهموری اسلامی ایران در آینده تهاتر است. وقتی قرارداد وین به نتیجه برسد، نتایج آن به صورت تهاتر نفت، در برابر غذا و دارو و سایر کالا ها برای ایران تعریف می شود.
این کارشناس مسائل اجتماعی اظهار داشت: بنده فکر نمی کنم که این قرارداد دستاورد مطلوبی برای وضعیت معیشتی و اقتصادی ایران به دنبال داشته باشد. با اجرای این قرارداد، نفت و گاز ایران با تخفیف بالا در اختیار چین قرار می گیرد. در قبال این مسئله در کشور چین یک کانال مالی به نفع ایران ایجاد می شود و این پولی که چین باید بابت نفت و گاز پرداخت کند وارد این کانال مالی می شود و از طریق این کانال مالی کشور چین هم خودش کالا وارد ایران می کند و هم از این کانال مالی برای کشور های دیگر استفاده می شود و از آن کشور ها هم زیر نظر چین کالا به ایران وارد می شود. یعنی کالاهای چینی نسبت به گذشته افزایش پیدا می کند. از طرفی حضور چینی ها در منابع گاز و آب و محیط زیست کشور افزایش پیدا می کند که من بعید می دانم با توجه به حضور چینی ها در کشور ایران ، به ویژه در آب های خلیج فارس دستاورد محیط زیستی برای کشور داشته باشد.
وی ادامه داد: ما پرونده چینی ها را در خلیج فارس در خصوص صید ترال مشاهده کردیم. هیچ وقت چینی ها چینی ها به ایران اعلام نکردند که حاضر به رفع مشکلات محیط زیستی در کشور باشد. یه جل مشکل های آبی و فرونشست ها در کشور کمک کنند. این چینی ها بیشتر مشکلاتشان اقتصادی و کسب درآمد بوده است. ایران هم چون به کشوری مانند چین نیاز دارد مجبور است بپذیرد. سعی ایران هم این بوده در برابر اولویت های نخست کشور نظیر، مشکلات محیط زیستی، فرونشست ها و آب و فرسایش خاک عقب نشینی کند و صرفا اقداماتی برای تامین مواد غذایی و کالا در داخل کشور انجام شود.
ارسال نظر