اختراع یک سامانه هوشمند برای مراقبت از آثار موزه‌های کشور

به گزارش رکنا؛ نگهداری اشیا در موزه‌ ها و مخازن آنها همواره با چالش‌های بسیار بزرگ چگونگی نگهداری و محافظت از اشیا روبه‌رو است. گاهی در موزه‌ ها، تخریب آثار تحت شرایط محیطی، بسیار نامحسوس و به مرور زمان اتفاق می‌افتد و همین امر آن را از چشم موزه‌ داران دور نگه می‌دارد. بر این اساس گروهی از دانشمندان ایرانی و متخصصان مرمت و امور فنی یک سامانه هوشمند مراقبتی از آثار موزه ای اختراع کردند.

این دستگاه به طور خودکار و هوشمند، شرایط نگهداری اشیا را از نظر رطوبت، نور، دما و حضور حشرات موذی، پایش و هر 15 دقیقه یک‌بار گزارش می‌کند. هر کدام از اجزای این دستگاه، به تناسب اشیای هر بخش به لحاظ مواد تشکیل‌دهنده آنها اجرا شده است. سامانه یکپارچه هوشمندسازی موزه‌ها به صورت نمونه در موزه ارامنه تهران نصب شده است. این اختراع براساس شرایط نگهداری استاندارد کمیته ملی موزه‌های جهان موسوم به "ایکوم" طراحی شده است و نیز در برخی از مسابقات مخترعان جهان نیز برگزیده شده است.

حاجی‌رحیمی یکی از مخترعان این سامانه هوشمند درباره ویژگی‌های این سامانه گفت:‌ علاوه بر اشیای موزه‌ای می‌تواند در ساختمان‌های قدیمی نیز از نظر شرایط نگهداری آن ساختمان به ما کمک می‌کند.

بصیری یکی از مخترعان این سامانه نیز تصریح کرد: ما می‌توانیم برای هر کدام از موارد پارامترهای مورد نظر را تعریف کنیم مثلاً در رابطه با دما، دمای مناسب طبق استانداردهای بین‌المللی بین 15 تا 25 درجه است که برای آنها ثابت است اما در رابطه با رطوبت بسیار متفاوت می‌شود؛ به عنوان مثال برای فلزات باید زیر 25 درصد باشد و برای کُتُب چاپی یا دست‌نویس بین 40 تا 55 درصد باشد.

گرجی یکی دیگر از مخترعان سامانه یکپارچه هوشمندسازی موزه‌ها نیز گفت:‌ تمامی سنسورهایی که در موزه و مخزن موزه نصب کرده‌ایم اطلاعات آنها را به صورت بیسیم و کدگذاری به سیستم مرکزی ما ارسال می‌کنند که در این سیستم به صورت جداگانه تمامی این اطلاعات مانیتور می‌شود و هم برای خود موزه‌دار و ارگان‌های زیربطی که قصد کنترل را دارند، قابل کنترل است.