تحریم‌های بین المللی و مصرف مازوت در نیروگاه های ایران
حجم ویدیو: 13.31M | مدت زمان ویدیو: 00:01:48

مازوت سوزی / به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، ۸۸ درصد از نیروگاه های ایران از سوخت های فسیلی استفاده می کنند. با وجود منابع سرشار گاز طبیعی در داخل کشور استفاده گسترده از نیروگاه های حرارتی با سوخت گازطبیعی بهترین گزینه اقتصادی برای تولید برق است و به همین دلیل۷۳ درصد از نیروگاههای کشور از سوخت گاز طبیعی استفاده می کنند.

مشتقات نفتی، سوخت ۱۵ درصد از نیروگاه های کشور را تامین می کنند. مشتقات نفتی از زمره آلوده کننده ترین سوخت های نیروگاه ها هستند و به همین دلیل تقریبا از ۴۰ سال پیش روند کنار گذاشتن و‌بازنشستگی این نیروگاه ها در کشورهای پیشرفته جهان آغاز شد.

هم اکنون تقریبا هیچ نیروگاهی با سوخت نفت یا مشتقات نفتی در کشورهای پیشرفته فعال نیستند. یکی از دلایل بهبود کیفیت هوا در کشورهای پیشرفته و صنعتی امتناع آنها از استفاده از سوخت های فسیلی با میزان آلودگی بالا مانند نفت، دیزل یا مازوت است.

تحریم‌های نفتی ایران در سال‌های اخیر و بسته شدن درهای بازارهای جهانی به روی نفت ایران، کشور را ناگزیر به بالا بردن مصرف داخلی نفت و مشتقات آن کرده است. از آنجایی که همانند کشورهای پیشرفته ذخایر استراتژیک انرژی در کشور وجود ندارد و امکان ذخیره نفت استخراج شده در کشور محدود است مصرف نفت مازاد در داخل کشور تنها راه زنده نگهداشتن صنعت نفت کشور است.

اجبار کشور به استفاده نفت مازاد در داخل موجب شده که با چرخش به عقب بخشی از ظرفیت برق کشور که ازسوخت گازی استفاده می کردند از سوخت جایگزین مازوت استفاده کند. فرسودگی نیروگاه های کشور و راندمان پایین آنها در استاندارهای جهانی همچنین باعث شده است که این نیروگاه ها با استفاده بیشتر سوخت ظرفیت مورد نیاز برق را تولید کنند که این خود تشدید کننده آلودگی هوا می باشد.

گازهای متصاعد شده شامل گازهای گوگرد و نیتروژن و دی اکسید کربن است  که همه آنها علاوه بر آثار مخرب زیست محیطی موجب به خطر انداختن سلامت شهروندان می شوند.

در حال حاضر کشورهای پیشرفته با به خدمت گرفتن تکنولوژی پیشرفته تمام یا بخش بزرگی از گازهای گوگرد و نیتروژن را فیلتر می کنند. کنترل این گازها در نیروگاه های ایران مطابق با استاندارهای تایید شده جهانی صورت نمی گیرد.

دی اکسید کربن علاوه بر اینکه یکی از گازهای گلخانه ای محسوب می شود و آثار مخرب ثابت شده بر محیط زیست دارد بر خلاف تصور عموم مردم بی تاثیر بر سلامت شهروندان نیست. قرار گرفتن در معرض دی اکسید کربن و تنفس آن در مدت طولانی تاثیرات مخربی بر سلامت مردم شامل سردرد، سرگیجه، التهاب، حس سوزش و سختی در تنفس، تپش قلب، بالارفتن فشار خون و در موارد حاد بیهوشی، خفگی و تشنج دارد.

نیروگاههای اتمی که منشا اختلاف نظرکشور با قدرت های جهانی و موجبات تحریم‌های بین المللی کشور هستند  تنها ۲ درصد از ظرفیت تولید برق کشور را تشکیل می دهند.

8 نیروگاه ایران مجاز به ماوزت سوزی هستند

واما روزگذشته مصطفی رجبی مشهدی  سخنگوی صنعت برق در گفت و گو با رکنا تاکید کرد با توجه به این که امسال گاز طبیعی نیروگاه ها به اندازه نسبتا مناسبی تامین می شود، بنابراین مصرف مازوت در نیروگاه های کشور حدود 50 درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.

وی مدعی این شد  که تنها حدود 10 درصد از سوخت مصرفی نیروگاه ها مازوت است، عنوان کرد: هم اکنون حدود 23 درصد از سوخت مصرفی نیروگاه ها را گازوئیل تشکیل می دهد و حدود 67 درصد از سوخت مصرفی نیروگاه ها نیز مربوط به گاز طبیعی است. بنابراین استفاده از مازوت، کمترین سهم را در سوخت مصرفی نیروگاه های کشور دارد.

رجبی مشهدی با تاکید بر این که وزارت نیرو ناچار به استفاده از مازوت در نیروگاه هاست، گفت: با توجه به این که امکان تامین صد در صدی سوخت نیروگاه ها فراهم نیست، ما ما مجبوریم در نیروگاه هایی که محدودیت زیست محیطی برای سوزاندن مازوت در آنها وجود ندارد، از سوخت مایع یا همان مازوت استفاده کنیم.

سخنگوی صنعت برق ادامه داد: 16 واحد نیروگاهی کشور، نیروگاه حرارتی هستند و قابلیت سوزاندن مازوت در آنها وجود دارد، هم اکنون نیز در هشت نیروگاه ایران شامل نیروگاه حرارتی سهند بناب، نیروگاه شهید رجایی قزوین، نیروگاه شازند اراک، نیروگاه شهید سلیمی نکا، نیروگاه حرارتی طوس مشهد، نیروگاه بیستون کرمانشاه، نیروگاه رامین اهواز و نیروگاه حرارتی بندرعباس، بخشی از سوخت مصرفی را مازوت تشکیل می دهد.

وی در ادامه تاکید کرد: با توجه به تعامل مناسبی که اخیرا بین نیروگاه شازند و اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ایجاد شد، مصرف سوخت مازوت در این نیروگاه کاهش پیدا کرده و در روزهای اخیر، 46 مشعل از 66 مشعل نیروگاه شازند که مشغول سوزاندن مازوت هستند، خاموش شده است.

مازوت سوزی نیروگاه ها 5 تا 6 درصد در آلودگی هوا نقش دارد

رجبی مشهدی با تاکید بر لزوم صرفه جویی در مصرف برق و گاز گفت: هر چقدر مردم بیشتر در مصرف برق و گاز صرفه جویی کنند، حتما مقدار گاز طبیعی تحویلی به نیروگاه های کشور افزایش خواهد یافت و سهم مصرف مازوت نیز کمتر خواهد شد. همان طور که امسال هم به دلیل این که گازرسانی به نیروگاه ها بهتر از سال قبل انجام شده، سهم مصرف مازوت در نیروگاه های کشور کاهش یافته است.

سخنگوی صنعت برق درباره نقش مازوت سوزی نیروگاه ها در آلودگی هوا اظهار داشت: مطالعات نشان می دهد که سوزاندن مازوت در نیروگاه ها تنها 5 تا 6 درصد در آلودگی هوای کلانشهرها نقش دارد و مهمترین عامل موثر در آلودگی هوا، وسایل حمل و نقل بخصوص خودروهای سواری هستند.

وی در ادامه تاکید کرد: با توجه به محدودیت زیست محیطی موجود در استان های تهران، البرز و اصفهان به دلیل تشدید آلودگی هوا، ما به هیچ وجه حق نداریم که در نیروگاه های این استان ها مازوت بسوزانیم. درباره نیروگاه های سایر استان ها نیز تلاش می کنیم که گاز طبیعی بیشتری از وزارت نفت تحویل بگیریم تا بتوانیم مازوت کمتری بسوزانیم.

آزاده مختاری