کرونا آمار اعتیاد دانشجویان را افزایش داد/ برنامه پیشگیری از اعتیاد 20 سال است تغییر نکرده!

بنا به گفته دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر 4.7 درصد از دانشجویان به مواد مخدر اعتیاد داشته اند. این در حالی است وزیر علوم پیشین میزان اعتیاد به مواد در بین دانشجویان را بین 2 تا 3 درصد پیش بینی کرده بود. فارغ از دقت و اعتبار این آمار ها، همین اعداد و ارقام نیز باید زنگ خطر اعتیاد را در خانواده ها به صدا درآورده باشد. سعید صفاتیان، کارشناس حوزه اعتیاد در رابطه با وضعیت اعتیاد بین دانشجویان و راهکارهایی برای پیشگیری از به دام افتادن در آن به رکنا توضیحاتی ارائه کرد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، به گفته دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در سال 98، حدود 4.7 درصد جمعیت دانشجویان مواد مخدر مصرف داشته اند، این درحالی است که وزیر علوم به آمار 3 درصدی اعتیاد بین دانشجویان اشاره کرده است. علاوه بر این بنا به آخرین آمارهایی که کارشناسان حوزه اعتیاد ارائه کرده اند، بیش از 8 درصد از دانشجویان گرایش به مصرف دخانیات و سیگار دارند.

اگرچه فعالان حوزه اعتیاد به مواد مخدر و دخانیات نسبت به عدم بروزرسانی و شفافیت در ارائه آمار مربوط به اعتیاد اذعان دارند اما همین آمار اعلام شده می تواند زنگ خطری برای خانواده و نسل های جوان باشد. نسلی که به گفته کارشناسان طی 2 سال اخیر با مجازی شدن کلاس ها، بیکاری و عدم سرگرمی جوانان و دانشجویان، ممکن است بیش از پیش در معرض مصرف مواد مخدر قرار گرفته باشند.

سعید صفاتیان / کارشناس حوزه اعتیاد

3 درصد از دانشجویان به مخدر و 8 درصد به سیگار اعتیاد دارند

دکتر سعید صفاتیان، کارشناس حوزه اعتیاد و رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد مجمع تشخیص مصلحت نظام در رابطه با آمار اعتیاد دانشجویان و دانش آموزان به خبرنگار رکنا اظهار داشت: متاسفانه اطلاعات و آمار استفاده از سیگار و مواد مخدر در کشورما بروز نیست اما بنا به آخرین آمار استفاده از مواد مخدر و سیگار حدود 2-3 درصد از دانشجویان مصرف کننده مواد مخدر هستند و این آمار برای مصرف کنندگان سیگار حدود 8 درصد است. با توجه میزان آمار اعتیاد به سیگار و مواد مخدر در مقایسه با سال های قبل، سن اعتیاد پایین آمده و میزان استفاده از مواد و سیگار در بین دانش آموزان و دانشجویان افزایش یافته است.

بالا رفتن نرخ اعتیاد در بین دانشجویان و دانش آموزان

وی ادامه داد: شیوع کرونا در 2 سال اخیر بر افزایش آمار اعتیاد دانشجویان تاثیرگذار بوده است، این اتفاق به دلیل بیکاری است زیرا جوانان و نوجوانان مجبور شدند تا زمان بیشتری در خانه بمانند. ضمناً پایین بودن قیمت مواد مخدر و دسترسی آسان جوانان به مواد از دلایل عمده بالارفتن نرخ اعتیاد در بین دانشجویان و دانش آموزان است.

محتوای برنامه ها 20 سال تغییر نکرده است!

صفاتیان در تشریح علل بالا رفتن نرخ اعتیاد در بین دانشجویان افزود: یکی از علل بالا رفتن نرخ اعتیاد بین دانشجویان، عدم وجود برنامه های پیشگیرانه و آموزشی منسجم در کشور است. در آموزش عالی برنامه ای کلان و مداوم وجود ندارد. مسئولان آموزشی به یکسری برنامه های کوتاه مدت، مقطعی و نمایشی بسنده کرده اند. علاوه بر این، محتواهای آموزشی نیز در راستای برنامه های پیشگیری مخصوص 20 سال قبل است! سوال اینجاست که آیا دنیا در حوزه پیشگیری از اعتیاد در این 20 سال رشد نکرده است؟

رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد مجمع تشخیص مصلحت نظام در بیان راهکارهایی جهت کاهش آمار اعتیاد دانشجویان و جوانان گفت: برای پیشگیری از اعتیاد جوانان ابتدا باید ارگانی برای خانواده ها کتاب، برنامه های آموزشی، محتواهای رسانه ای و امثال این موارد را تهیه و تدوین کند. در همه جای دنیا سیستم دولتی برنامه های پیشگیرانه ای علیه اعتیاد طراحی و بخش خصوصی و مردمی این برنامه ها را به خانواده ها ارائه می کنند. با این حال در حوزه اقدامات پیشگیرانه علیه اعتیاد در کشور ما همواره خلاء هایی وجود دارد.

وی ادامه داد: ماحصل عدم آموزش های پیشگیری از اعتیاد در دانشگاه و مدارس آن می شود که نوجوانان و جوانان از طریق فضای مجازی به راحتی اطلاعات معکوس علیه اعتیاد را فرامی گیرد و به سمت اعتیاد گرایش پیدا می کنند. مشکل اینجاست که در زمینه برنامه های پیشگیری از اعتیاد در حوزه فضای مجازی نیز اقدامی صورت نگرفته است تا به دانشجویان و دانش آموزان برنامه ارائه کند.

وجود 50 باور غلط در بین دانشجویان برای مصرف مواد مخدر

این کارشناس حوزه اعتیاد در توصیه هایی به جوانان جهت کاهش اعتیاد به مواد مخدر و سیگار در بین قشر دانشجو گفت: دانشجویان باید از ارتباط با افرادی که مواد مخدر مصرف می کنند، پرهیز نمایند. علاوه بر این از تردد در مکان هایی که در آن مواد مخدر مصرف می شود نیز باید خودداری شود. برخی جوانان گمان می کنند که با مصرف مواد مخدر می توانند به باورهایی که در ذهن شان وجود دارد، برسند. متاسفانه در حوزه مصرف مواد مخدر بیش از 50 باور غلط وجود دارد، برخی دانشجویان و دانش آموزان فکر می کنند که اگر مواد مصرف کنند، از نظر ذهنی قوی و یا از نظر جسمی، حافظه و تمرکز بیشتری پیدا می کنند. تعدادی از جوانان به اشتباه گمان می کنند که با مصرف مواد مخدر جذاب تر، در بین همسالان خود محبوب تر و از نظر جذب جنس مخالف به خود نیز جایگاه بهتری پیدا می کنند.

سعید صفاتیان در پایان با تاکید بر این که دانشجویان باید نسبت به کسب اطلاعات و آموزش از مراکز و منابع علمی جهت پیشگیری از اعتیاد توجه بیشتری داشته باشند، افزود: دانشجویان و دانش آموزان باید توجه کنند که مصرف مواد مخدر هیچ یک از باورهای غلطی که فرض می کنند را نمی تواند محقق کند. علاوه بر این یکی از دلایل مصرف مواد مخدر از شب های امتحان شروع می شود، به عبارتی دانشجویان مواد مصرف می کنند تا حافظه شان بیشتر شده و بتوانند با هشیاری بیشتر سر جلسه امتحان حضور پیدا کنند، این درحالی است که مصرف مواد می تواند حافظه کوتاه مدت آن ها را مختل و به جای موفقیت در امتحان آن ها را به شدت دچار شکست و ناکامی کند.