تاخت و تاز کرونا معطل تیم جدید وزارت بهداشت نمی ماند / وزیر بهداشت بعدی با مردم شفاف باشد

حدود یک هفته دیگر تیم مدیریتی وزارت بهداشت تغییر خواهد کرد. این در حالی است که هم اکنون کشور با موج پنجم کرونا دست و پنجه نرم می کنند و برخی کارشناسان نگران ایجاد خلاهایی در مدیریت کرونا با طولانی شدن روند اتخاذ تصمیم توسط اعضای تیم جدید وزارت بهداشت هستند. در این میان به گفته علیرضا سلیمی، معاون سازمان نظام پزشکی، بیشترین نگرانی از زمان بر شدن تحولات در مدیریت وزارت بهداشت، به مشکل برخوردن تامین امکانات لجیستیکی و دارو در مراکز بهداشتی و درمانی است. البته داوود یادگاری نیا، عضو پیشین کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا نیز تاکید دارد که مسئولان آینده وزارت بهداشت باید با مردم شفاف باشند تا تیم بعدی وزارت بهداشت بتواند با مشارکت هرچه بیشتر مردم، کرونا را مدیریت کند.

تاخت و تاز کرونا در میان تحولات مدیریتی وزارت بهداشت

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، آتش موج پنجم کرونا در کشور به شدت شعله ور شده و روزانه بیش از 400 نفر از هموطنانمان قربانی این ویروس می شوند. البته باید توجه داشت که رکورد فوتی های روزانه در ایران مربوط به 6 اردیبهشت 1400 در میانه موج چهارم کرونا است که در آن روز، 496 نفر بر اثر به کرونا جان خود را از دست دادند و اکنون رفته رفته در موج پنجم کرونا نیز به رکورد فوتی های روزانه نزدیک می شویم.

اما در حالی کشورمان به تکرار رکورد مرگ و میر کرونا نزدیک می شود که همین امروز رئیس جمهور منتخب جای رئیس جمهور سابق را می گیرد و تا یک هفته دیگر نیز تیم مدیریتی وزارت بهداشت به طور کامل تغییر خواهد یافت و مشخص نیست برنامه های تیم مدیریتی آینده نظام سلامت برای مدیریت کرونا و واکسیناسیون، از چه زمانی اجرایی می شود و در میان این تغییر و تحولات، معلوم نیست که چه اتفاقی برای مدیریت کرونا و تزریق عمومی واکسن پیش می آید؟

این در حالی است که ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت با تحلیل نمودارهای سازمان بهداشت جهانی هشدار داده است که در صورت عدم اجرای سفت و سخت پروتکل های بهداشتی و برنامه ریزی صحیح برای مدیریت همه گیری کرونا در هفته آتی، آمار فوتی های روزانه کرونا در ایران از 800 نفر در روز فراتر خواهد رفت.

در این میان، بسیاری از مردم از این مساله نگرانی دارند تا زمانی که تیم بعدی وزارت بهداشت بر سر کار بیاید و مدیریت بیماری کرونا را در دست بگیرد، یعنی در فاصله یکی دو هفته تغییر تیم مدیریتی و اتخاذ تصمیم های جدید، نظارت بر اجرای پروتکل های بهداشتی، تلاش برای تسریع در واکسیناسیون و سایر امور مدیریتی مربوط به کنترل همه گیری کرونا به خوبی پیش نرود و آمار فوتی های کرونا در ایران تشدید شود.

به ویژه آن که اصولا تغییر و تحولات مدیریتی و انجام ریل گذاری های جدید در ایران حتی در نظام سلامت به کندی پیش می رود، ولی موضوع کرونا و واکسیناسیون آن هم در شرایطی که موج پنجم کرونا در کشورمان در حال اوج گیری است، به گونه ای نیست که بتوان در اعمال مدیریت برای آنها، فرصت را از دست داد.

سردرگمی بیشتر در مدیریت کرونا در سیر تحولات مدیریتی وزارت بهداشت

البته نباید فراموش کرد که روز گذشته رهبر معظم انقلاب پیرو نامه سعید نمکی، وزیر بهداشت به ایشان، دستور دادند که پیشنهاد تعطیلی دو هفته ای سراسر کشور در ستاد ملی مبارزه با کرونا بررسی شود و در این شرایط، در صورت اعمال تعطیلات سختگیرانه در دو هفته آینده بازهم می توان امید داشت که معطلی نظام سلامت برای تغییر و تحولات مدیریتی وزارت بهداشت، تاثیر مهمی روی افزایش آمار مبتلایان و فوتی های ناشی از کرونا نگذارد.

اما بازهم معطلی مدیریت کرونای کشور در سیر تغییر و تحولات مدیریتی وزارت بهداشت، موضوعی نگران کننده است که باید برای رفع آن برنامه ریزی کرد. این نکته ای است که دکتر علیرضا سلیمی، معاون آموزش و پژوهش سازمان نظام پزشکی در گفت و گو با رکنا به آن اشاره کرد و اظهار داشت: مهمترین نقد مربوط به شیوه مدیریت کرونا توسط تیم کنونی وزارت بهداشت این است که متاسفانه این تیم هیچ استراتژی مشخصی درباره نظارت بر رعایت پروتکل ها، اعمال قرنطینه و انجام واکسیناسیون نداشت و استراتژی این تیم مرتب تغییر می کرد و اکنون هم با تغییر تیم مدیریتی و تا زمان اخذ تصمیمات از سوی تیم جدید، این بیم وجود دارد که سردرگمی بیشتری در مدیریت کرونا ایجاد شود.

این متخصص بیهوشی با تاکید بر این که بیشترین نگرانی از زمان بر شدن تغییر تیم مدیریتی وزارت بهداشت، به مشکل برخوردن تامین امکانات لجیستیکی مراکز بهداشتی و درمانی است، عنوان کرد: مهمترین نگرانی ما این است که در دوران گذار تیم مدیریتی وزارت بهداشت، تامین امکانات لجستیکی بخصوص در حوزه دارو و امکانات مورد نیاز کادر درمان به مشکل بخورد. بنابراین دولت آینده باید نسبت به این مساله بسیار هوشیار عمل کند تا در هفته هایی ابتدایی دولت بعدی با کمبود امکانات لجستیکی مواجه نشویم.

اگر تحولات مدیریتی زودتر انجام نشود، کنترل شیوع کرونا از دست می رود

از این رو، معاون سازمان نظام پزشکی روی این نکته دست گذاشت که تغییر و تحولات تیم مدیریتی وزارت بهداشت باید هرچه سریع تر انجام شود تا مسئولان بعدی این وزارتخانه بتوانند به سرعت با پرهیز از تکرار اشتباهات تیم فعلی و اتخاذ استراتژی محکم تر، برنامه های موثرتری را برای کاهش آمار مرگ و میر ناشی از کرونا و افزایش سرعت واکسیناسیون اجرایی کنند، زیرا تاخت و تاز کرونا معطل تغییر تیم مدیریتی وزارت بهداشت نمی ماند.

وی در ادامه تاکید کرد: اگر این تغییر و تحولات به سرعت انجام نشود و تصمیمات جدید هرچه زودتر اخذ نشود، ممکن است کنترل شیوع کرونا در کشور از دست برود و در آینده ای نزدیک شاهد رشد شدید آمارهای کرونایی کشور خواهیم بود. البته در کشورهای پیشرفته شرایط به گونه ای است که سیستم و برنامه ریزی ها با تغییر افراد فقط 10 درصد تغییر می کند، اما متاسفانه در کشورمان چون استراتژی بلندمدتی وجود ندارد، قطعا تغییر افراد می تواند تاثیر زیادی روی اجرای برنامه ها بگذارد.

تغییر تیم مدیریتی وزارت بهداشت روی آمار کرونا تاثیر مهمی می گذارد

دکتر داوود یادگاری نیا، متخصص بیماری های عفونی نیز در این باره معتقد است که قطعا تغییر تیم مدیریتی وزارت بهداشت می تواند تاثیر مهمی روی آمار کرونا در کشورمان بگذارد. او در توضیح بیشتر به خبرنگار رکنا گفت: بدون شک همه گیری کرونا یکی از مهمترین مشکلات کنونی کشور است و قطعا باید تیمی بر سر کار بیاید که مدیریتی قوی داشته باشد و تمرکز اصلی مدیران ارشد دولت آینده بخصوص مسئولان بعدی وزارت بهداشت باید روی رفع بحران کرونا باشد.

وی با تاکید بر این که واکسیناسیون کرونا مهمترین راهکار مبارزه با همه گیری این ویروس محسوب می شود، عنوان کرد: از وزارت بهداشت آینده انتظار داریم که ضمن تسریع روند تزریق عمومی واکسن کرونا، بسیار سختگیرانه تر از تیم کنونی وزارت بهداشت بر رعایت پروتکل های بهداشتی نظارت کند؛ وگرنه مانند تیم فعلی نمی تواند کرونا را در کشورمان مدیریت کند.

عضو پیشین کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با تاکید بر لزوم حمایت رئیس جمهور منتخب از تیم مدیریتی بعدی وزارت بهداشت عنوان کرد: اگر تیم مدیریت بعدی وزارت بهداشت از میان افرادی قوی انتخاب شوند و مسئولان ارشد دولت بعدی نیز از آنها حمایت کنند، می توان به مدیریت کرونا، اجرای سختگیرانه تمام پروتکل های بهداشتی و تسریع واکسیناسیون کرونا امیدوار بود.

برنامه ریزی های وزارت بهداشت قائم به فرد است

یادگاری نیا با انتقاد از این که در دوره کنونی مدیریت وزارت بهداشت، برنامه ریزی های بیشتر قائم به فرد بوده است، اظهار داشت: نظام سلامت ما باید از ابتدا به گونه ای ریل گذاری می شد که تا این حد وابسته به افراد نباشد تا با تغییر وزیر، شاهد آن نباشیم که بسیاری از تصمیمات و برنامه ریزی ها تغییر پیدا کند. ما به نظام سلامتی احتیاج داریم که همه برنامه ریزی ها در آن در تمام شرایط به شکل ثابت پیش برود.

وی افزود: متاسفانه فقدان برنامه ریزی مناسب وزارت بهداشت برای مدیریت کرونا در این دوره منجر به بروز موج های پیاپی کرونا در کشورمان شد. البته اشکال مهمی که به تیم مدیریتی کنونی وارد است، این است که آنها درباره موضوعات مختلف با مردم شفاف نبودند و بسیاری از مشکلاتی را که بر سر راهشان قرار داشت به درستی برای مردم بازنمی‌کردند.

این متخصص بیماری های عفونی در همین زمینه به مشکلات مختلف در واردات واکسن کرونا اشاره کرد و گفت: متاسفانه مسئولان این دوره برای آحاد جامعه خوب تبیین نکردند که مشکلات بانکی، تحریم ها و مسائل سیاسی در کاهش توان وزارت بهداشت برای واردات واکسن موثر بوده است. این در حالی است که اگر این مسائل برای مردم باز می شد، انتقادات جامعه نسبت به عملکرد این وزارتخانه در زمینه واکسیناسیون بسیار کمتر می شد و مردم بیشتر به مسئولان کنونی وزارت بهداشت اعتماد می کردند.

مسئولان آینده وزارت بهداشت با مردم شفاف باشند

عضو پیشین کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با تاکید بر این که اصل شفافیت با مردم، یکی از مهمترین اصولی است که مسئولان آینده وزارت بهداشت باید در اجرای برنامه های خود در نظر بگیرند، تصریح کرد: تیم بعدی مدیریتی وزارت بهداشت باید از همان ابتدا اعتماد مردم را جلب کند تا آحاد جامعه نیز صحبت های آنها را گوش دهند، راهکار اصلی این اعتمادسازی نیز این است که تمام مسائل به صورت صادقانه با مردم مطرح شود، زیرا سلامت عمومی یک جامعه زمانی ارتقا می یابد که خود مردم در مدیریت کرونا مشارکت کنند.

وی در همین راستا تاکید کرد: با توجه به این که همچنان کشورمان با یک همه گیری خطرناک دست و پنجه نرم می کند، مسئولان بعدی وزارت بهداشت باید مردم را محرم خود بدانند و آنها را در تمام مسائل مشارکت دهند، زیرا یک همه گیری تنها زمانی مهار می شود که تمام مردم دست به دست هم بدهند و ضمن اعتماد به مسئولان بهداشتی کشور، در رعایت پروتکل های بهداشتی مشارکت کنند.

کنترل کرونا با مدیران کاربلد و توانمند میسر است

یادگاری نیا با بیان این که وزیر بهداشت آینده باید از میان افراد کاربلد و توانمند انتخاب شود، اظهار داشت: اگر وزیر بهداشت بعدی فردی باتجربه، متخصص و متعهد باشد، قطعا مدیرانی کارکشته و تلاشگر را برای سمت های زیرمجموعه خود انتخاب خواهد کرد. خوشبختانه کشور ما نیز از این نظر، بسیار غنی است و بخصوص در حوزه مدیریت همه گیری ها، افرادی توانمند در کشور وجود دارند که وزیر بهداشت آینده می تواند با به‌کارگیری آنها هرچه بهتر کرونا را مدیریت کند.

وی در پایان تصریح کرد: اما اگر وزیر بهداشت آینده از افرادی بی تجربه و غیرمتخصص که تا کنون هیچ مواجهه ای با همه گیری ها نداشته اند، در تیم مدیریتی این وزارتخانه استفاده کند، قطعا روند مدیریت کرونا در ایران اصلاح نخواهد شد. بنابراین برای کنترل هرچه سریع تر همه گیری کرونا در ایران، تیم آینده وزارت بهداشت باید افرادی علمی، باتجربه و دارای مدیریت قوی باشند.

وبگردی