هامون تشنه است/ مذاکره با افغانستان برای احیای هامون ضروری است + فیلم

تالاب هامون چند وقتی است خشک شده است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، سالیان سال است که تالاب هامون تشنه است. ایجاد سد در یک طرف و جلوگیری از آب رسانی به هامون باعث شده است تا امروز چیزی به نام " دریاچه " هامون شاهد نباشیم. علاوه بر این وقوع یکسری حوادث طبیعی از جمله بادهای 120 روزه در سیستان و بلوچستان، گرد وخاکی را با خود به آنجا می برند و همان مقدار اندک آبی که در هامون وجود دارد را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.

به نظر می رسد تا هنگامی که از نظر زیرساختی و پایه ای مشکل آب سیستان و بلوچستان و خصوصاً منطقه هامون حل نشود هر سال حوالی بهار و تابستان با وقوع بادهای 120 روزه، شاهد خشکسالی کامل در هامون خواهیم بود.

ویدیویی که در زیر می بینید دریاچه هامون در سال 1399 و 1400 است، دریاچه ای که اکنون در آن به دلایلی که گفته شد، حتی یک قطره آب هم یافت نمی شود.

نماینده خاش از عاملان بی آبی در هامون می گوید

اسماعیل حسین زهی، نماینده خاش در مجلس و شهردار سابق زاهدان در مورد وضعیت تالاب هامون به خبرنگار اجتماعی رکنا اظهار داشت: دریاچه هامون چیزی حدود 20 سال است که خشک است. با توجه به سرمایه گذاری که کشور افغانستان روی منابع آبی تالاب هامون کرده است و سد کمال خان را نیز افتتاح کرده، همچنین با کمبود بارش باران در این منطقه و وقوع تندباد های همراه با گرد و غبار، اثری از دریاچه هامون نمی بینیم، ضمناً بادهای 120 روزه ای که در سیستان رخ می دهد نیز مزید بر علت شده و این تالاب را کاملاً خشک کرده است.

اسماعیل حسین زهی

حسین زهی در مورد اقدامات و برنامه های دولت برای احیای تالاب هامون و رسیدگی به آن گفت: اخیراً دولت طرح آب رسانی به منطقه 46 هزار هکتاری واقع در این منطقه را آغاز کرده اما برای عملیاتی کردن آن نیاز به متولی است. جهاد کشاورزی، وزارت خارجه و وزارت نیرو باید در راستای احیای حقوق حقآبه ی هامون تلاش کنند تا نهایتاً جلوی آسیب های وارده به این تالاب کمتر شود.

نماینده خاش در مجلس گفت: امیدواریم دولت آینده حتماً حقآبه ای که در شمال هیرمند قرار دارد و متعلق به مردم سیستان و بلوچستان است را مدیریت کند. باید در نظر داشت که در گذشته سیستان بخاطر آبی که در هامون بوده است به عنوان اندر قلعه ایران یاد می شد. بنابراین نیاز است تا دولت ها به فکر احیای هامون باشند و از ادامه خشکسالی 20 ساله این تالاب جلوگیری کنند.

اسماعیل حسین زهی به قرارداد منعقد شده میان ایران و افغانستان در خصوص هامون اشاره کرد و گفت: این که برخی کشورها نسبت به مفاد قرارداد بین دولت ها پایبند نیستند صحیح نیست. با این وجود دولت ما نیز بایستی به کمک وزارت امور خارجه و وزارت نیرو تلاش کند تا در مقابل این موضوع بایستد و از حق مردم کشورمان دفاع کند. وضعیت هامون و مناطق اطراف به گونه ای است که اکنون حتی در چاه نیمه ها نیز آبی وجود ندارد، این در حالی است که مرکز استان سیستان و شهرستان هایی مثل زابل وابستگی زیادی به آن ها دارند. اگر خدای ناکرده روزی این چاه نیمه ها ازبین بروند دیگر آبی برای مردم سیستان باقی نمی ماند و با وضعیت بغرنجی مواجه خواهیم بود.

هامون

همانطور که تا حدودی به آن اشاره شد، دیپلماسی قوی برای مذاکره و ارتباط با کشور همسایه مان افغانستان در مورد رسیدگی به دریاچه هامون ، شاید بتواند مرحمی بر دل داغ دیده هامون بگذارد. علاوه بر این ایجاد طرح های آب رسانی به این منطقه با در نظر گرفتن محرومیت و مظلومیتی که همواره از مردم سیستان و بلوچستان شاهد بودیم، حق طبیعی آن هاست.   آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.

وبگردی