در گفت و گو با رکنا مطرح کرد
زهرا نژاد بهرام:بی توجهی دولت ها به مادران در مغایرت با سیاست های جمعیتی است/ تامین معاش مانعی برای فرزند آوری است
رکنا: دکتر زهرا نژاد بهرام گفت:سیاست های حمایتی دولت از زنان باید افزایش باید،پشت زنان باید گرم باشد.
به گزارش رکنا،زهرا نژاد بهرام، مدرس دانشگاه و فعال حوزه زنانبه خبرنگار اجتماعی رکنا گفت:در بسیاری از کشورهای دنیا، دولتها به مادران به ازای تعداد فرزندانی که به دنیا میآورند، امتیازات ویژهای ارائه میدهند. در ایران، این تسهیلات در چند سال اخیر تحت عنوان طرح صیانت از خانواده در حال اجراست، اما همچنان موانع خاص خود را دارد.
نژاد بهرام در ادامه گفت: «عدم موفقیت دولتها در سیاستهای جمعیتی به حمایتهای همهجانبه از زنان بستگی دارد. زنان و مادران جامعه باید احساس کنند که دولت پشت آنهاست تا بتوانند در افزایش جمعیت و ایفای نقش مادری در خانوادهها موفق باشند.»
تامین معاش، مانعی برای فرزندآوری
او افزود: «زنان با انگیزه فرزندپروری و با حمایتهای شغلی از سوی دولت، اقدام به زادآوری میکنند و این موضوع را مانعی در رسیدن به اهدافشان نمیدانند. بسیاری از زنانی که شاغل هستند، نگران تامین معاش و آینده خود هستند و حضور فرزند در این مسیر را دشوارتر میبینند. به همین دلیل، دولت باید حمایتهای خود از زنان و خانوادهها را افزایش دهد.»
لزوم همکاری بخش دولتی و خصوصی برای افزایش انگیزهها
این استاد دانشگاه اظهار داشت: «برای رسیدن به این اهداف، همکاری بخش دولتی و خصوصی ضروری است. زنان شاغل در بخش دولتی از مزایا و امتیازاتی چون مرخصی زایمان، تعطیلی زودتر و امکان دورکاری بهرهمند هستند که این امتیازات اشتغال را برای زنان آسانتر میکند. اما زنان شاغل در بخش خصوصی از این مزایا محرومند. با افزایش امنیت شغلی در بخش خصوصی، انگیزههای زنان برای فرزندآوری بیشتر خواهد شد.»
سیاستهای جمعیتی، تنها شعاری بیعمل
وی ادامه داد: «زمانی که دولت برای افزایش جمعیت فقط شعار میدهد و برنامهای ندارد، نمیتواند به هدف خود برسد و جامعه را از بحران پیری نجات دهد. مادری در فرهنگ ما جایگاه والایی دارد، اما هیچ درآمدی ندارد و این یکی از دلایلی است که زنان جوان امروزی علاقهای به مادر شدن ندارند.»
نیاز به تغییر در رویکردها برای افزایش جمعیت
نژاد بهرام معتقد است: «با توجه به جایگاه والای مادر در فرهنگ ایرانی و اسلامی، برای رسیدن به اهداف افزایش جمعیت نباید تنها بر این موضوع تکیه کرد. اکنون جهان در حال تغییر است و برای افزایش جمعیت باید از رویکردهای سنتی خارج شد. زنان به عنوان یکی از ارکان اصلی خانواده، برای رسیدن به این هدف باید همراهی کنند.»
مسئولیتپذیری و نگرانی از ناتوانی در تامین نیازهای فرزندان
این فعال حوزه زنان در ادامه گفت: «مسئولیتپذیری نسل جدید یکی از دلایلی است که زنان از مادر شدن اجتناب میکنند. آنها نگران هستند که نتوانند تمام نیازهای فرزند خود را تامین کنند و به همین دلیل از پذیرش این مسئولیت پرهیز میکنند.»
تفاوت نسلی و کاهش تمایل به مادر شدن
او با اشاره به تفاوتهای نسلی افزود: «زنانی که نسلهای گذشته بودند، مادر شدن را یکی از مهمترین و شاید تنها نقشهای زندگی خود میدانستند و چون نقشهای اجتماعی کمتری داشتند، خود را با مادری به جامعه و خانواده اثبات میکردند. به همین دلیل، آمادگی بیشتری برای داشتن فرزند و تربیت آنها داشتند.»
نژاد بهرام همچنین اشاره کرد: «نسل امروز با موانع زیادی برای ازدواج مواجه است و پس از آن نیز، با توجه به نقشهایی که در جامعه دارند، مادر شدن برایشان دشوارتر است. آنها از اینکه نتوانند این مسئولیت را به درستی انجام دهند، بیشتر میترسند.»
د.
ارسال نظر