غربالگری بیماری های غدد باید در دستور کار قرار گیرد/ تیروئید و دیابت شایع ترین/ تفاوت معنا داری میان داروی ایرانی و خارجی وجود ندارد

به گزارش خبرنگار سلامت رکنا، غده اندامی است که وظیفه تولید و ترشح هورمون های مختلف را بر عهده دارد که وظیفه خاصی را انجام می دهند. بیماری های کم کاری تیروئید و دیابت نوع دو از رایج ترین بیماری های غدد در ایران هستند. در ارتباط با بیماری های غدد با دکتر آرش قنبریان مدیر پژوهشگاه غدد شهید بهشتی به گفت و گو پرداخته ایم.

شایع ترین بیماری های غدد

آرش قنبریان ، در گفت و گو با رکنا ضمن اشاره به کم کاری تیروئید و دیابت نوع دو به عنوان شایع ترین بیماری های غدد ، گفت: موارد دیگری هم هستند مسئله پرکاری تیروئید، بیماری های مربوط به غده هیپوفیز، بیماری های مربوط به غده های جنسی مخصوصا در خانوم ها مثل بحث کیست های تخمدان و .. در بیماری های مربوط به تیروئید و دیابت  چون مزمن و بحث اهمال وجود دارد خود فرد در کنترل  بیماری اش نقش مهمی را ایفا می کند  با این وجود در هر دو مورد داروهای مورد نیاز در دسترس است و با تشخیص و استفاده مستمر از دارو می توان تا حد زیادی از پیشرفت بیماری جلو گیری کرد و آن را کنترل کرد. برای درمان دیابت دارو های خوراکی و تزریقی وجود دارد. ممکن است تمام اقلام دارویی برای کنترل بیماری وجود نداشته باشد اما تقریبا تمام دسته های دارویی در اعم از تزریقی خوراکی و غیره در کشور وجود دارد.  

تاثیر پذیری داروهای ایرانی به چه صورت است؟

 وی با اشاره به اینکه پاسخ بیمار به دارو مهم تر است گفت: برخی بیماران به داروهای خارجی واکنش خوبی نشان می دهند و برخی دیگر به داروهای ایرانی برای همین نمیتوان در این خصوص تفاوتی قائل شد .نمیتوان گفت اصلا تفاوتی ندارند در حقیقت به نظر من این تفاوت معنا دار نیست ،با توجه به تفاوت قیمت میان داروهای داخلی و وارداتی و نداشتن تفاوت شاید تجویز داروهای خارجی چندان مقرون به صرفه نباشد. بنابراین مصرف داروهای داخلی حدالقل در مورد بیماری های تیروئید و دیابت بدون مشکل و تاثیر گذار است.

وزارت بهداشت چه تمهیداتی را باید در حوزه غدد انجام بدهد؟

 قنبریان، با تاکید بر وظیفه وزارت بهداشت مبنی بر حفظ و ارتقای سلامت کلی جامعه، گفت: این بحث مربوط به سیاست گذاری های دولت است وظیفه کلی وزارت بهداشت این است که مقدمات لازم را برای غربالگری و سپس برنامه ریزی برای درمان  بیماران را فراهم کند. این درمان می تواند به صورت بستری یا گرفتن دارو به صورت سر پایی باشد. در خصوص بیماری های غدد بحث غربالگری را  سال های زیادی است وزارت بهداشت از نوزادی فرد شروع کرده است. در خصوص دیابت هم بحث غربالگری و پیش دیابت بسیار حائز اهمیت است. همچنین تامین داروهای افراد به ویژه داروهای تزریقی و انسولین را در نظر داشته باشد.  به طور کلی اگر بحث غربالگری ها در دستور کار قرار بگیرد مقرون به صرفه تر است چرا که پیشگیری بهتر از درمان است.

جنسیت افراد و استان های مختلف در بیماری های غدد تاثیر گذار است؟

 وی با اشاره به اینکه بیماری های کم کاری تیروئید بیشتر در میان زنان رواج  دارد و دیابت نوع دو در میان مردان رایج تر است، گفت:در خصوص مناطق مختلف، قطعا اگر ما در مناطقی زندگی کنیم که دسترسی بدن به ید کافی باشد میزان تیروئید متفاوت است. همچنین در مناطقی که چاقی در آن رواج دارد میزان دیابت افراد فرق می کند. مثلا استان های مرکزی مثل یزد آمار بالاتری در دیابت دارند. همچنین در استان های کوهستانی  کم کاری تیروئید شایع تر است.

آیا بیمارستان های دولتی تمام امکانات لازم برای درمان وجود دارد؟

بیمارستان های دولتی ما به لحاظ امکانات تشخیصی و درمانی قطعا اگر بیشتر از بیمارستان های خصوصی نباشند کمتر از آن هم نیستند. بیمارستان های دولتی ما آموزشی هستند و همان پزشک هایی که در بیمارستان های خصوصی مشغول به کار هستند آموزش آنها در بیمارستان های دولتی صورت گرفته است. به علت اختلاف های هزینه ممکن است در بیمارستان های دولتی جمعیت بیشتری(افراد غیر اورژانس) از افراد را شاهد باشیم و به همین علت معطلی فرد برای نوبت می تواند بیشتر باشد. در مجموع ما کمبودی در بیمارستان های دولتی نداریم  و تنها مسئله ای که می تواند در بیمارستان های دولتی مشکل ساز باشد تجمع افراد در بیمارستان ها است. آن هم به علت های مختلف از جمله آموزشی بودن بیمارستان، قبول بیمه و کم هزینه تر بودن آن است.

با توجه به آمار مهاجرت پزشکان آیا میتوان نگران بود که در آینده متخصص لازم وجود نداشته باشد؟

آنچه که به صورت کلی می دانم این است که وقتی ما یک فرد متخصص چه پزشکی چه غیر پزشکی تربیت بکنیم و این فرد به هر دلیلی از دست برود؛ مهاجرت بکند یا در داخل کشور بماند و به شغل خود نپردازد جامعه را در طولانی مدت آسیب زا خواهد کرد.

 

 

تلفن رکنا:  

02123051497

 

وبگردی