افزایش آمار آلزایمر با پیر شدن جمعیت ایران / آغاز غربالگری آلزایمر به زودی از تهران

آلزایمر عارضه ای است که معمولاً در سالمندان پدیدار می شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، پیشگیری از آلزایمر یا دمانس یکی از دغدغه های سالمندان بوده و هست. توجه به سبک زندگی و تشخیص زودهنگام علائم این بیماری می تواند کیفیت زندگی این افراد را بالا ببرد. فراموشی در سالمندان، اتفاقی دردناک است که پذیرش آن برای فرد مبتلا به آن دردناک است و موجب ناراحتی خانواده ها و فرزندان شان می شود.

توجه به فراموشی و آلزایمر بهانه ای شد تا با مدیرعامل انجمن آلزایمر ایران گفت و گویی داشته باشیم و نکات و توصیه های وی را در رابطه با این عارضه طبیعی جویا شویم.

حدود 1 میلیون نفر مبتلا به آلزایمر در کشور

دکتر معصومه صالحی، مدیرعامل انجمن آلزایمر ایران در رابطه با وضعیت آلزایمر کشور به خبرنگار اجتماعی رکنا اظهار داشت: با توجه به آن که سالمندان ، بیش از سایر گروه های سنی به آلزایمر مبتلا می شوند، کشورهایی که جمعیت سالمند بیشتری دارند، میزان ابتلا به آلزایمر نیز در آن ها بیشتر است. اکنون در دنیا بیش از 50 میلیون نفر با دمانس (آلزایمر و زوال عقل) زندگی می کنند و بنا به آخرین آمار و اطلاعاتی که دو سال قبل در کشورمان بدست آمد، بیش از 700 هزار نفر مبتلا به آلزایمر در کشورمان داریم، البته این آمار ممکن است تا کنون به 1 میلیون نفر نیز رسیده باشد.

با سبک زندگی سالم از کودکی، 40 درصد از ابتلا به آلزایمر پیشگیری می شود

وی در خصوص راه های پیشگیری و درمان آلزایمر در دوران سالمندی افزود: یکی از مهمترین کارها غربالگری و اطلاع رسانی در مورد این بیماری است، زیرا در این صورت است که می توان از ابتلای زودهنگام به آلزایمر جلوگیری کرد. اگر از دوران کودکی سبک زندگی افراد به شکلی درست طی شود، تا 40 درصد می توان از ابتلا به آلزایمر پیشگیری کرد. اگر کودکان در برنامه روزمره خود، از نظر رسیدگی به تغذیه و ذخایر مغزی وضعیت خوبی داشته باشند نیز کمک زیادی جلوگیری از ابتلا به آلزایمر می شود.

توصیه هایی کاربردی برای پیشگیری از آلزایمر

صالحی در ادامه چند توصیه در راستای پیشگیری از دمانس ارائه کرد و گفت: ورزش، خواب مناسب، یادگیری زبان جدید، مهارت های تازه مثل موسیقی، پیشگیری از ضربه به سر، استفاده حداقلی از فست فودها و استفاده بیشتر از غذاهای مفید و سالم، عدم مصرف دخانیات، بررسی مداوم فشارخون، دیابت، مسائل مربوط به قلب و عروق و غربالگری آلزایمر قبل از 50 یا 60 سالگی می تواند از ابتلا به دمانس و آلزایمر جلوگیری کرد.

توجه به سبک غذایی

مدیرعامل انجمن آلزایمر ایران با تاکید بر این که دمانس دارای انواع مختلفی است، افزود: یکی از انواع دمانس، دمانس قابل برگشت است که بر اثر یکسری بیماری ها و عللی مثل افسردگی، کم کاری و پرکاری تیروئید، مشکلات قلبی، دیابت و فشار خون نمایان می شود. اکنون اگر سبک غذایی خود را اصلاح کنیم، مثلاً مصرف نمک و شکر را به حداقل برسانیم، از غذاهای چرب و مضر فاصله گرفته و رو به سبزیجات بیاوریم نیز می توانیم تاثیرات خوبی را در پیشگیری از دمانس شاهد باشیم. ضمناً سبک غذایی ایرانی ها حتی از مدیترانه ای ها نیز بهتر است، مثلاً ما از سبزیجات، حبوبات و غلات در غذاهایی همچون آش استفاده می کنیم که قطعاً این سبک غذایی از غذاهای فست فودی که با کالباس و سوسیس آماده می شوند ارزش بیشتری دارد.

معصومه صالحی به لزوم تشخیص سریع بیماری آلزایمر اشاره کرد و گفت: اگر 1 سال زودتر بتوان آلزایمر را تشخیص داد، 5 سال معلولیت ناشی از بیماری به تعویق می افتد، به عبارتی اگر فردی مبتلا به بیماری شود نیز با کیفیت بهتری می تواند به زندگی ادامه دهد.

خانم ها 5 درصد بیشتر از آقایان به دمانس مبتلا می شوند

وی در مورد تفاوت های جنسیتی در ابتلای آلزایمر اظهار داشت: درصد ناچیزی بین 5 تا 6 درصد نشان می دهد که خانم ها بیشتر از آقایان به آلزایمر مبتلا می شوند. این موضوع دلایل خاصی دارد، مثلاً به دلیل این که خانم ها امید زندگی بیشتری نسبت به آقایان دارند، سال های بیشتری هم نسبت به آن ها عمر می کنند، این موضوع به نوبه خود درصد ابتلا به آلزایمر را در خانم ها بالا می برد. خانم ها همچنین استرس بیشتری متحمل می شوند، مثلاً مدیریت زندگی، تحکیم روابط اعضای خانواده، استرس، فرزندپروری، مدیریت زندگی با توجه به هزینه هایی که در اختیار آن ها قرار می دهند، همچنین پختن غذا در خانه و کربنی که وارد بدن آن ها می شود، درصد ابتلا به آلزایمر را در آن ها افزایش می دهد. بنابراین خصوصاً در مورد نکته آخر به خانم ها توصیه می کنیم تا غذاهای سرخ کردنی کمتری در خانه درست کنند و غذاهایشان را به صورت آب پز و روش های دیگر طبخ کنند.

صالحی در پایان به ارسال سند ملی دمانس برای وزارت بهداشت اشاره کرد و گفت: سند ملی دمانس در آستانه تصویب شدن است. در صورتی که این سند به تصویب برسد، می توانیم غربالگری آلزایمر را به صورت بهتر در کشور انجام دهیم و در حد و اندازه استاندارد های بین المللی در پیشگیری از ابتلای هموطنان  به دمانس و آلزایمر گام برداریم. ما طبق این سند، غربالگری را ابتدا در سطح استان تهران و سپس در 4 استان دیگر و نهایتاً در سراسر کشور پیگیری خواهیم کرد.   آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.

وبگردی