مخدر "کراک" ایرانی، معتادان را به کف خیابان می کشد / 6 هزار معتاد پراکنده در تهران

معتادان متجاهر همواره چهره شهر را کدر و ناراحت کننده کرده اند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، سرهنگ عبدالوهاب حسنوند، رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ با بیان اینکه 2 هزار معتاد متجاهر از ابتدای سال تاکنون در سطح شهر تهران جمع آوری شده‌اند، گفته است: برآورد ما در حوزه شهر تهران این است که 20 هزار نفر متجاهر در سطح شهر تهران وجود دارد که 14 هزار نفر جمع آوری و در مراکز بازپروری هستند و همچنان 6 هزار معتاد متجاهر رها شده‌ اند.

شنیدن چنین آماری ما را بر آن داشت تا به بررسی کارشناسی این موضوع اجتماعی پرداخته و علل، تبعات و راهکارهایی برای جلوگیری از افزایش این معضل بپردازیم.  دکتر سعید صفاریان، کارشناس حوزه اعتیاد  این خبر و پیامدهای آن را چنین تحلیل کرد که در ادامه می خوانید:

سعید صفاتیان

تعداد معتادان متجاهر بین 60 تا 120 هزار نفر پیش بینی شده است

سعید صفاتیان، دبیر کارگروه کاهش مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام در مورد آمار منتشر شده توسط رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران و تشریح این آسیب اجتماعی در جامعه به خبرنگار اجتماعی رکنا اظهار داشت: موضوع تعداد معتادان متجاهر در کشور از سال 82 مطرح است. در یکی از جلسات ستاد مبارزه با مواد مخدر به دستور رئیس جمهور وقت این موضوع مطرح شد که برای معتادان متجاهر یا خیابانی برنامه ریزی هایی صورت گیرد. بنا به پیگیری ها و آمار گیری هایی که از آن زمان انجام شد، تعداد معتادان متجاهر در رسانه های مختلف بین 60 الی 120 هزار نفر تخمین زده شد.

علل متعددی در شکل گیری معتادان متجاهر در کشور وجود دارد که صفاتیان در این رابطه می گوید: تحقیقات نشان داده که یکی از علل اصلی بوجود آمدن این پدیده، رواج مواد روان گردان مثل شیشه در بازار ایران است. بنابراین افراد با مصرف این مواد رفتار و ظاهرشان تغییر و تبدیل به یک معتاد متجاهر می شوند. یکی دیگر از مواد روان گردان که روی معتادان تاثیر می گذارد، ماده روان گردان "کراک" است. افراد فکر می کردند که کراک موجود در ایران همانی است که در آمریکا تولید می شود، اما پس از بررسی های انجام شده، به این نتیجه رسیدیم که این ماده "هروئین" است که مورفین بسیار زیادتری نسبت به کراک دارد.

علل اصلی بوجود آمدن معتادان متجاهر در جامعه

صفاتیان در تشریح آسیب های ناشی از مصرف هروئین ادامه داد: کسی که این ماده را مصرف می کند به شدت از نظر جسمانی، رفتاری و خانوادگی آُسیب می بیند و طبعاً تبدیل به یک معتاد متجاهر واقعی می شود. بنابراین نوع موادی که مصرف می شود، در تبدیل شدن افراد به معتادان متجاهر تاثیر گذار است.

به گفته این کارشناس حوزه اعتیاد، یکی دیگر از دلایلی که معتادان متجاهر در جامعه بوجود می آیند، مسائل و مشکلات اقتصادی است. صفاتیان در این رابطه گفت: وقتی معتاد نیاز بیشتری به مواد مخدر پیدا می کند، طبعاً پول بیشتری برای تهیه آن بایستی خرج کند و همین موضوع وضعیت مالی و اقتصادی این افراد را نیز تحت الشعاع قرار می دهد. معتادان متجاهر از خانه، مدرسه و سرکار فرار می کنند زیرا سبک زندگی آن ها تحت تاثیر مصرف مواد قرار گرفته است.

دولت فعلی بیشترین آسیب را در جهت کاهش آسیب های اجتماعی زد

وی در بیان علل دیگر افزایش معتادان متجاهر طی سال های اخیر گفت: یکی دیگر از عوامل، نبود برنامه های درمانی مناسب در سال های گذشته است. مسئولین زیربط در مبارزه با مواد مخدر کمی دیر به فکر جلوگیری از ایجاد پدیده ای مثل معتادان متجاهر افتادند. همچنین یکسری ضعف ها در حوزه پیشگیری و ارائه برنامه های کارشناسی به افراد جامعه نیز از جمله علل ایجاد چنین پدیده ای است. برنامه کاهش آسیب های ناشی از اعتیاد، 40 سال قبل در سوئیس تدوین شد و به ایران آمد اما در سال های اخیر اجرای این برنامه ضعیف تر از قبل اجرا شد. به عنوان مثال دولت فعلی بیشترین آسیب را در جهت کاهش آسیب های اجتماعی چون معتادان متجاهر زد زیرا وزارت بهداشت عملاً با تشکیل ستاد مبارزه با مواد مخدر محدود شد.

دبیر کارگروه کاهش مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام، به کشورهای موفق در زمینه کاهش آمار معتادان متجاهر اشاره کرد و گفت: کشورهایی که برنامه های کاهش آسیب را اجرا کردند، موفق ترین کشورها بودند. یکی از عوارض ناشی از مصرف مواد در معتادان متجاهر عبارتند از شیوع بیماری های عفونی مثل ویروس HIV، زیرا این افراد معمولاً ممکن است با یک سرنگ، ده نفری عمل تزریق انجام دهند. متاسفانه علاوه بر ایدز، طلاق، نزاع و خشونت نیز از جمله آسیب های اجتماعی حاصل از تزریق مواد مخدر بشمار می روند. همچنین چهره شهر نیز با وجود این معتادان خیابانی و متجاهر زشت می شود و این موضوع زیبنده جامعه نیست.

اثرات مثبت و منفی حضور معتادان متجاهر در جامعه

سعید صفاریان در مورد تاثیر حضور معتادان متجاهر در شهر  بر روی کودکان و نوجوانان با بیان اینکه ممکن است این موضوع دو اثر متفاوت روی آن ها بگذارد، افزود: اولین نگاه این است که ممکن است جوان 16 ساله ای، معتاد متجاهری را کنار خیابان ببیند و از دیدن عواقب مصرف مواد، درس عبرت بگیرد. با این حال چنین مواردی بسیار کم هستند و معمولاً تاثیرات منفی این افراد بر افراد جامعه بیش از اثرات مثبت شان است. نگاه دیگر این است که جامعه ناامن می شود و احساس عدم امنیت می کند و این احساس ناامنی موجب می شود فرد از خانواده، کار و سلامتی جسمی و روانی اش دور شود.

این کارشناس حوزه اعتیاد در پایان در رابطه با روش های پشیگیری از این آسیب اجتماعی گفت: معتادان متجاهر در همه دنیا وجود دارند، اما روش و برنامه ای که برای مقابله با آن ها پیگیری می شود بسیار مهم تر است. برنامه هایی که در ایران وجود دارد و بایستی در راستای کاهش آسیب انجام شود، محدود شده و نگاه ما به سمت نگه داری های طولانی مدت بر اساس ماده 16 قانون رفته است و وزارت بهداشت نیز در این حوزه توان مدیریتی و کنترلی اش را از دست داده است. به نظر می رسد می توان با اجرای برنامه های مرتبط با کاهش آسیب، این موضوع را برطرف کرد.  آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.

وبگردی