پشت پرده دعوای اخیر رئیس جمهور و وزیر بهداشت از زبان سخنگوی سازمان نظام پزشکی؛
چرا روحانی و نمکی این روزها تیغ بر صورت یکدیگر می کشند؟
رکنا: در روزهای اخیر جدال بین رئیس جمهور و وزیر بهداشت درباره موضوع واردات واکسن کرونا و نحوه کنترل شیوع این بیماری وارد فاز تازه ای شده و دو طرف به صورتی بسیار واضح تر از گذشته کنایه هایی علیه یکدیگر را در سخنرانی هایشان مطرح می کنند.
برخی خبرها از این حکایت دارد که رئیس جمهور به شدت از تعلل وزارت بهداشت در صدور مجوز برای خرید واکسن از روسیه و چین، شرکت در کارآزمایی بالینی واکسن های خارجی و صدور مجوز برای واردات واکسن کرونا به شرکت های خصوصی گلایه دارد و این مسائل را عامل اصلی عقب ماندن ایران در تامین و توزیع واکسن کرونا می داند.
در این میان البته صحبت های اخیر سعید نمکی نیز نشان می دهد که وزیر بهداشت از سیاسی کاری دولت در اعمال محدودیت های کرونایی در ایام نوروز که منجر به شروع موج چهارم کرونا در کشور شد، گلایه مند است و از این که صحبت های مدیران وزارت بهداشت در ستاد ملی مقابله با کرونا جدی گرفته نمی شود، عصبانی است و به قول خودش کار به جایی رسیده که وزیر بهداشت باید دست و پای مسئولان را ببوسد تا کارش پیش برود.
دوئل وزیر بهداشت و رئیس جمهور از کجا شروع شد؟
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، دوشنبه هفته گذشته بود که سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به صحبت های حسن روحانی که گفته بود «ستاد کرونا یک سخنگو دارد و نمی شود هر کسی یک چیزی بگوید» واکنش نشان داد و گفت: «ما در رابطه با حرف غیرکارشناسی انتظار تکصدایی نباید داشته باشیم. نه اینکه بگویند ما فقط عضوی از ستاد ملی هستیم. خب ما بیرون میآییم، تصمیم بگیرند و بعد به ما ابلاغ کنند. این طور که نمیشود کشور را اداره کرد.»
این واکنش تند وزیر بهداشت به سخنان رئیس جمهور سرآغاز اختلافاتی بین این دو مقام ارشد اجرایی کشور شد که دو روز پیش با این صحبت های روحانی به اوج رسید: «وقتی شیوع کرونا شدت می گیرد هر کسی میخواهد این را به گردن دیگری بیندازد. اما وقتی در شرایط آرامش قرار میگیریم و وضع خوب میشود، مسابقه شروع میشود و یکی می گوید فلان وزارتخانه معجزه کرد.»
آیا روحانی به در گفت که دیوار بشنود؟
در این میان اما رئیس جمهور در صحبت های دیروز خود به نامه هایی هم در کشوی میزش اشاره کرد که موجب تعلل در خرید واکسن کرونا شد. او در این باره گفت: «یادمان نمیرود که وقتی برای مذاکره خرید واکسن با روسیه و چین رفته بودیم، در برخی مراکز رسمی فردی که مسئولیتی دارد با افتخار میگفت من واکسن نمیزنم. یادتان هست نامههایی که برای من نوشته اند و الان هم در دفتر من موجود است، پزشکانی بودند و حتی روسای برخی تشکیلات پزشکی هم حتی نامه نوشتهاند که از روسیه و چین واکسن وارد نکنید.»
اشاره روحانی در ظاهر به نامه های سرگشاده سازمان نظام پزشکی و دیگر تشکل های صنفی بهداشت و درمان و البته اظهارات برخی متخصصان است که در تابستان و پاییز سال گذشته با خرید واکسن از چین و روسیه مخالفت می کردند.
در این میان اما برخی گمانه زنی ها حاکی از آن است که کنایه اصلی روحانی از این صحبت ها نه به تشکل های صنفی پزشکی بلکه به شخص وزیر بهداشت بازمیگردد که گویا تا پاییز سال گذشته در راس مخالفان واکسن های روسی و چینی بوده است.
مخالفت وزارت بهداشت با پیشنهادات واکسنی چین و روسیه
شنیده های رکنا حاکی از آن است که در میان نامه هایی که روحانی به صورت تلویحی به آنها اشاره کرده است، ظاهرا نامه هایی هم بوده که در آن از وزارت بهداشت درخواست شده است که ایران با شرکت در کارآزمایی بالینی یکی از واکسن های چینی در اواخر تابستان، امکان خرید گسترده تر این واکسن را در ماه های بعدی به دست آورد.
همچنین شنیده شده است که ظاهرا روسی ها در همان ابتدای رونمایی از واکسن اسپوتنیک وی و در شرایطی که این واکسن هنوز مورد استقبال بسیاری از کشورها قرار نگرفته بود، به مسئولان ایرانی پیشنهاد داده اند که این واکسن را با تخفیفی مناسب در اختیار کشور ما بگذارند.
ضمن این که گویا چینی ها علاوه بر پیشنهاد به ایران برای شرکت در کارآزمایی بالینی واکسن، به مسئولان کشور ما این پیشنهاد را هم ارائه داده اند که با فروش ابزارها و روش های مدرن کنترل شیوع کرونا به ایران، به کشورمان در جهت کنترل این بیماری همه گیر کمک کنند؛ اما گویا وزارت بهداشت با تمام این پیشنهادات مخالفت کرده است.
اختلاف روحانی و نمکی درباره واردات واکسن توسط بخش خصوصی
مساله دیگری که این روزها وزیر بهداشت و رئیس جمهور را رو در روی هم قرار داده، ظاهرا مشکلات برخی شرکت های خصوصی برای خرید واکسن کروناست که با وجود این که رئیس جمهور از روزهای پایانی اسفند 99 به آنها برای واردات واکسن مجوز داده بود، هنوز معطل مجوز وزارت بهداشت مانده اند تا بتوانند واکسن هایی را که خریده اند، به ایران وارد کنند.
این موضوع را در روز 25 فروردین، دکتر عبدالرضا عزیزی، رئیس پیشین کمیسیون اجتماعی مجلس و عضو شورای عالی نظام پزشکی با رکنا در میان گذاشت و به خبرنگار ما گفت: شرکت های خصوصی ایرانی، در زمان پیش خرید، تعداد قابل توجهی واکسن خریداری کرده اند و تنها منتظر اجازه دولت برای انتقال به کشور هستند.
دو روز بعد از این صحبت ها نیز حسن روحانی به این ماجرا واکنش نشان داد و گفت: اکنون شرکت های خصوصی راحت تر می توانند واکسن ها را وارد کنند. هر شرکتی که برای ورود واکسن کوچکترین مشکلی دارد، به دفتر رئیس جمهور نامه بنویسد. من مستقیم مسأله را دنبال می کنم، زیرا در هفته های آینده به راحتی می توانیم میلیون ها دوز واکسن کرونا وارد کنیم. واکسن می تواند مردم را از مرگ به خوبی مراقبت کند.
همان روز هم وزیر بهداشت به این صحبت های رئیس جمهور واکنش تندی نشان داد و با ادبیات خاص خود تاکید کرد: این روزها ماست فروش و سیمان فروش و پلاسکو فروش میخواهد واکسن بیاورد. من در سازمان غذا و دارو بساط دلالان را جمع کردم. رئیس سازمان غذا و دارو یکی از افراد پاکیزه است. باند آن سازمان را پُکاندم و باج هم به کسی نمیدهیم و به آنها هم گفتم مشغول الذمه هستند اگر واکسنی بیاورید که جرات تزریق آن را به زن و بچه خود ندارید، قلم پاهایتان را خورد میکنم و بدترین برخوردها را با شما میکنم.
نظام پزشکی: شرکت های خصوصی را دیر بازی دادیم
آنچه تا اینجا نوشتیم، روایتی است از دعواهای لفظی اخیر رئیس جمهور و وزیر بهداشت درباره ماجرای واردات واکسن و نحوه مدیریت شیوع کرونا در کشور و البته برخی شنیده هایی که در فضای رسانه ای درباره پشت پرده این ماجرا مطرح شده است؛ اما برای این که بیشتر به کُنه ماجرا پی ببریم به سراغ دکتر حسین کرمان پور، سخنگوی سازمان نظام پزشکی کشور رفتیم.
مدیرکل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی صحبت هایش را با پرداختن به آخرین ماجرایی که در این گزارش، آن را روایت کردیم، آغاز کرد و گفت: وقتی ما دیرهنگام بخش خصوصی را در زمینه وارد کردن واکسن بازی دادیم، نباید انتظار داشته باشیم در شرایطی که در دنیا رقابت شدیدی برای خرید واکسن کرونا وجود دارد، بخش خصوصی خیلی راحت به واکسن های کرونا دست پیدا کنند.
وی به جمعیت حدود 8 میلیارد نفری جهان اشاره کرد و گفت: اگر قرار باشد، فقط 60 درصد این جمعیت هر دو دوز واکسن کرونا را دریافت کند، جهان به 11 میلیارد دوز واکسن کرونا احتیاج دارد و توان تولیدکنندگان واکسن در سراسر جهان هنوز هم بسیار کمتر از این مقدار است.
در زمان طلایی با ورود بخش خصوصی مخالفت شد
کرمان پور تعلل دولت در صدور مجوز واردات واکسن برای بخش خصوصی را از جمله دلایل عقب ماندگی ایران در تامین واکسن کرونا دانست و تصریح کرد: به نظر می رسد در زمان طلایی سفارش واکسن، شرکت های خصوصی ما یا اجازه نداشتند یا جرات نکردند که به این ماجرا ورود پیدا کنند یا در صورت تمایل به ورود به امر واردات واکسن، با آنها مخالفت شد.
وی افزود: در شرایط کنونی هم احتمالا شرکت هایی که در حال خرید واکسن کرونا هستند، نمی توانند این واکسن ها را از منابع رسمی تهیه کنند و ناچارند که به سراغ واسطه ها بروند. این واسطه ها نیز شرکت هایی بین المللی هستند که زرنگ تر بوده اند و زودتر برای پیش خرید واکسن سفارش داده اند.
واکسن کرونا با شرکت های ایرانی دولا پهنا حساب می شود
این صحبت های سخنگوی سازمان نظام پزشکی حاکی از آن است که اکنون حتی دولت هم برای خرید واکسن کرونا در مضیقه قرار گرفته و معلوم نیست اگر طرف روسی به تعهدش برای فروش تدریجی 60 میلیون دوز واکسن اسپوتنیک وی به ایران تا آذرماه عمل نکند و واکسن های داخلی نیز در آینده ای نزدیک به تولید انبوه نرسند، برنامه جایگزین دولت برای پیشبرد برنامه واکسیناسیون عمومی کرونا چیست.
عقب ماندگی ایران برای سفارش خرید واکسن و صدور دیرهنگام مجوز به بخش خصوصی برای واردات واکسن کرونا نیز باعث شده است که شرکت های خصوصی ناچار باشند که برای واردات واکسن هزینه های زیادی را متحمل شوند. کرمان پور با اشاره به همین مساله تصریح کرد: وقتی شرکت های خصوصی ناچار باشند که واکسن کرونا را از واسطه های خارجی و نه از خود شرکت های تولیدکننده خریداری کنند، به ناچار باید حداقل دو برابر قیمت این واکسن ها هزینه کنند.
حساسیت اغلب رسانه ها باعث تعلل وزارت بهداشت شد
مدیرکل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی در ادامه صحبت هایش موضوع مخالفت وزارت بهداشت با پیشنهادات چین و روسیه برای ارائه واکسن های خود به ایران با قیمتی پایین تر از سایر کشورها در تابستان سال گذشته را تایید کرد و گفت: مسئولان وزارت بهداشت حق داشته اند که خیلی زود با این پیشنهادات موافقت نکنند، چون بحث واکسن شوخی بردار نیست و اغلب رسانه ها نسبت به این که چه واکسنی به کشورمان وارد می شوند، حساس هستند.
کرمان پور ادامه داد: البته این اتفاق در ایران در شرایطی رخ می دهد که سازمان بهداشت جهانی در ماه های اخیر روی این شعار تاکید کرده است که «بهترین واکسن، واکسنی است که اول به دست می آید.» اما در ایران، ما با هزار بدبختی واکسن آسترازنکا را از سبد کوواکس وارد کرده ایم، اما با همین تبلیغات سوئی که درباره ایجاد لخته خون در جوانان با این تزریق واکسن کرونا در کشورمان انجام شده است، مسئولان وزارت بهداشت نمی دانند که بالاخره باید این واکسن را بزنند یا خیر.
وی در ادامه تاکید کرد: این در حالی است که احتمال ایجاد لخته خون در بدن افراد بر اثر قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا بسیار بیشتر از واکسن آسترازنکاست، ولی اکنون همه به این واکسن حساس شده اند چون اغلب رسانه ها علیه این واکسن تبلیغات زیادی انجام داده اند و ما نگرانیم که فردا علیه واکسن ایرانی هم همین تبلیغات انجام شود.
وزارت بهداشت حق داشت تعلل کند
اشاره این صحبت های سخنگوی سازمان نظام پزشکی در واقع به سخنان روزهای پایانی آذر سال گذشته وزیر بهداشت است که گفته بود: «نمیگذاریم ملت ایران موش آزمایشگاهی هیچ جریانی شود و نمیگذاریم غیرت ملی این سرزمین پایمال برخی از فزون خواهیهای دیگران شود.»
کرمان پور در این باره تاکید کرد که با وجود هجمه شدید رسانه ای که در آن زمان وجود داشت، طبیعی بود که وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو درباره واردات واکسن احتیاط کند. وی در این باره تصریح کرد: در آن زمان اگر وزارت بهداشت با ورود واکسن های خارجی موافقت می کرد، هر اتفاقی که در کشورمان رخ می داد، همه به گردن این وزارتخانه می انداختند.
سخنگوی سازمان نظام پزشکی ادامه داد: بنابراین چون تایید سلامت تمام داروها و واکسن ها برعهده وزارت بهداشت است، احتیاط این وزارتخانه برای صدور تاییدیه واردات واکسن های چینی و روسی اشتباه نبوده و وزارت بهداشت منتظر تاییدیه علمی این واکسن ها از سوی نهادهای بین المللی بوده است.
آیا ریشه دعواها به رقابت واردکنندگان دارو و تولیدکنندگان واکسن بازمیگردد؟
نکته دیگری که درباره بحث های پینگ پنگی روزهای اخیر وزیر بهداشت و رئیس جمهور می توان به آن اشاره کرد، این است که به نظر می رسد ریشه بخشی از این دعواها به رقابت بین شرکت های خصوصی بزرگ واردکننده دارو برای پیش افتادن در رقابت واردات واکسن بازمیگردد.
البته برخی گمانه زنی ها هم از این حکایت دارد که وزارت بهداشت می خواهد واکسیناسیون عمومی را بیشتر با واکسن های ایرانی پیش ببرد، اما رئیس جمهور همان طور که خودش تاکید کرده است، دنبال آن است که ایران تا تابستان منتظر واکسن ایرانی نماند و هرچه سریع تر نیاز مردم با واکسن های وارداتی تامین شود.
سخنگوی سازمان نظام پزشکی در این باره توضیح داد: شکی نیست که شرکت های سرمایه گذار روی تولید واکسن ایرانی کرونا هزینه های سنگینی را صرف کرده اند. اما اولویت اصلی تولیدکنندگان واکسن داخلی باید این مساله باشد که واکسن آنها مفید و کم عارضه باشد و در کوتاه مدت این واکسن اثر خود را نشان دهد. اگر این اتفاق رخ ندهد، قطعا شرکت های تولیدکننده واکسن به هدف خودشان دست پیدا نمی کنند.
هنوز یک پای واکسن روسی می لنگد
کرمان پور در بخش دیگری از صحبت هایش به لزوم طی شدن تمام مراحل عملی پیش از عرضه هر نوع واکسن داخلی یا خارجی به بازار اشاره کرد و گفت: همین واکسن اسپوتنیک که اخیرا قراداد خرید انبوه آن را امضا کرده ایم، هنوز یک پایش به لحاظ علمی می لنگد و همچنان مورد تایید برخی مراجع علمی قرار نگرفته و همین مساله آن را شبهه ناک می کند.
وی در ادامه یکی از مشکلات تولید انبوه واکسن ایرانی را کمبود مواد اولیه دانست و تاکید کرد: اکنون شرکت های تولیدکننده واکسن با معضل کمبود مواد اولیه مواجه هستند و همه این مسائل برای این شرکت ها هزینه بر است.
درنگ وزارت بهداشت نباید جلوی چابکی اش را می گرفت
مدیرکل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی کشور از عملکرد کلی وزارت بهداشت در مدیریت کرونا دفاع کرد و گفت: وزارت بهداشت پاسخگویی عظیمی به تمام دستگاه های دیگر کشور دارد و این در حالی است که خیلی از نهادهای ایرانی پاسخگوی تولیدات و خدماتشان نیستند. البته نقدهایی به این وزارتخانه وارد است، اما کلیت ماجرا نشان می دهد که درنگ وزارت بهداشت برای صدور مجوز واردات واکسن های خارجی بیجا نبوده است.
وی در پایان تصریح کرد: البته انتظار ما از این وزارتخانه آن بود که این درنگ صحیح جلوی چابکی اش را نگیرد، چون شرایط اپیدمی به ما اجازه نمی دهد که در تایید مجوز یک واکسن مته به خشخاش بگذاریم و روند تصمیم گیری را طولانی کنیم و باید سریع تر اقدام می کردیم تا کمتر با عوارض بعدی این مساله مواجه شویم. آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
ارسال نظر