قانون دامنه حضانت مادران را تنگ کرده است/ زنان حضانت فرزندان را همراه با نفقه بگیرند

حضانت/ به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، اگر پدر زنده باشد اما دور از خانواده باشد مادر با شرایط بسیار سختی روبرو می شود چرا که نمی تواند برای جراحی ساده یا حتی جراحی واجب برگه رضایت را امضا کنند. این پدر است که باید امضای رضایت بدهد و مادر فقط در حد یک زن خانه باقی می ماند و قانون مهر مادری را در حد شیردهی، تر و خشک کردن و رسیدگی به امور روزمره فرزندان می داند.

هستند مادرانی که حضانت فرزندانشان می خواهند در حالی که پدر زنده بوده اما زندان است یا در خانواده حضور ندارد. در این شرایط هستند جدپدری (پدربزرگ پدر) که مادران را تهدید به گرفتن بچه می کنند.

الهام آزاد، عضو فراکسیون زنان و عضو هیئت رئیسه کمیسیون اصل ۹۰ مجلس یازدهم در گفتگو با خبرنگار اجتماعی در اینباره تاکید کرد: زنان اشراف به قانون ندارند و نمی دانند اولویت قانون با پدر و مادر است و جد پدری نمی تواند حضانت فرزندی را بگیرد. مگر آن که پدر و مادر از دنیا رفته یا سوءاخلاق داشته باشند.

وی با اشاره به این که مادران در مورد حضانت فرزندان مشکلی ندارند، گفت: در نبود یا سوءاخلاق پدر، وقتی مادر حیات دارد و سوءرفتاری هم در مورد او وجود ندارد، مادر نباید نگران باشد. فرزند می تواند در نزد مادر باشد و نفقه را از ولی (جد پدری) مطالبه کنند.

با تشخیص دادگاه حضانت به مادر می رسد

شهناز سجادی، دستیار حقوق شهروندی معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده نیز در گفتگو با خبرنگار اجتماعی رکنا درباره حضانت فرزندان توسط مادران تاکید کرد: مادامی که پدر یک بچه زنده باشد ولی در کنار خانواده نباشد، حضانت تا 7 سالگی با مادر است. طبق قانون خانواده مصوب سال 91 اگر دادگاه مصلحت بداند حضانت فرزند را پس از 7 سالگی به پدر می دهد. در شرایطی که پدر در زندان باشد و صلاحیت ندارد قانون این فرزند را به مادر می دهد. وقتی پدر زنده است پدر بزرگ نمی تواند اعمال حق کند و پدر صلاحیت ندارد حضانت به مادر داده می شود.

دامنه حضانت مادران محدود است

وی با اشاره به این که مشکل ما در دامنه حضانت است، افزود: قانون مصلحت طفل را ملاک داده و قاضی نیز این مصلحت را در نظر می گیرد، مشکلی در حضانت مادران وجود ندارد. اما آنچه مشکل به وجود آورده است، دامنه حضانت است. این دامنه تا کجا بوده و چرا ابزار حضانت در قانون تعریف نشده است؟ وقتی فرزندی به مادر سپرده می شود و اعلام می کنیم که حق داری او را نگهداری کنی باید ابزار آن را نیز در اختیار او قرار دهیم.

مادر نمی تواند برای فرزندش حساب بانکی باز کند

شهناز سجادی در پاسخ به این سوال که ابزار حضانت چیست؟ گفت: حضانت طفل این نیست که او را تر و خشک کنیم و به او غذا بدهیم اما در مسائل دیگر لنگ بمانیم. در حال حاضر مادران ایرانی با محدودیت آموزشی، درمانی و امور بانکی روبرو هستند. این دامنه حضانت را تنگ می کند. در حقیقت مادری که می خواهد از درآمد خود پولی برای آینده فرزندش پس انداز کند، اما بانک به او اجازه افتتاح حساب برای فرزندش را به او نمی دهد. وقتی می خواهد فرزندش را از مدرسه ای به مدرسه دیگر ببرد، کارنامه اش را بگیرد، اجازه شرکت در اردوی آموزشی و... امضای "ولی" لازم بود و منظورشان از "ولی" پدر است. اگر پدر فوت کرده باشد، باید پدربزرگ رضایت بدهد. برای درمان و بستری شدن در مراکز درمانی نیز به امضای پدر یا پدر بزرگ (در صورت فوت پدر) نیاز است. اینجا دامنه حضانت را از دست مادر می گیریم اما نگهداری فرزند را به دست او می دهیم. کودک نیاز به آموزش و پرورش و امورات مالی دارد. جایی که پدر دارایی دارد و به فرزند می رسد باید اختیارش در دست پدر باشد اما وقتی مادر می خواهد با دارایی خودش برای فرزندش حساب باز کند یا مادر اجازه حضور فرزندش در اردوی فرنگی یا آموزش را بدهد، چرا باید ممنوع باشد؟ این توجیه منطقی ندارد. وقتی بچه ای تصادف کرده و باید به بیمارستان برسد، چرا باید دنبال امضای پدر باشند؟ در واقع ابزار حضانت از مادر دریغ شده و مادر در سال هایی که وظیفه حضانت فرزند را دارد، دست و پایش بسته است و با مشکلات اداری روبرو می شود.

الحاقات قانونی برای ابزارهای قانونی حضانت مادران

وی تاکید کرد: در معاونت رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده پیش بینی هایی به عمل آمده که در زمانی که حضانت قانونا با مادر است ابزار حضانت نیز به مادر ارائه شود و در ماده های قانون مدنی که مربوط به حضانت مادر است، الحاقاتی انجام شود. در ابتدای امر دنبال تعریف حضانت هستیم و دامنه آن مشخص شود. دامنه حضانت پدران بی نهایت است و هیچ محدودیتی ندارد. اما مادر ابزاری در اختیار ندارد و بحث مراقبت و نگهداری به مادر سپرده می شود. در حالی که فرزندان نیاز به درمان، آموزش و پرورش و... دارند. بحث مادر بتواند ابزار حضانت را در اختیار بگیرد به صورت لایحه تقدیم دولت شد.

سجادی در پایان گفت: باید نیازهای روز را بسنجیم و به آن توجه کنیم. متناسب با آن نیازهای روز قوانین را کارآمدتر و به روز رسانی کنیم. باید همه جوانب یک موضوع در نظر گرفته شود چرا که نمی شود از یک جنبه به خانواده ها توجه کرد. برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

وبگردی