چرا ویروس کرونا دائما تغییر پیدا می‌کند؟

به گزارش رکنا، احمدرضا بهره‌مند، فوق تخصص ژنتیک میکروب‌های عفونی مصاحبه ای انجام داده است که مهم‌ترین بخش‌های آن در ادامه می‌آید.

- براساس آخرین مطالعات بر روی بیماری کووید ۱۹، علائم بالینی این بیماری افزایش پیدا کرده است. اضافه شدن تهوع، اسهال، لرز و ضعف، درد ماهیچه و بدن درد در بیماران مختلف گزارش شده است. این علائم بالینی بدون تغییرات ژنتیکی ویروس و جهش‌های متعدد آن امکان ندارد که ظاهر شود.

- این بیماری عوارض جدیدی نیز پیدا کرده است. لخته شدن خون در شریان‌های بدن و در رگ‌هاى انتهایی به همراه علائم پوستى در شصت پا و نوک انگشتان دست، صدمات مغزی در ۴۳ بیمار، حتی پیدایش علائم دیابت پس از مبتلا شدن به کرونا در تعدادی از بیماران دیگر نیز گزارش شده است که تمام این تغییرات عوارض همانگونه که گفتم بدون تغییرات ژنتیکی امکان بروز ندارد.

- این ویروس تا کنون ۳۴۸ جهش به همراه تغییرات علائم بیماری طی پنج ماه داشته است.

- ویروس اولیه کرونا در گرما کاهش می‌یافت و حتى ویروس Mers هم در عرض دو ساعت در حرارت ٣٧ درجه از بین می‌رفت. چیزی که ما در آن زمان نمی‌دانستیم شدت تغییرات ژنتیکى و جهش‌هاى متعدد آن بود که ویروس را سرما دوست و همزمان گرما دوست کرده است. هنوز نمی‌دانیم چرا دائما این ویروس تغییر پیدا می‌کند و حتى علایم بیماری‌زایی خود را نیز تغییر می‌دهد.

- نگران موج سوم کرونا هستیم. به نظر می‌آید این موج تقریباً اواسط مهرماه لغایت دی‌ماه پدیدار شود. در حال حاضر نیز نمی‌توان در مورد تغییرات ژنتیکی با علائم بیماری‌زایی آن اظهارنظر کرد، زیرا ممکن است با جهش‌های جدید علائم بیماری‌زایی جدید نیز ظاهر شود.

- متخصصان می‌توانند بیماران مبتلا را مداوا کنند و در این کار تبحر دارند، اما اطلاعات در ژنتیک میکروب‌هاى عفونى مانند تکنیک‌هاى خالص‌سازى پروتئین‌ها، DNA و RNA، یا تکنیک‌هاى کلونینگ ژن‌ها و ده‌ها تکنیک مولکولی دیگر مقوله جداگانه‌ای است؛ لذا اظهار نظر کردن در این مقوله تکنیکی، مولکولی و ژنتیکی جداگانه در این بحران و در زمان پیچید‌گى جهش‌های متعدد ویروس فقط موجب سردرگمى مردم می‌شود.

- باید این سؤال را مطرح کرد که چگونه این ویروس ماهیت خود را تغییر می‌دهد. آیا ویروس کروناى اصلى، ویروس Mers و سپس سارس و حتی آنفولانزای اسپانیایی سال ١٩٣٠، هم گرما دوست و هم سرما دوست بوده‌اند؟ باید این ویروس را شناخت؛ لذا معالجه کردن مردم یک مسأله است و واکسن‌سازى و ژنتیک میکروب‌هاى عفونى مسئله‌ای دیگر، برای واکسن‌سازی باید بدانیم چه تغییری و چه جهشی در ساختار ژنتیکی و ساختار سطحی ویروس در زمان‌های مختلف ایجاد شده است تا بتوان با جمع‌آوری اطلاعات در این زمان‌های مختلف برای آن‌ها واکسن ساخت.

- به نظر من و بر مبنای اطلاعاتی که در حال حاضر در دست دارم و همانطور که به کرات اعلام کرده‌ام ساخت واکسن برای مصرف در جامعه و بر روی افراد، یک سال الی یک سال و نیم دیگر وقت لازم دارد.

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

وبگردی