مهارت گفت و گو با همسر / زمان و چگونگی صحبت کردن
رکنا:کسب مهارت گفتگو با همسر نیاز به آموزش و آگاهی دارد. نداشتن مهارت گفتگو یکی از اصلیترین علل اختلافات زناشویی است. حتی اگر یکی از زوجین دارای مهارت گفتگو مناسب باشد، میتواند از بسیاری از اختلافات جلوگیری کند و در حل آنها مؤثر باشد.
روش درست صحبت کردن با همسر / مهارتهای گفتگو باعث ارتقای فرد در دیگر ابعاد زندگی نیز میشوند. برای مثال کسی که مهارت گفتگو را میشناسد در محیط کار نیز پیشرفت بیشتری خواهد داشت. نمیتوان کسی را متصور شد که هیچ گفتگویی نکند. هر فردی در طول روز درگیر گفتگوهای متعددی میشود. حتی کسی که درگیر هیچ گفتگویی با همسرش نمیشود، در واقع در حال ارسال یک پیام است. پس خود گفتگو نکردن شکلی از گفتگو کردن است. بنابراین ارتباط کلامی و غیر کلامی هر کدام میتوانند پیام مجزایی داشته باشند.
مهارت گفتگو | چالشهای گفتگوی مؤثر بین زوجین
یکی از معضلات اصلی گفتگوهای زوجین این است که پیامی که فرد قصد انتقال آن را دارد لزوما همان پیامی نیست که ارسال میکند و پیام دریافت شده لزوما همان پیامی نیست که ارسال میشود. برای مثال مردی قصد دارد به همسرش بگوید دوستش دارد. صبح که در حال بیرون رفتن از منزل است، متوجه خاک روی میز میشود. به ذهنش میرسد به جای اینکه او را بیدار کند، روی میز یک قلب بکشد. پس به جای گفتن دوستت دارم یک قلب میکشد. همسرش بعد از دیدن آن فکر میکند که همسرش در حال اعتراض نسبت به کثیفی منزل است!
مواردی مثل مورد بالا پیش میآید که شاهد تعارض یا برداشت اشتباه از یک پیام هستیم. در این شرایط تنها یک طرف مقصر نیست. هر دو طرف در فرستان و دریافت کردن اطلاعات خطا انجام دادهاند. نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که پیام فرستاده شده تنها به شکل کلامی نیست، بلکه جنبههای غیر کلامی بخش بزرگی از یک گفتگو را شکل میدهند.
این جنبههای غیرکلامی شدیدا محتوای کلام را تغییر میدهند. برای مثال اگر فردی به شما بگوید دوستتان دارد در حالیکه پوزخندی بر لب دارد، شما محتوای کلام او را برعکس برداشت میکنید. در حالیکه اگر فردی که این جمله را بیان میکند به چشمان شما محبت آمیز نگاه کند، شما این جمله را باور خواهید کرد.
شیوههای غالب مهارت گفتگو با همسر
برخی افراد در هنگام گفتگو منفعلانه عمل میکنند. این افراد خواستهها و نیازهای خود را صریح و روشن بیان نمیکنند و همیشه در هالهای از ابهام عمل میکنند. معمولا اعتماد به نفس کافی برای بیان خواستههایشان را ندارند یا فکر میکنند ممکن است به دیگران آسیب بزنند. ولی در واقع با منفعل بودنشان بیشتر باعث آزار دیگران میشوند.
در مقابل افراد منفعل، افرادیاند که مهاجمانه برخورد میکنند. این افراد دائما دیگران را متهم میکنند و با شیوه پرخاشگرانه نیازها و خواستههای خود را مطرح میکنند. برخی افراد به شیوه منفعلانه، خشم خود را بروز میدهند. این افراد به جای اینکه خواسته خود را بیان کنند، انتظار دارند طرف مقابلشان خواسته آنها را بفهمد. این افراد معمولا غر میزنند، در را به هم میکوبند.
بهترین سبک گفتگو، سبک جراتمندانه است. در این سبک فرد تمام خواستهها، احساسات و نیازهایش را بیان میکند، بدون آنکه پرخاشگری و اضطراب ایجاد نماید. در واقع جرات مندی لازمه داشتن یک گفتگوی مؤثر است. در این زمینه مطالعه مقاله جرات مندی میتواند مفید باشد.
مهارت های بهبود گفتگو با همسر
برای داشتن یک گفتگوی مؤثر بهترین زمان برای موضوع مورد نظرتان را مشخص کنید. در مورد تعارضات و موضوعات حساس حتما از سبک گفتگوی جراتمندانه استفاده کنید. ازدواج مانند تمامی ارتباطات انسانی بر پایه یک قرارداد اجتماعی است. در این قرارداد شما نیاز دارید مواضع روشن، خواستهای روشن و ساختار روشنی داشته باشید. در هنگام گفتگو قوانین زیر به شما کمک خواهد کرد:
مهارت گفتگو | قوانین مرتبط با گوینده
هنگام گفتگو زمان مناسب برای گفتگو را انتخاب کنید.
در طی گفتگو تماس چشمی با همسرتان را فراموش نکنید.
از جملات مثبت استفاده کنید که با کلمه من شروع میشود. از طرف خودتان صحبت کنید نه از طرف هرکس دیگری.
از لحن، تن صدا، زبان بدن مناسب با محتوا بهره ببرید.
قوانین مرتبط با شنونده
وقتی که شنونده هستید، فقط شنونده باشید. به صحبتهای همسرتان کامل گوش دهید.
برای اینکه همسرتان متوجه شود که شما به او توجه میکنید میتوانید هنگام صحبت، او را تایید کنید. شیوههای غیر کلامی مثل تکان دادن سر و شیوههای کلامی مثل اوهوم، بله و سایر کلمات مشابه، کمک کننده هستند.
حرفهای همسرتان را خلاصه کنید. این کار کمک میکند که متوجه شوید درست فهمیده اید یا خیر. همینطور همسرتان متوجه میشود به حرف هایش گوش میکرده اید.
سوال بپرسید. سوال پرسیدن روند گفتگو را تسهیل میکند. البته سوالهایی بپرسید که به روشن شدن مسئله کمک کند نه اینکه شما را از مسیر گفتگو منحرف کند.
همسرتان را دعوت کنید تا جزئیات و احساساتش را برایتان بگوید، به او همدلی نشان دهید.
اهمیت زبان بدن در گفتگو
هنگام گفتگو از زبان بدنتان غافل نشوید. هنگامی که قصد دارید صمیمیت خود را نشان دهید ولی با دستهای جمع شده روی قفسه سینه نگاهش میکنید، پیام عدم صمیمیت را مخابره میکنید. به ژستهای چهرهای، حالتهای بدنی و تن صدای خود دقت کنید. به کار گیری زبان بدن از جمله مهمترین مسائل در مهارتهای ارتباطی است که به بهبود روابط کمک میکند.
آداب گفتگوی مؤثر با همسر
در نهایت برای اینکه کلام مؤثری بر زبان بیاورید نکات زیر حائز اهمیت هستند:
1. از کلمات مناسب استفاده کنید. همسرتان را صدا کنید. آوردن نام فرد در جلب کردن توجه وی موثر است. به غیر از اسم او، از عبارات و اصطلاحات محبت آمیز بهره ببرید. به طور کلی در انتخاب واژههای مناسب دقت کنید. همچنین پیشنهاد میکنیم مقاله صحبت با همسر را نیز مطالعه کنید.
2. برای بیان خواستههایتان از جملاتی استفاده کنید که با کلمه من شروع میشود. این گونه جملات تاثیر بیشتری دارند، فرد مقابل فکر نمیکند متهم شده است و در رسیدن شما به خواسته هایتان موثرترند.
3. به جای جملات منفی از جملات مثبت استفاده کنید. به جای اینکه بگویید این کار را نکردی، بگویید فکر میکردم این کار را میکنی. یا به جای اینکه بگویید نکن بگویید چه کار بکند (با لحن غیر دستوری)
4. از جملات سه قسمتی بهره ببرید. بگویید در چه موقعیتی، چه عملی، چه احساسی را ایجاد کرده است. جا گذاشتن هر کدام از این موارد خطرِ کلی گویی و ابهام را به دنبال خواهد داشت. مثلا به همسرتان بگویید در مهمانی شب گذشته، هنگامی که با لحن بدی با من صحبت کردی، از دستت عصبانی شدم. اگر همیشه با این سبک صحبت کنید، در هر گفتگو مسئله را محدود میکنید و حل کردن یک مسئله محدود خیلی بهتر از یک مسئله بزرگ است.
سخن آخر
برای کسب مهارتهای گفتگو، نیاز به تمرین و حتی ارتقای دیگر مهارتهای ارتباطی نیز دارید. مهارت حل مسئله یکی از مهمترین آن هاست. برای اطلاع از مهارت حل مسئله کلیک کنید. معمولا زوجین در زمانی که اختلافات به اوج میرسند به دنبال راه چاره ای فوری هستند.
اما باید این موضوع را در نظر بگیرند که تغییر یک شیوه رفتاری و یا سبک ارتباطی نیاز به صرف وقت و انرژی دارد.
برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر