دبیر شورای مرجع ملی کنوانسیون تنوعزیستی در گفت و گو با رکنا:
فضای مجازی آمار قاچاق چوب را کاهش داد/ هر چوبی در جاده ها جابه جا شود، قاچاق است
رکنا: آمار قاچاق چوب به شدت کاهش داشته است که فضای مجازی در ترساندن قاچاقچی های چوب بسیار موثر بوده است و امروز مردم خودشان به نوعی یک جنگلبان هستند کمااینکه خود دولت نیز نمی تواند از جنگل ها بهره برداری کند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، همچنان خبر قاچاق چوب را از مناطق مختلف می شنویم با اینکه سال 96 تصمیمات خوبی در این حوزه گرفته شد و طبق دستور صادر شده بهره برداری از جنگل ها ممنوع اعلام شد هنوز شاهد قاچاق چوب هستیم شاید به دلیل این است که در نظارت نهاد های مسئول ضعف هایی وجود دارد.
دکتر هادی کیادلیری دبیر شورای مرجع ملی کنوانسیون تنوعزیستی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و تحقیقات در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، درباره این مسئله که هم اکنون قاچاق چوب در کشور به چه شکل است بیان کرد: همانطور که در همه مشاغل خلاف صورت می گیرد بحث قاچاق چوب نیز از قدیم بوده، هست و خواهد بود اما در این یک سال اخیر به دلیل تنفس و استراحت جنگل ها شرایط از نظر جلوگیری از قاچاق خوب بوده است.
حتی خود دولت نیز نمی تواند از جنگل ها بهره برداری کند
وی ادامه داد: افرادی که مطرح می کنند قاچاق چوب زیاد شده است آماری از آن ندارند چراکه هم اکنون قاچاق به شدت کم تر شده است. در گذشته اگر قاچاقی صورت می گرفت کسی نمی فهمید که آن چوب قاچاق است یا نیست اما امروز هر چوپی که جابجا شود ما همان موقع می فهمیم که آن چوب قاچاق است چراکه دولت مجوز بهره برداری را قطع کرده و حتی خودش نیز نمی تواند درختی را قطع کند.
امروز مردم خودشان یک جنگلبان هستند
کیادلیری افزود: امروز تمام مردم خودشان یک جنگلبان هستند چرا که به راحتی می توان با دیدن چوب های بارگیری شده برروی یک کامیون فهمید که آنها قاچاق هستند یا نیستند کمااینکه کارگاه ها و کارخانه هایی که امروز چوب خریداری می کنند از این موضوع خبردارند که اگر چوب درختان جنگلی را خریداری کنند آن چوب قاچاق است و بدون شک برخورد سختی با آنها خواهد شد.
فضای مجازی موثر در ترساندن قاچاقچی های چوب
دبیر شورای مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی با بیان اینکه قاچاق درخت امروز کم تر شده و گزارشات مردمی بیشتر شده است تصریح کرد: امروز هر جایی دو درخت را قطع کنند ما سریع بازخورد آن را در فضای مجازی می بینیم بنابراین امروز قاچاقچیان از رصد شدن توسط مردم می ترسند. وقتی یک نفر از جابجایی مواد مخدر که در جیب جا می شود می ترسد طبیعی است که قاچاقچی های چوب نیز از انتقال تنه درخت به آن بزرگی بترسند.
آمار قاچاق چوب به شدت کاهش داشته است
او با بیان اینکه قطعا ما قاچاق داشته ایم، داریم و خواهیم داشت اما به صورت مصداقی آمار آن به شدت کاهش داشته است گفت : چرا که امروز فقط با دیدن جنس چوب می توان به قاچاق بودن آن پی برد. البته ما خودمان اگر قاچاقی هم صورت نمی گرفت سالانه چندین هزار درخت را بهره برداری می کردیم که خداروشکر بهره برداری ممنوع شد.
لغو بهره برداری دولت از جنگل ها بیشتر از جلوگیری قاچاق موثر است
کیادلیری با بیان اینکه قاچاق به هر تعدادی هم که بود اما باز به اندازه بهره برداری های قانونی نمی رسید اظهار کرد: زمانی که دولت با تمام تجهیزات، امکانات و آزادی بهره برداری می کرد باز نمیتوانست از 500 هزار متر مکعب بیشتر برداشت بکند حال امروز قاچاقچی با یک نیسان، الاغ و اره موتور کاری نمی تواند بکند.
در حاشیه روستا ها و جاده ها بیشترین قاچاق چوب صورت می گیرد
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و تحقیقات درباره این مسئله که در چه نقاطی بیشتر شاهد قاچاق درختان هستیم تشریح کرد: امروز در حاشیه روستاها از چوب درختان برای مصارف خود استفاده می کنند از طرفی اطراف جاده های جنگلی نیز قاچاق چوب دیده می شود چراکه برای قاچاقچیان به دل جنگل زدن صرف نمی کند بنابراین جنگلبان ها با یک پیمایش کلی و سخت گرفتن جاده ها می توانند جلوی موارد کوچک را نیز بگیرند.
او افزود: باید کارگاه ها به صورت مداوم رصد شوند تا دیگر کسی جرئت نکند که چوب قاچاق کند چراکه امروز شاهد این موضوع هستیم که حتی درخت شمشاد نیز که از قبل قطع کردن آن ممنوع بود امروز قطع می کنند و بعضی از کارخانه ها نیز آنها را خریداری کرده اند فلذا باید نظارت ها به صورت بیشتر و دقیق تر انجام شود.
دبیر شورای مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی درخصوص و اینکه روند های طی شده چند وقت اخیر را چگونه ارزیابی می کنید گفت: اقدامات انجام شده از بابت بهره برداری درختان 100 درصد مثبت ارزیابی می کنم اما از سال 92 سازمان جنگل ها قرار شد تا برنامه ای را طبق مصوبه هیئت وزیران ارائه کند که تا کنون این مسئله اتفاق نیوفتاده است.
او افزود: جدای از اینکه آن طرح ارائه نشد بلکه بعضی از مدیران سازمان نیز با ارائه آن مخالفت کردند تا بهره برداری چوب ادامه پیدا بکند که در نهایت سال 96 به دستور وزیر بهره برداری کاملا ممنوع اعلام شد اما حقیقت این است که باید طرحی نوشته شود چراکه مدیریت را نمی توان با ممنوعیت انجام داد.
کیادلیری با بیان اینکه بسیاری از افراد در سازمان ها حتی نمی دانند چرا طرح تنفس اضطرار دارد بیان کرد: امروز مدیریت به افرادی داده شده که خود مخالف طرح تنفس هستند. همین بهره برداری ها باعث نابودی درختان هزار ساله ما در شمال کشور شد.
مردم برای اطلاع مسئولان از قاچاق با 1014 تماس بگیرند
این عضو هیئت علمی دانشگاه در پایان اذعان کرد: افراد می توانند با شماره گیری 1014 قاچاق چوب های جنگلی را به اطاع مسئولان برسانند تا جلوی این مسائل گرفته شود بدون شک با همراهی همه جانبه مردم این اتفاق صورت نخواهد گرفت کمااینکه پلیس راه ها نیز بسیار در این شرایط کاربرد دارند.
برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر