مدیر جمعیت امام علی: ازدواج زودهنگام کودکان در روزهای شیوع کرونا
رکنا، دولت موظف است به خانوادههای کمبرخوردار برای گذر از این بحران کمک کند .جامعهی ایران، با شرایط یکسان از لحاظ اقتصادی اجتماعی با این شرایط دشوار مواجه نشده است.جامعه ایران یک نظام به شدت نابرابر است. به همین دلیل دولت نظام که خود عامل ایجاد این نابرابری مفرط است موظف است از قشر آسیبدیده حمایت کند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، جمعه ۱۵ام فروردین ۹۹ نشستی به صورت آنلاین با موضوع «کرونا و اقشار آسیبپذیر» به صورت زنده در صفحهی اینستاگرام جمعیت امداد دانشجویی_مردمی امام علی (ع) برگزار شد. در این نشست دکتر سعید مدنی، جامعهشناس، دکتر اصغر ایزدیجیران، مردمشناس و زهرا رحیمی، مدیرعامل جمعیت امام علی (ع) حضور داشتند.
وضعیت افراد و خانوادههایی که در جامعه ماندهاند، چه تفاوتهایی با هم دارند، با توجه به اینکه افراد در مناطق جغرافیایی مختلف درگیر این جریان شدهاند.
زهرا رحیمی، مدیرعامل جمعیت امام علی (ع) پس از طرح مبحث عنوان کرد: ویروس کرونا این مهم را به ما یادآوری کرد که آسیبهای اجتماعی هم مانند ویروس قابل انتقال به همهی نقاط جامعه است. با توجه به اینکه بیماری و اثراتش برای ما ملموستر است تا آسیبهای اجتماعی.
زهرا رحیمی ادامه داد: آیا تمام توصیههای بهداشتی که در خصوص کنترل ویروس مطرح میشود برای همهی اقشار جامعه قابل اجراست؟ اگر موضوع ویروس کرونا را به دو بخش بهداشت و درمان تقسیم کنیم، این ویروس عادل است، به دلیل گسترش برابر در همهجا، اما ما فعالان اجتماعی میدانیم عادل نیست. چون همه را از فقیر و غنی مبتلا میکند، ولی شانس پیشگیری و درمان برای همه یکسان نیست.
داغ شدن بازار ترویج، حمل و توزیع مواد مخدر به بهانهی درمان در روزهای شیوع ویروس کرونا.
مدیرعامل جمعیت امام علی افزود: فضایی که به عنوان خانه از آن صحبت میشود هم برای این افراد مفهومی متفاوت دارد و ماندن در آن هم خود موضوعی اساسی محسوب میشود. حضور بچههای تحت پوشش با توجه به آموزشهایی که به آنها دادهشده در خانههایی که امن نیست؛ کودکان، نوجوانان و خانه و خانوادههایی که در هیچ برنامهریزی کلان دیده نشدهاند در این شرایط چهطور ایمن میمانند.
ازدواج زودهنگام کودکان در روزهای شیوع کرونا.
رحیمی پس از بررسی و طرح امکانات معیشتی برخی خانوادهها، گفت: همهی امید ما این است که خانوادههای آسیب دیده از این شرایط زنده بیرون بیایند.
وحشت خانوادههای آسیب دیده و حضور کودکان و نوجوانان در محیطهای پرخطر، نگران کننده است.
دکتر اصغر ایزدیجیران با پیوستن به گفتوگو افزود: اگر شرایط زیستی و معیشتی افراد آسیبدیده را ندانیم قطعاً پیوند دردناک آنها با ویروس کرونا را نخواهیم فهمید. گذارهی مهمی در این روزها مطرح شده که اقشار متوسط و بالا در شرایط کنونی در اضطراب به سرمیبرند، در صورتی که افراد کم برخوردار در شرایط پراضطرابتر و دشوارتری روزگار میگذرانند.
تهدید به مرگ، گرسنگی، بیماریهای خطرناک و خشنونتهای خانگی، اضطراب همیشگی افراد کمبرخوردار.
ایزدی با طرح این مهم که شیوع ویروس کرونا تنها اقشار کمبرخوردار را از اضطرابی که همواره در آن بودهاند وارد اضطرابی جدیتر کرده، ادامه داد: این بحرانها در زندگی این افراد استثنا نیست بلکه قاعده است. آنها رها شدهاند تا زندگیشان پایان یابد. این افراد در طبقات اجتماعیِ بدون حفاظ زندگی میکنند.
افراد کمبرخوردار در منطقه وانهادهی اجتماعی زندگی میکنند.
اصغر ایزدیجیران گفت: این افراد محل مناسبی برای زندگی ندارند و از آنها به عنوان افرادی یاد میشود که برای جامعه خطرناک هستند. افرادی که خانهای ندارند و یا امکان ماندن در خانه را ندارند چگونه باید در خانه بمانند.
جامعهی ما تا چه اندازه الگوها و کمپینهای خود را براساس سبک زندگی افراد متوسط به بالا نشان میدهد؟!
ایزدی تأکید کرد: با شعار این روزها «در خانه بمانیم» تصوری که از خانه وجود دارد فضایی امن و آرام با وجود امکاناتی برای رفع نیازهای هر یک از اعضای خانواده است. اما برای قشر آسیبدیده گاهی بیرون از خانه بودن بسیار امنتر است. شغل بسیاری از خانوادههای کمبرخوردار روزمزد است و کار یدی دارند و در شرایط فعلی رنجی که از شرایط میبرند مسئلهی بودن و نبودن زندگی است.
شیوع ویروس کرونا در کم کردن آسیبهای اجتماعی هیچ تأثیری نداشته.
دکتر سعید مدنی ضمن عرض تسلیت برای جانباختگان این بیماری، دعای خیر و آرزوی سلامتی برای مردم گفت: میخواهم از کل به جزء برسم، وضعیت کنونی وضعیت اجتنابناپذیری نبود ؛ اگر سیاستگذاران منافع عمومی را بر منافع یک شهر یا صنف یا قشر خاص اولویت میدادند ، اگر به منافع ملی اندیشیده بودند ، اگر توهمات ایدئولوژیک را رها کرده بودند و سلامت و امنیت مردم را در اولویت قرار داده بودند امروز شرایط متفاوتی داشتیم. مسئولیت خطاهای مکرر مدیریت کشور و نقض منافع ملی که به جان باختن جمع کثیری از هم میهنان منجر شده بر عهده چه کسی است؟ در نظام های حقوقی دنیا سئوالی مطرح شده و آن اینکه اگر فرد مبتلا به ویروس دیگران را مبتلا کند و آنها بمیرند آیا آن فرد متهم به قتل عمد یا غیر عمد است؟ حالا سئوال من این است که اگر خطاهای مدیریت کشور موجب شیوع بیشتر کرونا و مرگ هزاران نفر شده آنها متهم به جنایت علیه بشریت نیستند؟
از لحاظ حقوقی اگر کسی که بیمار است وارد فضای عمومی شود و دیگران را مبتلا کند. در صورت مرگ دیگران آیا او مرتکب قتل شده؟!
مشکلات اجتماعی با همهی تبعات خود ادامه خواهند داشت، آنچه مداخله میکند و آسیب میزند نحوهی مواجهه با اتفاقهاست.
مدنی افزود: در روزهای شیوع ویروس کرونا، آمار مشکلات خانوادگی، مشاجرات و اختلافات افزایش پیدا کرده و انتظار میرود جرایمی مانند سرقت و نابهسامانیهای اجتماعی گستردهتر شود. زیرا خانوادههایی که در معرض فقر یا زیر خط فقط زندگی میکنند، با شرایطی به مراتب آسیب پذیر تر مواجه شده اند.
اقشار آسیبپذیر در روزهای شیوع ویروس کرونا آسیبپذیرتر شده اند.
مدنی تأکید کرد: دولت موظف است به خانوادههای کمبرخوردار برای گذر از این بحران کمک کند .جامعهی ایران، با شرایط یکسان از لحاظ اقتصادی اجتماعی با این شرایط دشوار مواجه نشده است.جامعه ایران یک نظام به شدت نابرابر است. به همین دلیل دولت نظام که خود عامل ایجاد این نابرابری مفرط است موظف است از قشر آسیبدیده حمایت کند. قشر آسیبپذیر اگر در طول دو ماه آینده معیشت خانوارهای کم درآمد و آسیب پذیر تامین نشود آنها با خطرات جبرانناپذیری روبهرو خواهند شد. گفته شده در ایران ۱۵ میلیون نفر روزمزد با مشاغل موقت و ناپایدار هستند، اگر خانوادههای آنها را هم در نظر گیریم با جمعیتی حدود 40 تا 50 میلیون نفری آسیب پذیر مواجه خواهیم شد . این خطر بزرگتری از کرونا است که جامعه را تهدید میکند.
تورم کنونی خانواده های آسیب پذیر را بیش از خانوارهای با درآمد متوسط و بیشتر تهدید میکند زیرا خانواده های فقیر و کم در آمد در مواجهه با کاهش درآمد و تورم ناچاراند سفره غذایی خود را کوچکتر و کوچکتر کنند
سعید مدنی با اشاره به اینکه ویروس کرونا وارد جامعهی نابرابری مانند جامعهی ما شده و تأثیرات متفاوتی روی گروههای متفاوتی گذاشته و خواهد گذاشت گفت: نابرابری اجتماعی تأثیر جدی و مستقیمی بر سلامت جامعه خواهد داشت. اقشار آسیبدیده کمتر به پزشک مراجعه میکنند، کمتر پیگیر درمان هستند و کمتر تحت پوشش قرار میگیرند، در حالی که بسیار مستعد برای بیمار شدن و شیوع آن به لحاظ جسمی و روانی هستند.
زهرا رحیمی، مدیرعامل جمعیت امام علی در ادامهی این گفتوگو مطرح کرد: افرادی که همزمان در این نشست حضور دارند درخواست طرح راهکار و یا راهکارهایی را برای برطرف کردن این بحران داشته و خواستهاند تا وظایف نهادهای مختلف در این امر بررسی شود.
مدیرعامل جمعیت امام علی گفت: افرادی که به دلیل شرایط زیستی از هویتی برخوردار نیستند هرگز در آمارهای اعلام شده جای نمیگیرند. تبعاتی که شیوع ویروس کرونا بر جامعه و معیشت مردم در آینده دارد بسیار خطرناکتر از شرایط کنونی است.
ایزدی جیران با بیان نابرابری قابل لمس در جامعه پس از شیوع این ویروس افزود: نابرابریهای موجود باعث میشود خطری که از لحاظ بیولوژیکی خانوادههای کمبرخوردار را تهدید میکند عمیقتر و دردناکتر باشد. قشر آسیبدیده در هیچ روش و برنامهریزی مدیریت بحران دیده نمیشوند.
باید به فرهنگ عمومی به دید انتقادی نگاه کرد: «آیا امکان دارد در خانه بمانیم؟!»
ایزدی افزود: شخصاً معتقدم راهکار اصلی دست دولت است. پس از بررسی فرهنگ عمومی دغدغهی اصلی کردار دولت است. معمولاً راهکارهای موجود راهکارهای عینی و ملموسی است و راهکار اصلی دست دولت است. گروههای روستایی که به دلیل عدم برخورداری از امکانات اولیهی زندگی وارد کلان شهرها میشوند و در مناطق نامناسب زندگی میکنند، نیاز به رسیدگی دارند که میبایست مطالبههای آنها از طریق فعالان اجتماعی به گوش دولت برسد.
آیا نظام و دولت میتواند این بی تفاوتی نسبت به وضعیت اقشار آسیبپذیر را ادامه دهد؟
سعید مدنی در ادامه افزود: ویروس کرونا مانند هر اپیدمی دیگری دیر یا زود از بین میرود. وجود این پدیده میبایست همهی جهان را به اندیشیدن و چالش دعوت کند تا رویکردهای بازار را مورد بازنگری جدی قرار دهند. سیاستهای بازار در حوزهی بهداشت، درمان و آموزش آسیبی جدی به جهان وارد کرد. خصوصی سازی درمان و سلامت توانایی نظام های بهداشتی را برای مقابله با کرونا بسیار تضعیف کرد. اخیرا توصیه میشود با توجه به تعطیلی مدارس آموزش در فضای مجازی و با استفادعه از اینترنت جایگزین شود. سؤال این است،که مگر خانواده های فقیر به اینترنت و تجهیزات لازم دسترسی دارند؟ آیا ما در حال محروم کردن فقرا از حق آموزش نیستیم؟
مدنی در نهایت گفت: سازمانهای جامعه مدنی برای کنترل اثرات سوء شرایط بر خانواده های محروم میتوانند نقش مهمی ایفا کنند. وی تصریح کرد چشم امید مردم به کمک های جامعه مدنی است. آنها از دولت و نظام بسیار نا امید شده اند.
زهرا رحیمی در خصوص جمعبندی نشست مذکور با تشکر از همراهی حاضرین تأکید کرد: شاید این ویروس و شیوع آن یکی از مهمترین مواردی باشد که بتوان در تمام جهان روی آن بازنگری مجددی در حوزهی بهداشت، درمان و آموزش انجام داد. همهی امید ما این است که در حوزهی جامعهی مدنی بتوانیم همافزایی بیشتری داشته باشیم.
ارسال نظر