ده علت کارتن خواب شدن مردان به جز اعتیاد  / نیاز به اصلاح  سیستم تولید بی خانمان

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، کارتن خواب ها از کجا می آیند. چه دلایلی باعث می شود افرادی  خانه را ترک و زندگی در کف خیابان های شهر را انتخاب کنند.

کارتن خوابی یک فرآیند است و اما  این فرآیند از کجا شروع میشود و چگونه پیش میرود؟

نداشتن پس انداز؟ نداشتن کار مناسب؟ نداشتن مهارت های متنوع برای درآمد در وضعیت های مختلف؟ نداشتن حامی؟ قرض و بدهی بیش از حد؟ سرمایه گذاری اشتباه؟ قمار؟ نداشتن بیمه؟ تصمیم های مالی اشتباه؟ مسائل حقوقی؟... از عللی است که مردان کارتن خواب برای کشیده شدن به این وضعیت بیان می کنند. بنابراین لزوما افراد کارتن خواب معتاد نیستند بلکه می‌توانند معتاد شوند.

و اما چه راهی برای بیرون آمدن از این وضعیت برایشان وجود دارد ؟

اردشیر گراوند آسیبب شناس و پژوهشگر مسائل اجتماعی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، درباره این مسئله که پدیده کارتن خوابی مردان به دلیل چه مسائلی رخ می‌دهد گفت: موضوعاتی مانند حاشیه نشینی و کارتن خوابی از یک نظام معیوب مدیریتی در برنامه ریزی اقتصادی و اجتماعی بروز می‌کند. این نظام معیوب هرچه بیشتر روی کار باشد بدون شک خروجی آن که افزایش آسیب های اجتماعی است، بیشتر خواهد بود.

وی ادامه داد: نظام اشتغال ما باید بگونه ای باشد که فرصت اشتغال آبرومند برای همه افراد حتی کسی که اعتیاد دارد وجود داشته باشد. قرار نیست هر فردی که معتاد است حتما کارتن خواب نیز باشد. اما باید شرایطی برای او به وجود بیاوریم که در حد مقدور نیز برای آن فرد فعالیتی وجود داشته باشد.

باید شرایط برگشت به زندگی سالم برای معتادان مهیا شود

گراوند تاکید کرد: باید سازمان های حمایتی شرایطی را به وجود بیاورند تا فرد معتاد به زندگی خود ادامه دهد و بتوانیم پس از مدتی او را به نظام اجتماعی برگردانیم. اما اتفاقی که هم اکنون رخ داده، این است که ما مدیریت معلول می‌کنیم. یعنی فقط به دنبال ساماندهی کارتن خواب ها، معتادین و بی‌خانمان ها هستیم اما به این مسئله فکر نکرده ایم که سیستمی را که تولید بی‌خانمان و کارتن خواب می‌کند را اصلاح کنیم. بنابراین ما فقط از یک سو با هزینه فراوان مدیریت معلول انجام می‌دهیم بی آنکه به علت آن بپردازیم.

این آسیب شناس اجتماعی با بیان اینکه معلول های جامعه ما نظام اجتماعی را به قهقرا برده اند اظهار کرد: افرادی که هم اکنون کارتن خواب، حاشیه نشین و بی‌خانمان هستند، برادر و خواهر های ما هستند و از طرفی صاحبان این مملکت بوده و همچنین در این مملکت حق هایی دارند که اگر به هر دلیل این مسائل برای آنها پیش آمده است نظام اجتماعی باید تمام تلاش خود را برای نجات این افراد انجام دهند.

80 درصد افراد به دلیل یک عارضه معتاد شده اند

وی درخصوص اینکه آیا افراد ابتدا کارتن خواب می‌شوند و سپس معتاد تصریح کرد: در هیچ کجای دنیا درباره این مسئله، نمی‌توان آماری با دقت بالا بدست آورد اما بالای 80 درصد افراد به وسیله یک عارضه کارتن خواب شده اند که این عارضه به دلایلی مثل ورشکسته مالی، اعتیاد، تصمیمات نابخردانه فردی و... باشد. اما اینکه ما بخواهیم به هردلیل خود را تبرئه کنیم که یک شخص ابتدا کارتن خواب بوده و بعد معتاد شده درست نیست. البته حجم بسیاری از آنها نیز به دلیل اعتیاد است. یکی از دلایل آن نیز این بوده است که نظام اجتماعی این افراد را درگیر زندگی واقعی نکرده است و ما نتوانستیم زندگی معمولی برای این افراد بسازیم.

بستر اجتماعی سالم وجود ندارد

گراوند تشریح کرد: جوانی که تحصیل کرده اما شغلی برایش وجود ندارد،افسردگی می‌ شود که نتیجه اش قرص، دارو، مواد و... است. وقتی ما بستر اجتماعی سالم را برای مردم فراهم نکرده ایم طبیعی است که فردا به سمت اعتیاد و حتی کارتن خوابی روی بیاورند.

زور نظام اجتماعی از خواست افراد بیشتر است

این پژوهشگر اجتماعی درباره نقش فرد در کارتن خواب شدن خاطرنشان کرد: زور نظام اجتماعی از زور افراد بیشتر است. افراد حدود 25 تا 30 درصد توان مقابله با نظام اجتماعی را دارند بنابراین ظرفیت های نظام اجتماعی 70 درصد بر زندگی افراد موثر است. بنابراین ما نمی‌توانیم افراد را در آسیب ها مقصر بدانیم.

برخورد بد با کارتن خواب ها شبه جنایت است

گراوند در پایان گفت: برخورد بد با کارتن خواب ها و معتادین به مثابه شبه جنایت است. رویکرد مسئولان این حوزه این است که برای تبرئه خود فرد را مقصر بدانند در حالی که همه مقصر هستیم. بنابراین اگر نظامی اجتماعی، نظام حمایتی کشور، تشکل ها و ملت ایران پای کار بیایند تا این آدم ها را به عنوان افرادی که نیاز به مدد هستند را کمک کنند.

خبرنگار: علی چاهه

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

وبگردی