حاشیه نشینی تهران 6 برابر شده است/ تشکیل کلونی های فروش موادمخدر و فساد در خط مرزی پایتخت

به گزارش خبرنگار رکنا، حاشیه نشینی یکی از معظلاتی است که بسیاری از شهر ها و کلان شهر های ایران با آن دست و پنجه نرم می‌کند. این در حالی است که به دلیل وضعیت اقتصادی حاکم در کشور بسیاری از شهر نشین ها نیز به حاشیه ها کشانده شده اند. این مسئله می‌تواند در بلند مدت آسیب های زیادی را به بار بیاورد.

محمدرضا محبوب فر پژوهشگر مسائل اجتماعی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، درباره مفهوم حاشیه نشینی بیان کرد: وقتی بخشی از نواحی شهری به قصد تهیه مسکن، توسط افرادی تصرف می‌شود، حاشیه نشینی رخ می‌دهد.

وی افزود: هم اکنون حاشیه نشین ها در محدوده شهری تهران و در حوزه نفوذ تهران ساکن شده اند. اما متاسفانه این افراد جذب اقتصادی شهری تهران نشده اند که همین مسئله افزایش بیکاری و فقر را و در نتیجه بروز و ظهور جرم، جنایت و بسیاری از آسیب های اجتماعی را در بین حاشین های شهر در پی داشته است.

حاشیه نشینی در تهران به چه صورت است؟

محبوب فر اظهار کرد: سبک زندگی حاشیه نشینی تابع هیچ کدام از سبک های زندگی شهری و روستایی نیست و به هیچ عنوان انطباقی با زندگی شهری و روستایی ندارد. طی سالهای اخیر جمعیت به گونه ای افزایش پیدا کرده که بخشی از جمعیت شهری تهران امروز حاشیه نشین شده اند.

پژوهشگر مسائل اجتماعی اعلام کرد: برخلاف آمار جمعیتی که پیشتر درباره شهر تهران منتشر می‌شد که حاکی از حضور 15 میلیون جمعیت در تهران بود، امروز جمعیت شهری تهران و آن جمعیت شهری که تحت حوزه نفوذ تهران هستند به 30 میلیون نفر افزایش پیدا کرده است.

وی افزود: تهران به صورت نامتوازن رشد پیدا کرده، بسیاری از اراضی کشاورزی و باغی در تهران تبدیل به مناطق مسکونی شده‌اند و همچنین حاشیه نشینی نیز هم زمان در تهران افزایش پیدا کرده است که این حاشیه نشینی در تهران را می‌توان مولود بیکاری و فقر در کشور دانست.

آمار حاشیه نشینی در تهران

محبوب فر خبر داد: حاشیه نشینی در تهران نسبت به ده سال اخیر 6 برابر شده است. فقط در سالهای 1397 و 1398 حاشیه نشینی در تهران تا 30 درصد افزایش پیدا کرد و این روند در آینده حتما تشدید خواهد شد. همچنین 40 درصد از جمعیت شهر تهران و 30 درصد جمعیت شهری امروز حاشیه نشین هستند و این رقم همچنان در حال افزایش است.

وی افزود: متاسفانه 25 میلیون حاشیه نشین در ایران وجود دارد که از این 25 میلیون نفر بیشترین حاشیه نشینی را به دلیل مهاجرت افسار گسیخته در تهران شاهد هستیم.

آسیب هایی که در بین جمعیت حاشیه نشین وجود دارد

این پژوهشگر درباره آسیب های مجود در بین جمعیت حاشیه نشین اعلام کرد: طلاق، اعتیاد، مفاسد اخلاقی، تشکیل کلونی های فروش مواد مخدر و همچنین فساد و فحشا از خصوصیات مختص به جمعیت حاشیه نشین در شهر تهران است.

او ادامه داد: بسیاری از حوزه های حاشیه نشین در تهران که روزی جزو زاقه ها، گود ها وچاله های جنوب شهر بودند امروز به مناطق اصلی شهر تبدیل شده اند. این مناطق مانند مانند دروازه غار، لب خط، اوراق چی ها، خاک سفید، دره فرحزاد و... سطح بهداشت عمومی پایینی دارند.

تاثیر جمعیت حاشیه نشین برروی جمعیت شهری

این جامعه در پاسخ به این سوال که وقتی جمعیت حاشیه نشین در بین جمعیت شهری حضور پیدا می‌کند چه تاثیراتی از نظر جامعه شناسی دارد؟ گفت: آسیب های اجتماعی این قشر کم تر توسعه یافته با قشر شهری توسعه یافته به مشارکت گذاشته می‌شود و در کل آسیب های اجتماعی جامعه شهری تهران، افزایش پیدا خواهد کرد.

محبوب فر تاکید: اقداماتی که امروز در سطح ارگان ها، دستگاه های دولتی و سازمان های مردم نهاد انجام می‌شود، بیشتر جنبه سیاسی، شعاری و تکراری دارد که همین مسئله یکی از عوامل افزایش حاشیه نشینی در شهر تهران بوده است. متاسفانه دستگاه ها و ارگان های مدیریت شهری و مدیریت بحران در سطح شهر تهران، راهکارهای کارشناسان شهری و مدیریت بحران را نمی‌پذیرند و اقدامات این ارگان ها بسیار منفی بوده است.

این پژوهشگر اجتماعی در پایان اذعان کرد: باید در دو حوزه سیاست و اقتصاد تغییر رویه ای صورت بگیرد. باید نگاه سیاسی، جناحی، حزبی و باندی به مهم ترین مشکلات مردم ایران و جامعه شهری تهران نداشت و برای ریشه کن کردن فقر و بهبود اقتصاد اقداماتی صورت بگیرد. همچنین باید در زمینه آموزش و توانمند سازی افراد نیز اقداماتی صورت بگیرد تا از این طریق شاید مشکلات جامعه ایران حل شوند.

خبرنگار: علی چاهه

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.